В Івано-Франківську є один багатоповерховий будинок, половина мешканців якого цієї зими почала чорно заздрити іншій половині. Саме через цю багатоповерхівку проходить поділ між Єдиними енергетичними системами і мережею Бурштинської ТЕС. Через енергетичну кризу і планово-непланові відімкнення струму та частина будинку, де мережі належать ЄЕС, реґулярно сидить без світла, а та, яка входить до Бурштинської енергосистеми, — ні, бо ж через неї жваво експортують електроенергію на Захід.

 

 

Сучасним урбанізованим родинам, які помалу відівчаються спілкуватися між собою на живо, інколи корисно посидіти при свічках — без телевізорів\планшетів\комп'ютерів\вайфаїв. Одне слово, якщо мислити позитивно, то енергетична криза має свої «плюси». Однак навіть дуже оптимістичним українцям залишатися такими стає щодень важче. До економії газу свідомо готувалися ще від літа, а от проблеми зі струмом стали для нас усіх несподіванкою. Тож у чому причини і як довго це все триватиме?  

 

ГАВ та ГОП

 

Щодня НАК «Укренерго» поширює інформаційні повідомлення про «віялові» відімкнення електрики загальною потужністю приблизно 3000 МВт. Це той дефіцит потужностей, який зараз не можуть покрити енергетики. Отож застосовують графік аварійних відключень — ГАВ; а якщо цього не вистачає, то у дію вводять графік обмеження потужностей, який стосується до промислових підприємств.

 

Частка Галичини у дефіциті електроенергетики в країні не така вже й вагома: Львівщині, до прикладу, бракує не більше 120 МВт потужності щоденно, а Івано-Франківщині — 27,5 МВт. Однак людям, які реґулярно залишаються без світла, від цього не стає приємніше — виходить з ладу побутова техніка, з'являються клопоти навіть з приготуванням їжі у будинках з електроплитами, виникають проблеми на автошляхах, адже аварійні відімкнення зачіпають і світлофори.

 

Як пояснили «Z» в Тернопільській облдержадміністрації, все визначають ліміти на споживання електроенергії. Тільки-но в населеному пунктів чи районі їх перевищують, як в «обленерго» телефонує диспетчер ДП «НЕК «Укренерго» і зобов'язує диспетчера «перекрити» подання струму у вказаному «пункті». Якби в обласній установі раптом не послухалися, то Київ «вирубить» струм у всій області одразу.

 

Страждають і підприємства. За даними «Укренерго», вводяться графіки обмеження потужності, які припадають на ранкові та вечірні піки споживання, — вони призначені радше для промислових споживачів і передбачають обмеження подання електрики до промислових споживачів у години вранішнього та вечірнього піків — від 8-ї до 11-ї ранку та від 16-ї до 22-ї вечора. З огляду на це підприємства просять переглянути графіки роботи.

 

«Промислові підприємства скоротили рівень споживання електроенергії на 20%. Деякі підприємства по можливості переводять пік діяльності на нічний час. Укладено угоди з обленерго про ліміти споживання, які підприємства з усіх сил намагаються виконувати, щоб не зазнати санкцій. Між сиґналом диспетчера "Укренерго" і моментом відключення — всього 15 хвилин, тож можна уявити, який стрес для підприємства миттєво відключити потужності або переключитися на резервне живлення. Деякі підприємства планують зупинити виробництво на цілий січень, оскільки у нелегкий економічний період енергетичні коливання ще більше вибивають ґрунт з-під ніг», — коментує  директор департаменту промисловості та інфраструктури Івано-Франківської ОДА Василь Ковальчук.

 

Знижують промислове електроспоживання і на Тернопіллі — до рівня технологічної броні для виробництва з безперервним циклом та до аварійної броні для всіх інших виробництв.

 

Натомість на Львівщині виробники свої потреби обмежувати не поспішають. За даними начальника управління паливно-енергетичного комплексу Львівської ОДА Земомислава Новікевича, промислові підприємства не виконують договірних умов щодо обмеження режиму споживання електроенергії. «За результатами перевірки виявлено, що ряд споживачів не дотримуються заданого режиму споживання електричної потужності в години максимуму», — цитує його слова прес-служба ЛОДА.

 

Водночас на засіданні обласного антикризового енергетичного штабу зступник голови ЛОДА Сергій Росстальний повідомив, що «Львівобленерго» за дорученням облдержадміністрації розробило максимально допустимі розміри споживання електричної енергії.

«Це певний компроміс між графіком аварійних та “віялових” відключень. Також це дасть можливість обмежувати постачання електричної енергії не більше, ніж на дві години», — зазначив Сергій Росстальний.

 

То всьо наробила війна

 

Експерт від енергетики Євген Акімов пояснив «Z», що відімкнення електрики пов'язані з тим, що теплові та гідроелектростанції відіграють дуже специфічну роль в енергосистемі — вони згладжують вранішній та вечірній піки споживання. І якщо потужностей не вистачає, то енергетики змушені застосовувати аварійні вимкнення, щоб уникнути роз'єднання єдиної енергетичної системи країни.

 

«Є такий термін — black out, коли цілі реґіони відключаються і потім їх дуже важко зібрати докупи. Це надзвичайно велика небезпека. Зараз наші спеціалісти за цим стежать, щоби цього не було. Минулого року, коли black out стався у ПАР, вони кілька місяців збирали свою енергосистему і країна втратила через це 18 мільярдів доларів», — розповів він.

 

Ситуацію, що склалася під опалювальний сезон в електроенергетиці, Акімов називає безгосподарністю, адже ще влітку, коли український прем'єр аґітував переходити на електричні котли, було зрозуміло, що з видобутком вугілля назріває реальна проблема через війну на Донбасі. Багато шахт, які добувають необхідний для ТЕС антрацит, опинилися на територіях, контрольованих сепаратистами, разом із вже видобутим вугіллям. Невже тоді кабмінівські енергетики не розуміли, що для іміджу країни не варто провадити перемовини про це вугілля з терористами, а треба шукати заміну за кордоном? Очевидно, що розуміли, однак українські чиновники не шукають прямих і простих шляхів. Зрештою, вони мали й свій арґумент: вугілля належить Україні, і в разі чого платити треба буде гривнями, а не валютою, якої так бракує державі.

 

Однак генеральний прокурор Віталій Ярема вважає інакше — він багато разів наголошував на тому, що купівля вугілля у сепаратистів буде класифікована як фінансування тероризму. А як тоді класифікувати міністерство енергетики та вуглепрому, яке оповідає про перемовини з цього приводу?

 

Врешті справи відкривають не проти цих чиновників, а проти людей, які закупили вугілля в ПАР. Ця історія ще дивніша для непосвячених у кулуарні особливості української енергетики. Та попри цю підкилимну боротьбу факт залишається фактом: через брак вугілля частина ТЕС  України працює не на вироблення електрики, а на підтримку штанів, щоби вберегтися від повної зупиники.

 

Ще один дивовижний факт. Понад 20 енергоблоків теплових електростанцій під опалювальний сезон опинилися на ремонтах. На думку Акімова, це кричущий факт безгосподарності, адже за всіма правилами ремонти на таких об'єктах мають бути завершені до першого листопада.

 

Усі ці дивовижі призводять до того, що Україна змушена купувати електрику в Росії. Так би мовити, ще один парадокс гібридної війни, яку ведуть проти нас росіяни. На переконання Акімова, це частина політики російської влади, яка, з одного боку, нищить руками сепаратистів та своїх найманців об'єкти енергетичної інфраструктури на Донбасі, намагаючись підірвати енергетичну спроможність України, а з іншого боку — в такий спосіб примушує Україну купувати не лише газ, а й електрику, якої в Україні завше було аж задосить.

 

Експерт зауважив, що Україна теоретично могла б експортувати електричну енергію з країн Європи системами колишньої РЕВ, однак для цього, переконаний він, потрібна докорінна модернізація чинних потужностей.

 

Іміджеві віражі

 

Енергетична халепа боляче б'є по чиновниках різного рівня. Віяло відімкнень, окрім енергетиків, яких тепер клянуть у кожній хаті, боляче зачепило перепризначеного голову уряду Арсенія Яценюка. Адже саме він, як вже було сказано, у липні цього року закликав українців бути патріотами і переходити з газового опалення на електрику, обіцяючи певні пільги. Як тепер він має дивитися у вічі тим українцям, котрі повірили словам політика і перевели своє опалення на електричне?

Щобільше, Яценюк вже анонсував зростання енергетичних тарифів до ринкового рівня, пообіцявши пільги для малозабезпечених. Проблема лише в тому, що з такими темпами інфляції незабаром більшість українців опиняться в категорії малозабезпечених, і що тоді робитиме уряд, здається, не знає і він сам.

 

Галочку в мінус на енергетичній кризі заробив і міський голова Львова Андрій Садовий. Після його зустрічі з керівництвом «Львівобленерго» прес-служба мерії відрапортувала, що більше несподіванок з відімкненнями світла не буде. Але того ж таки дня частина міста традиційно залишилася без електрики. Енергетики розіслали у ЗМІ спеціальне уточнення, в якому пояснили, що відключення триватимуть, якщо буде така команда з «Укренерго».

 

Немічно виглядали і спроби влаштувати собі легкий піар на енергетичній темі в обласній раді Львівщини. Депутати заходилися з'ясовувати під час сесії, хто ж винен у відімкненнях, але так і не спромоглися цього зробити на засіданні, тож вирішили скликати позачергову сесію. Та згодом сесія зменшилася до засідання президії облради, під час якого й взялися розглядати проблему, точно знаючи, що реально вирішити проблему вони не зможуть ніяк.

 

18.12.2014