Олена НЕЧВІДОВА

З початком року в Україні почав діяти мораторій на експорт соснової деревини. Він додався до вже існуючого понад рік обмеження вивозу інших порід лісу-кругляка. Тим часом зо півроку точаться дискусії про можливу відміну будь - якого мораторію на експорт української деревини у зв’язку з вимогами Євросоюзу до України неухильно дотримуватись міжнародної угоди про вільну торгівлю.  
Івано-Франківщина завершила вибори до 7 об'єднаних територіальних громад. Вони особливі своєю широкою географією і тим, що перше місто в області — Тлумач — пристало до цього процесу. Найактивніше попрацювали політичні сили «Батьківщина» та УКРОП, про що засвідчило їхнє обране представництво у ради ОТГ. Самовисуванцями позиціонували себе переважно представники БПП «Солідарність», яких до рад потрапило набагато менше.  
На Івано-Франківщині до перших виборів готуються 7 об'єднаних територіальних громад. Це Витвицька ОТГ (Долинський район), Матеївецька, П'ядицька та Нижньовербізька ОТГ (Коломийський район), Більшівцівська ОТГ (Галицький район), Космацька ОТГ (Косівський район) і Тлумацька ОТГ.   Вибори у Космачі (на знимці – 2012 рік)  
Два десятки нових, утворених в ході децентралізаційної реформи, громад у Галичині готуються до своїх перших виборів. Відбудуться вони вже 18 грудня. Центральна виборча комісія призначила цю дату для 7 об'єднаних громад (ОТГ) на Львівщині, 6 в Івано-Франківській області та 9 на Тернопіллі, де ще одна громада обиратиме собі голову і склад ради на тиждень раніше (11 грудня). Загалом в Україні 18 грудня «свято демократії» переживуть громадяни 143 ОТГ.
24.10.16 | Галичина |
Сьогодні, 21 жовтня, Івано-Франківська ОВК на сесії обласної ради мала виголосити своє рішення про визнання повноважень нового депутата обласної ради — представниці партії «Самопоміч» Марії Ткачук. Однак цього не сталося. Причина в тому, що рішення про визнання пані Ткачук депутатом ОВК ухвалила лише 4 дні тому (17 жовтня), а згідно з реґламентом обласної ради, питання може бути внесене до порядку денного за 10 днів.
Ще років п'ять тому в карпатській частині України планувалося звести 400 міні-гідроелектростанцій. Локомотивом цього масованого наступу на ріки стало ПАТ «Укргідроенерго», яке обіцяло звільнити нас з кабали російського газу. Однак екологи та активісти побачили в цьому небезпеку іншої кабали — екологічного лиха для українських річок та всієї природної ситеми, що їх оточує.
Як і прогнозувалося, Івано-Франківська обласна рада, яка першою з-поміж галицьких ухвалила річний бюджет, вже через три тижні заходилася його виправляти. 15 січня відбулося чергове засідання сесії й депутати визнали, що у грудні ухвалювали фінансовий документ похапцем — бюджет області на 2016 рік мав становити 4 378,3 млн. грн. (на 761,9 млн. грн. більше, ніж у 2015 році), а власні доходи області заплановані в сумі 539,9 млн. грн. (у 2015 році було  410,9 млн. грн.). Однак віртуальні наразі доходи довелося тепер наростити майже на мільярд.  
Івано-Франківська міська рада останньою з-поміж трьох обласних центрів Галичини ухвалила бюджет на 2016 рік. Традиційно трохи дефіцитний: доходи — 1,165 млрд грн., а видатки — 1,233 млрд грн. Але так є і у Львові, і в Тернополі. При тім річний бюджет розвитку Івано-Франківська — 16 млн гривень. За документ з такими цифрами проголосували усі 40 депутатів, присутні в сесійній залі. Однак у багатьох із них залишилося до міського кошторису чимало запитань.
Цього тижня в Івано-Франківську зібрався перший Всеукраїнський форум з дитячої паліативної допомоги, тобто допомоги невиліковно хворим дітям та їхнім родинам. Івано-Франківськ з цього питання флаґман і першопроходець.