Порошенко у Львові: все в одному

Петро Порошенко розпочав презентацію свого плану реформ з міста Лева, де його перший офіційний візит як Президента України став справжнім фестивалем. Голова держави фонтанував важливими новинами, жартував і спілкувався з народом, не забуваючи водночас про свої ролі головнокомандувача та претендента на статус батька нації. Теми, за винятком війни, були ті самі, що і в його попередників: економічне зростання, боротьба з корупцією та національна безпека.

 

 

Ангел доброї звістки

 

Президентові вдалося стати у місті Лева оповісником переважно позитивних новин. Зокрема, він повідомив, що звільнив з посади командувача прикордонників Миколу Литвина. Порошенко тут же додав, що не йдеться про якісь підозри у причетності до якихось протизаконних речей. «Я звільнив Литвина у зв'язку із реорганізацією Прикордонної служби. Це моя відповідальність і моє рішення», — коротко і незрозуміло пояснив він.

 

 

Про відставку рідного брата колишнього спікера Верховної Ради розмови точаться давно. Декотрі політики та громадські діячі вважають, що Литвин мав би вже перебувати у в'язниці за те, що здав Крим без бою, і за ситуацію на східному кордоні. Однак Президент чітко дав зрозуміти, що про жодний кримінал не йдеться.

 

Ще одна «канхветка» для львів'ян полягала в тому, що Президент закликав зробити другою мовою у школах англійську, а за приклад подав Сінгапур, де після впровадження англійської сталося економічне диво. Для самого Порошенка диво вже давно стало буденністю, бо англійською він володіє на належному рівні.

 

 

«Давайте говорити про особливий статус англійської, а не російської, бо існує зв'язок між рівнем достатку та рівнем володіння англійською мовою», — радісно запропонував він.

 

Президент переконував, що для Росії Україна є кісткою в горлі і за всяку ціну Кремль хоче знищити українську державність. Але тут же з гордістю в голосі заявив, що аґресивна поведінка північного сусіда призвела до наслідків, цілком протилежних до тих, на які сподівалися у Москві: українці перестали чубитися і стали на прю із зовнішнім ворогом — спільна боротьба за свободу та державу знищила політичний та етнічний поділ України.

 

 

У Львові Порошенко пообіцяв підписати закон про люстрацію, попри те що має до нього чимало зауважень. Експерти кажуть, пояснив Президент, що цей закон порушує права людини. Однак Порошенко після довгих роздумів вирішив, що закон принесе більше користі, аніж завдасть шкоди.

 

«В органах державної влади не буде колишніх комуністів і комсомольців, аґентів КГБ та верхівки Партії реґіонів, яку змило на смітник історії після дострокових виборів», — сповістив голова держави. А ще він сподівається, що комуністи внаслідок наступних виборів до парламенту не потраплять і підуть шляхом «реґіоналів».

 

 

Головнокомандувач

 

До нового парламенту Президент скерує план зміцнення Збройних сил і всіх силових структур, щоби протистояти навалі зі сходу, яку він називає вже не антитерористичною операцією, а Вітчизняною війною 2014 року.

 

А старий парламент кличе на засідання 7 жовтня, щоб ухвалити антикорупційні закони, бо зараз корупція у владі є головним союзником найманців і терористів. Деякі депутати саботують ухвалення цих законів, але Президент натякнув, що здатен показати їм, де раки зимують.

 

Про те, що буде на Донбасі, він акуратно промовчав, а у відповіді на запитання сказав, що за весь час АТО загинуло трохи менше тисячі українських військовиків, а байки про тисячу вбитих під Іловайськом — кремлівські побрехеньки.

 

 

Також Президент висловився за те, що ситуація вимагає не нової хвилі мобілізації, а радше сучасного оснащення війська, бо 60 % мобілізованих у попередні етапи не служили в зоні АТО. Ще головнокомандувач розповів, що на Львівському бронетанковому виготовлятимуть нову бронемашину.

 

Після спілкування з представниками львівської «сметанки» Порошенко пішов у народ — від університету до Національного музею пішки серед натовпу, примушуючи понаднормово пітніти та передчасно сивіти своїх охоронців. Війна війною, а вибори не за горами, і виборця треба любити.

 

 

 

 

 

 

03.10.2014