Історичні асоціації і вправи на кордоні

Місяць (як небесне тіло) знову нічого нового під собою не побачив — серпень 2014 року дуже подібний до свого аналога в 1917-му. Тоді вибрики влади проти людей зі зброєю закінчилися жовтневим переворотом.

 

Демарш тижня

 

Лідер «Правого сектора» Дмитро Ярош виставив Президентові України Петру Порошенку ультиматум з вимогою почистити до кореня Міністерство внутрішніх справ. Шеф цього відомства Арсен Аваков, якого називають міністром віртуальних або вербальних справ за гіпертрофовану любов до соціальних мереж і велемовність, допетрав, що справа пахне порохом і на Печерських пагорбах владна еліта скоро зможе побачити не наївних елоїв, які думають, що плакатами «Корупцію геть!» і пікетами можна щось змінити. Миролюбних протестувальників можуть змінити позитивні морлоки з зони АТО, які в популярній формі пояснять проблеми корупції, державної зради і просто недалекості деяких дуже впливових людей.

 

Влітку 1917 року претензії до того, що відбувається в країні, мав генерал Лавр Корнілов, який не знайшов спільної мови з Олександром Керенським. Солдат зібрав своїх козаків і пішов на столицю. Генерала заарештували, а для Керенського все закінчилося ганебною втечею з Зимового палацу. Буржуазну революцію в лютому Україна вже має, тепер підозріло впевнено прямуємо до жовтневого здвигу.

 

Здавалося б, нічого спільного, але…

 

Ганьба тижня

 

Найвищий законодавчий орган країни може дочекатися іншого персонажа з часів, які призвели до Громадянської війни. Матрос Желєзняк прийшов на Установчі збори, переконливо помахав маузером і ввійшов в історію ідіомою «караул устал».

 

Гібридна війна закінчиться і хлопці з фронту побачать, що собі дозволяють громадяни під куполом. На цьому тижні слуги народу продинамили питання люстрації, а також вирішили, що на вибори підуть так, як їм це подобається.

 

Коефіцієнт корисної дії Верховної Ради завжди був близький до нульового, але тепер у нардепів зник інстинкт самозбереження. У кульмінаційний момент не всі встигнуть втекти підпарламентськими підвалами, до того ж озброєні сучасні желєзняки вже потужнішою зброєю, ніж маузер.

 

Саме такими посмішками зустрічатиме нардепів хлопець з фронту

 

Фрикції тижня

 

Залишаються незрозумілими рухи російського «гуманітарного конвою» — унікального в історії — поблизу українського кордону. Для чого туди-сюди каталися майже три сотні великих вантажівок — можна спитати в Путіна. Пояснення, що на три чверті порожні КАМАЗи гналися в Україну, аби рятувати терористів (харчі в обмін на виродків), критики не витримує, бо на території РФ малоконтрольовані башибузуки точно не потрібні.

Україна нібито погодилася прийняти допомогу від росіян. Дивно, чому Гітлер, з яким люблять порівнювати Путіна, не ганяв у блокадний Ленінград крупу, ґалети та інші ліґуміни.

 

Вантажівки й далі мандрують степами, нагадуючи злих роботів із «Зоряних воєн»

 

Недопереговори тижня

 

В Берліні український міністр закордонних справ Павло Клімкін зустрівся зі своїми колеґами з Німеччини, Франції і Росії. Говорили про вреґулювання конфлікту на сході України.

 

Російський Лавров переконував, що там відбувається громадянська війна і треба помагати малоросам, а зробити це кваліфіковано можуть тільки великороси.

 

Європа поки що не розуміє, що відбувається, або думає, що Україною північний ведмідь обмежиться. Не обмежиться. На цьому тижні перемовини триватимуть далі. Найпевніше, з таким самим результатом, як і на минулому.

 

Буває, хочеться дати в писок, але реґламент не дозволяє

 

18.08.2014