Європейські монархії: дорогу молодим

У понеділок світ облетіла неочікувана звістка: король Іспанії Хуан Карлос зрікся престолу на користь сина – принца Феліпе. Хоча з другого боку, вона чудово вписується в «парад зречень європейських монархів», який пройшов за минулий рік. У самій же Іспанії ця подія вчергове спровокувала дискусію про потрібність монархії взагалі.

 

 

 «Його величність Хуан Карлос щойно мені повідомив, що він зрікається трону. І я переконаний, що це найкращий момент для змін», – заявив у понеділок прем'єр-міністр країни Маріано Рахой. Очевидно він мав на увазі передовсім стрімке падіння рейтингу популярності Хуана Карлоса. Згідно з останніми соціологічними дослідженнями, за зречення короля виступало близько двох третин іспанців. А ще, здавалося б, зовсім недавно Іспанія возвеличувала короля ледь не до небес.

 

Королівська родина останнім часом потрапила в центр уваги європейської преси, але аж ніяк не в тому ракурсі, в якому належить потрапляти туди особам монаршої крові. Найбільше вдарив по її реноме корупційний скандал.  Молодша донька короля Кристина була змушена свідчити на суді під присягою у кримінальній справі, до якої причетний її чоловік дон Іньякі Урданґарін, герцог Пальма-де-Мальоркський, гранд Іспанії. Він підозрюється в тому, що використав не за призначенням великі суми, пожертвування на харитативну організацію, яку він же й очолював. За версією слідства, зять короля і його спільники навмисне завищували вартість благодійних заходів, аби отримані за допомогою цієї схеми кошти виводити в офшори.

Був іще один скандал, який хоч і був не таким серйозним, але вже стосувався безпосередньо Хуана Карлоса. Мова йде про історію з його полюванням на слонів в Ботсвані. І тут щодо нього виникло аж два звинувачення. По-перше, монархові закидали те, що в часи фінансової кризи, він дозволяє собі розтринькувати гроші на дороге сафарі. По-друге, інформація про полювання викликала обурення у захисників тварин. А варто зазначити, що іспанський король, окрім усього, був почесним президентом іспанського відділення Всесвітнього фонду дикої природи (WWF). Цього титулу він позбувся зразу ж по поверненню з Африки. Причому повернувся монарх на ношах, оскільки до всієї цієї біди він ще й зламав собі під час полювання стегно…
 

Але, попри актуальну негативну опінію, багато експерті пророкує, що за рік-два добра слава повернеться до Хуан Карлос де Бурбона, котрий для Іспанців став живим втіленням пост-франкістської Іспанії. «Протягом 39 років він був найкращим символом нашого мирного співіснування. Його постать настільки тісно пов'язана з демократією, що їх не можна осягнути у відриві один від одного. Він був найкращим представником Іспанії та її найкращим образом у будь-якому куточку планети. Ми ніколи не зможемо виплатити йому наш борг вдячності», – наголосив у своїй промові з приводу королівського зречення прем'єр Рахой.

 


Нагадаємо, що Хуан Карлос, посів іспанський престол після смерті Франциско Франко 22 листопада 1975 році. Іспанці, втомлені авторитарним правлінням каудильйо, з радістю й піднесенням сприйняли цю зміну персон на найвищому щаблі державної влади. Свою монаршу волю й шляхетну поставу Хуан Карлос  виявив 1981 року, коли праві військовики – прихильники реставрації тоталітарної держави – спробували влаштувати в Іспанії путч. Король тоді рішуче виступив проти заколотників. Позиція монарха мала вирішальне значення: народ не підтримав хунту, путч зійшов нанівець.

 

З того часу Хуан Карлос  і став символом національної єдності та гарантом демократичних свобод. А його зречення у непростий для нього момент життя слугує зайвим цьому доказом.


Відтак новим королем Іспанії стане принц Астурійський, Жеронський і Віанського Феліпе. Щойно 46-річний інфант зійде на престол, як стане Філіпом VI. До речі, він відомий у світі не тільки як член іспанської королівської родини, але і як видатний спортсмен. Феліпе виступав за олімпійську збірну Іспанії з вітрильного спорту на літніх Олімпійських іграх 1992 року в Барселоні.

 

Феліпе, як і належить спадкоємцеві трону, пройшов і військову службу. Він має звання підполковника сухопутних військ, а також чин капітана другого рангу королівського ВМФ.

Королевою ж стане його дружина – принцеса Летісії Ортіс Рокасолано, котра, до речі, за фахом – журналістка. У принцеси і принца є дві доньки Леонор і Софія, котрим відповідно 9 і 7 років.

 

Чи буде його правління довгим і щасливим – складне питання, враховуючи нові настрої в іспанському суспільстві. Щойно пролунала звістка про зречення Хуна Карлоса, як у соціальних мережах прокотилася хвиля закликів, аби влаштувати акції за скасування монархії. У понеділок ввечері на багатьох площах іспанських міст вже відбувся перший анти-королівський флеш-моб. Учасники акції – здебільшого молодь – виступали за відновлення республіканського устрою. «За Третю республіку!» – такі плакати піднімали вони догори. Протестувальники переконані, що монархія в Іспанії – це недоречне розтринькування бюджетних грошей.

 

Отже, як ми вже згадували, відмова Хуна Карлоса від корони стала черговою ланкою у «параді зречень європейських монархів». 21 липня 2013 так само вчинив король Бельгії Альберт II, підписавши акт про зречення від престолу на користь свого сина принца Філіпа. Причиною цього рішення монарх назвав стан свого здоров'я. Ще раніше, у квітні 2013 королева Нідерландів Беатрікс зреклася престолу на користь старшого сина – кронпринца Оранського-Нассау Віллема-Олександра.

 

Екстраполюючи «зреченський ряд» за межі континентальної Європи, світ уже сподівається на аналогічний вчинок Елізабет ІІ. Тенденція все ж. Бо скільки ж ще принцові Чарльзові марнуватися? Адже він вже давно заслужив на корону, вже хоча б одним своїм суворим, але справедливим висловлюванням на адресу агресивних лідерів пострадянських держав.

03.06.2014