Brexit загрожує фатальними наслідками

Під час виборів до Європейського Парламенту у Великій Британії досить часто можна було почути нове словечко «Brexit» – це таке собі поєднання слів «Britain» і «Exit» («Британія» і «Вихід»). Виборчу перемогу на Туманному Альбіоні святкували євроскептики, котрі переконані, що вихід країни з ЄУ стане благом для неї. Насправді ж, як доводять наукові дослідження, такий крок став би фатальним для британської господарки.

 

 

 Для Найджела Фараджа зараз настав зоряний час. Очолювана ним євроскептична партія UKIP (United Kingdom Independence Party стала – Партія незалежності Об’єднаного Королівства) стала британським лідером на виборах до Європарпламенту, набравши аж 27,5 відсотків голосів. Головне гасло партії: Геть від Брюсселя!

 

На переконання Фараджа, диктат брюссельських чиновників – найбільша біда Великої Британії, саме через членство в ЄУ країна втрачає свої прибутки, блокується її політичний і економічний розвиток.

 

Чи дійсно це так? Чи принесе Brexit омріяне щастя? Економічні аналітики стверджують цілком протилежне: з виходом з Європейської Унії Лондон переживе господарські потрясіння, на тлі яких фінансово-економічна криза 2007-2008 року видасться дитячою забавкою.


«За вихід з ЄУ Велика Британія буде змушена заплатити непомірну ціну. Тому гра, яку веде UKIP та інші євро скептики – надзвичайно ризикована. Мрія про «горду самотність» є надзвичайно дорогою», – вважає професор Центру вивчення економічних показників зі славнозвісної Лондонської Школи економіки Жоа Пауло Песоа.

 

Науковець разом зі своїми співробітниками прорахував фінансові плюси й мінуси гіпотетичного виходу Великої Британії з Європейської Унії. До плюсів можна зарахувати те, що британська скарбниця заощадить 0,5 відсотка національного доходу, який вона видає на потреби ЄУ. Минулого року, як засвідчує британське Міністерство фінансів Лондон переказав до спільної скарбниці в Брюсселі 8,6 мільярдів фунтів стерлінгів (10,6 млрд євро).


Якими ж будуть недоліки Brexit’у? Передовсім – стрімке скорочення обсягу торгівлі з країнами Європи, зростання податків і мит.  Ці втрати, зітруть нанівець переваги від заощадження коштів на «брюссельських дармоїдів», – доводять студії Центру вивчення економічних показників.

 

В залежності від певних сценаріїв розвитку ситуації, втрати, яких зазнає Об’єднане Королівство можуть сягнути 9,5 відсотків валового національного продукту. «А варто зазначити, що під час фінансово-економічної кризи країна втратила лише сім відсотків ВНП, – нагадує Песоа, – І ця криза штовхнула Лондон в обійми найтривалішої й найтяжчої рецесії за всю її історію. І лише зараз, через шість років після кризи, в британській економіці відчуваються перші ознаки економічного одужання».

 

Особливо б постраждав від виходу з ЄУ британський фінансовий сектор, на частку якого припадає велика частина ВНП країни. Скасування єдиних правил фінансового регулювання і прикордонний контроль завдав би відчутних ударів індустрії фінансів. Адже три чверті обороту європейської фінансової галузі, це близько 58 млрд фунтів стерлінгів (71,6 млрд євро), генеруються у Великобританії або в оборудках, пов’язаних з фінансовими інституціями, приналежними л Об’єднаного Королівства. Такі цифр подані в дослідженнях, проведених консалтинговою компанією Oliver Wyman.
 

 «Членство в Європейській Унії дає Лондону потужні інструменти для забезпечення дотримання своїх інтересів – зокрема право голосу й право вето – у випрацювані спільних правил торгівлі й руху капіталів, – стверджує голова британського союзу підприємців TheCityUK Кріс Каммінґс, – без членства Велика Британія позбудеться цих інструментів, потрапить у таку ж ситуацію, як, наприклад Швейцарія».

 

За його словами, своєму успіху британська фінансова індустрія завдячує в значній мірі саме спільним правилам на європейському внутрішньому ринку руху капіталів. «Відмова від нього пов’язана з неймовірними ризиками», – переконаний Каммінґс. Саме тому, згідно з соціологічним дослідженням TheCityUK, 84 відсотки всіх керівних кадрів у фінансовій сфері Великої Британії висловлюються на користь збереження членства в ЄУ.


Окрім того, втрата членства болісно вдарить по інвестиційній привабливості Об’єднаного Королівства. «Зараз країна притягує до себе закордонні інвестиції, бо вона є експортною платформою для решти Європейської Унії. Якщо ж Велика Британія вийде з Унії, то вона втратить ці свої позиції», – переконаний Жоа Пауло Песоа.

27.05.2014