Нудке свято демократії

Галичина вибори відсвяткувала. Так, як належить, зрештою, вибори – свято демократії. Нарід у вишиванках створював черги на дільницях ще до служби Божої. Голосували злагоджено, тобто майже одностайно. Таких результатів, як тут, «кондитерський король» Петро Порошенко не отримав навіть у рідній Вінничині.

 

Сценка із голосування у Космачі

 

ЛЬВІВЩИНА: голосування по-європейськи

 

Львівщина – загальноукраїнський лідер учорашнього голосування з явки виборців на дільниці. Нарід, який традиційно йде голосувати після відправи в церкві, цього разу створював черги до урн та кабінок ще до Служби Божої. Все відбувалося тихо та мирно, навіть якось по домашньому – без міліції, сварок і непотрібних дискусій. Найнудніші вибори за часів незалежності – скаржилися журналісти, задача яких щоразу виловлювати у подіях щось «смачненьке». А тут майже як у Європі – дещо навіть майже ліниво і без жодного адмінресурсу. Хоча львів’яни і цього разу наступали на горло власній пісні, думаючи про те, аби в державі все було добре.

 

За попередніми даними Львівської обласної організації Комітету виборців України, Львівщина дала найбільшу явку на дільниці – майже 77% від 1,96 млн виборців. І більшість з цих виборців пристала на думку, що достатньо одного туру, щоби обрати голову держави – по-перше, аби чогось не сталося в часі до наступного голосування, по-друге, 500 мільйонів можна використати і з більшою користю. Словом, за Петра Порошенка проголосували понад 60% виборців області, не залишивши жодних шансів ані Тимошенко, ані тим більше землякам Тягнибоку та Куйбіді. Про це, зокрема, свідчать результати екзит-полу від компанії TNS: саме західноукраїнські області дали найбільше за Порошенка, а Львівщина стала лідером – 70%, випередивши навіть умовно базову для цього кандидата Вінницьку область.

 

По обіді у Львові на дільниці приходили вже поодинокі "сплюхи". Основна маса тутешніх виборців вже проголосувала

 

Вельми показовим було нічне повідомлення у мережі «Фейсбук» депутата Львівської облради Олександра Ганущина про перші результати голосування у вотчині ВО «Свобода» – Бродівському районі, де колись вперше обрали до Верховної Ради Олега Тягнибока, а на останніх виборах перевели у вищу лігу українського політикуму Ірину Сех.

Так от, за підрахунками з 60% дільниць Бродівщини або ж понад 20 тисяч голосів, за Порошенка проголосував 61% виборців, за Тимошенко – 16%, а за Тягнибока -3%.

 

Експерти кажуть, що виборці мали запит на нове обличчя, ще не поточене проваленими обіцянками та показовими корупційними скандалами, хоча Порошенка новачком назвати важко. Легше згадати, в якому з вагомих політичних проектів він не засвітився свого часу.

Однак люди бачать у ньому дипломата і господарника, здатного навести порядок в країні.  Співрозмовники «Z» з-поміж рядових виборців найчастіше вживали саме це слово – порядок.

«Треба, щоби на сході порядок навів, там давно пора. І щоби злодіїв у тюрму, а награбоване людям віддати, що ледве зводять кінці з кінцями» – категорично заявив пан Микола, який уранці прийшов на дільницю в центрі Львова.

 

Тішать і висновки спостерігачів від КВУ, які відзначають, що ці президентські вибори – перші за багато років, де не було адмінресурсу. Ні тобі каруселей, ні масованого підкупу виборців чи пресування певних політичних сил. А тільки черги на відкритті дільниць, купки ревних патріотів зі східних областей, які страшенно хотіли проголосувати у Львові, однак вчасно не здійснили процедуру зміни  виборчої адреси і залишилися поза виборами.

 

Виїздна комісія по селам Львівщини працює весело і радісно

 

Трапилося лише кілька дрібних курйозів. Наприклад, у списки для голосування на одній з дільниць Львова потрапила громадянка США. Вона прийшла на дільницю зі своїм американським паспортом і стверджувала, що має українське походження, однак українського документа показати так і не змогла, а отже й не проголосувала.

Ще одним львівським сюрпризом стала пара молодят, які перед вінчанням конче вирішили виконати громадянський обов’язок.

 

Але хітом цього дня стала історія про працівника міліції, котрий заступив на чергування в ОВК №120 у Львові, а для збадьорення приніс із собою горілку та закуску. Очевидно після дещиці випитого міліціонер втратив самоконтроль і замість нести службу всім хвалився, що побував на Майдані  у складі «Беркуту»і показував свій беркутівський берет та значок. А коли до нього звернулися з вітанням «Слава Україні!» вигукував «Слава «Беркуту!».

На цього міліціонера натрапили представники штабу Яроша, відтак між ними виникла суперечка. До бійки не дійшло, але міліціонера забрали на медичне обстеження. Пізніше виявилося, що правоохоронець дійсно напився. Представник Яроша поскаржився в прокуратуру, а міліція почала службову перевірку з цього приводу.

 

До речі, це не єдина придибенція з бійцями саме спецбатальйону, сформованого значною мірою з «беркутівців». Як зауважив представник «Самооборони» Валерій Веремчук, у приміщенні ОВК №117 працівникам цього підрозділу кілька разів довелося пояснити, що їхня робота полягає у тому, щоби пильнувати за порядком та безпекою і не пропускати на територію невідомих, а не в тому, щоби курити чи балакати по мобільному по півгодини.

«Не одразу, але до них доходило, що вони мають забезпечувати порядок, але за допомогою дзвінків до начальства, це вдавалося робити» – обурювався він.

 

Зі своїх джерел “Z” відомо про те, що в цю окружну комісію заходили невідомі з рюкзаками, шукаючи дільницю для голосування. Та незважаючи на наплічник, блукачів навіть ніхто не намагався зупинити і з’ясувати всі обставини. Відтак постає логічне питання, озвучене представником штабу Яроша Віталієм Сергатюком: а яким чином ці люди успішно пройшли переатестацію для продовження служби? І чи не варто повторити цю процедуру вже новому начальнику і значно ретельніше, щоби цей ексцес так і залишився одним-єдиним.

 

ІВАНО–ФРАНКІВЩИНА: 4 години як президент, а ще нічого не зробив!

 

На Івано-Франківщині ситуація згрубша подібна на львівську. Тут явка на дільниці на третьому місці по всій країні. Щось біля  70% і це, зрештою, відповідає традиції. У наших людей завжди вибори – це свято, а оскільки за останні місяці свят було мало, то до цього дня підготувались і серцем, і розумом. А ще запаслись терпінням та добрим гумором, адже багатьом довелось стояти у чергах за бюлетенями (у Франківську обирали не лише президента, а й свого нового представника у ВРУ), хоча і значно менших, ніж у більших містах та у столиці.

 

Гімн України у виконанні виборчої комісії однієї з Франківських дільниць у повному складі. З Богом до роботи

 

Нечисленні порушення – типові та незначні. Заходили в кабінку для голосування по двоє, хтось таки кинув у скриньку кілька бюлетенів, хтось норовив проскочити без паспорта, хтось голосував за родича, що у трудовій міграції. І, ясна річ,  жодне з них не визнане таким, що вплинуло на хід та результати голосування.

 

Одна пані з Коломиї спеціально прибула на вибори аж з Італії. Однак не отримала права голосувати, бо забула, що раніше зареєструвалася у консульстві за місцем своєї праці і мала голосувати там, а не гнати через півєвропи аби воле виявитися.

 

Були на франківських дільницях і молодята, які йшли того дня до шлюбу і літні люди на милицях. Просто рвалася до дільниць молодь, яка  попередньо усе залагоджувала у відділах реєстру, адже багатьом з них на минулих виборах ще не було вісімнадцяти.  Лише дуже ліниві прийшли голосувати без запрошення або довідки про голосування не за місцем реєстрації.

 

Особливістю виборів на Прикарпатті став свій власний міський екзит-пол   «ВИБОРИ-2014» у Івано-Франківську за підтримки  «Центру соціальних досліджень» Прикарпатського національного університета ім. Василя Стефаника та ГО «Центр політичного моніторингу». Завдяки їм о 20 год. івано-франківці вже також знали, як проголосували. Послідовність  кандидатів та ж сама, що у всеукраїнських рейтингах. Лише трохи інші відсотки, за якими Петро Порошенко отримав понад 60%.

 

Власне виключно івано-франківським  став другий вибір – депутат-мажоритарник у ВРУ. Незважаючи на прогнози, які обіцяли перемогу  чинному меру Івано-Франківська Віктору Анушкевичусу, за екзит-полом його обганяє директор ТК «Буковель» Олександр Шевченко – 34% проти   26 % відповідно. Голова штабу Національного спротиву свободівець Василь Попович на третьому місці.

 

Ще один урочистий момент – вивантаження урн

 

Прикарпаття відзначилося і поодинокими випадками обмеження прав спостерігачів. Так у Надвірній їх взагалі хотіли позбутися, бо, мовляв, «нависали». Так от, аби не «нависали» їм наказали не наближатися до членів комісії ближче, як за 5 метрів.  

З деякими  спостерігачами, зокрема представниками «Опори» не хотіли поділитися  протоколами, мотивуючи, що їм би слід було запастися своїми.  Словом, там, де не довчили закон, застосовували або власні життєві переконання, або емоції.

 

Кінцеві результати, не за екзит-полами, а за даними ЦВК, ще попереду, хоча вони очікувано мало відрізнятимуться.   А поки відповідальні рахують, думки вільні від цифр прораховують феномен Порошенка на Західній Україні. Невже своє зробили соціологічні рейтинги напередодні, якими нас просто загодовували останні дні та привид другого  туру? Трохи дивним виглядає, що прикарпатці не віддали навіть 2% націоналістам. А «візитка Яроша» так і залишилася у російських новинах, не  створивши її власнику хоча би відчуття власного електорату. 

Це що, наша благодійна допомога сходові? 

 

Прикметно, що за кілька годин після оголошення екзит-полів у неті вже з’явився жарт: Порошенко вже 4 години як президент, а ще нічого не зробив.    Отже, тільки дії, а не слова, тільки відданість, а не її імітація, тільки співпраця з громадянським суспільством, а не кулуарні ігри зможуть утримати передвиборні рейтинги п’ятого президента України. 

 

ТЕРНОПІЛЛЯ: Хай буде Порошенко

 

На Тернопільщині участь у голосуванні взяли 643 тисяч 813 виборців, що становить 76,63 % загальної кількості виборців області. Рекорди били мешканці Зборівщини (явка 81,5%), деяку пасивність (у порівнянні з рештою області) виявили виборці Чортківщини (69,2%). За результатами опрацювання 55, 75% протоколів Петро Порошенко на виборах президента в Тернопільській області отримує 60,53%. Юлія Тимошенко друга — 14,91%.

 

Свідомий Тернопіль відстоював черги на дільницях

 

Найбільшу підтримку кандидата Петра Порошенка зафіксували в Тернопільському і Зборівському округах – понад 64%. Найнижчу – у Збаразькому (54%). Найбільше прихильників Юлії Тимошенко — у Збаразькому та Чортківському округах (відповідно 18 та 17,5%). Найменше – в Тернополі (9,85%), тут Тимошенко поступилася Анатолієві Гриценку.

 

Третього «призера» кампанії – Олега Ляшка — в Тернопільській області підтримали 10,1% виборців. Найкращі позиції в нього у Збаразькому окрузі – майже 12%. Найгірші – у Тернополі (8,45%). Анатолій Гриценко від Тернопілля отримав 7,65%. Найкращі позиції політика в Тернополі – понад 10%. Найнижчі відсотки дали південні райони області.

 

Щодо інших кандидатів, то Олег Тягнибок набрав по Тернопільщині 1,81% (найменше дав Тернопіль – 1,3%), Ольга Богомолець – 1.24%, Сергій Тігіпко – 0,73% і Дмитро Ярош – 0,67%.

 

Серед типових порушень: наявність політичної реклами в день виборів (незірвана агітація від кандидатів Олега Тягнибока, Юлії Тимошенко, Петра Порошенка, Анатолія Гриценка), затримка роботи окружкомів. Зафіксовано декілька фактів заборони знімати приміщення, де розташовані територіальній виборчкоми.

Зрештою, особливих зауважень і застережень до роботи виборчих комісій і порушень законодавства не було.

 

 

Фото – Reuters, ZIK, Galka.if.ua, "Львівська газета", "Урядовий кур'єр"

 

26.05.2014