Зростає віра в європейську ідею

Напередодні виборів до Європейського парламенту (25 травня)  демоскопія дає обнадійливий сигнал: європейці знову повірили в ЄУ і євро. Єдина країна (групи досліджених), де все ще зростає євроскептицизм – це Італія.

 

 

І хоча фінансово-банківська криза в євроленді ще далеко не подолана, громадяни Європейської Унії демонструють щирий оптимізм, вірячи, що найгірше вже минулося.  Згідно з останніми опитуваннями громадської думки, проведеними такою авторитетною соціологічною інституцією, як Pew Research Center серед мешканців Франції,Німеччини, Греції, Великої Британії, Італії, Польщі та Іспанії, підтримка панєвропейської ідеї відчутно зросла.  

 

Ще рік тому усереднена підтримка Європейської Унії в цих країнах становила 46 відсотків, нині вона подолала психологічний бар’єр у 50 відсотків, сягнувши 52 %. Приміром, у Франції це зростання відбулося аж на 13 відсотків – що вважається надзвичайно високим. Це тим більше дивовижно, що французька економіка через свій прикрий стан може спричинити дефіцит державного бюджету, а отже – порушення маастрихтських критеріїв стабільності, а отже – штрафні санкцій з боку Брюсселя.

 

У європейців зростає й віра в ті засадничі принципи, які цементують євроінтеграцію. Зокрема, що поглиблення кооперації з іншими партнерами з ЄУ сприятиме піднесенню національних економік. Дослідження Pew Research Center засвідчують, що нині цю тезу підтримує 38 відсотків населення, хоча ще рік тому її адатами були лише 26 % європейців. Ця позитивна тенденція здивувала багатьох політичних аналітиків, на тлі зростання популярності таких антиєвропейських рухів, як Ukip у Великій Британії чи «Альтернатва для Німеччини» (Alternative für Deutschland) у ФРН.

 

Особливу цінність європейського проекту громадяни ЄУ вбачають у тому, що він допомагає зберігати мир на континенті. У цьому переконані 70 % опитаних. У Німеччині ця цифра виявилася найвищою – 84 відсотки. У Польщі таких теж доволі багато – 76 %. А от вже в Італії й Греції – лише близько 30 відсотків.

 

Не може не тішити й той факт, що громадяни Європейської Унії чимраз більше довіряють спільній валюту євро. 70 відсотків опитаних висловилися за збереження Європейської валютної унії. Цікаво, що сильна підтримка євро існує в Греції (69%) й Іспанії (68%), попри їхні глибокі фінансово-банківські кризи. А от хто прикро здивував, то це італійці, де число адептів збереження євро (45 %) майже таке ж, як і число прихильників повернення до ліри (44 %).

 

 

У будь-якому випадку, навіть попри деякі оптимістичні показники, зарано говорити про те, що смуги поділу в ЄУ остаточно подолані. У кризових державах, на кшталт Греції чи Італії, менше третини опитаних дотримуються переконання, що Європейська Унія достатньо піклується про загальноєвропейський поступ і добробут. Водночас у Німеччині чи Франції у це вірить більше половини опитаних.  

 

Дуже відрізняються й цифри сприйняття того, наскільки добре розвивається власна країна. Приміром, у Греції лише 5 відсотків позитивно оцінюють економічний і соціальний розвиток своєї держави, в Іспанія – 8 відсотків, в Італії – 9 %. Тим часом як аж 59 відсотків німців оптимістично сприймають державний розвиток. Чотири з п'яти греків та італійців також переконані, що в Брюсселі їх зовсім не чують, не звертають уваги на їхні проблеми.

 

 

А от питання, яке знаходить приблизно однаковий відгук у всіх опитаних країнах – це імміграція. Середньо статистично 55 відсотків опитаних дотримуються думки, що міграцію до ЄУ треба жорстко урізати. 52 % вважають, що мігранти спричиняють непосильне навантаження на ринок праці й соціальну систему їхніх держав. 48 %  переконані, що мігранти не здатні й не бажають інтегруватися в їхнє суспільство. 36 % покладають на мігрантів відповідальність за зростання злочинності в їхніх країнах.
 

Під час соціологічного дослідження було опитано 7022 особи в семи європейських державах: Франції, Німеччині, Греції, Італії, Польщі, Іспанії та Великій Британії у період з 17 березня до 9 квітня 2014 року.

15.05.2014