Не буде з Сала мила

Дві з трьох галицьких областей — Тернопільська та Івано-Франківська — хоч і з другої спроби, та все ж ухвалили рішення про недовіру головам своїх облдержадміністрацій двома третинами голосів. І тільки Львівщина ніяк не спроможеться, і це попри те, що тутешній президентський намісник Олег Сало є без перебільшення найодіознішим політиком місцевого рівня в Західній Україні.

 

Очікувалося, що судний день для Олега Сала настане нині (11 лютого), однак депутати не змогли відмовитися продовжити собі задоволення і перенесли розгляд на наступне сесійне засідання. Причини дві — не було достатнього числа депутатів, аби висловити недовіру двома третинами, з одного боку, і не було самого Сала — з іншого.

 

Кіна не буде

 

Те, що наступний з черги раунд протистояння між радою та головою ОДА закінчиться на користь останнього, стало зрозумілим на початку сесії, коли зареєструвалися 72 депутати. Потім це число зросло до 79, але багнетів для недовіри Салові так і не назбиралося.

 

Тож коли дійшло до питання про звіт голови ЛОДА за виконання делеґованих повноважень і до мікрофона підійшов перший заступник голови ОДА Олексій Сторчило, то голова фракції «Батьківщина» Микола Кадикало запропонував перенести розгляд питання на наступне сесійне засідання. На табло висвітилася цифра 60 «за».

 

«Ми зобов'язані були слухати це питання і давати йому оцінку. Коли на табло з'явилася цифра 60, я не повірив своїм очам. Я не знаю, чому так сталося, я думаю, що в залі існує якась вселенська змова проти того, щоби звітувала обласна адміністрація з тих питань, з яких їй належиться звітувати згідно із законом про місцеве самоврядування», — емоційно коментував подію депутат облради Олександр Ганущин.

 

Його обурення виглядало таки непідробним. Як зазначив депутат, саме фракція НРУ, до якої він належить, ініціювала це питання, а його вже вкотре переносять через відсутність в залі голови ОДА. Також депутат вважає, що така подача питання не спричинить неґативної реакції від прокуратури, адже йдеться про звіт голови щодо виконання делеґованих облрадою повноважень, і як наслідок звіту роботу Сала можуть визнати незадовільною та висловити йому недовіру.

 

Натомість представники «Свободи» — а саме свободівців було найбільше серед відсутніх у сесійній залі — в один голос твердили про те, що такі питання не можна розглядати без самого фіґуранта, бо в такому випадку втрачається дієвість.

 

Свободівець Олексій Балицький зауважив, що на цьому засіданні вже заслуховували заступників прокурора та очільника обласної міліції і це не мало конструктивних наслідків.

 

«Щодо питання, яке перенесли, то керівники фракцій керуються тим, що слухати треба першу особу. А слухати так, як ми слухали сьогодні заступника прокурора області, заступника начальника ГУМВСУ у Львівській області, то це не дає результату», — наголосив він. Що ж до відсутності депутатів своєї фракції, О.Балицький заявив, що всі вони пропустили сесію з поважних причин. З його слів, практично всі депутати перебувають у Києві на Майдані, а деякі — на лікуванні за кордоном.

 

Кому потрібна недовіра Салові?

 

Представники різних політичних сил в облраді мають розбіжні погляди на те, чи варто висловлювати недовіру голові ОДА. Член фракції НРУ Святослав Шеремета заявив у коментарі «Z», що це варто робити, незважаючи на те, чи є у залі 78 голосів «за», чи їх немає. «Обласна рада має ще раз показати своє ставлення до голови ОДА», — арґументував він.

 

Натомість екс-голова обласної ради, а тепер позафракційний депутат Михайло Сендак вважає, що депутати спочатку мали б затвердити проект бюджету, а вже потім братися до політики. Водночас він зазначив, що висловлення недовіри за сучасних політичних обставин є марнуванням часу.

 

«Я хотів би, щоби всі зрозуміли, що це даремна трата часу. Вже одна недовіра була висловлена, так? Дві третини, одна третина — це все парафія президента», — сказав Сендак.

 

Слова Михайла Сендака підтверджує історія Тернопільщини, де обласна рада висловила юридично справну недовіру голові ОДА ще 25 січня, а вже 29 січня суд за позовом прокуратури визнав цю недовіру недійсною. На початку лютого Валерій Хоптян (тернопільський намісник президента) абсолютно спокійно з'їздив на особисту зустріч з Януковичем, щоб, як повідомляють у таких випадках, обговорити стратегію розвитку підпоряткованої території.

 

Та, повертаючись до Львова, зазначмо, що від одного з впливових депутатів почули ми і контраверсійну думку щодо того, варто чи ні висловлювати недовіру Олегові Салу. Саме тепер, мовляв, рушення проти намісника гратиме йому на руку. Сало виглядатиме репресованим майданівцями, а тому ближчим і ціннішим для самого Януковича.

 

 

Цікавим також є і те, що в кулуарах Львівської облради сьогодні активно циркулювала інформація про можливі домовленості між «Свободою» та Адміністрацією президента щодо недовіри голові ОДА. Підтвердження чи спростування її можна буде побачити 18 лютого, коли депутати знову зберуться на сесію.

 

11.02.2014