Заштрики проти Тернопільського Майдану

Кілька днів тому «Z» детально повідомляв про кримінальні провадження, що їх у справі Євромайданів відкрили у Львові та на Івано-Франківщині. Нині ж мова про Тернопіль, де теж не довго шукали приводів для покарання членів Штабу національного спротиву. Кільканадцять чиновників обласної державної адміністрації заявили в міліцію про те, що вранці, 3 грудня, мітинґувальники заблокували входи до адмінбудинку і не пропускали їх на роботу. Заявники, а серед них заступники голови ТОДА, керівники управлінь і навіть прості держслужбовці, просили притягнути винних до відповідальності.

 

 

Звичайно ж, після такого звернення міліціянти не могли не зреагувати, не відкривши кримінального провадження за цим фактом. Як кажуть, не минуло й півроку, у нашому випадку тижня, як трьом організаторам тернопільського Євромайдану — Володимиру Стаюрі (голова обласної організації ВО «Свобода»), Марії Чашці (голова фракції ВО «Свобода» в облраді) та директорові Галицького коледжу імені В. Чорновола Марії Баб'юк інкримінували «захоплення будівлі облдержадміністрації… з метою перешкоджання нормальній роботі виконавчої гілки влади» (ст. 341 Кримінального кодексу України).

 

Слідчий обласного УМВС в області скерував до суду клопотання про обрання всім трьом активістам запобіжного заходу — домашнього арешту на два місяці. Навіть тому, хто не розуміється на тонкощах кримінального права, зрозуміло: це зроблено для того, щоб ізолювати тих трьох людей від активного політичного і громадського життя, а також аби застерегти інших, менш активних, мовляв, на вас теж можуть відкрити справу й зачинити вдома.

 

Натомість вражає, дивує і навіть смішить те, що свідки, допитані в районному суді, пояснили, що 3 грудня вони могли вільно потрапити на роботу в облраду, яка міститься в одній будівлі з облдержадміністрацією. А балансоутримувач — управління з питань експлуатації майнового комплексу — надало суду інформацію, згідно з якою жодного блокування спільної будівлі того дня не було. Нестикування, на яке ніхто звернув уваги!

 

Суддя Олег Холява обрав для них м'якший запобіжний захід — особисте зобов'язання: прибувати до слідчого прокурора і на виклики в суд, не відвідувати приміщень блдержадміністрації, Стаюрі та Чашці дозволено бути лише на сесіях облради, оскільки вони є депутатами. Також усім трьом активістам майдану заборонено наближатися до свідків і заявників — загалом до 59 осіб. Як зізнаються учасники процесу, вони не всіх їх знають в обличчя і не розуміють, яку загрозу для них несуть. Невже заявники бояться, що можуть заробити по обличчю? Ми запитали у кількох осіб з того списку, який в народі охрестили «списком ганьби», чи задоволені вони рішенням суду, проте ця тема розмови виявилася для них неприємною, і коментувати рішення суду вони не бажали.

 

Попри те, кримінальне провадження проти Стаюри, Чашки і Баб'юк поки що не закрито. До слова, згідно із законодавством, їм загрожує позбавлення волі строком на три роки. Крім того, депутати-сводобівці кажуть, що відкрите кримінальне провадження частково блокує роботу обласної ради. Адже їм заборонено заходити в адмінбудівлю, коли немає сесії. А що робити, коли працюють комісії? Цього ніхто не врахував. Зокрема, на розгляді постійної депутатської комісії з соціальної політики та праці, міґрації, у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, яку очолює Марія Чашка, під цей час перебуває питання про створення обласного центру реабілітації дітей-інвалідів, про внесення змін і доповнень до обласної програми «Ветеран» на 2010/2014 роки; планується подальша робота самої комісії, а також назбиралося чимало особистих листів-звернень від соціально незахищених мешканців області, які потребують допомоги.

 

Володимир Стаюра є керівником комісії з питань соціально-економічного розвитку, промислової політики, транспорту та зв'язку, інвестицій, підприємництва, зовнішньоекономічної діяльності, яка мала б розглядати проект обласної цільової соціальної програми підтримки сім'ї до 2016 року, питання про призначення керівників лікарень, а також про продовження оренди таким бюджетним установам, як Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня, обласний онкологічний диспансер і навіть Університетська лікарня. Про це повідомляє прес-служба Тернопільської обласної організації ВО «Свобода».

 

Але активісти тернопільського Євромайдану обіцяли виконувати всі вимоги слідчих і не ховатися від «правосуддя». «Репресії проти активістів Майдану тривають! Я переконаний — нас не просто хотіли заарештувати, а "відірвати" від Майдану й громади, перешкодити нашій громадській діяльності, заборонити нам брати участь у мирних акціях протесту і тим самим висловлювати свою громадянську позицію. Але ми маємо на це конституційне право! — каже пан Стаюра. — Ми не збираємося нікуди їхати з Тернополя. Про це ми постійно заявляємо перед тернополянами на Театральному майдані».

 

Хай там як, але обласну виконавчу владу акції протесту стривожили не на жарт. Вона понад усе бажає повернутися до спокійного життя. Руку допомоги їй подав уже й інший суд — окружний адміністративний. 10 грудня він заборонив пікети, мітинґи, збори, пішу ходу біля важливих адмінбудівель — облдержадміністрації, прокуратур області та міста Тернополя, обласних управлінь міліції та Служби безпеки. Заборона триватиме до 7 січня 2014 р. З іншого боку, першим, хто бажає повернутися до звичного життя, є голова Тернопільської облдержадміністрації Валентин Хоптян, якому депутати облради висловили недовіру. Він оскаржив це рішення в Тернопільському окружному адміністративному суді. Окружний адмінсуд визнав незаконним це рішення сесії. До слова, відколи у Тернополі люди вийшли на Євромайдан, Валентин Антонович перебуває «поза межами досяжності обласного центру».

 

 

Що шукають у комунальних підприємствах міста?

 

Комунальні підприємства та різні структурні підрозділи Тернопільської міської ради від початку грудня почали ретельно перевіряти працівники прокуратури й міліції. Про це заявили члени комісії щодо фактів порушення громадянських свобод членів Тернопільської територіальної громади. Перевірчі структури вимагають надати різні документи за певний період часу. Депутати міської ради стверджують, що такий наплив перевірок паралізує роботу комунальних підприємств та міської ради. «Під кінець року всі структурні підрозділи міської ради та чимало комунальних підприємств піддаються просто нечуваним перевіркам, — каже заступник голови комісії, депутат міської ради Михайло Окаринський. — Міліція та прокуратура "засипає" їх листами. Такого раніше не було. Перевіряючі органи просять надати документи за величезний період часу, і починають звіряти всі договори, акти виконаних робіт тощо. Цим фактично паралізується робота в кінці року окремих комунальних підприємств. Наприклад, відкрита кримінальна справа, яка стосується футбольного клубу "Тернопіль". Перевіряють також міський стадіон, міську шляхо-експлуатаційну дільницю, водоканал, ритуальну службу».

 

Як зазначає Михайло Окаринський, такі перевірки траплялися й раніше, але здебільшого вони були поодинокими. А тепер їх дуже багато, і вони почалися після 24 листопада, коли на Театральному майдані відбулися віче і позачергова сесія міськради, яка підтримала Євромайдан й ухвалила перші політичні рішення. «Підозрюю, що це тільки початок, і до кінця року робота міської ради може бути повністю паралізована», — зауважує пан Окаринський.

 

Нагадаємо, відкрито провадження в адміністративних справах щодо оскарження рішень Тернопільської міської ради та розпорядження міського голови. Відповідно до ухвали Тернопільського окружного адміністративного суду від 11.12.2013 р. №819/3089/13-а про відкриття провадження в адміністративній справі відкрито провадження за позовною заявою прокурора м. Тернополя до Тернопільської міської ради про визнання незаконним п. п. 1.2 рішення позачергової 43-ї сесії Тернопільської міської ради від 11.12.2013 р. №6/п43/2 «Про виконання нормативних документів Президента України та КМУ», повідомляє сайт мерії. Розгляд справи призначено на 26 грудня.

 

Водночас на розгляді Тернопільського окружного адміністративного суду перебувають такі справи:

1. №819/3090/13-а за адміністративним позовом прокурора м. Тернополя до Тернопільської міської ради про визнання незаконним та скасування рішення позачергової 41-ї сесії від 01.12.2013 р. №6/п41/2 «Про стан громадянських прав і свобод в Україні та підтримку євроінтеграційного курсу».  

2. №8193059/13-а за адміністративним позовом прокурора м. Тернополя до Тернопільської міської ради про визнання незаконним та скасування розпорядження міського голови від 01.12.2013 р. №468 «Про вивішування прапорів».

Тож незабаром побачимо, кого ж підтримують судді Тернополя.  

 

Взялися й за студентських активістів?

 

Кримінальне провадження порушили проти голови ТМГО «Файне місто» Рустама Ергешова. Йому інкримінують частину 1 статті 365 Кримінального кодексу України. У ній йдеться про перевищення влади або службових повноважень, тобто умисне вчинення службовою особою дій, які явно виходять за межі наданих їй прав чи повноважень, якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам та інтересам окремих громадян, або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб. Згідно із законодавством це карається виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк від двох до п'яти років із позбавленням права обіймати певні посади чи провадити певну діяльність на строк до трьох років. Чому правоохоронці вирішили, що голова громадської організації є службовою особою, — питання риторичне.

«Провадження порушив відділ міліції із боротьби з економічною злочинністю, — каже хлопець. — Порушене провадження стосується начебто махінацій з коштами, одержаними громадською організацією у вигляді ґранту від благодійного фонду Богдана Гаврилишина, які ми отримали ще у 2012 році. Виграний ґрант був спрямований на реалізацію проекту "Школа громадської активності". Усі кошти були витрачені виключно на цей задум. Всі фінансові звіти — належно оформлені».

 

Рустам Ергешов трактує цю ситуацію як тиск влади за те, що «Файне місто» поряд з іншими молодіжними організаціями координувало місцевий Євромайдан. До того ж, хлопець ще й розпустив молодіжну облдержадміністрацію, яку очолював. «Наразі триває досудове слідство. Це поки що все, що ми можемо повідомити», — зазначив начальник сектора зв'язків із громадськістю УМВС в області Петро Колісник.

 

21.12.2013