Галицькі Євромайдани: репресії почались?

Активісти львівського Євромайдану та місцеві політики потрапили в поле уваги місцевих силовиків. Під цей час міліція розслідує кілька справ, пов'язаних з акціями протесту, а ще одне провадження відкрила прокуратура. Опозиція стверджує, що це зумовлено тим, що до Львова прибула група з Києва, яка буцім «нагинає» місцеву міліцію та прокуратуру. Натомість в Івано-Франківську міліція розслідує справу про те, як група молодиків «захопила» будівлю ОДА, та побиття активіста Євромайдану Максима Кицюка.

 

 

Як повідомила тимчасова контрольна комісія Львівської обласної ради, що розслідує випадки порушення громадянських прав та свобод, міліція відкрила 8 проваджень, переважна більшість з яких — через хуліганство. Є і «цікавіші» провадження, як наприклад, за появу сіті-лайту та листівок з написами: «Я звинувачую Януковича в тому, що він пролив кров» та «Я не піду з майдану до відставки Януковича».

 

Підлеглого Садового підозрюють в організації перекриття траси

 

У цьому ряді окремо стоїть провадження про блокування траси «Київ–Чоп» уночі 26 листопада поблизу села Гамаліївка. Тут є вже й підозрюваний. Ним став один із співорганізаторів студентського Євромайдану, а в цивільному житті — начальник  управління внутрішньої політики Львівської міської ради Андрій Шевців.

 

З повідомлення про підозру, копію якого Шевців виклав на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук, випливає, що міліція вважає саме його організатором перекриття дороги поблизу Гамаліївки, яке призвело до утворення затору.

 

Сам Шевців називає ці звинувачення дивними і надуманими. Він каже, що прибув на місце події вже тоді, коли дорогу перегородив патрульний автомобіль ДАІ і на місці перебувала група керівних працівників міліції.

 

«Особисто я запитував, чому цей автобус зупинив цей же екіпаж повторно, адже перевірка документів уже була у Львові. Також я просив розібратися із зникненням державного номерного знаку, та у даній ситуації загалом вирішити проблему, яка виникла… На мою думку, звинувачення, які мені висувають, дуже дивні. А уся ця ситуація спровокована самими ж працівниками Державтоінспекції та керівництвом міліції Львівщини. Мої дії на відтинку цієї дороги були спрямовані на вреґулювання конфлікту, мирного та швидкого вирішення проблеми», — написав Шевців на своїй сторінці у Фейсбуку. 

 

Справа щодо Шевціва пішла до суду, який взяв з нього підписку про невиїзд. Якби автор був прихильником якоїсь конспірологічної теорії, то припустив би, що така пильна увага до Шевціва зумовлена не так його участю чи неучастю в подіях у Гамаліївці, як у посаді, яку він посідає. Шевців є начальником управління внутрішньої політики ЛМР, тобто підлеглим Садового. Тому цілком можливо, припустив би якийсь конспіролог, що справа проти Шевціва є нічим іншим, як засобом тиску на мера Львова, адже той не приховує свого ставлення до Євромайдану і прилюдно заявляє про те, що Україні потрібен уряд народної довіри.

 

 

Крім Андрія Шевціва, у цій справі допитували кількох студентів УКУ, що були в автобусі. З цього приводу керівництво УКУ оприлюднило кілька заяв. Зокрема, президент університету владика Борис Гудзяк заявив, що трьох студентів попереджали про те, що на них відкриють кримінальні провадження, а до самого вишу навідувалися представники силових структур, яких дуже цікавило, хто саме зі студентів брав участь в акціях протесту.

 

За інформацією видання «Галнет», начальник слідчого управління ГУМВСУ у Львівській області Василь Кундик заявив під час засідання вже згаданої тимчасової комісії, що студенти УКУ чинили протиправні дії і мають за це прийняти кримінальну відповідальність.

 

На переконання представника міліції, те, що працівники ДАІ зірвали номерні знаки одного з автобусів, не може стати за підставу для того, щоби перекривати дорогу, пише «Галнет».

 

Євромайданівців у Львові хочуть зробити расистами та ксенофобами

 

Водночас прокуратура Львівської області відкрила кримінальне провадження після того, як у Львові провели минулої неділі віче. У прокуратурі кажуть, що після мітинґу до них надійшла заява, автор чи автори якої вважають, що під час віча були вчинені дії, що підпадають під частину першу статті 161 ККУ, яка каже про кримінальну відповідальність за умисні дії, спрямовані на розпалювання  національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності, або образу почуттів громадян у зв'язку з їхніми  релігійними  переконаннями, а також пряме чи непряме обмеження прав або встановлення прямих чи  непрямих привілеїв громадян за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

 

Досі не дуже зрозуміло, який саме пункт із перелічених у статті порушили учасники мітинґу, хоча як свідків на допит викликали шерег громадських та політичних діячів — від директора музею «Територія терору» Тараса Чолія до одного з лідерів УРП Ростислава Нововженця.

 

Саме на цьому мітинґу порушували тему моральної відповідальності членів Партії реґіонів на Львівщині за дії своїх однопартійців, які, на думку опозиції, були причетні до брутального розгону молоді 30 листопада у Києві. Саме того вечора зі сцени Євромайдану пролунали заклики до бойкоту товарів та послуг, що їх надають компанії, власниками яких є члени Партії реґіонів. А кількома днями раніше учасники Євромайдану вимагали від місцевих реґіоналів вийти з партії, зважаючи на дії влади у Києві.

 

 

Очільниця реґіонального штабу національного опору Ірина Сех зі сцени у центрі Львова заявила, що влада розпочала переслідування львівських активістів, а до Львова прибула група працівників силових структур зі столиці, які намагаються зачепитися за будь-яку нагоду, щоби допекти місцевим опозиціонерам. Врешті, відкрите провадження виглядає саме на такий крок — нічого конкретного, але прокуратура має можливість реґулярно смикати діячів Євромайдану. Хоча відкидати можливість, що з часом хтось зі свідків у цій справі може стати підозрюваним, також не можна. Надто після того, як на Банковій калічили і затримували людей, а потім звинувачували пачками ледь не у державному перевороті, а суди швиденько присуджували два місяці арешту, незважаючи на відсутність навіть натяків на докази провини так званих терористів.

 

Оприявнення активності львівських силовиків збіглося з тектонічними процесами в середовищі місцевих реґіоналів. Після подій ночі 11 грудня керівництво обласного та львівського міського осередків партії виступило із заявами про те, що київські боси партії не зважили на арґументи партійців зі Львова, а лідер реґіоналів Львівщини Петро Писарчук сказав, що у керівництві партії перемагають «яструби».

 

Очільник львівської міської організації ПР Олег Баран заявив, що з розумінням ставиться до того, що після Євромайдану люди йдуть з партії. Також він додав, що коли реґіонали в центрі й надалі іґноруватимуть думку своїх колеґ з Галичини, то відбудеться партконференція, яка вирішить долю парторганізації.

 

Тим часом самоліквідувалася фракція Партії реґіонів у Львівській міській раді. Два її члени — Володимир Пасічник і Тадей Едер — написали заяви про вихід з фракції, що автоматично призвело до її ліквідації, адже реґламент міськради передбачає, що фракцію можуть утворити щонайменше три депутати, а в міській раді тепер залишився тільки один реґіонал — начальник академії Сухопутних військ Павло Ткачук.

 

Івано-Франківськ: міліція з народом?

 

В Івано-Франківську наразі не відкрито жодного кримінального провадження проти активістів чи учасників місцевого Майдану. Так «Z» повідомили у СЗГ УМВС в області. Щодо недавнього інциденту зі «штурмом» ОДА, то зараз ведуться слідчі дії.

 

Нагадаємо, що в ніч з 2 на 3 грудня група молодих людей під проводом депутата-«свободівця» Віктора Неміша та активіста ВО «Тризуб» ім. С. Бандери Андрія Подільського увірвалась у приміщення івано-франківського адмінбудинку. Як наслідок, зламано замок на дверях. Зо три сотні молодиків зайшли в приміщення, «аби погрітися». Охорона викликала міліцію. Прибули правоохоронці, а також мер Івано-Франківська Віктор Анушкевичус та голова фракції ВО «Свобода» Василь Попович для недопущення конфлікту. Молоді люди походили поверхами будівлі, відтак без спротиву органам міліції покинули приміщення.

 

Наступного дня на прес-конференції начальник УМВС України в Івано-Франківській області Василь Фелик зазначив, що один з організаторів був у нетверезому стані (згодом звинувачений цей факт спростував). Також головний міліціянт пояснив, що зараз ведеться розслідування у справі і до відповідальності буде притягнуто трьох осіб-організаторів. Щодо простих учасників «штурму», які піддались на провокації, ніяких санкцій застосовано не буде.

 

Водночас відкрито кримінальне провадження і ведеться досудове розслідування у справі побиття в Івано-Франківську активіста студентського майдану Максима Кицюка. Злочин стався у ніч проти 30 листопада. Наразі злочинців не знайдено, але правоохоронці запевняють, що працюють над цим.

 

15.12.2013