Мая Санду лідирує на президентських перегонах.

Більше половини (50,5%) проголосували за внесення до конституції пункту про прагнення країни до ЄУ.

 

 

У Молдові в неділю, 20 жовтня, відбувся перший тур президентських виборів, а також референдум щодо внесення до конституції пункту про прагнення країни до Європейської Унії. Згідно з попередніми результатами, чинна глава держави Мая Санду впевнено лідирує у виборах. Про це повідомив молдовський інформаційний портал Noi.md.

 

Згідно з оприлюдненою Центральною виборчою комісією інформацією після опрацювання 100% бюлетенів, за Маю Санду проголосувало 42,45 відсотка молдован, які взяли участь у виборах.

 

На другому місці, як і очікувалося, опинився офіційно незалежний, але підтримуваний Соціалістичною партією колишній генпрокурор Александр Стояноґло. За нього проголосували 25,98% виборців.

 

На третій позиції – колишній мер міста Бєльце, лідер популістської «Нашої партії» Ренато Усатий. Його підтримали 13,79% виборців.

 

Четверте місце зайняла колишня башканка (губернаторка) традиційно проросійської автономної Гагаузії Ірина Влаг. Її результат – 5,38%.

 

Таким чином президент визначиться у другому турі виборів, в якому візьмуть участь Мая Санду і Александр Стояноґло. Попередні соціологічні дослідження визначали чинну президентку як впевнену фаворитку цього двобою.

 

Щодо референдуму, то за результатами підрахунку 100% голосів 50,46% молдован відповіли на запитання щодо Євроунії позитивно..

 

 

21.10.2024