970-й день війни Росії в Україні. Хроніка

18:55 Голова парламентської асамблеї НАТО Джеррі Конноллі назвав "непродуктивною" ідею Зеленського щодо заміни контингенту США в Європі українськими військовими після війни. За його словами, вихід з Європи США не в інтересах України і не в інтересах союзників.

"Думаю, що це недоречна пропозиція зараз. Вона виглядає як політичний пас Дональду Трампу в разі, якщо би він виграв вибори. І для тих з нас, хто бореться за Україну в Конгресі США – нам не треба чути такого. США повинні бути в Європі".

 

 

18:20 Двопартійна коаліція в Конгресі США вимагає від адміністрації Байдена посилити санкції проти російської нафтосервісної галузі, пише Financial Times. Як зазначається, чинні правила дозволяють найбільшій у світі нафтосервісній компанії SLB "підживлювати воєнну машину Владіміра Путіна". 

 

 

17:45 Уночі проти 20 жовтня Сили оборони України вдарили по аеродрому в Липецьку, повідомили у Генштабі. На аеродромі базуються літаки Су-34, Су-35 та МіГ-31 повітряно-космічних сил ворога. Також, як вже було відомо, Сили оборони атакували федеральне казенне підприємство "Завод ім. Я.М. Свердлова" в місті Дзержинськ.

 

 

17:10 Частка російських клієнтів у кіпрських банках з 2022 року скоротилася майже вдвічі, пише AP. Зазначається, що цей спад безпосередньо пов'язаний із санкціями через вторгнення Росії в Україну. Кіпрські банки активно демонструють поворот до жорсткішого контролю, дистанціюючись від колишніх менш прозорих практик, які залучали тіньових вкладників, зокрема російських олігархів.

 

 

16:35 США готові надати 20 млрд доларів в рамках кредиту Україні від G7, пише Financial Times з посиланням на джерела. Як зазначає видання, переговори щодо надання кредиту Україні прискорилися, оскільки західні посадовці хочуть надати фінансування Києву до кінця 2024 року. Очікується, що міністри фінансів G7 зберуться у Вашингтоні 25 жовтня на полях зустрічей МВФ і Світового банку, де опублікують заяву з розподілом і структурою кредиту.

 

 

16:00 Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга здійснить візит у Туреччину, повідомляє пресслужба міністерства. Міністр обговорить із турецькою стороною План перемоги України у війні проти Росії, а також розширення двосторонньої співпраці країн в політичній, економічній, оборонно-промисловій та культурно-гуманітарній сферах.

 

 

15:25 США розслідують витік секретних розвідданих про підготовку Ізраїлю до удару по Ірану, пише CNN з посиланням на джерела. Поширені в інтернеті документи мають гриф "цілком таємно" та маркування, який вказує на те, що ознайомитися з цією інформацією можуть лише члени розвідувального альянсу "П'ять очей". Документи описують підготовку Ізраїлю до удару по Ірану, зокрема плани Ізраїлю переміщувати боєприпаси. Наразі слідство перевіряє, хто мав доступ до документів Пентагону.

 

 

14:50 У Молдові проходять вибори президента і конституційний референдум щодо європейської інтеграції країни. У першому турі президентських виборів змагаються 11 кандидатів, зокрема чинна лідерка країни Мая Санду, яка є головним претендентом на президентську посаду.

 

 

14:15 Україна та Німеччина підписали угоду для зміцнення української ППО, заявив міністр оборони України Рустем Умєров. Як зазначається, угода передбачає домовленості, згідно з якими країни-підписанти робитимуть внески у спільні проєкти або фінансуватимуть власні проєкти, спрямовані на зміцнення спроможностей ППО Збройних сил України. До проєкту, окрім України, долучаться ще п’ять країн-підписантів: Німеччина, Бельгія, Норвегія, Нідерланди та Данія.

 

 

13:40 Пентагон не підтверджує відправку військових з КНДР в Росію для війни проти України, заявив керівник Пентагону Ллойд Остін. Він зазначив, що такий крок Північної Кореї "викликає занепокоєння", якщо інформація про перекидання північнокорейських військових підрозділів виявиться правдою.

 

 

13:05 За минулий тиждень, з 14 по 20 жовтня, за зведеннями Генштабу ЗСУ, було відбито 1269 російських атак (позаминулого тижня – 1158), при цьому знищено 9590 російських військових (позаминулого – 8460): у середньому 7,6 втрати особового складу ворога за атаку (позаминулого – 7,3).

Найбільше атак відбулося на Покровському напрямку – 218 (було 189) та на колишньому Новопавлівському (нині – Курахівський та Времівський) напрямку – 381 (позаминулого тижня було 277).

 

 

 

12:30 Росіяни почали застосовувати в ударах по Україні ракети Х-69 із новою бойовою частиною, що включає касетні елементи. Ракета Х-69, що використовується для ударів з винищувачів Су-57, є розробкою МКБ "Радуга", вперше вона була офіційно продемонстрована у серпні 2022 року, а для ударів по Україні росіяни вперше використали її під час масованої атаки 7 лютого. Ракета має масу до 800 кг, з яких до 310 кг – це бойова частина, дальність становить від 400 км. У травні в ГУР повідомляли, що РФ виробляє одну-три ракети Х-69 на місяць. Ракета Х-69 з новою бойовою частиною була збита ППО під час вчорашньої атаки: у Повітряних силах ЗСУ повідомляли, що росіяни атакували Україну шістьма ракетами типу Х-59/X-69, з них було збито чотири одиниці.

 

 

12:10 Розвідка Південної Кореї ідентифікувала північнокорейського інженера-ракетника, який перебував на російських позиціях поблизу лінії фронту на сході України і спостерігав за запусками ракет по українській території: торік він супроводжував Кім Чен Ина на заводі з виробництва мобільних ракетних установок.

 

 

11:40 Вночі дрони СБУ, ССО та ГУР вдарили по заводу імені Свердлова у Дзержинську Нижньогородської області (900 км від українського кордону), який є складовою російського ВПК та перебуває під санкціями країн ЄС і США, повідомило джерело в спецслужбах. На цьому заводі ворог виробляє вибухові речовини, авіаційні й артилерійські снаряди, авіаційні бомби, у тому числі КАБи, бойові частини кумулятивних протитанкових керованих ракет, боєголовки до ракетних комплексів ППО.

 

 

11:15 Вночі (з 21:00) росіяни атакували Україну балістичними ракетами з території Криму, ударними БпЛА типу «Shahed» та дронами невстановленого типу (райони пусків: Єйськ, Приморсько-Ахтарськ РФ). Усього радіотехнічними військами Повітряних сил виявлено та здійснено супровід 51 повітряної цілі: 49 ворожих безпілотників та двох балістичних ракет «Іскандер-М».

Станом на 10:00 в результаті протиповітряного бою підтверджено збиття 31 ворожого БпЛА у Вінницькій, Хмельницькій, Житомирській, Львівській, Одеській, Сумській, Полтавській, Черкаській, Київській, Миколаївській, Дніпропетровській та Донецькій областях. 13 російських безпілотників локаційно втрачено, інформація щодо збиття/падіння уточнюється та оновлюється. Два ворожі БпЛА полетіли в напрямку Білорусі (разом – 94%).

За минулі сім днів було збито 255 із 491 (63%) запущених по Україні БПЛА, ще 196 локаційно втрачені (впали) чи покинули територію України (разом – 92%).

 

 

 

 

 

11:05 Головнокомандувач Олександр Сирський відзвітував про роботу у військових частинах та підрозділах, які діють на Сумщині та Курщині:

"Попри всі спроби противника перехопити ініціативу, ситуація залишається під нашим  контролем. Провів роботу безпосередньо на командних пунктах бригад. Заслухав командирів бригад та їхні пропозиції щодо подальших дій, надав допомогу в вирішенні проблемних питань.

Враховуючи оцінку обстановки, прийняв низку рішень, спрямованих на упередження дій ворога та завдання йому максимальних втрат".

 

 

10:55 На Сумщині росіяни вдарили по енергетичному об’єкту, знеструмлено 104 населені пункти Роменської громади, повідомили в "Сумиобленерго".

 

 

10:30 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

264,8% танків (з них 2,1% за минулий тиждень),

104,5% бойових броньованих машин (з них 1,2% за минулий тиждень),

451,4% автомобільної техніки (з них 6,1% за минулий тиждень),

635,3% артилерійських систем (з них 4,7% за минулий тиждень),

110,5% РСЗВ (з них 0% за минулий тиждень),

 69,6% засобів ППО (з них 0% за минулий тиждень),

 29,5% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,9% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

10:20 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

10:15 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

09:55 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби зафіксовано 164 бойові зіткнення.

За уточненою інформацією, за вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах чотири ракетні (п’ять ракет), 81 авіаційний удар, скинувши 155 КАБів. Крім цього, здійснив понад 3500 обстрілів, з них 91 – із реактивних систем залпового вогню.

Агресор завдавав авіаударів в районах населених пунктів, зокрема, Сеньківка, Шостка, Харків, Куп’янськ, Новоєгорівка, Терни, Сіверськ, Різниківка, Пришиб, Ясна Поляна, Віролюбівка, Стінки, Мирноград, Торецьк, Катеринівка, Курахове, Велика Новосілка, Богоявленка та Запоріжжя.

Вчора авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали п’яти ударів по районах зосередження особового складу та ОВТ противника, а також уразили два пункти управління.

На Харківському напрямку відбулося вісім бойових зіткнень в районах населених пунктів Вовчанськ та Стариця.

На Куп’янському напрямку кількість атак за добу становила 16. Сили оборони відбивали штурмові дії противника біля Кучерівки, Колісниківки, Кругляківки та Лозової.

На Лиманському напрямку ворог атакував 11 разів неподалік Новомихайлівки, Греківки, Тернів та Серебрянки.

На Краматорському напрямку окупанти атакували три рази в районах Андріївки, Предтечиного та Ступочок.

На Торецькому напрямку ворог здійснив чотири атаки неподалік Торецька, Щербинівки та в напрямку Олександро-Шультине.

На Покровському напрямку наші захисники відбили 27 штурмових дій в районах населених пунктів Миролюбівки, Променя та Селидового, де загарбники, за підтримки авіації, намагалися витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Найбільша концентрація ворожих атак була поблизу Селидового.

На Курахівському напрямку Сили оборони відбили 60 атак біля Зоряного, Новодмитрівки, Желанного Другого, Гірника, Георгіївки, Максимільянівки, Антонівки та Катеринівки, де ворог намагався прорвати оборону наших військ.

На Времівському напрямку ворог здійснив шість штурмових дій неподалік Новоукраїнки та Богоявленки.

На Оріхівському напрямку ворог двічі намагався просунутись поблизу Малої Токмачки.

На Придніпровському напрямку відбулося шість бойових зіткнень з ворогом в острівній зоні дельти Дніпра. Противник успіху не мав.

На Сіверському та Гуляйпільському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала. На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

Сили оборони України продовжують операцію в Курській області. Авіація ворога продовжує бити по власній території. За минулу добу російські літаки завдали 46 авіаударів, скинувши при цьому 72 КАБ.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник зберігає військову присутність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам відчутних втрат в живій силі та техніці, виснажуючи ворога вздовж усієї лінії бойового зіткнення.

Загалом, минулої доби втрати російських загарбників становили 1340 осіб. Також українські воїни знешкодили 12 танків, 39 бойових броньованих машин, 17 артилерійських систем, 57 БпЛА оперативно-тактичного рівня, одну крилату ракету, 41 автомобіль та три одиниці спеціальної техніки ворога.

 

 

09:35 Протиповітряна оборона вночі ліквідувала близько десятка ударних дронів РФ на підступах до Києва і в території міста, повідомили в Київській міській військовій адміністрації. На Київ баражуючі боєприпаси заходили кількома хвилями, повітряну тривогу в столиці оголошували двічі, сумарно вона тривала близько трьох годин. Попередньо в столиці обійшлося без руйнувань, інформація про постраждалих не надходила.

 

 

09:25 Міністри оборони країн – членів G7 в підсумковій декларації зустрічі, що відбулася вчора в Неаполі, підтвердили тверду підтримку України.

 

 

09:20 Внаслідок російського ракетного удару по Кривому Розі, завданого вчора пізно ввечері, постраждали 17 людей, пошкоджено 15 будинків, 3 навчальні заклади, 3 адмінбудівлі (райвиконком, УПСЗН, Пенсійний фонд), 7 об'єктів бізнесу, готель, три пожежні машини, 20 автомобілів, повідомив голова Ради оборони Кривого Рогу Олександр Вілкул.

 

 

09:10 Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", ракети відсутні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Як повідомляється, українські безпілотники завдали удару по заводу мікроелектроніки «Кремній Ел» у Брянську в ніч з 18 на 19 жовтня.

• Україна та Росія провели 18 жовтня обмін військовополоненими в форматі «один на один» – четвертий обмін з початку української операції в Курській області в серпні 2024 року.

• Генеральна прокуратура України повідомила 18 жовтня, що українська влада розпочала розслідування за фактом страти українського військовополоненого в Бахмутському районі у вересні 2024 року.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Українські захисники продовжують рішуче давати відсіч спробам противника просунутися в глибину нашої території, завдаючи йому ефективного вогневого ураження, виснажуючи по всій лінії фронту.

Станом на 22:00 відбулося 138 бойових зіткнень.

Російські загарбники завдали по території України два ракетні (три ракети) та 57 авіаційних (97 КАБ) ударів. Крім цього, росіяни задіяли для ураження 607 дронів-камікадзе та здійснили понад 3000 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах.

На Харківському напрямку ворог шість разів атакував оборонні рубежі наших воїнів неподалік Стариці та Вовчанська. За наявною інформацією, втрати ворога на даному напрямку становили 74 військовослужбовці вбитими та пораненими, знищено дві одиниці автомобільної техніки та 25 БпЛА. Також нашими воїнами пошкоджено два автомобіля окупантів.

На Куп’янському напрямку противник 16 разів проводив штурми у районах Кучерівки, Колісниківки, Кругляківки та Лозової. Українські захисники відбили всі атаки ворога. Також загарбники завдали авіаційного удару по Куп’янську.

На Лиманському напрямку протягом доби російські загарбники десять разів атакували позиції українців неподалік Новомихайлівки, Греківки, Тернів та Серебрянки. Сили оборони дали жорстку відсіч росіянам, проте одне боєзіткнення триває досі. Під ударами ворожої авіації опинились Новоєгорівка та Терни.

На Сіверському напрямку ворог активних дій не проводив, проте завдавав ударів керованими авіабомбами по Сіверську та Різниківці, здійснював обстріли позицій наших військ.

На Краматорському напрямку наші захисники зупинили три наступальні дії росіян поблизу Андріївки, Предтечиного та Ступочок, ситуація контрольована.

На Торецькому напрямку росіяни чотири рази атакували сили оборони біля Торецька, Щербинівки та в напрямку Олександро-Шультине, два боєзіткнення тривають. Загарбницька армія активно застосовувала авіацію протягом дня, так було завдано ударів по районах Торецька та Катеринівки.

Від початку цієї доби на Покровському напрямку росіяни 24 рази намагалися прорвати нашу оборону неподалік населених пунктів Миролюбівки, Променя та Селидового. Сім атак досі тривають.

Противник зазнає значних втрат – сьогодні на цьому напрямку було знешкоджено 214 окупантів, 97 з них безповоротно. Також знищено автомобіль, чотири мотоцикли та протитанковий ракетний комплекс ворога.

Найгарячіше сьогодні на Курахівському напрямку. Ворог, за підтримки авіації, 50 разів атакував наші позиції поблизу Зоряного, Новодмитрівки, Желанного Другого, Гірника, Георгіївки, Максимільянівки, Антонівки та Катеринівки. За уточненою інформацією, досі точиться 17 боєзіткнень.

На Времівському напрямку загарбники здійснили чотири наступальні дії неподалік Новоукраїнки та Богоявленки, всі атаки відбиті українськими воїнами.

На Оріхівському напрямку ворог намагався просунутись поблизу Малої Токмачки. Українські захисники відбили два ворожих штурми. Окупант завдав авіаційного удару по Запоріжжю, постраждали цивільні жителі обласного центру.

На Придніпровському напрямку росіяни шість разів зазнали поразки, атакуючи оборонні рубежі українців.

Сьогодні варто відзначити воїнів 35-ої окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Остроградського, які ефективно нищать ворога, завдаючи йому вагомих втрат у живій силі та техніці.

 

 

20.10.2024