968-й день війни Росії в Україні. Хроніка

11:25 Споживання електроенергії відповідає сезонним показникам: сьогодні станом на 9:30 споживання було на тому ж рівні, що й попереднього дня, повідомили в Укренерго. Вчора добовий максимум споживання був зафіксований увечері – на 2,7% вищим, ніж позавчора. Причина зростання споживання – подальше зниження температури повітря на всій території України та масове використання обігрівачів, зокрема – у вечірні години.

 

 

11:05 У коментарі The War Zone керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов підтвердив, що близько 11 тисяч північнокорейських піхотинців наразі проходять підготовку на сході Росії, вони будуть готові до участі в бойових діях проти України вже з 1 листопада. Перший підрозділ із 2600 солдатів буде відправлено до Курщини. Щодо подальших планів переміщення решти північнокорейських військ інформація поки відсутня.

 

 

10:30 В інтерв'ю подкасту PBD популярного ютубера Патріка Бет-Девіда Дональд Трамп заявив, що Володимир Зеленський «не мав допустити початку війни», зазначивши:

 «Це не означає, що я не хочу йому допомогти, бо мені дуже шкода цих людей. Але він ніколи не мав дозволити цій війні розпочатися... Україна вже не та, що була раніше».

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

264,2% танків (з них 1,9% за минулий тиждень),

104,2% бойових броньованих машин (з них 1,3% за минулий тиждень),

450,1% автомобільної техніки (з них 6,6% за минулий тиждень),

634,3% артилерійських систем (з них 4,9% за минулий тиждень),

110,5% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

 69,6% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень),

 29,5% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,9% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:45 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

09:40 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Ситуація на фронті залишається напруженою. Противник, використовуючи свою перевагу в живій силі та техніці, безупинно атакує наші позиції. Українські захисники стійко стримують натиск окупантів і завдають ворогу максимальних втрат.

Загалом, протягом минулої доби зафіксовано 210 бойових зіткнень.

За уточненою інформацією, вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах 62 авіаудари, зокрема, скинув 113 КАБ. Крім цього, здійснив понад 4060 обстрілів, з них 125 - із реактивних систем залпового вогню та залучив для ураження близько 1450 дронів-камікадзе.

Агресор завдавав авіаударів, зокрема в районах населених пунктів Миропілля, Писарівка, Старий Салтів, Ямполівка, Торське, Лиман, Твердохлібове, Сіверськ, Званівка, Часів Яр, Курахове, Антонівка, Велика Новосілка, Щербинівка, Торецьк, Переїзне, Велика Новосілка, Зелене Поле, Тимирівка.

За минулу добу авіація, ракетні війська і артилерія Сил оборони уразили 20 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки і одну іншу важливу ціль противника.

На Харківському напрямку ворог сім разів безуспішно штурмував поблизу населених пунктів Вовчанськ та Стариця.

На Куп’янському напрямку за добу відбулося 19 атак загарбників. Сили оборони відбивали штурмові дії противника неподалік Голубівки, Степової Новоселівки, Колісниківки, Лозової, Вишневого та Надії.

На Лиманському напрямку ворог атакував 21 раз. Намагався вклинитися в нашу оборону поблизу Греківки, Дружелюбівки, Катеринівки, Новомихайлівки, Новосадового, Невського, Торського, Серебрянки, Кремінної та Білогорівки.

На Краматорському напрямку окупанти атакували вісім разів у районах Григорівки, Міньківки, Часового Яру та Іванівського.

На Торецькому напрямку ворог здійснив вісім атак у бік Торецька, Неліпівки та поблизу Щербинівки.

На Покровському напрямку наші захисники зупинили 50 штурмових і наступальних дій агресора в районах населених пунктів Суха Балка, Промінь, Сухий Яр, Новоторецьке, Михайлівка, Лисівка, Селидове. Найбільша концентрація ворожих атак була поблизу населених пунктів Промінь та Селидове.

На Курахівському напрямку Сили оборони відбили 47 атак. Найактивніше окупанти намагалися просунутися вперед поблизу Катеринівки, Антонівки та Георгіївки. Окрім цього, ворог атакував поблизу Ізмайлівки, Новодмитрівки, Курахового, Гірника, Костянтинівки, Зоряного, Гострого та Водяного.

На Времівському напрямку противник здійснив 11 штурмів наших позицій в районах Вугледара та Левадного.

На Оріхівському напрямку нашими захисниками відбито атаку ворога поблизу Новоандріївки.

П’ять разів безуспішно війська загарбників намагалися витіснити підрозділи Сил оборони із займаних позицій на Придніпровському напрямку.

Триває операція в Курській області. Авіація ворога продовжує рівняти з землею свої села та міста. За минулу добу російські літаки завдали 31 авіудар 58 КАБами по власній території.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник з території рф активно застосовує артилерію та авіацію по районах українських населених пунктів.

Наші воїни завдають окупаційним військам відчутних втрат в живій силі, техніці та активно підривають наступальний потенціал ворога у тилу.

Загалом, минулої доби втрати російських загарбників склали 1530 осіб. Також українські воїни знешкодили 13 танків, 51 бойову броньовану машину, 23 артилерійські системи, 48 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 93 автомобілі та 2 одиниці спеціальної техніки.

 

 

09:35 Вночі (з 20:00) росіяни атакують Україну ударними БпЛА типу «Shahed» та дронами невстановленого типу (райони пусків: Курськ, Орел, Приморсько-Ахтарськ РФ). Станом на 08:30 радіотехнічними військами Повітряних Сил виявлено та здійснено супровід 135-ти ворожих безпілотників. В результаті протиповітряного бою збито 80 ворожих БпЛА (59%) в Одеській, Сумській, Черкаській, Київській, Житомирській, Кіровоградській, Чернігівській, Полтавській, Хмельницькій, Рівненській, Харківській, Херсонській, Волинській, Вінницькій областях. 44 російських безпілотники локаційно втрачено, 2 – полетіли в Білорусь, до 10-ти ворожих БпЛА – в повітряному просторі центральних областей України.

За минулі сім днів було збито 238 із 440 (54%) запущених по Україні БПЛА, ще 57 локаційно втрачені (впали) чи покинули територію України  (разом – 93%).

 

 

 

 

 

09:30 Вчора Румунія піднімала в повітря чотири винищувачі після того, як близько 19-ї години невеликий літаючий об'єкт, ймовірно, безпілотник, зі сторони Чорного моря порушив національний повітряний простір на відстані до 14 км углиб країни в південно-східному повіті Констанца і пропав з радарів біля села Амзача за 140 км від українського кордону.

 

 

09:25 Високопоставлений представник адміністрації президента США заявив, що серед членів НАТО наразі немає консенсусу щодо того, щоб запропонувати Україні запрошення, але нагадав, що в середині липня – всі 32 члени Альянсу підтвердили, що Україна перебуває на незворотному шляху до членства в НАТО, зазначивши, що питання полягає в тактиці того, як заохочувати цей шлях і як досягти консенсусу щодо наступних кроків.

 

 

09:20 Вночі 4½ години російські безпілотники атакували Київ, протиповітряна оборона знищила всі цілі, обійшлося без постраждалих і руйнувань, повідомили  Київській міській військовій адміністраціх.

 

 

09:15 РФ вночі масовано атакувала Сумську область безпілотниками, під час відбиття атаки силами протиповітряної оборони було ліквідовано 15 БПЛА, повідомили в обласній військовій адміністрації.

 

 

09:10 Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські джерела 16 жовтня повідомили, що невідомі вбили під Москвою заступника командира навчального центру Сил спеціальних операцій Росії Кленкова.

• Європейський Союз опублікував 16 жовтня заяву, в якій засудив страти українських військовополонених, і зазначив, що з лютого 2022 року в російському полоні загинули щонайменше 177 українських військовополонених.

• Нещодавно українські війська просунулися вперед поблизу Торецька та Покровська.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Наші воїни продовжують мужньо тримати оборону України.

Станом на 22:00 загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191, противник завдав 47 авіаційних ударів із застосуванням 83 КАБів, більше 650 ударів дронами-камікадзе та здійснив близько 3250 тисяч обстрілів позицій наших військ і населених пунктів із використанням різних типів озброєння.

На Харківському напрямку відбулося сім бойових зіткнень з російськими загарбниками. Шість атак відбито в районі Стариці триває ще один бій.

На Куп’янському напрямку противник 16 разів намагався витіснити наші підрозділи із займаних позицій поблизу Голубівки, Степової Новоселівки, Колісниківки, Лозової, Вишневого та Надії. Три атаки досі триває.

21 раз ворог атакував на Лиманському напрямку, намагався просунутися в напрямках Греківки, Дружелюбівки, Катеринівки, Новомихайлівки, Новосадового, Невського, Торського, Серебрянки, Кремінної та Білогорівки. Біля Новосадового триває бій.

На Краматорському напрямку мали місце вісім бойових зіткнень. Активність окупанти проявляли в районах Григорівки, Міньківки, Часового Яру та Іванівського, сім спроб ворога покращити своє становище були зупинені українськими воїнами, триває бойове зіткнення поблизу Часового Яру.

Ворог шість разів намагався вклинитися в нашу оборону на Торецькому напрямку. В районах Торецька, Неліпівки та Щербанівки окупанти отримали жорстку відсіч від наших захисників. Всі атаки відбито.

На Покровському напрямку впродовж дня агресор здійснив 45 штурмових та наступальних дій. Найбільша активність російських окупантів зберігається в районах Суха Балка, Промінь, Сухий Яр, Новоторецьке, Михайлівка, Лисівка, Селидове. Загалом, 35 атак на напрямку українські захисники вже відбили, ще десять боєзіткнень – тривають.

За наявною на цей час інформацією, за сьогоднішній день втрати агресора на даному напрямку склали 365 осіб вбитими та пораненими. Знищено три танки, одну бойову броньовану машину, одну радіолокаційну станцію. Окрім того, один танк, один БТР, два БМП, одну ворожу гармату та три автомобілі були пошкоджені.

Інтенсивно атакує ворог українських захисників на Курахівському напрямку. На цей час доби нараховується 45 бойових зіткнень. Загарбники зберігають високу активність, намагаючись просунутися в районах Ізмайлівки, Новодмитрівки, Курахового, Гірника, Антонівки, Костянтинівки, Зоряного, Гострого, Георгіївки, Катеринівки та Водяного. Підрозділи Сил оборони відбили 36 атак противника, дев’ять атак тривають досі. Ситуація складна, проте контрольована Силами оборони. Наші воїни докладають зусиль для недопущення просування противника в глибину української території.

На Времівському напрямку відбулося десять боєзіткнень. Всі ворожі штурми зупинені в районах Вугледару та Левадного. Ситуація контрольована Силами оборони України.

На Оріхівському напрямку одну безуспішну атаку ворога відбито нашими оборонцями протягом дня поблизу Новоандріївки.

На Придніпровському напрямку наші воїни п’ять разів відбивали атаки російських загарбників на позиції українського війська.

Сили оборони України продовжують операцію в Курській області. Авіація ворога і надалі завдає ударів керованими авіаційними бомбами по території росії. На даний час відомо про 24 авіаційних ударів із застосуванням 37 КАБ.

На інших напрямках суттєвих змін в обстановці не відбулося.

Сьогодні слід відзначити воїнів 128-мої окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади, 35-ої окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Остроградського, 38-ої окремої бригади морської піхоти, 46-ої окремої аеромобільної бригади та 79-ої окремої десантно-штурмової Таврійської бригади, які професійно стримують атаки переважаючих сил противника, завдають йому суттєвих втрат.

18.10.2024