942-й день війни Росії в Україні. Хроніка

18:45 23 вересня заходи обмеження споживання електроенергії застосовуватися не будуть, повідомляє пресслужба "Укренерго".

 

 

18:10 Настав час для "нервів і мужності", заявив міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі, коментуючи переговори з США щодо дозволу Україні використовувати ракети Storm Shadow на території Росії. За словами міністра, Україна та її західні союзники обговорюють, "що ще може бути необхідним" для допомоги Києву на полі бою, окрім спроб утримати лінію фронту, яка перебуває під гострим тиском на сході країни.

 

 

17:35 Міністерство торгівлі США планує заборонити китайське програмне і апаратне забезпечення в автомобілях з міркувань національної безпеки, пише Reuters. Адміністрація Байдена висловлює серйозні занепокоєння щодо збору даних китайськими компаніями про водіїв та інфраструктуру в США, а також можливого іноземного втручання в роботу підключених автомобілів.

 

 

17:00 Україна обговорює з партнерами можливість отримання шведських винищувачів Saab JAS-39 Gripen та німецько-британських Eurofighter Typhoon, заявив міністр оборони України Рустем Умєров.

"Ми працювали торік над тим, щоб сфокусуватися на тренуванні пілотів, над тим, щоб отримати платформи, побудувати всю потрібну інфраструктуру, а цього року ми сфокусуємося, як це збільшити настільки, щоб мати перевагу над ворогом у повітрі. І в нас уже є рішення, над якими ми вже з партнерами працюємо.

У нас уже є від партнерів commitment по F-16. Консультації йдуть по Gripen та Eurofighter. Скоро в нас уже будуть результати, які ми будемо анонсувати".

 

 

16:25 Ми підтримуємо Україну, але маємо свої вимоги, заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, відповідаючи на запитання, чи стають переговори з Україною складнішими.

"Україна перебуває під тиском. У неї все добре на морі, трохи гірше на суші. Ми підтримуємо Україну, але, звичайно, у нас також є свої вимоги, як це буває між сусідами".

 

 

15:50 Іран представив модернізований ударний безпілотник  "Шахед-136B" на військовому параді, повідомляє IRNA. Безпілотник "Шахед-136B" є модернізованою версією "Шахед-136", з новими функціями і дальністю польоту понад 4000 кілометрів. Як зазначається, на військовому параді також представлено нову балістичну ракету "Джихад" з дальністю польоту 1000 кілометрів.

 

 

15:15 Трамп відмовився від дебатів з Гарріс на CNN 23 жовтня, пише Politico. За словами кандидата від Республіканської партії, "вже занадто пізно", оскільки "голосування вже почалося". Як зазначає видання, заява Трампа стосується кількох штатів, які пропонують дострокове особисте голосування, а саме Міннесоту, Південну Дакоту та Вірджинію.

 

 

14:30 Зеленський планує відвідати оборонний завод у Пенсильванії, що виробляє 155-мм артилерійські снаряди, пише AP. Зазначається, що український Президент планує зустрітися з працівниками заводу, щоб подякувати їм за значне збільшення виробництва цих критично важливих боєприпасів.

 

 

13:55 У 2025 році Україна планує виробити кілька мільйонів безпілотників, заявив міністр оборони України Рустем Умєров в ефірі телемарафону. За словами міністра, вже цього року було закуплено понад мільйон дронів, а власні можливості виробництва оцінюються у декілька мільйонів.

 

 

13:10 Росія відмовляється брати участь у другому Саміті миру, заявила речниця Міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова.

 

 

12:35 У Франції представили новий уряд, пише Reuters. Як зазначає агентство, після двох з половиною місяців політичної невизначеності після несподіваного рішення президента Макрона оголосити дострокові парламентські вибори прем’єр Мішель Барньє сформував кабінет міністрів, який, як він сподівається, знайде міжпартійну підтримку у фрагментованому парламенті.

 

 

12:00 За минулий тиждень, з 16 по 22 вересня, за зведеннями Генштабу ЗСУ, було відбито 1317 російських атак (позаминулого тижня – 1021), при цьому знищено 8620 російських військових (позаминулого – 8540): у середньому 6,5 втрати особового складу ворога за атаку (позаминулого – 8,4).

Найбільше атак відбулося на Покровському напрямку – 278 (було 247) та на колишньому Новопавлівському (нині – Курахівський та Времівський) напрямку – 382 (позаминулого тижня було 317).

 

 

 

11:35 Сьогодні відключення електроенергії не плануються, підтвердили в Міненерго.

 

 

11:15 Російські війська втратили 750 тис. одиниць боєприпасів внаслідок удару по складу в місті Торопець Тверської області, що незабаром позначиться на ситуації на фронті, оцінив керівник розвідувального центру Сил оборони Естонії Антс Ківісельг.

"Було підірвано 30 тис. тонн вибухонебезпечних предметів, що становить 750 тис. снарядів. Якщо взяти середню швидкість бою, то РФ випускала 10 тис. снарядів на тиждень. Тож це запас боєприпасів на два-три місяці. Унаслідок цієї атаки Росія зазнала втрат у боєприпасах, і ми побачимо вплив цих втрат на фронт найближчими тижнями. Додаткові боєприпаси, які ще не зберігалися в приміщенні складу, доставили туди потягом незадовго до того, як сталася атака. Після атаки боєприпаси на складі вибухнули разом із бункерами".

 

 

10:25 Спроба російських сил ядерного стримування провести випробування нової міжконтинентальної балістичної ракети РС-28 «Сармат» закінчилася вчора вранці вибухом та пожежею на пусковому майданчику: OSINT-аналітик MT_Anderson оприлюднив супутниковий знімок російського космодрому "Плесецк" з великим кратером, що з’явився там. Наразі невідомо, через що сталася аварія: міг статися інцидент з детонацією рідкого палива ракети або ракета впала під час спроби запуску. На супутниковому знімку можна помітити чотири пожежні машини.

За весь час використання міжконтинентальної ракети РС-28 «Сармат» Росії вдалося здійснити лише 1 із 5 пусків – 20 квітня 2022 року. Попередня аналогічна аварія – це вибух у жовтні 1960 року на космодромі "Байконур" при першому випробувальному старті міжконтинентальної балістичної ракети Р-16.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

256,6% танків (з них 2,5% за минулий тиждень),

   99,3% бойових броньованих машин (з них 0,9% за минулий тиждень),

417,1% автомобільної техніки (з них 5,2% за минулий тиждень),

595,0% артилерійських систем (з них 6,8% за минулий тиждень),

107,3% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

 67,5% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень),

 29,5% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,8% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:45 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:35 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Ситуація на фронті залишається складною. Противник, використовуючи свою перевагу в живій силі та техніці, безупинно атакує наші позиції. Українські захисники стійко стримують натиск окупантів, завдаючи ворогу максимальних втрат.

Загалом протягом минулої доби зафіксовано 163 бойові зіткнення.

За уточненою інформацією, вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах три ракетні удари із застосуванням десяти ракет, а також 77 авіаударів, зокрема скинув 116 КАБ. Крім цього, здійснив понад 5000 обстрілів, з них 175 – із реактивних систем залпового вогню та залучив для ураження більше 1570 дронів-камікадзе.

Агресор завдавав авіаударів, зокрема в районах населених пунктів Перемога, Новеньке, Яструбине, Шалигине, Річки, Харків, Козача Лопань, Балаклія, Ківшарівка, Куп’янськ, Петропавлівка, Дружелюбівка, Твердохлібове, Часів Яр, Іванівське, Предтечине, Ступочки, Торецьк, Біла Гора, Дружба, Дачне, Клебан-Бик, Олександро-Калинове, Олександропіль, Богоявленка, Шахтарське, Рівнопіль, Лежинка, Оріхів, Темирівка та Козацьке.

За минулу добу авіація, ракетні війська і артилерія Сил оборони уразили шість ворожих пунктів управління різних типів, 18 районів зосередження особового складу, два місця знаходження озброєння і військової техніки та чотири артилерійські системи противника.

На Харківському напрямку ворог намагався штурмувати поблизу населеного пункту Вовчанськ. Крім цього, авіація противника завдала ударів КАБами по житлових районах Харкова, внаслідок чого постраждало мирне населення та цивільна інфраструктура.

На Куп’янському напрямку за добу відбулося сім атак загарбників. Сили оборони відбивали штурмові дії противника неподалік Синьківки, Степової Новоселівки, Кругляківки, Котлярівки, Стельмахівки та Лозової.

На Лиманському напрямку ворог атакував 28 разів. Намагався вклинитися в нашу оборону поблизу Дружелюбівки, Чернещини, Греківки, Невського, Торського, Терн, Макіївки, Новосадового та Білогорівки.

На Сіверському напрямку українські захисники відбили штурм російських загарбників поблизу Виїмки.

На Краматорському напрямку окупанти атакували 11 разів у районах Калинівки, Майського, Андріївки та Білої Гори.

На Торецькому напрямку ворог, за підтримки авіації, здійснив 12 атак неподалік Неліпівки, Торецька та Щербинівки.

На Покровському напрямку наші захисники зупинили 28 штурмових і наступальних дій агресора у бік населених пунктів Воздвиженка, Новоторецьк, Красний Яр, Новогродівка, Селидове, Маринівка та Михайлівка. Найбільша концентрація ворожих атак була поблизу Селидового.

На Курахівському напрямку Сили оборони відбили 25 атак. Найактивніше окупанти намагалися просунутися вперед в районі населеного пункту Георгіївка. Окрім цього, ворог атакував у бік Цукуриного, Гірника, Костянтинівки, Катеринівки та Желанного Другого.

На Времівському напрямку противник здійснив дев’ять штурмів наших позицій в районах Вугледару, Катеринівки, Водяного та Павлівки. Активно задіював для ударів на напрямку бомбардувальну авіацію.

На Гуляйпільському напрямку російські загарбники безуспішно атакували в районі Гуляйполя.

На Оріхівському напрямку окупаційні війська чотири рази штурмували позиції Сил оборони в районах Роботиного, Новоандріївки та Новоданилівки.

Триває операція в Курській області. Авіація ворога продовжує рівняти з землею свої села та міста. За минулу добу російські літаки завдали двадцять шість авіаударів тридцятьма трьома КАБами по власній території.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник з території рф активно застосовує артилерію та авіацію по районах українських населених пунктів.

Наші воїни завдають окупаційним військам відчутних втрат у живій силі, техніці та активно підривають наступальний потенціал ворога у тилу.

Загалом минулої доби втрати російських загарбників становили 1500 осіб. Також українські воїни знищили 22 танки, 52 бойові броньовані машини, 63 артилерійські системи, дві РСЗВ, 67 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 57 автомобілів і 19 одиниць спеціальної техніки.

 

 

09:30 Вночі росіяни завдали удару двома керованими авіаційними ракетами Х-59/69 із повітряного простору тимчасово окупованої території Луганської обл. та випустив по Україні 80 ударних БпЛА типу «Shahed» із Єйська та Курська РФ. В результаті протиповітряного бою збито 71 ударний БпЛА (89%), ще шість безпілотників внаслідок протидії РЕБ локаційно втрачені.

Протиповітряна оборона працювала у Хмельницькій, Вінницькій, Черкаській, Кіровоградській, Житомирській, Київській, Сумській, Полтавській, Херсонській та Миколаївській областях.

За минулі сім днів було збито 318 із 367 (87%) запущених по Україні БПЛА, ще 43 локаційно втрачені (впали) чи покинули територію України.

 

 

 

 

 

09:25 Російські війська вночі завдали удару по енергетичній інфраструктурі в Полтавській області, повідомив голова ОВА Філіп Пронін, є її пошкодження в одному з районів області.

 

 

09:20 Сили української ППО вночі ліквідували 8 ворожих цілей у Хмельницькій області, але внаслідок атаки пошкоджено житлову будівлю, повідомив голова ОВА Сергій Тюрін.

 

 

09:15 Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• В ніч з 20 на 21 вересня українські війська здійснили черговий успішний удар безпілотниками по російських складах ракет і боєприпасів, а також по мобільній радіолокаційній системі в Росії.

• Кремль, схоже, реорганізовує децентралізовані регіональні кампанії з набору добровольців у федеральну програму. Це свідчить про те, що Росія намагається задовольнити потреби у живій силі для ведення війни в Україні, незважаючи на попередні заяви про те, що українське вторгнення в Курську область спричинило сплеск набору російських добровольців.

• Російське військове керівництво й уряд продовжують скорочувати клас напівнезалежних російських військових інноваторів, спеціалістів і нерегулярних командирів для досягнення мети централізації сил, підтримки темпів наступу в Донецькій області та компенсації дефіциту кадрів.

• За повідомленнями, Іран не надіслав мобільні пускові установки для балістичних ракет малої дальності «Фатех-360», які він нещодавно поставив до Росії, ймовірно, через рішення надати пріоритет постачанню додаткових ракет, а не громіздких і легко замінних пускових установок.

• Російські чиновники визначили 47 країн як такі, що мають вороже і небезпечне моральне ставлення до Росії. Це підкреслює, що Кремль відроджує тактику і спосіб мислення радянських часів, які визначають чіткий ідеологічний поділ у світі.

• Аналіз війни Росії в Україні, проведений російськими мілблогерами, продовжує свідчити про те, що Кремль сприймає прихильність Заходу до України як слабку.

• Кремль не повністю придушив локальні протести, організовані дружинами російських мобілізованих військовослужбовців з моменту оголошення часткової мобілізації 21 вересня 2022 року.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Станом на 22:00 відбулося 125 бойових зіткнень. Більше 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському, Лиманському та Курахівському напрямках. Українські захисники продовжують рішуче давати відсіч спробам противника просунутися в глибину нашої території, завдаючи йому вогневого ураження.

Російські загарбники завдали по території України два ракетні удари, 63 авіаудари, скинувши 86 керованих авіаційних бомб. Крім цього, залучили для ураження понад 650 дронів-камікадзе та здійснили майже 3400 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах.

На Харківському напрямку противник двічі безуспішно штурмував позиції наших підрозділів у районі Вовчанська. Водночас армійська авіація ворога завдала ударів некерованими авіаційними ракетами по Козачій Лопані.

На Куп’янському напрямку агресор проводив наступальні дії біля Синьківки, Степової Новоселівки, Кругляківки, Котлярівки, Стельмахівки та Лозової. Українські захисники зупинили п’ять ворожих атак. Ще два боєзіткнення продовжуються.

На Лиманському напрямку російські загарбники 23 рази атакували позиції Сил оборони поблизу Дружелюбівки, Чернещини, Греківки, Невського, Макіївки, Білогорівки та Новосадового. Чотири боєзіткнення ще тривають.

На Сіверському напрямку наші захисники відбили штурм окупаційних військ у бік Виїмки.

На Краматорському напрямку ворог за підтримки авіації штурмував наші позиції поблизу Калинівки, Майського, Андріївки та Білої гори. Сили оборони зупинили сім атак загарбників, ще два боєзіткнення тривають.

На Торецькому напрямку відбулося 11 боїв. Росіяни також за підтримки авіації штурмували позиції українських підрозділів біля Торецька, Щербинівки та Неліпівки. Сім атак агресора відбито, чотири ще не завершилися.

На Покровському напрямку від початку цієї доби противник 25 разів атакував у районах Новоторецька, Селідового, Новогродівки, Красного Яру, Воздвиженки, Михайлівки та Маринівки. Наші захисники відбили 24 штурми. Біля Селидового ще триває бій. Сьогодні на цьому напрямку, за попередніми даними, було знешкоджено 460 окупантів, з них 188 – безповоротно. Також знищено дві бойові броньовані машини та 11 автомобілів. Танк, одну ББМ, сім артилерійських систем та дев’ять автомобілів було пошкоджено.

На Курахівському напрямку ворог здійснив 20 спроб прорвати нашу оборону поблизу Желанного Другого, Цукуриного, Георгіївки, Костянтинівки, Катеринівки та Гірника. Тринадцять боєзіткнень завершено, ще сім досі продовжуються.

На цьому напрямку, за попередніми даними, втрати ворога безповоротними та пораненими становили 100 осіб. Також знищено чотири бойові броньовані машини.

На Времівському напрямку противник п’ять разів атакував наші підрозділи біля Вугледару, Катеринівки та Водяного. Зараз ще триває одна атака окупантів.

На Оріхівському напрямку війська загарбників чотири рази штурмували позиції Сил оборони поблизу Роботиного, Новоандріївки та Новоданилівки. Одне боєзіткнення ще триває.

На решті напрямків – без особливих змін.

Триває операція в Курській області. Авіація ворога продовжує завдавати ударів керованими авіаційними бомбами по своїх селах та містах.

Сьогодні варто відзначити воїнів 128-ої окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади, 35-ої окремої бригади морської піхоти ім. контрадмірала Михайла Остроградського, 425-го окремого штурмового батальйону «Скала» та 25-ої окремої повітрянодесантної Січеславської бригади, які ефективно нищать ворога, завдаючи йому вагомих втрат у живій силі та техніці.

22.09.2024