933-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:00 Уряд схвалив проєкт держбюджету на 2025 рік, заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Доходи на наступний рік очікуються на рівні 2 трлн грн, а видатки бюджету – на рівні 3,6 трлн грн. Як зазначив прем’єр, видатки на оборону зростуть щонайменше до 2,22 трлн грн. Водночас на соціальний захист передбачається понад 400 млрд грн, 211 млрд грн на охорону здоровʼя і 170 млрд грн на освіту.

 

 

20:25 Позиція США щодо застосування Україною далекобійних ракет не змінилася, заявив радник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі. Він додав, що Білий дім "сприймає серйозно" попередження лідера Кремля Путіна про те, що дозвіл на далекобійні удари ракетами буде "прямою участю" НАТО у війні проти Росії.

 

 

19:50 Кілька країн ЄС оскаржують рішення голови МВФ щодо плану взаємодіяти з Росією з економічних питань, пише Bloomberg. Зазначається, що на зустрічі послів ЄС у середу Франція, Бельгія і Польща, а також кілька країн Балтії та Північної Європи заявили, що вони здивовані рішенням МВФ на початку цього місяця відновити щорічні економічні огляди з Москвою. За словами одного з дипломатів, вони бачать у цьому кроці пропозицію Путіну економічної допомоги і видимість легітимності, в той час як ЄС і США прагнуть ізолювати Росію.

 

 

19:15 Цього місяця Зеленський представить Байдену план миру, заявив український Президент. Водночас Зеленський відмовився розкривати деталі мирного плану, оскільки "дав слово президенту Байдену".

"Той план, яким я поділюсь з президентом Байденом, він посередині між Самітами миру. Це план спрямований на Україну, наших воїнів. Там небагато пунктів. І кожний пункт буде залежати від рішення Байдена.

…План дуже відвертий, з дуже зрозумілими пакетами. Ми збираємось поділитись цим і з Камалою Гарріс та Дональдом Трампом, представимо це обом кандидатам, та з Конгресом США, бо кілька кроків будуть залежати від нього. Вони впливатимуть на реалізацію плану. Я думаю, що це будуть консультації з цими людьми".

 

 

18:40 14 вересня заходи обмеження споживання електроенергії застосовуватися не будуть, повідомляє пресслужба "Укренерго".

 

 

18:05 Кулеба дратував голову Офісу президента Андрія Єрмака, який прагне більшого контролю над міністерством, пише Politico з посиланням на джерела. Видання зазначає, що звільнення міністра закордонних справ викликало занепокоєння західних лідерів, які висловили захоплення Кулебою.

"Відхід Кулеби зокрема розглядається як ще один приклад того, як оточення Зеленського викидає аутсайдерів, які готові ставити питання і кидати виклик. Це відповідає попередньому звільненню командувача Збройних Сил генерала Валерія Залужного, який конфліктував із Зеленським щодо стратегії війни та необхідності мобілізації більшої кількості людей для участі в бойових діях. Високий рейтинг Залужного також не сподобався пильній і ревнивій президентській адміністрації".

 

 

17:30 РФ виробляє новий дрон-камікадзе з китайським двигуном, пише Reuters з посиланням на джерела. За інформацією агентства, в минулому році Росія розпочала виробництво нового ударного безпілотника дальнього радіусу дії під назвою "Гарпія-А1", в якому є китайські двигуни і деталі. Зазначається, що РФ виготовила понад 2500 таких дронів з липня 2023 по липень 2024 року.

 

 

16:55 Якщо Конгрес не прийме рішення до кінця місяця, то Україна втратить майже 6 мільярдів доларів фінансування, пише AP. Як зазначається, адміністрація Байдена звернулася до Конгресу з проханням включити рішення про розширення повноважень Пентагону надсилати зброю зі своїх запасів до Києва в будь-яку резолюцію, яку законодавці можуть схвалити до кінця фінансового року 30 вересня, щоб профінансувати федеральний уряд і не допустити зупинки роботи. На випадок якщо спроба продовження повноважень не буде вдалою, міноборони США розглядає інші варіанти.

 

 

16:20 Після арешту Дурова Telegram став охоче співпрацювати зі слідчими органами Франції, пише Liberation. Як повідомляється, наразі співпраця месенджера з правоохоронцями дозволила просунути розслідування у кількох поточних справах про злочини щодо неповнолітніх, які довго стояли на паузі.

 

 

15:45 Гарріс збільшила відрив від Трампа після дебатів, пише Reuters з посиланням на опитування. Зазначається, що Гарріс збільшила відрив у загальнонаціональному рейтингу від Трампа на п’ять відсоткових пунктів – 47% проти 42%.

 

 

15:10 Попри обіцянки Польща так і не надала гроші на чеську ініціативу з купівлі снарядів для України, пише Gazeta Wyborcza. Як зазначається, станом на серпень до чеської ініціативи з пошуку боєприпасів для України за межами ЄС приєдналися 18 країн – з них найбільші суми і найшвидше надала Німеччина. 

 

 

14:35 Фінляндія виділяє 25-й пакет військової допомоги для України на 118 млн євро, повідомили у міноборони Фінляндії. З міркувань безпеки Фінляндія не розкриває жодних деталей про вміст пакета та орієнтовні терміни постачання. 

 

 

14:00 Україна повернула з полону РФ ще 49 захисників і цивільних, повідомляє Зеленський.

"Ще одне повернення наших людей, на яке ми завжди чекаємо й заради яких працюємо.

49 українців і українок удома. Це воїни Збройних Сил України, Національної гвардії, Національної поліції, Державної прикордонної служби, а також наші цивільні люди. Зокрема Леніє Умєрова – дівчина, яку росіяни захопили в заручники, коли вона приїхала піклуватися про хворого батька. Також вдалося звільнити ще частину захисників і захисниць «Азовсталі». Вдома й Герой України, військовий медик Віктор Івчук".

 

 

13:25 Президент Фінляндії Александр Стубб ухвалив рішення про постачання додаткового оборонного обладнання Україні. Вартість нової партії оцінюють приблизно в 118 мільйонів євро за пропозицією уряду. Це вже 25-те постачання військової техніки від Гельсінкі загальною сумою 2,3 мільярда євро.

 

 

13:10 Кандидат у віцепрезиденти США від Республіканської партії Джей Ді Венс заявив, що план Дональда Трампа до припинення війни Росії в Україні може включати створення «демілітаризованої зони» на українській території, яка зараз окупована Росією. Він не уточнив, хто контролюватиме «демілітаризовану зону», але сказав, що «поточна лінія розмежування» буде збережена — це означає, що Україна не поверне собі територію, окуповану Росією. Запропонована демілітаризована зона має бути "сильно укріплена, щоб росіяни не вдерлися знову". Тобто Україні обіцяно зберегти незалежність в обмін на гарантію нейтралітету — це означає, що Україна не вступить до НАТО або інших "союзницьких інституцій".

 

 

12:35 Наглядова рада НЕК "Укренерго" призначила Олексія Брехта виконувачем обов’язків голови правління.

Брехт протягом 23 років працює в "Укренерго", розпочав кар'єру 1999-го на Київській гідроакумулювальній електростанції. Через деякий час очолив підрозділ "Укренерго" "Науково-проектний центр розвитку ОЕС України". З 2011 по 2016-й працював в компанії над напрямами перспективного розвитку, євроінтеграції та технічної політики. 22 червня 2022-го був призначений членом правління. На посаді координував роботу компанії в частині експлуатації та розвитку мережі, розробку планів розвитку мережі системи передачі, а також діяльність відокремленого підрозділу "Будівництво та ремонт".

 

 

12:00 Погроза Путіна про втягуванням НАТО у війну проти Росії на тлі можливого зняття обмежень на удару далекобійною зброєю по РФ показують складне становище росіян на фронті, заявив прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск.

 

 

11:15 Споживання електроенергії відповідає сезонним показникам, сьогодні станом на 09:30 його рівень був на 2,1% меншим, ніж у цей же час вчора, повідомили в "Укренерго". Вчора, 12 вересня, добовий максимум споживання був зафіксований у денні години на 1,8% нижчим, ніж попередньої доби – у середу, 11 вересня.

 

 

11:10 Сьогодні для подолання дефіциту в енергосистемі на запит НЕК "Укренерго" відбувається аварійне постачання електроенергії в Україну з енергосистем Польщі, Словаччини та Румунії. Аварійна допомога зі Словаччини та Польщі надходила і вчора.

 

 

11:05 Через негоду на ранок був знеструмлений 41 населений пункт у Житомирській, Київській, Чернігівській, Кіровоградській областях.

 

 

10:40 Під час атаки дронів РФ нині вночі було пошкоджено об'єкт промисловості в Івано-Франківській області, виникла пожежа,  повідомили в Міненерго.

 

 

10:10 Вночі росіяни атакували 26 ударними БпЛА типу «Shahed» (райони пусків – Приморсько-Ахтарськ РФ, Чауда ТОТ Криму). В результаті протиповітряного бою авіацією, зенітними ракетними військами, підрозділами мобільних вогневих груп та РЕБ Сил оборони України збито 24 ударні БпЛА (92%) у межах Миколаївської, Одеської, Хмельницької та Івано-Франківської областей. Станом на 09:00 один ворожий БпЛА ще залишався в повітряному просторі, бойова робота тривала.

За минулі сім днів було збито 205 із 259 (79%) запущених по Україні БПЛА, ще 31 локаційно втрачений (впав) чи покинув територію України.

 

 

 

 

 

09:25 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

253,8% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

   98,0% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

409,3% автомобільної техніки (з них 6,5% за минулий тиждень),

586,2% артилерійських систем (з них 9,3% за минулий тиждень),

106,4% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

 67,2% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень),

 29,5% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,8% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:20 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:15 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:10 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Загалом протягом минулої доби зафіксовано 143 бойові зіткнення.

За уточненою інформацією, вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах ракетного удару із застосуванням ракети Іскандер-М, а також 80 авіаударів, зокрема скинув 117 КАБ. Крім цього, здійснив 4323 обстріли, з них 167 – із реактивних систем залпового вогню.

Агресор завдавав авіаударів, зокрема в районах населених пунктів Павлівка, Миронівка, Ободи, Річки, Мар’їне, Білопілля, Берестове, Федорівка, Торецьк, Іванопілля, Добропілля, Очеретине, Покровськ, Вугледар, Урожайне, Новодонецьке, Новоукраїнка, Павлівське, Новопокровка, Кам’янське, Степногірськ, Щербаки та Одрадокам’янка.

За минулу добу авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони уразили понтонну переправу окупантів, пункт управління, один засіб ППО, вісім гармат на вогневих позиціях, 11 районів зосередження особового складу, озброєння і військової техніки та два інші важливі об’єкти російських загарбників.

На Харківському напрямку ворог чотири рази проводив штурми в районі населеного пункту Вовчанськ. Також авіація противника завдала два удари п’ятьма КАБами по цивільній інфраструктурі.

На Куп’янському напрямку за добу відбулося вісім атак окупантів. Сили оборони відбивали штурмові дії противника неподалік Синьківки, Глушківки, Колісниківки, Стельмахівки та Лозової.

На Лиманському напрямку ворог атакував шість разів. Намагався просунутись уперед у бік Невського та Дружелюбівки.

На Сіверському напрямку українські захисники відбивали п’ять штурмових дій російських загарбників поблизу Верхньокам’янського. По громаді населеного пункту Федорівка ворожа авіація завдала удару десятьма некерованими авіаційними ракетами.

На Краматорському напрямку окупанти атакували чотири рази у районах Часового Яру та населеного пункту Ступочки.

На Торецькому напрямку ворог, за підтримки авіації, здійснив шість атак неподалік Неліпівки, Торецька та в районі Нью-Йорка.

На Покровському напрямку наші захисники зупинили 36 штурмових і наступальних дій агресора у бік Воздвиженки, Новоолександрівки, Зеленого Поля, Новотроїцького, Гродівки, Новогродівки, Селидового та Михайлівки. Найбільша концентрація ворожих атак була в районах Гродівки та Новогродівки.

На Курахівському напрямку Сили оборони відбили 64 атаки. Найактивніше окупанти намагалися просунутися вперед в районах населених пунктів Костянтинівка та Георгіївка, де відбулося близько 75 відсотків усіх боїв. Окрім того ворог атакував у бік Олександрополя та Желанного Першого.

На Времівському напрямку противник здійснив п’ять штурмів наших позицій в районах Водяного та Золотої Ниви. Активно задіював для ударів на напрямку штурмову і бомбардувальну авіацію.

На Оріхівському напрямку окупанти атакували в районі Роботиного, також завдали авіаударів по Кам’янському, Степногірську та Щербаках.

На Придніпровському напрямку російські загарбники атакували наші позиції шість разів. Отримали жорстку відсіч, зазнали втрат.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник з території рф активно застосовує артилерію і авіацію по районах українських населених пунктів.

Триває операція у Курській області.

Наші воїни завдають окупаційним військам відчутних втрат в живій силі, техніці і активно підривають наступальний потенціал ворога у тилу.

Загалом минулої доби втрати російських загарбників становили 1220 осіб. Також українські воїни знешкодили 18 танків, 48 бойових броньованих машин, 52 артилерійські системи, одну РСЗВ, 80 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 79 автомобілів та 10 одиниць спеціальної техніки окупантів.

 

 

09:05 Міжнародний кінофестиваль у Торонто TIFF скасував показ пропагандистського фільму Russians at War (Росіяни на війні), повідомила посол України в Канаді Юлія Ковалів.

 

 

08:55 Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

08:50 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська вчора продовжували контратакувати на українській ділянці фронту в Курській області, але досягли лише незначних успіхів, ймовірно, через продовження українських наступальних операцій та оборонних контратак у цьому районі. Російські війська просунулися в районах Курської області, які українські війська ще не повністю контролювали і не намагалися контролювати, і російські війська, ймовірно, зіткнуться з більшими труднощами при подальших контратаках на ділянках виступу, які контролюють українські війська.

• За повідомленнями, вчора вересня в результаті удару українських ПЗРК «Гімалаї» було пошкоджено тимчасовий понтонний міст через річку Сейм і поранено групу російських військовослужбовців, які перебували неподалік від нього.

• За повідомленнями, російська влада перекинула додаткові підрозділи 106-ої повітряно-десантної дивізії до Курської області і може розпочати передислокацію більш досвідчених бойових підрозділів для підтримки поточних російських контратак і майбутніх контрнаступальних операцій проти українських сил в Росії.

• Як повідомляється, Велика Британія дозволить Україні використовувати надані нею ракети великої дальності Storm Shadow для завдання ударів по військових об'єктах в Росії в найближчі дні.

• Президент Росії Путін продовжує риторичні зусилля, спрямовані на те, щоб вплинути на політичну дискусію, яка триває на Заході щодо надання Україні дозволу на використання наданої Заходом зброї проти військових об'єктів в Росії, хоча раніше Росія не вдавалася до військової ескалації у відповідь на порушення Заходом російських «червоних ліній».

• Російські сили 11 вересня завдали удару по цивільному вантажному судну, що прямувало через український зерновий коридор у західній частині Чорного моря, ймовірно, в рамках нових зусиль Росії, спрямованих на підрив міжнародної довіри до безпеки коридору.

• Росія продовжила свої зусилля щодо зміцнення відносин із незахідними країнами на зустрічі високопосадовців і радників з питань безпеки БРІКС у Санкт-Петербурзі.

• Іран і Росія применшують свої розбіжності щодо проєкту Зангезурського коридору на Кавказі.

• Росія продовжує балансувати у відносинах з Іраном і країнами Перської затоки.

• Російський центр журналістських розслідувань «Досьє-Центр» 12 вересня опублікував розслідування про зусилля Кремля, спрямовані на зміцнення свого впливу на російський інформаційний простір за допомогою Telegram напередодні повномасштабного вторгнення в Україну.

• Колишній голова «Роскосмосу» та окупаційний сенатор від Запорізької області Рогозін вчора заявив, що перша група новоствореного добровольчого загону «БАРС-Сармат» підписала контракти на військову службу з міністерством оборони Росії та проходить підготовку до відправки на фронт в Україні.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Українські воїни продовжують рішуче давати відсіч спробам противника просунутися в глибину нашої території, завдають йому ефективного вогневого ураження, виснажуючи по всій лінії фронту і в тилу.

Станом на 22:00 зафіксовано 122 бойові зіткнення.

Російські загарбники завдали по території України ракетного удару однією ракетою Іскандер-М, 59 авіаударів (скинули 81 КАБ), також задіяли 751 дрон-камікадзе. Разом з тим, ворог здійснив 3391 обстріл по позиціях наших військ та населених пунктах.

На Харківському напрямку окупанти впродовж дня тричі безуспішно атакували у районі Вовчанська.

Вісім разів ворог штурмував позиції українських військових на Куп’янському напрямку, у районах Синьківки, Колісниківки та Лозової. Поблизу Стельмахівки ще триває бій.

На Лиманському напрямку російські загарбники 6 разів намагалися просунутися у районах Невського та Дружелюбівки. Захисники України стійко тримають оборону, завдаючи ворогу значних втрат.

На Сіверському напрямку противник здійснив 5 атак. Основні зусилля концентрував в районі Верхньокам’янського. Два боєзіткнення тут ще продовжуються.

На Краматорському напрямку окупанти намагалися вклинитися в нашу оборону в районі Часового Яру та населеного пункту Ступочки. Ситуація під контролем українських військових.

На Торецькому напрямку агресори п’ять разів атакували за підтримки авіації поблизу Торецька, Неліпівки та в районі Нью-йорка. Наразі ще два боєзіткнення тривають.

На Покровському напрямку зберігається висока інтенсивність бойових дій. Кількість боєзіткнень зросла до 32. Загарбники продовжують натиск на наші позиції поблизу Воздвиженки, Новоолександрівки, Зеленого Поля, Новотроїцького, Гродівки, Новогродівки, Селидового та Михайлівки. Нашими захисниками на цей час відбито 28 атак. Основні зусилля сьогодні ворог прикладав у районі Гродівки та Новогродівки, де відбулось близько 50 відсотків від усіх сутичок.

Попередні втрати агресора склали 377 окупантів вбитими та пораненими. Також знищено один танк, дві бойові броньовані машини, три артилерійські системи, 10 автомобілів, водночас пошкоджено ще три танки та чотири артилерійські системи.

На Курахівському напрямку на цей час доби нараховується 48 бойових зіткнень різної інтенсивності. Найактивніше окупанти намагалися просунутися вперед в районах населених пунктів Костянтинівка та Георгіївки, де відбулося близько 75 відсотків усіх боїв. Окрім того ворог атакував у бік Українського, Олександрополя та Желанного Першого.

Попередні втрати ворога на цьому напрямку склали 105 окупантів вбитими та пораненими. Знищено два танки, 11 бойових броньованих машин, та два автомобілі, також пошкоджено ще один танк та 11 БМП.

На Времівському напрямку за сьогодні агресор за підтримки авіації п’ять разів штурмував передній край нашої оборони в районах Водяного та Золотої Ниви. Українські воїни зупинили три ворожі штурми, ще два бої продовжуються.

На Придніпровському напрямку шість спроб ворога взяти позиції наших воїнів зазнали невдачі.

Сили оборони стримують натиск російських окупантів. Окремо варто відзначити воїнів 46-ої окремої аеромобільної бригади ДШВ ЗСУ та 35-ої окремої бригади морської піхоти ім. контр-адмірала Михайла Остроградського, які мужньо тримають позиції, вміло відбивають ворожі атаки, завдаючи загарбникам відчутних втрат.

13.09.2024