930-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:40 11 вересня заходи обмеження споживання електроенергії застосовуватися не будуть, повідомляє пресслужба "Укренерго".

 

 

18:50 Республіка Панама підписала спільне комюніке першого Глобального саміту миру, заявив Зеленський. Президент зазначив, що вже 94 держави та організації підписали комюніке, засноване на принципах Статуту ООН та міжнародного права.

 

 

18:15 Китай безпосередньо допомагає російській військовій машині, заявив заступник держсекретаря США Курт Кемпбелл. Говорячи про останню китайську допомогу Росії, заступник держсекретаря наголосив, що "це не технології подвійного призначення", а засоби, які "по суті безпосередньо допомагають російській військовій машині".

 

 

17:40 Україна не пізніше кінця 2025 року має бути готова до вступу в ЄС, заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Прем’єр зауважив, що цьому має передувати "титанічна робота". 

"Ми хочемо бути готовими не пізніше кінця 2025 року до вступу в ЄС. Але загалом стратегічно ми розуміємо, що наш вступ до Євросоюзу має бути невід’ємною частиною справедливого миру. Це власне наша стратегічна мета.

Треба привести наше законодавство, всі наші підзаконні акти – це десятки тисяч документів – у відповідність до директив і правил ЄС. В цьому полягає зараз великий обсяг технічної роботи".

 

 

17:05 Байден планує обговорити з прем'єром Британії дозвіл Україні на удари по Росії далекобійною зброєю, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

 

 

16:30 Блінкен підтвердив передачу Іраном балістичних ракет Росії, пише The Washington Post. За словами держсекретаря США, нові санкції проти Ірану будуть оголошені пізніше, зокрема заходи проти іранської державної авіакомпанії Iran Air. Блінкен додав, що Росія, найімовірніше, використає ці поставки протягом декількох тижнів.

 

 

15:55 11 вересня міністр закордонних справ Великої Британії Леммі та державний секретар США Блінкен спільно відвідають Київ, пише Reuters.

 

 

15:20 На початку війни повернутися в Україну хотіли 95% громадян, які були вимушені виїхати за кордон, а станом на сьогодні це менш як 80%, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. З 7,5 млн громадян, які виїхали, близько 900 тисяч українців перебувають у Польщі, приблизно 1,3 млн – в Німеччині.

 

 

14:45 Служба безпеки України спільно з Офісом генпрокурора встановили одного з причетних до організації та вчинення удару по дитячій лікарні "Охматдит" 8 липня 2024 року: російський бомбардувальник-ракетоносій Ту-95МС здійснив пуск ракети Х-101 по цій лікарні за наказом генерал-лейтенанта ЗС РФ Серґєя Кобилаша, 59-річного уродженця Одеси. Обстріл "Охматдиту" здійснила 22-га гвардійська важка бомбардувальна авіаційна дивізія дальньої авіації повітряно-космічних військ РФ.

 

 

14:10 Адміністрація Байдена направила до Конгресу звіт про стратегію щодо України, пише Reuters з посиланням на джерела. Це сталося через кілька місяців після дедлайну, встановленого в межах багатомільярдного законопроєкту. Зазначається, що через кілька тижнів після пропущеного дедлайну деякі члени Конгресу висловили розчарування і заявили, що можуть розглянути питання про блокування подальшого фінансування допомоги Україні.

 

 

13:35 Росія за участю Китаю почала навчання військово-морських сил, пише AP. Як зазначається, військово-морські і повітряні навчання спрямовані на поліпшення стратегічної співпраці між двома країнами і "зміцнення їхньої здатності спільно протистояти загрозам безпеці".

 

 

13:00 Реактори Запорізької АЕС не будуть перезапущені, доки триває війна, заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі. За його словами, ситуація на ЗАЕС залишається вкрай небезпечною через регулярні вибухи, обстріли та постійні перебої з постачанням зовнішньої електроенергії, що суттєво підвищує ризик ядерної аварії.

 

 

12:25 У російському міноборони заявили про атаку безпілотниками у щонайменше 9 областях РФ. Як зазначається, над територією Росії нібито збили 144 безпілотники.

 

 

11:50 Угорська енергетична компанія Mol домовилася про постачання російської нафти через Україну, пише Bloomberg. Відповідно до угоди, Mol, яка контролює нафтопереробні заводи в Угорщині та Словаччині, візьме на себе відповідальність за постачання нафти на кордоні Білорусі та України. Раніше за транспортування нафти в Угорщині та Словаччині поблизу кордону з Україною була відповідальна російська компанія Лукойл.

 

 

11:15 Сьогодні станом на 09:30 рівень споживання електроенергії був на 1,4% вищим, ніж у цей же час вчора. Вчора ж добовий максимум споживання був зафіксований увечері на 6,4% вищий, ніж попереднього робочого дня – у п’ятницю, що пояснюється відсутністю застосування заходів обмеження, повідомили в "Укренерго".

 

 

11:05 Внаслідок проходження грозового фронту знеструмлено 23 населені пункти в Дніпропетровській області та 9 населених пунктів у Запорізькій області.

 

 

10:45 Видавництво «Літера ЛТД» зобов'язалося передрукувати власним коштом підручники з української мови для 7 класу з некоректною картою України, повідомили в Міністерстві освіти і науки України:

"Тираж підручників відкликають зі шкіл, передрукують і заново доставлять у школи. Крим є невід'ємною частиною України".

 

 

10:20 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

252,9% танків (з них 0,6% за минулий тиждень),

   97,5% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

405,5% автомобільної техніки (з них 5,4% за минулий тиждень),

580,3% артилерійських систем (з них 6,0% за минулий тиждень),

105,9% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

 67,0% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень),

 29,4% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,8% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:35 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

09:30 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:25 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби зафіксовано 167 бойових зіткнень.

За уточненою інформацією, вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах чотири ракетні удари із застосуванням чотирьох ракет, а також 97 авіаударів, зокрема скинув 130 КАБ. Крім цього, здійснив 4916 обстрілів, з них 195 – із реактивних систем залпового вогню.

Агресор завдавав авіаударів, зокрема в районах населених пунктів Павлівка, Білопілля, Годунівка, Куп’янськ, Загризове, Пустогород, Галаганівка, Харків, Білокриничне, Твердохлібове, Щурове, Стельмахівка, Курилівка, Краматорськ, Предтечине, Диліївка, Торецьк, Пантелеймонівка, Олександропіль, Селидове, Курахівка, Трудове, Водяне, Вугледар, Катеринівка, Богоявленка, Новоукраїнка, Оріхів, Степногірськ, Лук’янівське, Новоандріївка, Кам’янське, Новоданилівка, Лугівське та Білогір’я.

Вчора авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали 13 ударів по районах зосередження особового складу і ОВТ противника, а також уразили п’ять артилерійських систем.

На Харківському напрямку відбулося дві ворожі атаки в районах населених пунктів Вовчанськ та Глибоке.

На Куп’янському напрямку за добу відбулося 12 атак окупантів. Сили оборони відбивали штурмові дії противника у бік Синьківки, Петропавлівки, Глушківки, Стельмахівки та Лозової.

На Лиманському напрямку ворог атакував 14 разів. Намагався просунутись уперед неподалік восьми різних населених пунктів. Акцент робив біля Невського, Новосадового, Торського, Григорівки та Макіївки.

На Сіверському напрямку українські захисники також відбивали 14 штурмових дій російських загарбників поблизу Верхньокам’янського, Івано-Дар’ївки, Спірного та Званівки.

На Краматорському напрямку окупанти атакували двічі, у районі Білої Гори.

На Торецькому напрямку ворог, за підтримки авіації, здійснив дев’ять атак неподалік Неліпівки та Торецька.

На Покровському напрямку наші захисники зупинили 41 штурмову і наступальну дію агресора у бік населених пунктів Воздвиженка, Зелене Поле, Новотроїцьке, Гродівка, Новогродівка, Селидове та Михайлівка. Найбільша концентрація ворожих атак була поблизу Михайлівки та Новогродівки.

На Курахівському напрямку Сили оборони відбили 46 атак. Основні зусилля ворог прикладав у районах Українська, Красногорівки, Костянтинівки та Георгіївки – де відбулось шість, сім, 15 та 12 боєзіткнень відповідно.

На Времівському напрямку противник здійснив дев’ять штурмів наших позицій неподалік Золотої Ниви, Шахтарського і Вугледара. Активно задіював для ударів на напрямку штурмову і бомбардувальну авіацію.

На Оріхівському напрямку окупанти намагалися вибити підрозділи Сил оборони з позицій в районах Малої Токмачки і Малих Щербаків – загалом провели три атаки. Для авіаударів терористи використали близько десятка керованих авіабомб і до сотні НАРів.

На Придніпровському напрямку російські загарбники атакували наші позиції дев’ять разів. Отримали жорстку відсіч, зазнали втрат.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник з території рф активно застосовує артилерію і авіацію по районах українських населених пунктів.

Триває операція у Курській області.

Наші воїни завдають окупаційним військам відчутних втрат в живій силі, техніці і активно підривають наступальний потенціал ворога у тилу.

Загалом минулої доби втрати російських загарбників становили 1380 осіб. Також українські воїни знешкодили танк, 19 бойових броньованих машин, 50 артилерійських систем, 36 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 68 автомобілів та чотири одиниці техніки окупантів.

 

 

09:15 Вночі радіотехнічними військами Повітряних сил було виявлено та здійснено супровід 48 засобів повітряного нападу. Російські окупанти завдали удару балістичною ракетою «Іскандер-М» з окупованого Криму, протирадіолокаційною ракетою Х-31П із повітряного простору над акваторією Чорного моря, 46 ударними БпЛА типу «Shahed» (райони пусків – Курськ, Єйськ РФ).

До відбиття повітряного нападу противника залучено авіацію, зенітні ракетні війська, мобільні вогневі групи підрозділи РЕБ Сил оборони України. В результаті протиповітряного бою збито 38 ударних БпЛА (83%). Крім того, три безпілотники вийшли з підконтрольного повітряного простору України, один – у напрямку Росії, два – в напрямку окупованої Луганщини. Ще три ворожі БпЛА локаційно втрачені на території України (імовірно упали під впливом засобів РЕБ).

За минулі сім днів було збито 226 із 295 (77%) запущених по Україні БПЛА, ще 53 локаційно втрачені (впали) чи покинули територію України.

 

 

 

 

 

09:10 Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Міністр закордонних справ Росії Лавров взяв участь у спільному міністерському засіданні стратегічного діалогу Росії та Ради співробітництва арабських держав Перської затоки у Саудівській Аравії, що, ймовірно, є частиною зусиль Кремля, спрямованих на просування процесу створення задуманої ним «євразійської архітектури безпеки».

• Кремлівські чиновники, ймовірно, намагаються сформувати міжнародні заходи з мирного врегулювання війни в Україні, демонструючи при цьому небажання Росії брати участь у добросовісних переговорах з Україною.

• Кремль використав російські регіональні вибори, що відбулися 6–8 вересня, щоб інтегрувати в російський уряд російських військових ветеранів війни в Україні, яким він довіряє, – ймовірно, в рамках постійних спроб заспокоїти російських військовослужбовців, посилити внутрішню підтримку війни і сформувати кадровий склад місцевих чиновників, пов'язаних з Кремлем.

• Кремль утримався від заміни виконувача обов'язків губернатора Курської області Смирнова під час російських регіональних виборів, ймовірно, з метою підтримати зусилля, спрямовані на применшення суспільних наслідків вторгнення України в Курську область.

• Українські посадовці продовжують попереджати, що російські війська все частіше застосовують хімічну зброю в Україні.

• Російські війська нещодавно відновили деякі втрачені позиції в Курській області на тлі продовження українських наступальних операцій в цьому районі.

• Російські війська нещодавно просунулися вздовж лінії Куп'янськ–Сватове, поблизу Сіверська, поблизу Покровська та на південний захід від Донецька, а українські війська нещодавно відновили позиції поблизу Сіверська.

• Путін розширив повноваження міністра оборони Росії Андрєя Бєлоусова, дозволивши йому надавати доступ до російської державної таємниці (секретної інформації) особам, які мають на це право в міністерстві оборони Росії.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Українські воїни продовжують рішуче давати відсіч спробам противника просунутися в глибину нашої території, завдають йому ефективного вогневого ураження, виснажуючи по всій лінії фронту і в тилу.

Станом на 22:00  зафіксовано 147 бойових зіткнень.

Російські загарбники завдали по території України два ракетні удари, застосувавши дві ракети, 71 авіаудар (скинули 91 КАБ), також задіяли 593 дрони-камікадзе. Разом з тим, ворог здійснив 3751 обстріл по позиціях наших військ та населених пунктах.

На Харківському напрямку окупанти впродовж дня один раз атакували у районі Вовчанська. Під бомбардування потрапив Харків, а по Білокриничному терористи били НАРами з гелікоптерів Ка-52.

Дев’ять разів ворог штурмував позиції українських військових на Куп’янському напрямку, у районах Петропавлівки, Синьківки, Стельмахівки, Лозової та Глушківки. Два боєзіткнення триває.

На Лиманському напрямку російські загарбники 13 разів намагалися просунутися у районах Чернещини, Макіївки, Новосадового, Невського, Діброви, Григорівки, Ямполівки та Торського. Захисники України відбили дев’ять атак ворога. Бої тривають неподалік Невського і Новосадового.

На Сіверському напрямку ворог здійснив 11 атак. Концентрував зусилля в районах Верхньокам’янського, Спірного та Званівки. Біля останнього, для підтримки піхоти, задіяв пів десятка БМП. Зазнав втрат. Бої на напрямку продовжуються.

На Краматорському напрямку окупанти здійснили дві штурмових дії в районі Білої Гори. Ситуація під контролем підрозділів Сил оборони.

На Торецькому напрямку агресори шість разів атакували за підтримки авіації поблизу Торецька і Неліпівки. Отримали жорстку відсіч.

На Покровському напрямку зберігається висока інтенсивність бойових дій. Кількість боєзіткнень зросла до 33. Загарбники продовжують натиск на наші позиції поблизу Воздвиженки, Зеленого Поля, Новотроїцького, Гродівки, Новогродівки, Селидового та Михайлівки. Нашими захисниками на цей час зупинено всі атаки. Основні зусилля сьогодні ворог прикладав у районі Новогродівки, де відбулось майже 40 відсотків від усіх сутичок.

Попередні втрати агресора склали 336 окупантів вбитими та пораненими. Також знищено засіб РЕБ, три артилерійських системи, три автомобіля і шість мотоциклів, пошкоджено п’ять артилерійських систем та п’ять автомобілів.

На Курахівському напрямку на цей час доби нараховується 46 бойових зіткнень різної інтенсивності. Найактивніше окупанти намагалися просунутися вперед в районах населених пунктів Красногорівка, Костянтинівка та Георгіївки, де відбулося близько 75 відсотків усіх боїв. Окрім того ворог атакував у бік Галицинівки, Українська та Желанного Першого.

На Времівському напрямку за сьогодні агресор дев’ять разів штурмував передній край нашої оборони в районах Вугледара, Золотої Ниви та Шахтарського. Українські воїни зупинили сім ворожих штурмів, ще два бої продовжуються біля Вугледара, де окупанти також задіювали штурмову авіацію – били НАРами.

Сьогодні на Оріхівському напрямку ворог провів загалом три атаки – дві відбито біля Малої Токмачки та одна продовжується у районі Малих Щербаків.

На Придніпровському напрямку дев’ять спроб ворога взяти позиції наших воїнів зазнали невдачі.

Сили оборони стримують натиск російських окупантів. Окремо варто відзначити воїнів 25-ої окремої повітрянодесантної Січеславської бригади ДШВ ЗСУ, які мужньо тримають позиції, вміло відбивають ворожі атаки, завдаючи загарбникам відчутних втрат.

10.09.2024