927-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:00 8 вересня заходи обмеження споживання електроенергії застосовуватися не будуть, повідомляє пресслужба "Укренерго".

 

 

18:25 Польща має право збивати над Україною ракети, які загрожують українським атомним електростанціям, вважає міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. Водночас міністр наголосив, що це його особиста думка і що юридично Польща б мала право на самооборону, але "жодних рішень про це не ухвалювали".

 

 

17:50 Ситуацію на Покровському напрямку коментувати поки не час, заявив Зеленський в ефірі телемарафону.

"Ситуація в будь-якому випадку там непроста. До мого виїзду сюди десь три-чотири доби вже ситуація була краща. Ми проговорювали деталі з Сирським тричі на день. Там важлива ситуація. Тому зараз я не хочу говорити завчасно, якщо можна трішки потерпіти. Коли там повністю все стабілізується, дай Бог, тоді будемо розмовляти про це".

 

 

17:15 Склад боєприпасів у Воронезькій області Росії вразили дрони СБУ, повідомляє Суспільне з посиланням на джерела. На цей момент на об’єкті зафіксовано чотири осередки потужної пожежі та безперервну детонацію боєприпасів, яка триває.

 

 

16:40 Зеленський зустрівся з лідером нідерландської ультраправої "Партії свободи" Гертом Вілдерсом, повідомляє пресслужба Президента. Президент висловив подяку Нідерландам та всьому нідерландському народу за надану Україні підтримку й окремо відзначив внесок Нідерландів у посилення української ППО.

 

 

16:05 Будь-яка передача іранських балістичних ракет Росії була би "драматичною ескалацією" у підтримці Іраном війни Росії проти України, заявив речник Ради з нацбезпеки Білого дому Шон Саветт. Водночас речник не підтвердив і не спростував повідомлення про передачу балістичних ракет Іраном.

"Ми попереджали про те, що від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну безпекове партнерство між Росією та Іраном поглиблювалося і що ми стурбовані цим. Ми і партнери чітко заявили на самітах G7 і НАТО цього літа, що ми готові разом відреагувати серйозними наслідками".

 

 

15:30 Telegram є загрозою національній безпеці, заявив голова Головного управління розвідки Кирило Буданов. За його словами, заблокувати Telegram, як це було з "Однокласниками" та "Вконтакте", технічно важче, але можливо.

"Telegram – це шкідливо. Я ніколи не боявся цього казати. Це загроза нашій національній безпеці. Я це кажу абсолютно прямо, і ми це навіть документально робили.

Telegram – це головне джерело отримання інформації у суспільстві згідно з нашими дослідженнями. Він обігнав абсолютно усе.

Я не за те, щоб його просто взяти й закрити. Це досить важко зробити, але можливо. Я виступаю за те, щоб "офізичити" усі телеграм-канали.

Якщо ти хочеш віщати якісь новини – будь ласка, зареєструйся, щоб усі розуміли, що це канал громадянина РФ або громадянина України. І тоді у нього є відповідальність".

 

 

14:55 Прем’єр-міністр Великої Британії Стармер наступного тижня в зустрінеться з президентом США Байденом, пише AP. Як зазначається, сторони планують говорити у тому числі про підтримку України.

 

 

14:20 Українське підкріплення контратакує під Покровськом, пише Forbes з посиланням на російських воєнкорів та аналітиків Frontelligence Insight та Центру оборонних стратегій. Повідомляється, що українські підкріплення, зокрема бригада Нацгвардії «Кара-Даг», 12-та Азовська та 93-тя ОМБР, проводять дрібномасштабні контратаки, основним ефектом яких є сповільнення або відкат російських успіхів. Видання зазначає, що втрата імпульсу РФ дає можливість окопатися і зміцнити позиції навколо Покровська перед зимою.

 

 

13:45 Оголошення вироку Трампу відклали на день після виборів, пише Reuters. Суддя Нью-Йорка Хуан Мерчан заявив, що планує винести вирок Трампу 26 листопада, якщо справа до цього часу не буде закрита за клопотанням адвокатів. Раніше вирок у справі Трампа мав бути оголошеним 18 вересня.

"Ця справа посідає унікальне місце в історії нашої країни. На жаль, ми зараз перебуваємо в такому місці й у такий час, що вимоги слухання з винесенням вироку, якщо воно буде необхідним, буде важко виконати".

 

 

13:10 Іран відправив до Росії свої балістичні ракети малої дальності, пише The Wall Street Journal з посиланням на джерела. Деталей стосовно кількості та типів ракет, які отримала Росія, видання не наводить.

 

 

12:35 Фахівці усувають наслідки російських атак на енергетичних об'єктах чотирьох областей України: у Дніпропетровській, Донецькій, Сумській та Харківській областях, повідомили в Міністерстві енергетики України.

 

 

12:05 Пентагон планує використати доступні гроші для допомоги Україні в будь-який можливий спосіб – навіть після закінчення бюджетного року у вересні, заявила заступниця прессекретаря Пентагону Сабріна Сінгх.

 

 

11:15 Сьогодні обмеження електроенергії для споживачів не передбачаються, підтвердили в Міненерго.

 

 

10:10 Після сьогоднішньої нічної атаки російських дронів уламки збитого безпілотника виявлено біля будівлі Верховної Ради України, пошкоджень будівлі не зафіксовано.

 

 

 

09:55 Вночі росіяни атакували ударними БпЛА типу «Shahed» (райони пусків – Курськ, Єйськ РФ, Чауда ТОТ Криму). Загалом радіотехнічними військами Повітряних сил було виявлено та здійснено супровід 67 шахедів.

В результаті протиповітряного бою збито 58 ударних БпЛА (87%). 6 безпілотників вийшли з підконтрольного повітряного простору України, полетівши у напрямку Росії, Білорусі та тимчасово окупованої Луганщини. Ще три ворожі БпЛА локаційно втрачені над територією України (ймовірно впали під впливом засобів РЕБ).

Цієї ночі протиповітряна оборона працювала у Вінницькій, Рівненській, Хмельницькій, Київській, Кіровоградській, Миколаївській, Чернігівській, Черкаській, Сумській, Херсонській та Полтавській областях.

За минулі сім днів було збито 222 із 288 (77%) запущених по Україні БПЛА, ще 54 локаційно втрачені (впали) чи покинули територію України.

 

 

 

 

 

08:35 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:30 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:20 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби зафіксовано 187 бойових зіткнень. Найактивніше ворог наступав на Покровському та Курахівському напрямках.

За уточненою інформацією, за вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах два ракетних удари із застосуванням шести ракет, а також 74 авіаудари, скинувши 87 КАБів. Крім цього, здійснив понад 4200 обстрілів, з них 129 – із реактивних систем залпового вогню.

Агресор завдавав авіаударів у районах населених пунктів, зокрема, Бездрик, Малушине, Юнаківка, Бояро-Лежачі, Ямпіль та Рівне Сумської області; Малі Проходи, Попівка, Петропавлівка Харківської області; Стельмахівка Луганської області; Торецьк, Дружба, Олександропіль, Покровськ, Новодмитрівка, Єлезаветівка, Богоявленка Донецької області; Гуляйполе, Мала Токмачка Запорізької області; Бургунка, Тягинка, Садове, Одрадокам’янка, Раківка та Козацьке Херсонської області.

Вчора авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали 15 ударів по районах зосередження особового складу та ОВТ противника, а також уразили пункт управління, два пункти управління БпЛА, дві артилерійські системи та один інший важливий об’єкт ворога.

На Харківському напрямку точилося шість боїв. Сили оборони відбивали штурмові дії противника поблизу Вовчанська та Липців.

На Куп’янському напрямку відбулося 27 боєзіткнень, зокрема біля Синьківки, Глушківки, Андріївки, Берестового та Стельмахівки.

На Лиманському напрямку, за уточненою інформацією, ворог атакував 17 разів неподалік Новоєгорівки, Дружелюбівки, Чернещини, Тернів, Торського, Діброви та Макіївки.

На Сіверському напрямку відбулося п’ять бойових зіткнень. Українські захисники відбивали штурмові дії російських загарбників поблизу Верхньокам’янського та Спірного.

На Краматорському напрямку точилося вісім боїв у районах Григорівки, Часового Яру та Андріївки.

На Торецькому напрямку росіяни атакували 10 разів неподалік Торецька, Неліпівки та Нью-Йорка.

На Покровському напрямку наші захисники відбили 49 ворожих штурмових дій в районах населених пунктів Суха Балка, Олександропіль, Зелене Поле, Воздвиженка, Новотроїцьке, Гродівка, Новогродівка та Михайлівка. Найбільша концентрація атак була поблизу Новогродівки, Гродівки та Михайлівки.

На Курахівському напрямку Сили оборони відбивали 46 атак противника біля Красногорівки, Костянтинівки та Георгіївки.

На Времівському напрямку ворог дев’ять разів наступав у бік Водяного та Старомайорська.

На Оріхівському напрямку російські війська здійснили один штурм позицій українських підрозділів поблизу Малої Токмачки.

На Придніпровському напрямку противник зазнав поразки, дев’ять разів атакуючи оборонні рубежі українців.

На Гуляйпільському напрямку обстановка без особливих змін. На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник зберігає військову присутність, здійснює мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів з території рф.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам відчутних втрат в живій силі та техніці, виснажуючи ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Загалом минулої доби загальні втрати російських загарбників становили 1270 осіб. Також наші воїни знешкодили танк, 29 артилерійських систем, один засіб ППО, 52 БпЛА оперативно-тактичного рівня, крилату ракету та 55 автомобілів.

 

 

08:15 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:10 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

252,6% танків (з них 1,2% за минулий тиждень),

   97,3% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

402,9% автомобільної техніки (з них 4,8% за минулий тиждень),

576,9% артилерійських систем (з них 4,5% за минулий тиждень),

105,7% РСЗВ (з них 0,2% за минулий тиждень),

 67,0% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень),

 29,4% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,8% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

08:05 Під час нинішньої нічної масованої атаки дронів на Київ протиповітряна оборона збила всі шахеди, жоден з них не досягнув цілі, повідомив начальник Київської МВА Сергій Попко.

 

 

07:55 Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

07:45 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Американські та європейські чиновники повідомили, що Іран доставив до Росії сотні балістичних ракет малої дальності для підтримки вторгнення президента Росії Путіна в Україну.

• Передача іранських балістичних ракет є частиною поглиблення стратегічного партнерства між Іраном і Росією.

• Міністр оборони США Ллойд Остін заявив 6 вересня, що жодна конкретна зброя не стане «зміною правил гри» для України і що дозвіл українським силам використовувати надану США зброю для дальніх ударів по російських військових об'єктах на території Росії не змінить статусу війни.

• Остін має рацію в тому, що жодна система озброєнь не змінить хід війни, але його коментарі ігнорують те, як системи озброєнь і супутні їм правила ведення бойових дій впливають на українські можливості, і що зміни в можливостях можуть змінити хід війни. Західна військова допомога залишається вирішальною для здатності України захищати себе, а заява Остіна ігнорує потребу України в можливостях завдання ударів на великі відстані, необхідних для руйнування російських тилових плацдармів.

• Західні партнери України пообіцяли надати Україні додаткову військову допомогу під час засідання Контактної групи з питань оборони на авіабазі Рамштайн у Німеччині 6 вересня, значна частина якої, як повідомляється, в найближчому майбутньому надана не буде.

• Російські війська все частіше страчують українських солдатів, які здаються в полон, по всій лінії фронту – ймовірно, частково через те, що російське командування, схоже, схвалює поширення таких воєнних злочинів.

• Російські посадовці спробували використати зустріч з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Маріано Гроссі для продовження довготривалих зусиль з легітимізації окупації Росією Запорізької атомної електростанції та Запорізької області, а також просування неправдивих наративів про українську загрозу Курській атомній електростанції, щоби послабити підтримку Заходу щодо вторгнення України в Курську область.

• Російський федеральний цензор Роскомнагляд опублікував і негайно видалив проєкт порядку реалізації нещодавно прийнятого закону про деанонімізацію російських Telegram-каналів, можливо, після того, як отримав негативну реакцію з боку російської ультранаціоналістичної Telegram-спільноти.

• Кремль продемонстрував свою прихильність до встановлення повного контролю над російським інформаційним простором у майбутньому і, ймовірно, повторить спробу деанонімізації російських соціальних мереж і Telegram-каналів, навіть незважаючи на те, що Роскомнагляд поки що відкликав свої нещодавно запропоновані правила.

• Кремль продовжує призначати заступника голови адміністрації президента Росії Кирієнка на посади, які контролюють інформаційну діяльність Росії в рамках зусиль, спрямованих на формування російської ідентичності та ідеології.

• Росія продовжує розвивати спроможність використовувати інформаційні операції в соціальних мережах для провокування активності і вже кілька років використовує український інформаційний простір для відточування цієї спроможності.

• Російські війська нещодавно відновили втрачені позиції в Курській області на тлі бойових дій, що тривають на всій українській ділянці фронту.

• Українські війська нещодавно відновили втрачені позиції під Покровськом, а російські війська нещодавно просунулися вперед під Торецьком.

• Відстеження підтверджених смертей російських військових в Україні з відкритих джерел свідчить про те, що в Україні загинуло більше російських добровольців, ніж російських призовників і мобілізованих військовослужбовців.

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сили оборони спрямовують зусилля на зрив виконання російськими загарбниками планів наступу та виснаження їхнього бойового потенціалу.

Станом на 22:00  відбулося 165 бойових зіткнень, противник завдав 2 ракетні (6 ракет), 57 авіаційних ударів (зокрема задіяв 61 КАБ) та 472 удари дронами-камікадзе, здійснив 2776 обстрілів позицій наших військ.

На Харківському напрямку російські терористи чотири рази штурмували позиції українських підрозділів в районах Липців і Вовчанська.

Двадцять чотири рази ворог атакував наші укріплення на Куп’янському напрямку поблизу Синьківки, Глушківки, Андріївки, Берестового та Стельмахівки. На цей час боєзіткнення тривають в шести локаціях.

На Лиманському напрямку за день російські війська 17 разів штурмували позиції українських захисників в районах населених пунктів Новоєгорівки, Дружелюбівки, Чернещини, Тернів, Торського, Діброви та Макіївки. Досі триває одна атака ворога.

На Сіверському напрямку наші війська зупинили п’ять спроб противника покращити тактичне положення поблизу Верхньокам’янського та Спірного. Окупанти зазнали втрат. Ще один бій, у районі Спірного, триває.

На Краматорському напрямку завершились невдачею три спроби загарбників просунутися вперед поблизу Григорівки, Часового Яру та Андріївки.

На Торецькому напрямку окупанти за сьогодні дев’ять разів штурмували у районах Торецька та Неліпівки. Активно діяла ворожа штурмова та бомбардувальна авіація. Продовжуються бойові дії у двох локаціях - ворог тисне, намагаючись просунутись у районі Сухої Балки.

Інтенсивно атакує противник українських захисників на Покровському напрямку. Впродовж дня загалом здійснив 45 штурмових і наступальних дії. Найбільша активність російських окупантів зберігається в районах Новогродівки, Гродівки та Михайлівки. Дев’ять боєзіткнень на напрямку ще тривають.

За попередніми підрахунками, сьогодні наші воїни ліквідували 92 та поранили 195 окупантів. Знищено танк, гармату і шість автомобілів. Також пошкоджено дев’ять ворожих авто та артилерійську систему загарбників.

Складна ситуація на Курахівському напрямку, на цей час доби нараховується 41 бойове зіткнення. Терористи намагалися просунутися в районах населених пунктів Красногорівка, Костянтинівка та Георгіївка, на даний час точаться дев’ять боїв.

На Времівському напрямку сьогодні агресор вісім разів штурмував передній край нашої оборони в напрямку Водяного та Старомайорська. Триває бій.

На Придніпровському напрямку відбито дев’ять ворожих атак, противник успіху не мав.

Триває операція Сил оборони України в Курській області.

На інших напрямках суттєвих змін в обстановці не відбулося.

Сьогодні відзначимо українських воїнів з 79-ої окремої десантно-штурмової Таврійської бригади ДШВ ЗСУ, які стійко стримують навалу переважаючих сил противника на східному фронті.

07.09.2024