906-й день війни Росії в Україні. Хроніка

18:55 Всеукраїнська рада церков підтримує законодавчу ініціативу щодо заборони в Україні діяльності релігійних організацій, пов’язаних з Росією, повідомляється на сайті ради.

 

 

18:20 18 серпня заходи обмеження споживання електроенергії застосовуватися не будуть, повідомляє пресслужба "Укренерго". При зміні ситуації в енергосистемі енергетики повідомлять додатково.

 

 

17:45 Повідомлення про буцімто припинення урядом Німеччини військової допомоги Україні є некоректними та маніпулятивними, заявив речник МЗС України Георгій Тихий. За його словами, в Німеччині справді триває бюджетний процес, "за яким ми уважно спостерігаємо". Тихий зазначив, що бюджет буде затверджений у листопаді, і лише тоді буде відомий рівень підтримки України на наступний рік.

"Повідомлення про те, що Німеччина буцімто припиняє військову допомогу Україні, некоректні. Це така сама маніпуляція, як і попередні повідомлення про зменшення допомоги на наступний рік удвічі.

Нині, як і торік, уряд ФРН запланував у проєкті бюджету певну суму допомоги Україні. Вона аналогічна тій, яка була запланована минулого року на цьому етапі бюджетного процесу. Торік ця сума зросла на парламентському етапі ухвалення бюджету восени".

 

 

17:00 Велика Британія запустила у космос перший власний військовий супутник, повідомили у британському уряді. Супутник посилить можливості Великої Британії у сфері розвідки та спостереження.

"Як показала війна в Україні, космос є критично важливим для військових операцій. Tyche — перший супутник у рамках нашої космічної програми розвідки й спостереження, яка передбачає створення сузір'я супутників та наземних систем до 2031 року".

 

 

16:25 Гендиректора НДСЛ "Охматдит" Володимира Жовніра відсторонили від виконання обов'язків, заявив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко. Зазначається, що Жовнір відсторонений від виконання обов'язків до завершення перевірок Національною поліцією України, іншими правоохоронними органами та комісією МОЗ щодо відновлення будівель лікарні після російської атаки 8 липня.

 

 

15:40 ГУР атакувала провайдера РФ, який надає послуги розробникові ядерних боєприпасів, повідомляє пресслужба управління.

"Внаслідок успішної атаки на єдиного провайдера у місті Снєжинск Челябінської області РФ — компанію "Вега" — виведено з ладу його 1173 комутатори та 10 серверів. Інформація на серверах "Веги" — знищена".

 

 

15:05 Вашингтон блокує дозвіл Британії на використання Києвом ракет Storm Shadow на території Росії, пише The Times. Велика Британія вже місяць чекає на схвалення США, перш ніж дати українцям зелене світло на використання своїх ракет на території Росії. Зазначається, що дозвіл бити далекобійною зброєю вимагає консенсусу з боку союзників, включаючи США, Францію і третю країну НАТО, яка не названа.

 

 

14:30 Сили оборони зміцнили та розширили свої позиції у Курській області РФ, заявив Зеленський з посиланням на доповідь головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського.

"На сьогоднішній ранок є поповнення обмінного фонду для нашої держави. Дякую всім солдатам і командирам, які беруть російських військових у полон і цим наближають звільнення наших воїнів та цивільних, які утримуються Росією. Також генерал Сирський доповів про зміцнення позицій наших сил на Курщині та розширення стабілізованої території".

 

 

13:55 Німеччина не виділятиме додаткових коштів на допомогу Україні, пише Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Додаткові заявки від міністерства оборони Німеччини щодо військової допомоги Україні більше не будуть затверджуватися на вимогу канцлера Шольца. Зазначається, що причиною цього є заходи жорсткої економії з боку канцелярії та міністерства фінансів. Заплановану військову підтримку Україні в німецькому бюджеті планують скоротити майже вдвічі наступного року, а потім зменшити до менш ніж десятої частини від нинішньої суми у 2027 році.

 

 

13:20 Прокуратура відкрила справу через відео з обезголовленням ймовірно українського військового, повідомили у Офіс генпрокурора. Раніше було оприлюднено відео, на якому представники збройних сил РФ демонструють голову нібито українського військового, насаджену на кіл.

“За процесуального керівництва Офісу генерального прокурора розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч.2 ст.438 КК України).

Поширення представниками РФ такого відео вкотре засвідчує їх повну зневагу до норм та принципів міжнародного гуманітарного права”.

 

 

12:45 Іран відкладе свою відплату Ізраїлю за вбивство голови політбюро ХАМАСу, пише The New York Times з посиланням на джерела. Повідомляється, що Іран відтермінує свою відповідь на дії Ізраїлю, щоб дозволити посередникам продовжити роботу над припиненням вогню в Газі.

 

 

12:10 У МЗС спростували заяви пропагандистів РФ про нібито українські наміри застосувати "брудні бомби", заявив речник МЗС України Георгій Тихий.

"Ми спостерігаємо черговий сплеск божевільної російської пропаганди про нібито плани України застосувати "брудні бомби" або атакувати атомні станції. Ми офіційно спростовуємо ці неправдиві заяви. Україна не має ні наміру, ні можливості вживати такі дії. Росія повинна припинити поширювати небезпечну брехню".

 

 

11:35 Україна та Росія в серпні мали відправити делегації у Доху для переговорів щодо укладення угоди, яка би припинила удари по енергетиці й енергетичній інфраструктурі з обох сторін, але російські чиновники відклали зустріч з катарськими офіційними особами після вторгнення України в західну частину Росії, пише The Washington Post, зазначивши, що Росія не скасувала переговори, а відтермінувала їх. Катар обговорював з Києвом і Москвою домовленості про мораторій на енергетичні удари протягом останніх двох місяців, сторони домовилися про саміт у Досі, залишилося лише узгодити незначні деталі. В Офісі президента України повідомили, що саміт у Досі перенесли "через ситуацію на Близькому Сході", але він відбудеться у форматі відеоконференції 22 серпня.

 

 

11:00 Сьогодні відключення електроенергії не плануються, підтвердили в Міненерго.

 

 

10:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

10:45 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

10:40 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

10:35 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби зафіксовано 132 бойові зіткнення.

Вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах сім ракетних ударів із застосуванням дев’яти ракет, а також 70 авіаударів, зокрема скинув 94 КАБи. Крім того, здійснив 4698 обстрілів, з них 109 – із реактивних систем залпового вогню.

Російський агресор завдавав авіаударів, зокрема в районах населених пунктів Степок, Миропілля, Мала Рибиця, Кияниця, Краснопілля, Липці,  Куп’янськ-Вузловий, Осинове, Дружелюбівка, Серебрянка,  Сіверськ, Часів Яр, Дачне, Торецьк, Нью-Йорк, Олександропіль, Промінь, Шевченкове Перше, Гродівка, Михайлівка, Костянтинівка, Вугледар, Новодонецьке, Нескучне та Одрадокам’янка.

Вчора авіація та ракетні війська й артилерія Сил оборони завдали 17 ударів по районах зосередження особового складу і військової техніки противника, двох артилерійських системах, двох засобах ППО та трьох інших важливих об’єктах окупантів.

На Харківському напрямку відбулося дев’ять бойових зіткнень в районах населених пунктів Липці та Вовчанськ.

На Куп’янському напрямку кількість ворожих атак за добу добігла дванадцяти. Сили оборони відбивали штурмові дії противника біля Глушківки, Кругляківки та Андріївки. Також агресор двічі атакував у бік Лозової.

На Лиманському напрямку ворог здійснив вісім штурмів неподалік Невського, Макіївки, Торського та Діброви.

На Сіверському напрямку українські захисники відбивали 10 штурмових дій російських загарбників поблизу Білогорівки, Верхньокам’янського, Спірного та Переїзного.

На Краматорському напрямку окупанти атакували чотири рази в районах Григорівки і Часового Яру.

На Торецькому напрямку ворог, за підтримки авіації, здійснив 13 атак неподалік Білої Гори, Північного, Залізного, Неліпівки, Нью-Йорка та Торецька.

На Покровському напрямку наші захисники зупинили 51 атаку в районах п’ятнадцяти різних населених пунктів. Найактивніше російські окупанти діяли поблизу Воздвиженки, Новожеланного, Гродівки та у бік Зеленого Поля. Найбільша концентрація ворожих атак зафіксована поблизу Гродівки.

На Курахівському напрямку Сили оборони відбили 17 атак біля Красногорівки, Костянтинівки, Георгіївки та Олександрівки.

На Времівському напрямку противник здійснив одну атаку в бік Костянтинівки.

На Оріхівському напрямку зафіксовано один штурм наших позицій в районі Малої Токмачки.

На Придніпровському напрямку оперативна обстановка без суттєвих змін. Ворог провів три невдалі штурми. Крім того, завдав авіаудару по району Одрадокам’янки.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською областю противник зберігає військову присутність.

Триває операція в Курській області – наші воїни успішно просуваються вперед. Російські військовослужбовці, обираючи життя, продовжують здаватися у полон.

Загалом по всій лінії бойового зіткнення українські захисники завдають окупаційним військам відчутних втрат в живій силі та техніці, виснажують бойовий потенціал ворога.

Минулої доби втрати російських загарбників становили 1230 осіб. Також українські воїни знешкодили п’ять танків, 12 бойових броньованих машин, 58 артилерійських систем, одну РСЗВ, засіб ППО, 55 БпЛА оперативно-тактичного рівня, три ракети, 65 автомобілів та 15 одиниць спеціальної техніки окупантів.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

248,8% танків (з них 1,6% за минулий тиждень),

  95,0% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

381,9% автомобільної техніки (з них 6,5% за минулий тиждень),

551,3% артилерійських систем (з них 10,5% за минулий тиждень),

104,1% РСЗВ (з них 1,5% за минулий тиждень),

 65,6% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 29,4% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,8% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 Вночі російські війська завдали удару крилатою ракетою «Іскандер-К» по місту Суми (пуски із Воронезької області РФ) та 14 ударними БпЛА типу «Shahed» із районів Приморсько-Ахтарськ, Єйськ, Курськ РФ. Усі 14 шахедів збито розрахунками мобільних вогневих груп Сил оборони України, авіацією, зенітними ракетними підрозділами та засобами РЕБ Повітряних сил. Протиповітряна оборона працювала у Миколаївській, Черкаській, Полтавській, Дніпропетровській, Запорізькій та Київській областях.

За минулі сім днів було збито 146 із 164 (89%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

 

09:20 Станом на 06:00 в Чорному морі 1 ворожий корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 4 ракет; в Азовському морі ворожі кораблі відсутні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські сили 16 серпня продовжили незначне просування на південний схід від Суджі на тлі продовження українських операцій в Курській області.

• За повідомленнями, українські удари зруйнували два мости в Глушковському районі Курської області.

• За повідомленнями, під час нещодавніх прикордонних штурмів українські війська просунулися далі в західну частину Бєлгородської області, ніж повідомлялося раніше, але наявні повідомлення з відкритих джерел і свідчення вказують на те, що станом на 16 серпня українські війська більше не утримують позиції на території Бєлгородської області.

• Українські офіційні особи повідомили, що українські сили продовжують просуватися в Курській області, і припустили, що це вторгнення змусило Росію більш охоче розглядати можливість обміну військовополоненими.

• Управління Верховного комісара ООН з прав людини звернулося до російської влади з проханням дозволити представникам ООН відвідати Брянську, Курську та Бєлгородську області в рамках моніторингової місії з прав людини.

• Американські офіційні особи підтвердили, що політика США щодо здатності України використовувати надану США зброю для завдання ударів на великі відстані по російських військових об'єктах не змінилася, незважаючи на вторгнення України в Курську область.

• За повідомленнями, Кремль звільнив колишнього радника міністра оборони Шойґу з питань інформаційної політики Ільніцкого, можливо, в рамках зусиль, спрямованих на передачу контролю над інформаційною політикою Росії у воєнний час від міністерства оборони до адміністрації президента Росії.

• Російські мілблогери заявили 16 серпня, що російські оператори безпілотників обмежують використання безпілотників Mavic на тлі заяв про те, що російське командування змушує операторів або особисто платити за заміну безпілотників, втрачених поза боєм, або ризикувати бути відправленими до штурмового підрозділу в якості покарання за втрату безпілотника.

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сили оборони продовжують стійко стримувати російських окупантів.

Станом на 22:00 відбулося 99 бойових зіткнень, противник завдав п’ять ракетних ударів, застосувавши сім ракет, 56 авіаційних ударів – скинув 69 КАБів, задіяв для ударів 687 дронів-камікадзе та здійснив 3371 обстріл позицій наших військ і населених пунктів із використанням різних типів озброєння.

На Харківському напрямку окупанти впродовж цієї доби здійснили дев’ять атак поблизу Липців та Вовчанська. Підрозділи Сил оборони успішно відбили сім штурмових дій, ще два боєзіткнення триває. За попередньою інформацією, з початку доби втрати ворога склали 87 окупантів вбитими та пораненими, знищено танк, одну ББМ, чотири автомобіля та п’ять одиниць спецтехніки. Окрім того, значно пошкоджено шість ворожих артилерійських систем, бойову броньовану машину, три одиниці спеціальної техніки та 4 автомобіля. Також наші воїни уразили 40 бліндажів та інших укриттів окупантів.

На Куп’янському напрямку Силами оборони зафіксовано 10 атак противника в районах Глушківки, Андріївки та Кругляківки, три з них тривають, ситуація контрольована.

Шість разів ворог атакував на Лиманському напрямку, безуспішно намагався просунутися в районах населених пунктів Макіївка, Торське та Невське.

На Сіверському напрямку впродовж дня наші захисники відбили сім штурмових дій ворога в районах Верхньокам’янського, Переїзного та Спірного.

На Краматорському напрямку відбулось три бойових зіткнення. Активність окупанти проявляли в районі Часового Яру та Григорівки. Всі спроби противника потіснити наших воїнів виявились марними.

Ворог, за підтримки авіації, 11 разів намагався вклинитися в нашу оборону на Торецькому напрямку. Протягом дня загарбники атакували позиції українських воїнів поблизу населених пунктів Диліївка, Північне, Торецьк, Залізне, Неліпівка та Нью-Йорк. 10 штурмів наші захисники відбили, одна атака триває і зараз.

На Покровському напрямку з початку доби в районах Пантелеймонівки, Водяного, Воздвиженки, Іванівки, Желанного, Гродівки, Новогродівки, Новожеланного, Птичого та Зеленого поля точилися жорсткі бої. Відбито 28 наступальних та штурмових дій ворога. Ще дев’ять боєзіткнень триває. Наші війська вживають заходів з утримання визначених рубежів і позицій. Сьогоднішні втрати ворога попередньо складають 138 ліквідованих та 212 поранених окупантів, також українськими військовослужбовцями знищено дві артилерійські системи, 6 БпЛА, два мотоцикла, дві одиниці автомобільної та дві – спеціальної техніки. Окрім того, БМП, шість автомобілів, РСЗВ БМ-21 «Град» та шість ворожих артсистем були значно пошкоджені.

На Курахівському напрямку на цей час нараховується 10 безуспішних для окупантів бойових зіткнень. Загарбники зберігають найбільшу активність біля Красногорівки та Костянтинівки.

На Времівському напрямку відбулося одне боєзіткнення в напрямку Костянтинівки.

На Оріхівському напрямку наші війська відбили теж одну атаку противника в районі Малої Токмачки.

На Придніпровському напрямку підрозділи наших військ успішно відбили три штурми противника на наші позиції.

Сьогодні відзначаємо воїнів 110-ої окремої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка, які завдають ворогу значних втрат в живій силі.

17.08.2024