879-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:35 Байден підтримав віце-президентку Камалу Гарріс як кандидатку від Демократичної партії на президентських виборах.

 

 

21:00 Джо Байден оголосив про вихід із президентської гонки.

"Для мене було найбільшою честю в житті бути вашим президентом. І хоча я мав намір домагатися переобрання, вважаю, що в інтересах моєї партії та країни, щоб я пішов у відставку та зосередився виключно на виконанні своїх обов’язків президента до кінця свого терміну. Пізніше цього тижня я докладніше розповім про моє рішення".

 

 

18:50 Цифра загиблих українців на фронті змінюється щодня, і не в позитивний бік, заявив Зеленський. Президент зазначив, що в Україні співвідношення загиблих та поранених військових 1 до 6–8, у той час як у РФ – 1 до 3.

"Я знаю, скільки ми людей втрачаємо щодня. Для мене це дуже болюче питання і дуже важливе. Я кожного дня, на жаль, бачу ці зміни, і вони не в позитивну сторону. Менше не стає".

 

 

18:15 22 липня заходи обмеження споживання електроенергії будуть діяти протягом всієї доби, повідомляє пресслужба "Укренерго". З 01:00 до 05:00 діятиме одна черга відключень, а з 18:00 до 23:00 – три черги. Зазначається, що в інші години обленерго будуть застосовувати дві черги відключень.

 

 

17:40 США мають проблеми зі збільшенням виробництва ракет для Patriot, пише Reuters. Як зазначається, американський план щодо використання японських заводів для збільшення виробництва ракет ППО Patriot, які використовує Україна для захисту від російських атак, затримується через дефіцит критично важливого компонента, що виробляється компанією Boeing.

 

 

17:05 Україна не погодиться "просто зупинитися і все забути", заявив Зеленський, коментуючи ідею Трампа про завершення війни за 24 години.

"Усі будуть щасливіші, якщо одна людина в світі, нехай це буде Дональд Трамп, зможе зупинити. Питання у тому, якою ціною і хто платитиме.

Я не маю на увазі, що він змусить нас платити. Але якщо ви хочете зробити це за 24 години, простим варіантом буде підштовхнути нас це зробити.

Тому що зрозуміло, як це зробити – це означає просто зупинитися, і віддати, й забути. Без санкцій Путін забере територію, створить перемогу для свого суспільства та світу.

Ніхто не сяде у в’язницю, жодної відповідальності, жодного трибуналу.

Так, це дуже простий шлях, але ми ніколи на це не підемо, ніколи. І не існує жодної людини у світі, яка може примусити нас це зробити.

Тому що йдеться не про одного президента або десятьох людей – йдеться про націю. Росіяни вбили стільки людей – як це забути? І ми не пробачимо цього".

 

 

16:30 Росія щомісяця скидає на Україну 3,5 тисячі авіабомб, повідомив Зеленський. За словами Президента, Україні потрібні засоби, щоб можна було поцілити у росіян на місці базування їхніх літаків – на військових аеродромах.

 

 

15:55 Внаслідок технічного збою Windows 19 липня з ладу було виведено близько 8,5 мільйона комп’ютерів по всьому світу, пише BBC з посиланням на оцінку Microsoft. Як відзначає агентство, це один із найгірших кіберінцидентів в історії, що затьмарює всі попередні зломи та збої.

 

 

15:20 Азербайджан може експортувати газ через Україну після завершення угоди з Росією, пише Bloomberg. За словами президента Азербайджану Ільхама Алієва, Україна і Європейська Унія звернулись до Азербайджану із пропозицією постачати природний газ до Європи через Україну. Алієв зазначив, що "є можливість продовжити цю угоду".

 

 

14:45 У разі територіального компромісу з Росією Зеленському доведеться запустити референдум, вважає мер Києва Віталій Кличко. За його словами, в найближчі місяці Президент має ухвалити важкі рішення, які в будь-якому разі можуть призвести до політичного самогубства.

"Найближчі місяці будуть дуже складними для Володимира Зеленського. Чи доведеться йому продовжувати війну з новими смертями й руйнуваннями, чи розглянути можливість територіального компромісу з Путіним? І якщо так, то який тиск буде з боку Америки в разі перемоги Трампа? І як пояснити країні, що треба відмовитися від шматків нашої території, які коштували життя тисячам наших героїв, що воюють?

Який би крок він не зробив, наш Президент ризикує політичним самогубством. Давайте будемо відвертими – ми повинні виграти війну, але ситуація стає дедалі складнішою, вона залежить від допомоги, яка надходить від союзників, було б кошмаром, якби нам довелося воювати ще два роки...

Зеленському, ймовірно, доведеться вдатися до референдуму – я не думаю, що він зможе досягти таких болючих і важливих домовленостей самостійно, без народної легітимації".

 

 

14:10 Байден обговорив із президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн підтримку України, повідомляється на сайті Білого дому. Президент США також привітав фон дер Ляєн із її переобранням на посаду президентки Єврокомісії.

 

 

13:35 За минулий тиждень, з 15 по 21 липня, за зведеннями Генштабу ЗСУ, було відбито 926 російських атак (позаминулого тижня – 1004), при цьому знищено 7620 російських військових (позаминулого – 8100): у середньому 8,2 втрати особового складу ворога за атаку (позаминулого – 8,1).

Найбільше атак було на колишньому Бахмутському напрямі, що нині включає Сіверський, Краматорський та Торецький напрямки, – 249 (позаминулого тижня було 231) та на Покровському напрямку – 237 (було 304).

 

 

 

 

13:20 Україна сподівається, що розгортання безпілотників зі штучним інтелектом на лінії фронту допоможе їй подолати зростання глушіння сигналу з боку росіян, а також дозволить безпілотним літальним апаратам працювати у великих групах, пише Reuters.

Одна з компаній, що працюють у цьому напрямку, – Swarmer, яка розробляє програмне забезпечення, що об'єднує БПЛА в мережу. Рішення можуть ухвалюватися миттєво всією групою, а людина може втрутитися тільки для того, щоб дозволити автоматичні удари. Swarmer – одна з більш ніж 200 технологічних фірм, що з'явилися після початку повномасштабного вторгнення Росії 2022 року.

ШІ вже використовується в деяких дальніх ударах українських БПЛА, націлених на військові об'єкти і нафтопереробні заводи в сотнях кілометрів від кордону Росії. Один з українських чиновників, говорячи на умовах анонімності, розповів, що в атаках іноді бере участь рій із приблизно 20 БПЛА. Основні БПЛА летять до мети, а завдання решти – знищити або відвернути засоби протиповітряної оборони на шляху. Для цього вони використовують ШІ під контролем людини, який допомагає виявити цілі або загрози і спланувати можливі маршрути.

Потреба в БПЛА зі штучним інтелектом стає дедалі нагальнішою в міру того, як обидві сторони впроваджують системи радіоелектронної боротьби, які порушують сигнали між пілотами і безпілотниками. "Ми вже працюємо над концепцією, згідно з якою в найближчому майбутньому на лінії фронту не буде зв'язку між пілотом і БПЛА", – каже Макс Макарчук, керівник напряму ШІ в Brave1, акселераторі оборонних технологій. За його словами, відсоток FPV, які вражають ціль, постійно падає. Більшість FPV-систем зараз мають відсоток влучання в ціль 30–50%, а для нових пілотів цей показник може сягати 10%; натомість FPV-дрони, керовані штучним інтелектом, зможуть вражати цілі на рівні близько 80%.

 

 

12:40 69% громадян Грузії вважають головним ворогом своєї країни Російську Федерацію, основним другом її називають 2%, свідчать результати дослідження «Кавказький барометр 2024», проведеного Кавказьким дослідницьким ресурсним центром з 16 квітня до 13 травня. При цьому 56% схвалюють бізнес з Росією, хоча за останні три роки цей відсоток різко зменшився (у 2021 році було 78%, а в 2012 році – 84%).

4% грузинів бачать основного ворога в США, 2% – в Туреччині. Основним другом Грузії 24% грузинів вважають Сполучені Штати (в 2021 році 28%), а також Азербайджан (8%) та Україну (7%, в 2021 році було 21%).

 

 

 

12:00 Вчорашній рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Росія продовжує наступальні операції на кількох ділянках фронту. Цілком ймовірно, що Авдіївсько-Покровський напрямок у Донецькій області залишається основним місцем зосередження російських зусиль і, як наслідок, спостерігається найвища оперативна активність російських військ протягом останнього місяця. Російські війська продовжують завойовувати територію на північ і захід від міста Очеретине, розширюючи свої позиції в напрямку міста Покровськ.

У секторі Авдіївка–Покровськ Росія також здійснила незначне просування до міста Нью-Йорк, добре укріпленої ділянки фронту і останньої точки на лінії зіткнення, яка існувала до 2022 року між українськими військами та очолюваними Росією сепаратистськими силами.

Поблизу міста Часів Яр Донецької області у контролі територій значних змін не відбулося. Повідомляється, що за останні кілька днів масовані атаки російської піхоти припинилися і що російські війська діють переважно розрізненими невеликими підрозділами без бронетехніки. Російські війська в цьому районі, ймовірно, беруть тактичну паузу, проводячи пробні атаки і розвідувальну діяльність.

 

 

11:35 За інформацією від Укренерго, відключення світла з 12:00 і до 15:00 не передбачаються, повідомили в ДТЕК.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 150 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 167 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:20 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

241,9% танків (з них 1,5% за минулий тиждень),

  92,0% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

350,6% автомобільної техніки (з них 6,9% за минулий тиждень),

507,6% артилерійських систем (з них 8,5% за минулий тиждень),

100,6% РСЗВ (з них 0,2% за минулий тиждень),

 63,7% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень),

 29,0% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:45 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

09:35 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Минулої доби ворожа активність зросла майже по всьому фронту – зафіксовано 172 бойові зіткнення.

Вчора загалом російський агресор завдав по позиціях наших військ та населених пунктах три ракетні (15 ракет), 66 авіаційних ударів (зокрема задіяв 87 КАБ) та 715 ударів дронами-камікадзе, здійснив 4574 обстріли позицій наших військ та населених пунктів, 128 з них – із РСЗВ.

Авіаційних ударів противника зазнали райони населених пунктів Козача Лопань, Борщова, Слобожанське, Липці, Колісниківка, Глибоке, Піщане, Лиман, Сергіївка, Нескучне Харківської області; Ямпіль, Діброва, Північне, Диліївка, Торецьк, Олександропіль, Тимофіївка, Урожайне, Вугледар, Єлизаветівка, Вовче, Желанне, Роздільне, Велика Новосілка Донецької області; Лобкове і Кам’янське на Запоріжжі.

Вчора авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони уразили пункт управління, артилерійську систему, радіолокаційну станцію та дев’ять районів зосередження особового складу і військової техніки ворога.

На Харківському напрямку ворог продовжував активні дії, загалом відбулося сім бойових зіткнень. Бої точилися в районах населених пунктів Вовчанськ та Глибоке.

На Куп’янському напрямку противник 13 разів атакував позиції наших підрозділів. Сили оборони відбивали штурмові дії біля семи різних населених пунктів. Основні зусилля загарбники прикладали в районах Берестового та Стельмахівки.

На Лиманському напрямку наші війська відбили 11 атак окупантів в неподалік Невського, Макіївки та у бік Лозової.

На Сіверському напрямку Силами оборони також відбито 11 штурмових дій, поблизу Білогорівки, Верхньокам’янського, Спірного, Виїмки та Переїзного.

На Краматорському напрямку наші воїни зупинили 20 спроб противника прорвати нашу оборону, зокрема в районах Часового Яру, де відбулась понад половина з цих боєзіткнень, Кліщіївки, Калинівки та Андріївки Донецької області.

На Торецькому напрямку, за підтримки авіації, ворог здійснив 10 атак неподалік населених пунктів Північне, Залізне та Нью-Йорк.

На Покровському напрямку наші захисники відбито 52 штурмові та наступальні дії. Противник концентрував зусилля в районах Новоолександрівки та Прогреса, де провів 16 та 17 атак відповідно. Окрім того, спроби окупантів просуватись вперед зупинено неподалік Воздвиженки, Лозуватського, Новоселівки Першої, Яснобродівки та Карлівки Донецької області.

На Курахівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Парасковіївка та Костянтинівка, де ворог 15 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Времівському напрямку агресор здійснив шість штурмів наших позицій неподалік Костянтинівки та Старомайорського Донецької області.

На Оріхівському напрямку відбулось сім бойових зіткнень в районах Малої Токмачки, Щербаків та Новоданилівки. Ворог випустив понад півсотні некерованих авіаракет у бік Кам’янського та Лобкового.

На Придніпровському напрямку нашими захисниками відбито 11 атак ворога на лівобережжі річки Дніпро.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань окупантів не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник зберігає військову присутність, обстрілює населені пункти з території рф, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність.

Водночас наші воїни продовжують завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення і в його тилу.

Так, минулої доби загальні втрати російських загарбників становили 1100 осіб. Також наші воїни знешкодили дев’ять танків, 46 бойових броньованих машин, 44 артилерійські системи, засіб ППО, 52 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 68 автомобілів та дев’ять одиниць спеціальної техніки.

 

 

09:25 Усі російські ударні БпЛА, що прямували на Київ, були знищені силами та засобами ППО на підступах до міста, у Києві без руйнувань та потерпілих, повідомив начальник КМВА Сергій Попко. За останні два тижні це вже щонайменше пʼята поспіль реальна спроба ворога атакувати столицю дронами. 

 

 

09:20 Вночі росіяни завдали удару трьома балістичними ракетами «Іскандер-М» із Курської області та Криму, двома керованими авіаційними ракетами Х-59/69 із повітряного простору Курської області РФ та 39 ударними БпЛА типу «Shahed» із трьох напрямків: Курськ, Приморсько-Ахтарськ РФ, ТОТ українського Криму.

Під час нічної атаки радіотехнічними військами Повітряних сил виявлено та здійснено супровід повітряних цілей у понад 10 областях України. До відбиття повітряного нападу залучено підрозділи мобільних вогневих груп усіх Сил оборони України, а також зенітні ракетні війська та РЕБ Повітряних сил. Цієї ночі протиповітряна оборона збила 35 ворожих ударних БпЛА «Shahed – 131/136» (90%). Також завдяки активній протидії ворожі керовані авіаційні ракети Х-59/69 не досягли своїх цілей. Протиповітряна оборона працювала у Сумській, Полтавській, Київській, Чернігівській, Херсонській, Дніпропетровській, Донецькій, Миколаївській, Одеській, Черкаській областях.

За минулі сім днів було збито 65 із 73 (89%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент України Володимир Зеленський 19 липня під час розмови з колишнім президентом США і кандидатом у президенти від Республіканської партії Дональдом Трампом обговорив питання припинення війни в Україні.

• Українські безпілотники завдали удару по російському аеродрому в Ростовській області в ніч з 19 на 20 липня.

• Міністр оборони Росії Бєлоусов і міністерство оборони Росії продовжують використовувати зустрічі з афілійованими з Кремлем мілблогерами, щоб спробувати реабілітувати імідж міністерства серед провійськових російських ультранаціоналістів і представити Бєлоусова як ефективного керівника міноборони.

• Російська влада, ймовірно, намагається посилити примусові заходи, що мають на меті примусити мігрантів, яким загрожує депортація, йти на військову службу.

• Іспанська влада заарештувала трьох осіб, звинувачених у проведенні кібератак у складі відомої проросійської гакерської групи, яка систематично атакує Україну та країни НАТО, що підтримують Україну.

• Пов'язане з Кремлем ділове видання «Коммерсантъ» повідомило 19 липня, що через неякісні запчастини до двигунів вийшли з ладу п'ять транспортних літаків міністерства оборони Росії Іл-76МД-90А.

 

 

08:40 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сили оборони спрямовують зусилля на зрив виконання російськими загарбниками планів наступу та виснаження їх бойового потенціалу.

Станом на 22:00 на фронті відбулося 126 бойових зіткнень, противник завдав два ракетні (14 ракет), 54 авіаційні удари (69 КАБ) та 531 удар дронами-камікадзе, здійснив 3179 обстрілів по позиціях наших військ.

На Харківському напрямку російські терористи п’ять разів штурмували позиції українських підрозділів в районах Вовчанська і Глибокого. Успіху не мали.

Одинадцять разів ворог атакував наші позиції на Куп’янському напрямку. На цей час продовжуються сім боєзіткнень у районах Глушківки, Стельмахівки та Піщаного.

На Лиманському напрямку за день російські війська сім разів штурмували позиції українських захисників. В районах населених пунктів, Невське і Макіївка п’ять атак відбито, дві тривають.

На Сіверському напрямку наші війська відбили вісім спроб противника покращити тактичне положення поблизу Верхньокам’янського, Спірного та Виїмки. Окупанти успіху не мали. Зазнали втрат і відійшли.

На Краматорському напрямку завершились невдачею 11 спроб загарбників просунутися вперед поблизу Часового Яру, Калинівки, Новомаркового та Ступочок. Бій неподалік Кліщіївки триває.

На Торецькому напрямку окупанти за сьогодні п’ять разів штурмували у районах Залізного, Північного та Нью-Йорка. Продовжуються бойові дії у трьох локаціях.

Інтенсивно атакує противник українських захисників на Покровському напрямку. Впродовж дня, загалом, здійснив 47 штурмових і наступальних дій. Найбільша активність російських окупантів зберігається в районах Новоолександрівки, Прогреса та Новоселівки Першої. Чотири боєзіткнення на напрямку ще тривають. За попередніми підрахунками, сьогодні наші воїни ліквідували 87 та поранили 127 окупантів. Знищено два броньованих автомобіля «Тигр», два бронетранспортера та два баражуючі боєприпаси «Ланцет». Також знешкоджено три артсистеми загарбників.

На Курахівському напрямку на цей час доби нараховується 11 бойових зіткнень. Терористи безуспішно намагалися просунутися в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Парасковіївка та Костянтинівка.

На Времівському напрямку поразкою ворога завершились чотири бої біля Старомайорського та Костянтинівки.

Противник активізувався на Оріхівському напрямку, де за день здійснив п’ять атак неподалік населених пунктів Роботине і Мала Токмачка.

На Придніпровському напрямку успіху не мали вісім штурмових дій ворога на лівобережжі Дніпра, на напрямку Козачі Лагері - Кринки.

На інших напрямках суттєвих змін в обстановці не відбулося.

Сьогодні відзначимо українських воїнів з 24-ої окремої механізованої бригади імені короля Данила, які стійко стримують навалу переважаючих сил противника на Донеччині.

21.07.2024