877-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:30 20 липня з 02:00 до 05:00 заходи обмеження споживання електроенергії застосовуватись не будуть, повідомили у пресслужбі "Укренерго". З 13:00 до 24:00 діятимуть дві черги відключень, а в інші години доби – одна черга.

 

 

18:55 Про новий потужний наступ Росії не йдеться, заявив представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов в ефірі телемарафону. За його словами, російська армія зараз досить численна, але кількість її солдатів не змінювалася останнім часом настільки, аби говорити про нові потужні наступи на нових напрямках в Україні.

 

 

18:20 Незабаром ситуація в енергосистемі поліпшиться, заявив міністр енергетики Герман Галущенко. За його словами, спеціалісти "Енергоатому" роблять усе можливе, аби скоріше перезавантажити паливо і пустити в роботу енергоблоки.

"У нас побудована ремонтна кампанія таким чином, щоб атомна генерація працювала повним складом протягом осінньо-зимового періоду. І відповідно під це всі строки адаптовані. Сьогодні, з урахуванням тієї складної ситуації, яка є через постійні обстріли, через аномальні погодні умови, ми намагаємося максимально скоротити строки там, де це можливо, основне – без загрози для ядерної та радіаційної безпеки".

 

 

17:45 Російський суд засудив журналіста WSJ Евана Ґершковича до 16 років колонії суворого режиму, пише The Wall Street Journal. Журналіста звинуватили у шпигунстві.

 

 

17:10 Україна та Велика Британія уклали кредитну угоду на 2 млрд фунтів стерлінгів для фінансування оборонних потреб, повідомили у Міністерстві оборони України. Метою угоди є забезпечення фінансової підтримки для посилення обороноздатності України, що включає закупівлю сучасного озброєння, військової техніки та інших засобів оборони відповідно до стандартів НАТО. 

 

 

16:35 ЗСУ збили російський штурмовик Су-25 на Покровському напрямку, повідомили в ОСУВ "Хортиця". Зазначається, що російський літак знищили бійці 110-ої окремої механізованої бригади імені Марка Безручка.

 

 

16:00 Європейська Унія надала "Укренерго" грант на 100 мільйонів євро, повідомляє пресслужба "Укренерго". Кошти підуть на відновлення та захист української енергосистеми.

 

 

15:30 Міністри закордонних справ України й Індії обговорили двосторонні відносини. Подальших деталей щодо розмови Кулеба не навів.

 

 

14:55 Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки розгляне, чи доцільна була військова операція ЗСУ в Кринках, заявила член комітету Соломія Бобровська. За її словами, рішення ухвалювали на Ставці головнокомандувача, до нього мають стосунок низка людей з військового командування, серед яких і Президент Зеленський.

 

 

14:20 Зеленський прибув до премʼєра Великої Британії Кіра Стармера, повідомляє The Guardian. Президент України, як очікується, стане першим іноземним лідером, який особисто звернеться до кабінету міністрів Сполученого Королівства з 1997 року.

 

 

13:45 Народна депутатка Юлія Яцик вийшла з парламентської фракції "Слуги народу", повідомляє нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк. Яцик уже двічі подавала відповідну заяву, лише цього разу її заяву погодили. Як зауважив Железняк, нині в коаліції офіційно залишається 233 депутати.

 

 

13:10 У всьому світі спостерігається збій у роботі пристроїв з операційною системою Windows, пише Bloomberg. Збої в роботі мають компʼютери з Windows, на яких встановлено програмне забезпечення CrowdStrike. Зазначається, що з проблемами стикаються авіакомпанії, аеропорти та банки в усьому світі.

 

 

12:35 Велика Британія не допомагатиме Україні вражати цілі на території Росії, проте Британії може дозволити Україні використовувати надану зброю для таких атак, заявив міністр оборони Великої Британії Джон Хілі.

 

 

11:20 Саме факт добровільного зайняття громадянином України посади в незаконно створеному органі, а не виконання конкретної діяльності є підставою для кваліфікації його дій як колабораційної діяльності (ч. 7 ст. 111-1 КК України), пояснив Верховной Суд.

 

 

10:55 Сьогодні обленерго застосовують обмеження споживання протягом усієї доби: з 09:00 до 23:00 діють три черги відключень, з 23:00 до 24:00 – дві черги, повідомили в Укренерго.

 

 

10:50 Вчора з 12:00 до 16:00 на запит оператора польської енергосистеми було активовано постачання електроенергії з енергосистеми Польщі до України.

 

 

10:30 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 114 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 86 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

09:45 Кабінет Міністрів України ухвалив рішення скоротити чисельність співробітників Державної податкової служби на 15%, а за рахунок отриманої економії збільшити розмір посадових окладів податківців, повідомив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, зазначивши, що це вдалося зробити завдяки диджиталізації та введенню ризик-орієнтованого підходу податкового контролю в управління податковими органами.

 

 

08:30 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

08:25 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:20 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби зафіксовано 130 бойових зіткнень.

За уточненою інформацією, вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах три ракетні удари чотирма ракетами, 73 авіаційні удари, застосувавши, зокрема, 101 КАБ. Крім цього, здійснив 4675 обстрілів, 139 з них – із реактивних систем залпового вогню.

Агресор завдавав авіаударів у районах населених пунктів Липці, Вовчанські Хутори, Стариця, Синьківка, Глушківка, Петропавлівка, Новоосинове Харківської області; Сіверськ, Лиман, Тимофіївка, Воздвиженка, Вовче, Костянтинівка, Єлизаветівка, Берестки, Константинопіль, Новоселівка Перша, Часів Яр, Північне, Торецьк, Олександропіль, Шевченко, Велика Новосілка, Урожайне Донецької області; П’ятихатки на Запоріжжі.

Вчора авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали 16 ударів по скупченнях військової техніки і живої сили противника, уразили два пункти управління, два засоби ППО, чотири радіолокаційних станції і станції РЕБ противника.

Загалом минулої доби втрати російських загарбників склали 980 осіб. Також українські воїни знешкодили п’ять танків, 19 бойових броньованих машин, 55 артилерійських систем, один засіб ППО, 42 БпЛА оперативно-тактичного рівня, три крилаті ракети, 76 одиниць автомобільної техніки.

На Харківському напрямку ворог продовжував наступальні та штурмові дії. Тут відбулося 12 бойових зіткнень. Всі – в районах Глибокого та Вовчанська. Окупанти активно задіювали для ударів бомбардувальну авіацію.

На Куп’янському напрямку кількість атак за минулу добу складає 11. Сили оборони відбили усі штурмові дії противника біля Синьківки, Стельмахівки та Берестового.

На Лиманському напрямку наші війська зупинили 14 атак окупантів неподалік Макіївки, Невського, Торського та Тернів.

На Сіверському напрямку Сили оборони України відбили п’ять штурмових дій. Ворог намагався просунутись уперед поблизу Переїзного, Спірного та Виїмки.

На Краматорському напрямку українські воїни зупинили шість спроб противника прорвати нашу оборону. Основні зусилля окупанти, за підтримки авіації, прикладали у районі Часового Яру.

Загарбники вчора продовжували активно діяти на Торецькому напрямку. Загалом ворог 20 разів проводив атаки на позиції наших захисників в районах Північного, Торецька та Нью-Йорка. Завдавав авіаударів КАБами та некерованими авіаційними ракетами.

На Покровському напрямку українські воїни відбили 27 штурмів і атак в районах населених пунктів Воздвиженка, Новоселівка Перша, Новоолександрівка, Прогрес, Уманське та Яснобродівка, де загарбники, за підтримки авіації, намагалися витіснити наші підрозділи із займаних рубежів.

На Курахівському напрямку Сили оборони зупинили ворожі атаки поблизу Красногорівки та Парасковіївки, де ворог 15 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку відбулось шість бойових зіткнень в районах Малої Токмачки і Новоандріївки, противник успіху не мав.

На Придніпровському напрямку ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Три штурми агресора відбито українськими воїнами.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без особливих змін. Ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями окупанти зберігають військову присутність, обстрілюють населені пунктів з території рф, проводять диверсійно-розвідувальну діяльність України.

Майже вздовж всієї лінії зіткнення тривають бої. Українські воїни стримують ворожі атаки. Виснажуючи сили противника, працюють наші артилерія, розвідка, авіація та безпілотні системи.

 

 

08:15 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

241,4% танків (з них 1,5% за минулий тиждень),

  91,7% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

348,5% автомобільної техніки (з них 7,5% за минулий тиждень),

505,5% артилерійських систем (з них 9,9% за минулий тиждень),

100,5% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

 63,6% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 28,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

07:25 Президент США Джо Байден став більш сприйнятливим до закликів відмовитися від висунення на другий термін, сказав високопоставлений чиновник адміністрації, додавши, що Байден попросив провести соціологічне дослідження про шанси віцепрезидентки Камали Гарріс.

 

 

07:20 Президент України Володимир Зеленський та Дональд Трамп запланували провести нині телефонну розмову, передає CNN.

 

 

07:15 Україна розраховувала, що її воєнні зусилля будуть активізовані прибуттям літаків F-16, обіцяних союзниками цього літа, але поки вона їх ще не побачила, заявив Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю ВВС:

"Пройшло 18 місяців, а літаки до нас не долетіли".

 

 

07:10 Станом на 06:00 в Чорному морі російські кораблі відсутні, в Азовському морі 4 російські кораблі, носії крилатих ракет "Калібр" відсутні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

07:00 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Згідно з повідомленнями, в ніч з 17 на 18 липня українські війська завдали удару по базі берегової охорони Росії в окупованому Криму.

• Європейські країни продовжують демонструвати свою відданість Україні та єдність перед обличчям російської агресії.

• Росгвардія 17 липня виступила з безпрецедентною пропозицією надати керівництву центрального банку Росії право на носіння автоматичної зброї та пістолетів.

• Кремлівські чиновники продовжують розширювати географічні рамки запропонованої Росією альтернативної «євразійської архітектури безпеки».

• США продовжують зусилля з розбудови партнерства з Вірменією, що викликає критичну реакцію з боку кремлівських чиновників.

• Російські чиновники продовжують докладати зусиль для розширення тренувального потенціалу збройних сил Росії та вирішення питань, пов'язаних із їх формуванням.

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Станом на 22:00 відбулося 107 бойових зіткнень.

Найгарячішою сьогодні залишалася ситуація на Покровському напрямку, також ворог активний на Курахівському і Торецькому напрямках.

Протягом доби противник завдав по території України два ракетні удари із застосуванням трьох ракет, 54 авіаційні удари (задіяв, зокрема, 65 КАБів), використав для ураження 411 дронів-камікадзе. Здійснив майже 3000 обстрілів позицій наших військ і населених пунктів.

На Харківському напрямку ворог вісім разів атакував неподалік Глибокого та Вовчанська. Всі атаки успішно відбиті нашими захисниками. За попередніми підрахунками, на даний час втрати агресора за сьогодні складають 72 військових вбитими та пораненими, також наші воїни знищили три артилерійські системи, БМП, шість одиниць автомобільної та три одиниці спеціальної техніки, 11 БпЛА, а також пошкодили п’ять артилерійських систем і три автомобілі.

На Куп’янському напрямку ворог протягом дня 11 разів намагався просунутися до наших позицій неподалік Синьківки, Стельмахівки, Берестового та Піщаного. Шість атак противника успішно відбито Силами оборони. Бої продовжуються.

На Лиманському напрямку ворог атакував тринадцять разів в районах Макіївки, Невського, Торського та Тернів. Ще точаться чотири боєзіткнення, всі інші наші воїни зупинили. Втрати російських окупантів уточнюються.

На Сіверському напрямку ворог п’ять разів упродовж дня безуспішно намагався прорвати нашу оборону в районах Переїзного, Спірного та Виїмки.

На Краматорському напрямку активність ворога вилилась в п’ять бойових зіткнень. П’ять атак в районах Іванівського, Часового Яру та в напрямку Новомаркового захлинулись. Загарбники зазнають втрат.

На Торецькому напрямку наші війська відбивали 18 атак противника поблизу Північного, Торецька та Нью-Йорка. 16 атак відбито, противник успіху не мав, тривають бої у двох локаціях.

Найбільшу активність ворог проявив сьогодні на Покровському напрямку. Усього, від початку доби, окупанти 22 рази намагалися вклинитися в нашу оборону в районах населених пунктів Воздвиженка, Новоселівка Перша, Новоолександрівка, Прогрес, Уманське та Яснобродівка. Наразі, 15 атак ворога відбито, сім боєзіткнень тривають. Наші оборонці вживають заходів для стабілізації обстановки та недопущення просування противника в глиб української території. Противник зазнає значних втрат – за попередньою інформацією, сьогодні наші воїни знешкодили на цьому напрямку більше двохсот окупантів, 73 з них – безповоротно. Знищено три бойові броньовані машини, три артилерійські системи, вісім автомобілів. Ще дві гармати, танк та шість автомобілів окупантів значно пошкоджено.

На Курахівському напрямку ворог 14 разів атакував наші позиції. Найбільшу активність проявив у районі Красногорівки та Парасковіївки. Чотири атаки неподалік Красногорівки тривають досі.

Шість разів окупанти безуспішно штурмували наші позиції на Оріхівському напрямку поблизу Малої Токмачки, Роботиного та Новоандріївки. На даний час триває одне боєзіткнення, ситуація контрольована.

На Придніпровському напрямку противник не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Три невдалі штурми агресора було відбито українськими воїнами.

Сьогодні, за ефективну та професійну бойову роботу слід відзначити воїнів 110-ої окремої механізованої бригада імені генерал-хорунжого Марка Безручка, які ефективно знищують ворога, завдають йому непоправних втрат в живій силі та техніці.

19.07.2024