867-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:20 Зеленський прибув у США для участі у саміті НАТО, повідомляє пресслужба президента. Очікується, що в рамках саміту Президент України зустрінеться з американським президентом Джо Байденом.

“Зараз – Вашингтон. Сьогодні починається саміт НАТО. Б’ємося за більшу кількість ППО для України. Я впевнений, що буде. Б’ємося за більшу кількість літаків. F-16. Ми боремося, щоб були. Б’ємося за додаткові гарантії безпеки для України – а це зброя й фінанси, політична підтримка. Б’ємося за необхідні рішучі дії Америки та Європи – те, що зміцнить наших воїнів”.

 

 

19:45 10 липня заходи обмеження споживання електроенергії діятимуть протягом всієї доби, повідомляє пресслужба "Укренерго". Зазначається, що з 1:00 до 6:00 і з 10:00 до 13:00 обленерго будуть застосовувати дві черги відключень, у решту годин буде задіяно три черги.

 

 

19:10 Росія утримує у полоні понад 14 тисяч цивільних громадян, заявив уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець. Він зазначив, що в це число включені громадяни України, яких Росія затримувала від з 2014 року.

 

 

18:35 За 22 години українці зібрали на допомогу "Охматдиту" 250 млн гривень, повідомив співвласник Monobank Олег Гороховський.

 

 

18:00 Путін вирішив звільнити з армії РФ всіх завербованих індійців після зустрічі з прем'єр-міністром Індії Моді, повідомляє NDTV. Щонайменше двоє індійців загинули у війні Росії проти України, а десятки застряглих у зоні бойових дій стверджують, що їх обманом змусили брати участь у бойових діях.

 

 

17:25 У США не очікують значного просування Росії в Україні в найближчі місяці, пише The New York Times. За оцінкою посадовців Пентагону та представників розвідки США, в Росії наразі не має достатньої кількості живої сили для отримання значних територіальних здобутків в Україні. Видання зазначає, що американські посадовці також скептично ставляться до перспектив українських сил відвоювати територію, оскільки Україна зосередилась на розбудові оборонних ліній та максимальному ураженні російських сил.

 

 

16:50 За оцінками ООН, в дитячу спеціалізовану лікарню "Охматдит", найімовірніше, влучила російська ракета, заявила голова моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Даніель Белль. За її словами, її команда, яка відвідала місце події, не змогла зробити остаточного висновку, "але ракета, схоже, була запущена РФ".

"Аналіз відеоматеріалів та оцінка, проведена на місці інциденту, вказує на високу ймовірність того, що дитяча лікарня постраждала від прямого влучання, а не отримала пошкодження від системи перехоплення".

 

 

16:15 Під час ракетного удару в "Охматдиті" перебували 627 дітей, повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко. Зазначається, що 94 дитини евакуювали до інших медичних закладів столиці, а 68 – продовжують отримувати лікування у вцілілих будівлях "Охматдиту". Більшість дітей тимчасово виписали додому.

 

 

15:40 Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді закликав Путіна припинити війну в Україні, повідомляє NDTV. На зустрічі із Путіним індійський прем’єр наголосив, що рішення не може бути знайдено на полі бою. 

 

 

15:05 СБУ та ГУР вночі 9 липня вдарили по військових об'єктах у трьох областях РФ, повідомляє Суспільне з посиланням на джерела. Зазначається, що Україна атакувала військовий аеродром "Ахтюбінськ" в Астраханській області, електропідстанцію 500 кВ у Ростовській області та нафтобазу в Калачі-на-Дону у Волгоградській області.

 

 

14:30 Міністр оборони Німеччини Пісторіус просить мінфін виділити додаткові 4 млрд євро на зброю для України, повідомляє Spiegel. Як зазначає видання, близько 7 мільярдів євро, виділених у поточному федеральному бюджеті на підтримку Києва, вже значною мірою використані або за ними є зобов'язання за контрактами – для нових поставок у другій половині 2024 року залишилося лише трохи менш ніж 200 тисяч євро.

 

 

13:55 Елітна військова тренувальна делегація з Північної Кореї вирушила до Росії, пише Reuters. Деталі візиту корейських військових наразі невідомі.

 

 

13:20 Росія не повинна виграти цю війну, заявив новий прем'єр-міністр Нідерландів Дік Схооф, коментуючи обстріл Росією дитячої лікарні "Охматдит" та удари по інших цивільних об'єктах 8 липня.

"Російський напад на дитячу лікарню в Києві є типовим прикладом безжальної жорстокості путінського режиму. Він чітко показує, чому ми повинні продовжувати підтримувати Україну: заради безпеки українського народу, безпеки Європи і безпеки нашої власної країни. Росія не повинна виграти цю війну".

 

 

12:45 Німеччина відзвітувала про відправку Україні пакета військової допомоги, повідомили в німецькому уряді. Зазначається, що Україна отримала:

- запчастини та ракети для Patriot;

- 2 самохідні багатофункціональні радіолокаційні системи TRML-4D;

- 9 тисяч боєприпасів до зенітних танків Gepard;

- боєприпаси до танків Leopard 1;

- 55 тисяч снарядів 155 мм;

- 30 розвідувальних БпЛА Vector із запчастинами;

- 200 мобільних пристроїв для глушіння дронів;

- 10 автономних морських катерів;

- 4 інженерні танки Wisent 1;

- броньована евакуаційна машина Bergepanzer 2 із запчастинами;

- 10 броньованих машин і 2 патрульних пікапи.

 

 

12:10 Байден анонсував зустріч із Зеленським, повідомляється на сайті Білого дому. Він також зазначив, що на саміті НАТО цими днями оголосять про нові заходи з посилення протиповітряної оборони України, щоб допомогти захистити міста і цивільне населення від російських ударів.

"Вкрай важливо, щоб світ продовжував підтримувати Україну в цей важливий момент і щоб ми не ігнорували російську агресію. Цього тижня я вітатиму Президента Зеленського і лідерів НАТО у Вашингтоні, округ Колумбія, і я зустрінусь з Президентом Зеленським, щоб чітко заявити про нашу непохитну підтримку України".

 

 

11:35 Проєкт рішення саміту НАТО відзначає незворотність вступу України, пише CNN з посиланням на джерела. Остаточний текст комюніке ще може змінитися, але наявність формулювання про "незворотній" шлях стане важливим сигналом для Києва і Москви. Білий дім підтримує використання цього слова в остаточному комюніке, якщо в документі також буде підтверджено, що робота України над демократичними реформами має тривати.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 136 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 265 об’єктів інфраструктури. Є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:35 Сьогодні обленерго застосовують обмеження споживання протягом всієї доби, повідомили в Укренерго: зранку і до 14:00 застосовуються 2 черги графіків погодинних відключень; далі – з посиленням спеки – планується застосовувати 3–4 черги.

 

 

10:25 Максимальне споживання електроенергії вчора, 8 липня, з настанням робочого тижня та підвищенням температури повітря по країні на 10% перевищувало аналогічний показник неділі, 7 липня, повідомили в Укренерго.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

239,3% танків (з них 1,6% за минулий тиждень),

  90,5% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

336,9% автомобільної техніки (з них 6,0% за минулий тиждень),

489,1% артилерійських систем (з них 9,8% за минулий тиждень),

100,1% РСЗВ (з них 0% за минулий тиждень),

 62,6% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень),

 28,9% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:35 Внаслідок вчорашньої російської атаки по Києву загинули 27 осіб, серед них 4 дитини: під час нічних розборів завалів у Шевченківському районі знайдено тіло хлопчика, повідомили в ДСНС України. Триває ліквідація наслідків на трьох локаціях.

 

 

09:20 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:15 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:10 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби зафіксовано 141 бойове зіткнення.

За уточненою інформацією, за минулу добу загалом ворог завдав по позиціях наших військ та населених пунктах шість ракетних ударів із застосуванням 51 ракети, 62 авіаційні удари (сумарно скинув 84 КАБи), здійснив понад 4000 обстрілів, 94 з них – із реактивних систем залпового вогню.

Авіаційних ударів противника зазнали райони населених пунктів Стариця, Вовчанськ, Вільча, Циркуни, Вовчанські Хутори, Глибоке, Малі Проходи, Покаляне Харківської області; Макіївка Луганської області; Миколаївка, Катеринівка, Нью-Йорк, Торецьк, Олександропіль, Миролюбівка, Гродівка, Новоселівка Перша, Велика Новосілка, Богоявленка Донецької області; Роботине на Запоріжжі та Ольгівка Херсонської області.

Вчора авіація та ракетні війська й артилерія Сил оборони уразили одну артилерійську систему та чотири райони зосередження особового складу противника.

На Харківському напрямку ворог продовжував активні дії, загалом відбулося дев'ять бойових зіткнень. Бої точилися, в районах населених пунктів Тихе, Вовчанськ, Глибоке, Стариця та Сотницький Козачок.

На Куп’янському напрямку кількість ворожих атак за добу зросла до семи. Сили оборони відбивали штурмові дії противника біля Берестового, Піщаного та Стельмахівки.

На Лиманському напрямку наші війська відбили 14 атак окупантів в районах населених пунктів Греківка, Невське, Макіївка Луганської області та Терни на Донеччині.

На Сіверському напрямку Силами оборони відбито сім штурмових дій поблизу Спірного, Верхньокам’янського та Виїмки Донецької області.

На Краматорському напрямку Сили оборони зупинили 11 спроб противника прорвати оборону в районах Богданівки, Григорівки, Білої Гори, Андріївки, Веселого та Часового Яру Донецької області.

На Торецькому напрямку, за підтримки авіації, ворог здійснив 19 атак неподалік населених пунктів Диліївка, Південне, Північне, Торецьк та Нью-йорк.

На Покровському напрямку нашими захисниками відбито 43 штурмові та наступальні дії в районах населених пунктів Новоолександрівка, Воздвиженка, Євгенівка, Калинове, Тимофіївка, Новоселівка Перша, Яснобродівка, Карлівка та Уманське Донецької області, де загарбники, за підтримки авіації, намагалися витіснити наші підрозділи із займаних позицій.

На Курахівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Нетайлове, Георгіївка, Красногорівка, Парасковіївка та Костянтинівка, де ворог дев’ять разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Времівському напрямку агресор здійснив 10 штурмів наших позицій біля Водяного, Костянтинівки, Урожайного, Рівнополя, Новосілки та Макарівки Донецької області. Активно діяла ворожа авіація – скинули 14 керованих авіабомб та завдала трьох авіаударів НАРами.

На Гуляйпільському напрямку противник випустив 18 некерованих авіаракет у районі Чумацького Запорізької області.

На Оріхівському напрямку відбулось дев'ять бойових зіткнень в районах Малої Токмачки, Роботиного, Новоандріївки та Щербаків Запорізької області.

На Придніпровському напрямку нашими захисниками відбито чотири атаки ворога в районі Кринок. Втрат позицій не допущено.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань окупантів не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник зберігає військову присутність, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України.

Водночас, наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Минулої доби загальні втрати російських загарбників становили 1220 осіб. Також наші воїни знешкодили сім танків, 19 бойових броньованих машин, 49 артилерійських систем, 36 ракет, 29 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 62 автомобіля та 13 одиниць спеціальної техніки.

 

 

09:05 Станом на 06:00 в Чорному морі 1 ворожий корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 4 ракет, в Азовському морі 3 ворожі кораблі, носії крилатих ракет "Калібр" відсутні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

08:55 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російська крилата ракета Х-101 влучила в дитячу лікарню "Охматдит" у центрі Києва під час широкої серії ракетних ударів по критично важливих об'єктах української інфраструктури протягом дня 8 липня.

• Російські офіційні особи та суб'єкти інформаційного простору намагаються зняти з себе відповідальність за удар по дитячій лікарні "Охматдит", роблячи неправдиві заяви про ракети, якими було завдано удару, та стан лікарні – все це суперечить наявним доказам.

• Російські ракетні удари 8 липня проведені, щоб максимізувати шкоду, ймовірно, із застосуванням нової тактики, яка заслуговує на увагу.

• Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан і голова Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін під час зустрічі в Пекіні 8 липня продовжували позиціонувати себе як потенційні посередники для припинення війни в Україні, незважаючи на відмову президента Росії Путіна від серйозних переговорів або будь-якого посередництва третьої сторони.

• Російський віце-адмірал Ліпілін замінив віце-адмірала Воробйова на посаді командувача Балтійського флоту Росії.

• Українські війська нещодавно відновили втрачені позиції в Часовому Яру, а російські війська нещодавно просунулися вперед поблизу Донецька і в західній частині Запорізької області.

• Прем'єр-міністр Росії Мішустін 8 липня закликав Росію збільшити внутрішнє виробництво безпілотників у п'ять разів до 2030 року.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Сили оборони продовжують рішуче протидіяти спробам противника просунутися в глибину території України, виснажують наступальний потенціал окупантів.

Станом на 22:00 відбулося 108 бойових зіткнень. Російський агресор намагається використати підтримку з повітря та перевагу в живій силі. Протягом доби терористи завдали по території України три ракетних удари з використанням 44 ракет. Цинічно били і по цивільних медичних закладах, зокрема по дитячій лікарні у Києві. Крім того, ворог здійснив 50 авіаційних ударів – скинув 67 керованих авіабомб. Окрім того, загарбники задіяли 447 дронів-камікадзе та провели 3130 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах.

На Харківському напрямку російські терористи сім разів штурмували позиції наших підрозділів в районах Сотницького Козачка, Вовчанська, Тихого, Стариці і Глибокого. Противник успіху не мав.

За наявною на цей час інформацією, протягом доби ворог втратив 160 осіб вбитими та пораненими і 55 одиниць озброєння та військової техніки. Зокрема, знищено танк. Окрім того, знешкоджено п’ять артсистем та чотири бойових броньованих машини.

П’ять разів ворог атакував наші позиції на Куп’янському напрямку. Бої точилися поблизу Стельмахівки і Берестового, де чотири атаки наші воїни відбили. Ще один бій продовжується у районі Петропавлівки. Ситуація контрольована.

На Лиманському напрямку за день російські війська 12 разів штурмували позиції українських захисників. В районах населених пунктів Греківка, Невське, Макіївка, Терни відбито 11 атак, одна триває.

На Сіверському напрямку наші війська відбили п’ять атак противника поблизу Верхньокам’янського. Окупанти успіху не мали. Зазнали втрат та відійшли.

На Краматорському напрямку зазнали невдачі сім спроб загарбників просунутися вперед поблизу Часового Яру, Григорівки, Андріївки та Білої Гори.

На Торецькому напрямку ситуація напружена – окупанти за сьогодні 16 разів штурмували поблизу Диліївки, Торецька, Північного та Нью-Йорка. Усі атаки зупинено.

Інтенсивно атакує противник українських захисників на Покровському напрямку. Впродовж дня загалом здійснив 38 штурмових і наступальних дій. Найбільша активність російських окупантів зберігається в районах Новоолександрівки, Воздвиженки та Новоселівки Першої. 10 боєзіткнень на напрямку ще тривають. За попередніми підрахунками, за поточну добу наші воїни ліквідували та поранили тут 294 військовослужбовця ворога. Втрати загарбників у техніці уточнюються.

На Курахівському напрямку на цей час доби нараховується сім бойових зіткнень. Окупанти намагалися просунутися в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Парасковіївка та Костянтинівка. Бойові дії продовжуються у трьох локаціях.

На Времівському напрямку точаться два боєзіткнення біля Водяного та Костянтинівки.

Противник активізувався на Оріхівському напрямку, де за день здійснив три безуспішні атаки неподалік населених пунктів Роботине та Мала Токмачка.

На Придніпровському напрямку три штурмові дії ворога на лівобережжі Дніпра успіху не мали. Втрат позицій не допущено.

На інших напрямках суттєвих змін в обстановці не відбулося.

Сьогодні слід відзначити українських захисників з 54-ої окремої механізованої бригади імені гетьмана Івана Мазепи. Вони продовжують ефективно нищити живу силу та військову техніку російських окупантів.

09.07.2024