850-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:40 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Від початку дня ворог нарощує темпи наступальних та штурмових дій, шукає шляхи? аби вклинитися в нашу оборону та спробувати вибити українські підрозділи із зайнятих рубежів.

Кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту зросла до 121. Найгарячіше зараз на Покровському напрямку. Разом з тим українські захисники дають гідну відсіч окупантам, нищать особовий склад і техніку.

Харківщина продовжує потерпати від підступних ракетно-бомбових ударів з території російської федерації. О другій половині дня російські терористи завдали ураження чотирма КАБами по цивільній інфраструктурі Харкова та його околиць. Внаслідок таких підступних та злочинних дій агресора постраждало мирне населення. На превеликий жаль є загиблі та поранені. Водночас, також чотирма керованими авіаційними бомбами, ворожа авіація атакувала Веселе, ще по одній КАБ противник скинув на населені пункти Вовчанськ, Лісне та Липці. Варто додати, що двічі ворог сьогодні намагався атакувати в районі Вовчанська, одну штурмову дію наші воїни відбили, ще один бій – триває.

На Куп’янському напрямку українські оборонці від початку доби відбивали 14 штурмових дій окупаційних військ біля Синьківки, Степової Новоселівки, Андріївки, М’ясожарівки, Стельмахівки та Піщаного. На даний час там тривають ще три боєзіткнення.

Вісім атак противника не мали успіху поблизу населених пунктів Терни та Невське на Лиманському напрямку.

На Краматорському напрямку противник чотири рази намагався вибити наші підрозділи із займаних позицій поблизу Іванівського, Григорівки та Нового. Три атаки українські воїни відбили, одна ще триває.

На Торецькому напрямку кількість штурмів окупантів збільшилась до 14. Підрозділи Сил оборони відбили вісім штурмових дій загарбницького війська, шість атак ще продовжуються.

На Покровському напрямку окупанти не зменшують темпів наступу. Від початку доби ворог 38 разів атакував оборонні рубежі українських захисників. Успіху не мали 27 штурмів агресора, ще 11 ворожих атак тривають.

Продовжуються бої на Курахівському напрямку. Від початку дня ворог атакує поблизу Красногорівки, Георгіївки та Парасковіївки. Загальна кількість атак тут зросла до 14, з яких вісім відбито та шість ще тривають.

На решті напрямків обстановка суттєвих змін не зазнала.

 

 

20:05 Україна через треті країни вже отримала сербські боєприпаси на 800 млн євро, пише Financial Times. Президент Сербії Александр Вучич представив експорт боєприпасів як бізнес-можливість для своєї країни і не вважає, що таким чином стає на чийсь бік у війні.

"Це частина нашого економічного відродження, і це важливо для нас. Так, ми експортуємо наші боєприпаси. Ми не можемо експортувати в Україну чи Росію... але у нас було багато контрактів з американцями, іспанцями, чехами, іншими. Що вони з цим роблять в кінцевому підсумку – це їхня робота.

Навіть якщо я знаю – це не моя робота. Моя робота полягає в тому, щоб гарантувати, що ми законно поводимося з нашими боєприпасами, що ми їх продаємо... Я повинен дбати про своїх людей, і це все. Це все, що я можу сказати. У нас є друзі і в Києві, і в Москві. Це наші брати-слов'яни".

 

 

19:30 ЄБРР профінансує електровози "Укрзалізниці" й відновлення "Укрпошти", заявив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Зазначається, що "Укрзалізниці" виділять 300 млн євро на поповнення парку електровозів, а на відновлення поштової мережі "Укрпошти" – 104 млн євро.

 

 

18:55 23 червня графіки погодинних відключень електроенергії застосовуватимуть з 19:00 до 23:00, повідомляє пресслужба «Укренерго». Як зазначається, відключення світла застосовуватимуть тільки ввечері через зниження споживання електроенергії у вихідні дні.

 

 

18:20 Кабінет Міністрів України затвердив членів наглядової ради "Енергоатому", повідомили у Міністерстві енергетики. За словами міністра енергетики Германа Галущенка, утворення ради підвищить довіру до підприємства і реалізації великих проєктів, зокрема з добудови енергоблоків Хмельницької АЕС.

 

 

17:45 Робота над електронними повістками у Резерв+ зараз не здійснюється, повідомила заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко. За її словами, поки не буде прийняте відповідне законодавство, такого функціоналу не розроблятимуть.

 

 

17:00 Станом на зараз відомо про 19 поранених і трьох загиблих внаслідок удару по Харкову, заявив Зеленський. Президент наголосив, що потрібні сильні рішення партнерів, щоб "ми могли знищувати російських терористів та російську бойову авіацію там, де вони є".

 

 

16:25 Росія виводить деякі підрозділи з-під Вовчанська через втрату їх боєздатності, повідомив речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин в ефірі телемарафону. Волошин додав, що виведення російських підрозділів також фіксують поблизу Липців та Тихого – їх там розбили українські військові.

 

 

15:40 Росія завдала чотирьох ударів в район щільної житлової забудови Харкова, повідомив мер міста Ігор Терехов. За його словами, внаслідок удару є загиблі й поранені, а сам удар прийшовся по житловому будинку.

 

 

15:05 У Казахстані затримали одного з підозрюваних у замаху на казахського опозиціонера Садикова, повідомили у генпрокуратурі Республіки Казахстан. Як зазначається, підозрюваний Алтай Жаканбаєв самостійно звернувся до органів внутрішніх справ Республіки Казахстан, де його допитали за обставинами справи – наразі його затримано.

"Правоохоронні органи України, проявляючи оперативність і професіоналізм, у найкоротші терміни встановили осіб, які вчинили цей злочин.

Генеральною прокуратурою до компетентних органів України направлено міжнародне слідче доручення про надання матеріалів кримінальної справи щодо причетності Жаканбаєва і Каратаєва до скоєного злочину".

 

 

14:30 США закривають російський візовий центр, заявив посол Росії в США Анатолій Антонов. Російських дипломатів також позбавляють податкових привілеїв. Як зазначив Антонов, американська адміністрація свого рішення не пояснила.

 

 

13:55 До рішення Саміту миру приєдналися Барбадос і Республіка Маршаллові Острови, заявив Зеленський.

"Ми цінуємо наших партнерів з острівних держав і закликаємо всіх приєднатися до нас у розробці бачення справедливого миру для України та всіх народів світу. Кожен може зробити свій внесок.

Я з нетерпінням чекаю на спільну роботу з острівними країнами над питаннями, які є надзвичайно важливими для всіх нас, такими як екологічна та продовольча безпека".

 

 

13:20 Президент Володимир Зеленський відзначив державними нагородами ще 481 захисника України, 274 з них – посмертно.

 

 

12:45 Росія почала запускати по Україні ракети "Калібр" з Азовського моря, повідомив речник Військово-морських сил України Дмитро Плетенчук в ефірі телемарафону:

"Чотири ракети було випущено з акваторії Азовського моря, і це є важливим поворотним моментом, тому що, як ви бачите, вони використовують його, вважаючи безпечнішою акваторією, ніж Чорне море".

 

 

12:15 Європейський Союз і Україна 26 червня мають підписати угоду з безпекипише Deutsche Wellt. Сторони вже погодили текст договору, в ньому йдеться не тільки про військову допомогу Києву, а й про фінансову підтримку, євроінтеграцію та інші сфери співпраці.

 

 

11:50 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 79 населених пунктів на території 14 областей України, підтверджено ураження 107 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:15 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

11:10 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

11:05 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби відбулося 141 бойове зіткнення.

За уточненою інформацією, за минулу добу загалом ворог завдав по позиціях наших військ та населених пунктах чотири ракетні удари, із застосуванням шести ракет, 62 авіаційні удари (зокрема із застосуванням 91 КАБ), здійснив понад 3600 обстрілів, в тому числі 112 із реактивних систем залпового вогню, завдав 1150 ударів дронами-камікадзе.

За добу, що минула, Повітряні сили та ракетні війська і артилерія Сил оборони України уразили чотири місця скупчення особового складу, також чотири райони зосередження ОВТ, три пункти управління та один артилерійський засіб.

Минулої доби загальні втрати російських загарбників становили 1110 осіб. Також ворог втратив вісім танків, 11 бойових броньованих машин, 28 артилерійських систем, 15 БпЛА ОТР, чотири ракети, 23 автомобілі та дві одиниці спеціальної техніки.

У ніч на 22 червня 2024 року російські окупанти завдали ракетно-авіаційного удару по об’єктах критичної інфраструктури в різних регіонах України, застосувавши ракети повітряного, морського та наземного базування, а також ударні БпЛА типу «Shahed».

 

 

10:15 Сьогодні обмеження почнуть діяти раніше, повідомили в Укренерго. Внаслідок масованих російських атак на енергооб’єкти обленерго застосовуватимуть графіки погодинних відключень по всій Україні з 14:00 до 24:00.

 

 

10:15 В західній області було атаковано об’єкт газової галузі, повідомили в Міненерго.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

234,4% танків (з них 1,6% за минулий тиждень),

  88,7% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

320,1% автомобільної техніки (з них 4,0% за минулий тиждень),

460,5% артилерійських систем (з них 8,9% за минулий тиждень),

 99,3% РСЗВ (з них 0,2% за минулий тиждень),

 61,2% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

 28,8% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 Вночі росіяни здійснили восьму масовану комбіновану атаку на об'єкти енергетичної інфраструктури, постраждали двоє людей в Запоріжжі, пошкоджено обладнання на об'єктах Укренерго в Запорізькій та Львівській областях, повідомили в Укренерго.

 

 

09:40 На Івано-Франківщині армія РФ завдала ракетного удару по території навчального закладу. Кілька навчальних корпусів частково зруйновані, інші зазнали ушкоджень, повідомила голова Івано-Франківської ОДА Світлана Онищук. Утворилася вирва площею 20 квадратних метрів з осередком загоряння, пожежу вже ліквідували.

 

 

 

09:35 Російські війська завдали ракетного удару по об’єкту критичної енергетичної інфраструктури у Львівській області, повідомив голова ОВА Максим Козицький. Пожежу загасили. У межах своєї зони відповідальності воїни ПвК «Захід» збили 7 із 10 крилатих ракет ворога. Частину з них і над Львівщиною, додав він.

 

 

09:15 У ніч на 22 червня 2024 року російські війська завдали ракетно-авіаційного удару по об’єктах критичної інфраструктури в різних регіонах України, застосувавши ракети повітряного, морського та наземного базування, а також ударні БпЛА типу «Shahed».

Усього ворог застосував 16 ракет різних типів та 13 ударних БпЛА:

- 10 крилатих ракет Х-101/Х-555 із літаків стратегічної авіації Ту-95 МС (район пусків – Саратовська область РФ);

- 2 крилаті ракети «Іскандер-К» (із Криму);

- 4 крилаті ракети «Калібр» (із акваторії Чорного моря);

- 13 ударних БпЛА типу «Shahed-131/136» (район пусків – Приморсько-Ахтарськ РФ, Балаклава ТОТ українського Криму).

В результаті протиповітряного бою збито 25 повітряних цілей:

- 7 крилатих ракет Х-101/Х-555 (70%);

- 4 крилаті ракети «Калібр» (100%);

- 1 крилату ракету «Іскандер-К» (50%);

- 13 ударних БпЛА типу «Shahed-131/136» (100%).

За минулі сім днів було збито 69 із 71 (97%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:05 Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один носій крилатих ракет "Калібр", без ракет, а в Азовському дислокується 9 кораблів, три з яких є носіями крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 24 ракет, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

08:55 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Путін продовжує використовувати ядерні загрози в рамках своєї інформаційної кампанії, метою якої є перешкоджання подальшій підтримці України з боку Заходу та підрив зусиль міжнародної спільноти щодо узгодження свого стратегічного бачення перемоги у загарбницькій війні Росії проти України.

• Путін і міністр закордонних справ Росії Лавров продовжують наголошувати на ініціативі Росії створити альтернативну "євразійську архітектуру безпеки", ймовірно, в рамках поточних зусиль зі створення коаліції дружніх держав, яка буде діяти як альтернатива Заходу і підриватиме НАТО.

• Міністерство закордонних справ Росії розкритикувало незгоду Південної Кореї та Японії з угодою про російсько-північнокорейське стратегічне партнерство і безпосередньо пов'язало цю угоду з ініціативою президента Росії Путіна щодо "євразійської архітектури безпеки".

• У ніч з 20 на 21 червня українські війська завдали ударів по нафтопереробних заводах і військових об'єктах у Брянській і Астраханській областях, Краснодарському краї та окупованому Криму.

• Московський державний університет оголосив 21 червня, що відкрив набір на магістерську програму "Стратегічні комунікації, інформація та гібридні війни" під керівництвом російського ультранаціоналіста і колишнього депутата державної думи Прилєпіна та інших обраних депутатів думи.

• Міністерство оборони Росії, схоже, вживає заходів для врегулювання відомих бюрократичних проблем в рамках своїх зусиль з формалізації нерегулярних російських формувань.

• Розслідування російського опозиційного видання "Верстка" висвітлює, як Росія завозить російських суддів для роботи в судах в окупованій Україні, підтримуючи зусилля Росії з контролю над судовою системою, а також забезпечуючи зручне прикриття для переселення російських громадян в окуповану Україну.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Станом на 22:00 відбулося 120 бойових зіткнень. Найгарячіша обстановка залишається на Покровському напрямку. Ситуація в районах бойових дій складна, втім під контролем наших захисників.

Протягом доби противник завдав по території України чотири ракетні удари (сумарно шість ракет) та 45 авіаційних ударів (загалом скинув 71 КАБ), застосував 407 дронів-камікадзе. Здійснив понад 2300 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах із використанням різних типів озброєння.

На Харківському напрямку активних наступальних дій ворог не проводив. Обстановка змін не зазнала.

На Куп’янському напрямку кількість боєзіткнень збільшилась до 14. Окупанти атакували в районах Синьківки, Степової Новоселівки, Стельмахівки, Берестового та Піщаного. 10 атак відбито без успіху для противника, чотири ще тривають.

На Лиманському напрямку ситуація напружена, загальна кількість ворожих штурмових дій збільшилась до 12. Ворог намагається витіснити наших воїнів з займаних позицій поблизу Греківки, Невського, Новосадового та Серебрянського лісу. Чотири атаки відбито нашими захисниками, вісім боєзіткнень на даний час тривають. Сили оборони здійснюють невідкладні заходи для недопущення просування агресора вглиб території України. Слід відзначити особовий склад 3 ОШБр за успішне виконання бойових завдань, просування вперед на визначених ділянках та завдання значних втрат у живій силі та техніці російським окупантам.

Уже десять разів атакував ворог за сьогодні на Сіверському напрямку. Дев’ять штурмових дій противника поблизу Верхньокам’янського, Спірного, Роздолівки та Виїмки відбито, одна атака іще триває. Наші захисники проводять заходи щодо стабілізації обстановки.

На Краматорському напрямку ворог 12 разів намагався витіснити підрозділи Сил оборони із займаних позицій в районах населених пунктів Калинівка, Часів Яр, Андріївка та Кліщіївка. Агресор не полишає спроб просунутися в Часів Яр, де на даний час тривають чотири бойові зіткнення.

На Торецькому напрямку триває одне боєзіткнення, ситуація під контролем Сил оборони. Чотири ворожі атаки відбито нашими захисниками.

Найгарячішою залишається обстановка на Покровському напрямку. Ворог не полишає спроб вклинитись в наші бойові порядки в районах населених пунктів Новоолександрівка, Воздвиженка, Калинове, Євгенівка, Сокіл та Новоселівка Перша. Найбільшу активність агресор зберігає зі сторони Очеретиного, де відбулося дві третини бойових зіткнень, та на даний час продовжуються штурмові дії противника. Усього на цьому напрямку відбулося 36 атак. Сили оборони проводять стабілізаційні дії. Вже за сьогодні окупанти втратили на Покровському напрямку понад 200 осіб вбитими та пораненими. Знищено два автомобілі та пошкоджено дві артилерійські системи.

На Курахівському напрямку ворог намагається вклинитися в наші бойові порядки поблизу Карлівки, Красногорівки, Невельського, Георгієвки, Костянтинівки та Парасковіївки. З 11 ворожих атак сім відбито без успіху для противника, бойові дії тривають.

На Оріхівському напрямку успіху не мали спроби ворога атакувати наших захисників в районі Малої Токмачки.

Водночас, агресор активізував свої зусилля на витісненні підрозділів Сил оборони з лівобережної частини Дніпра на Придніпровському напрямку. Сім атак ворога успіху не мали. Втрат позицій та територій не допущено.

На решті напрямків суттєвих змін в обстановці не відбулося.

Підрозділами нашої авіації та ракетних військ і артилерії з початку цієї доби завдано уражень по трьох пунктах управління, чотирьох районах зосередження озброєння та військової техніки та чотирьох районах скупчення особового складу ворога.

 

22.06.2024