849-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:35 Нідерланди спільно зі ще однією державою передадуть Україні систему ППО Patriot, заявила голова нідерландського міністерства оборони Кайса Оллонгрен. За її словами, Нідерландам і ще одній країні вдалося зібрати частини, які потім можуть сформувати цілісну систему. Яка саме друга країна працюватиме над передачею системи та терміни постачання наразі не зазначають.

 

 

20:00 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 99. Окупанти продовжують застосовувати авіацію, зокрема КАБи, та атакувати на кількох напрямках, на Покровському – особливо активно. Сили оборони тримають рубежі та вживають всі необхідні заходи для недопущення прориву нашої оборони.

На Куп’янському напрямку точаться бої в районах населених пунктів Стельмахівка, Новоселівка, Піщане, Синьківка та Берестове. Наразі тут тривають п’ять боєзіткнень. Всього за день на Куп’янському напрямку налічується уже 13 спроб окупантів наблизитися до наших позицій.

На Лиманському напрямку ворог атакує в районах Греківки, Невського, Серебрянського лісу та Новосадового. Всього з початку доби на цьому напрямку нараховується уже 10 боєзіткнень.

На Торецькому напрямку продовжується три з п’яти боєзіткнень за сьогодні. Ворог застосував КАБи по місту Торецьк.

За попередньою інформацією на цьому напрямку з початку доби ворог втратив 40 військовослужбовців. Пошкоджено артустановку та один танк.

Найгарячіше на Покровському напрямку. Тут відбулася майже третина всіх боєзіткнень на фронті. В районах Воздвиженки, Новоолександрівки та Сокола точаться бої. Наразі ворог здійснив 31 спробу покращити свої позиції.

На Курахівському напрямку триває два боєзіткнення в районі Красногорівки.

На Новопавлівському напрямку ведуться бої в районах Водяного та Старомайорська.

На Придніпровському напрямку ворог вже втретє за сьогодні атакував українських оборонців біля Кринок. Триває бій. Наші захисники тримають зайняті позиції.

На решті напрямків ситуація суттєвих змін не зазнала.

Командування Збройних Сил України вживає всіх необхідних заходів для стримування наступу противника та стабілізації обстановки.

 

 

19:25 Зеленський провів телефону розмову з Дудою про підсумки Саміту миру, повідомляє пресслужба Президента. Зазначається, що сторони також обговорили підготовку двосторонньої безпекової угоди.

 

 

18:50 За цей рік через Prozorro Міністерство оборони України закупило дронів на 2,5 млрд грн, повідомили у міністерстві. За словами заступника міністра оборони України Дмитра Кліменкова, під час торгів вдалося заощадити 187 мільйонів гривень.

 

 

18:15 Орбан хоче перекласти накладений на Угорщину величезний штраф на "спонсорів війни", пише Bloomberg. Європейський суд наклав на Угорщину штраф у розмірі 200 мільйонів євро плюс додатково 1 мільйон євро щоденного штрафу за свідоме недотримання політики ЄУ щодо надання притулку. За словами угорського прем’єра, його урядовці працюють над законодавством, яке дозволить накладати штраф на "спекулянтів", які "наживаються" на війні в Україні або надають позики для її фінансування.

 

 

17:40 22 червня стабілізаційні відключення електроенергії застосовуватимуть по всій території України з 16:00 до 24:00, повідомили у пресслужбі "Укренерго". Зазначається, що з 18:00 до 23:00 обсяг обмежень енергопостачання буде більшим.

 

 

17:05 Уряд Словаччини звернувся до поліції з проханням провести розслідування проти колишнього уряду через допомогу Україні, заявив державний секретар Міністерства оборони Словаччини Ігор Меліхер. Повідомляється, що розслідування проти колишнього уряду та міністра оборони Ярослава Надя стосується передання Україні винищувачів МіГ-29 і системи протиповітряної оборони "Куб". За словами Меліхера, передання Україні словацьких засобів ППО поставило під загрозу повітряний простір Словаччини і життя її громадян.

 

 

16:30 Зеленський призначив нового начальника Управління державної охорони – ним став Олексій Морозов, повідомляється на сайті президента.

 

 

15:55 У Київ приїхав заступник Держсекретаря США з політичних питань Джон Басс, повідомила посол США в Україні Бріджит Брінк. За її словами, Басс зустрінеться українськими урядовцями та іншими партнерами, щоб підтвердити непохитну підтримку США України в її боротьбі проти незаконної агресії Росії.

 

 

15:20 Японія запровадила санкції проти більш ніж 50 компаній з Росії та Китаю, повідомили у Міністерстві закордонних справ Японії. З-поміж фізичних осіб під японські санкції потрапили, зокрема, кілька членів Центральної виборчої комісії та керівники деяких військово-промислових компаній. У санкційному списку сім китайських компаній, через яких Росія закуповує електроніку.

 

 

14:45 Сенатори закликали визнати РФ державою-спонсоркою тероризму після угоди про партнерство між Росією та Північною Корею, повідомляє Голос Америки. Зазначається, що в Конгресі є двопартійна підтримка відповідного законопроєкту, і на голосування його можуть винести "скоріше раніше, ніж пізніше".

 

 

14:10 Подолати руйнівний ефект пропаганди Кремля всередині РФ зможе або якась форс-мажорна ситуація, або дуже тривала системна робота, яка може дати результат лише через кілька десятиліть, сказав начальник ГУР МО України генерал-лейтенант Кирило Буданов під час онлайн-лекції для слухачів програми підготовки “Senior Executive Fellows” Школи управління ім. Джона Ф. Кеннеді Гарвардського університету: "Для Путіна найважливіше — це внутрішня стабільність, тому на питання контролю за ЗМІ, питання роботи з соціумом, контролю мас тощо вони витрачають усе, що тільки можливо навіть уявити, не тільки кошти. Це, до речі, один з основних аспектів, чому РФ не йде на нову відкриту хвилю мобілізації. Керівництво РФ боїться негативного сприйняття в соціумі. Найімовірніше, так і буде, якщо вони це зроблять".

У межах протистояння з агресивною Росією Буданов є прихильником нероздільного підходу сили і дипломатії: "Тут неможливий ані корейський, ані молдовський, ані німецький сценарії — усе це не спрацює. Тут має поставитись крапка один раз і назавжди".

На його думку, нині є всі ознаки руйнації світового порядку, створеного після Другої світової війни. І війна Росії проти України — яскраве свідчення того, як одна людина підірвала систему світової безпеки: "Або ми всі разом змусимо повернутись до того світового порядку, який був створений і багато років більш-менш усіх задовольняв, або настав час для нового світового порядку".

 

 

13:45 Російські нафтопереробні заводи, які сьогодні були успішно атаковані дронами СБУ, виготовляли мазут для Чорноморського флоту, розповіли поінформовані джерела. Під удар потрапив і полігон 167-го навчального центру в Єйську, звідти росіяни запускають проти України шахеди — на полігоні розташований склад з іранськими БпЛА, а також казарми, в яких проживають оператори дронів.

 

 

13:20 Рада ЄС схвалила переговорні рамки для України та Молдови, міжурядові конференції для запуску переговорів відбудуться 25 червня, офіційно повідомила головуюча у Раді ЄС Бельгія. Міжурядові конференції почнуться: о 15:30 з Україною, о 18:00 з Молдовою.

 

 

13:15 Рада ЄС затвердила переговорні рамки для України і Молдови, повідомив  високопоставлений дипломат Бельгії, яка головує в ЄС:

"Ми щойно ухвалили рамки переговорів з Україною і Молдовою. Отже, ми можемо офіційно розпочати підготовку до міжурядових конференцій у вівторок, 25 червня".

 

 

13:05 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

12:55 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

12:35 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби відбулося 149 бойових зіткнень.

Загалом за добу, що минула, ворог завдав по позиціях наших військ та населених пунктах 1 ракетний удар із застосуванням 9 ракет, 45 авіаційних ударів (зокрема із застосуванням 70 КАБів), здійснив понад 3000 обстрілів, в тому числі 99 із застосуванням реактивних систем залпового вогню. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

За добу, що минула, Повітряні сили та ракетні війська й артилерія Сил оборони України вразили 12 районів зосередження особового складу та ОВТ, три артсистеми та чотири засоби ППО.

Загалом минулої доби загальні втрати російських загарбників становили 1060 осіб. Також ворог втратив 14 танків, 35 бойових броньованих машин, 54 артилерійські системи, одну РСЗВ, два засоби ППО, 47 автомобілів та 10 одиниць спеціальної техніки.

 

 

12:01 Південна Корея може поставити Україні 155-мм артилерійські снаряди, системи протиповітряної оборони та іншу зброю: в адміністрації президента Юн Сок Йоля поки що вивчають можливість поставок у відповідь на нову оборонну угоду Росії та Північної Кореї.

 

 

11:35 Сили оборони України успішно вразили низку об’єктів нафтопереробної галузі та інші важливі цілі РФ, повідомили в Генштабі. Зокрема у ніч на 20 червня підрозділи Збройних Сил України та Служби безпеки України атакували склад пально-мастильних матеріалів ворога в Тамбовській області, а також нафтобазу «Енемська», що в Республіці Адигея. В районі нафтобази «Енемська» зафіксовано щонайменше п'ять вибухів, після чого почалася пожежа. Підтверджується також ураження складу пально-мастильних матеріалів противника в Тамбовській області. Відомо про пошкодження як мінімум однієї ємності з нафтопродуктами.

Уже у ніч на 21 червня безпілотними авіаційними комплексами атаковано Афіпський, Ільський, Краснодарський та Астраханський нафтопереробні заводи. Окрім цього завдано ударів по радіолокаційних станціях і центрах радіоелектронної розвідки російських загарбників у Брянській області та тимчасово окупованому Криму. Інформація щодо ураження ворожих цілей уточнюється.

Також сьогодні вночі Сили оборони України завдали успішного удару по місцях зберігання та підготовки до застосування “Shahed-136/Герань-2”, навчальних корпусах, пунктах управління та зв’язку розрахунків цих БпЛА, що розташовані в Краснодарському краї. За результатами бойової роботи зафіксовано серію вибухів та пожежу з подальшою детонацією.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 98 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 107 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:40 Вчора для подолання дефіциту в енергосистемі на запит Укренерго здійснювалося аварійне постачання електроенергії в Україну від оператора енергосистеми Польщі, повідомили в Укренерго.

 

 

10:20 Через негоду на ранок знеструмлено 57 населених пунктів, з них 34 – у Сумській області, 15 – у Донецькій, 8 – у Чернігівській, повідомили в Міненерго.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

234,2% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

  88,6% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

319,7% автомобільної техніки (з них 4,5% за минулий тиждень),

457,8% артилерійських систем (з них 8,1% за минулий тиждень),

 99,3% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

 61,2% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

 28,8% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:20 Україна може використати поставлену США зброю для ураження російських військ, які через кордон ведуть вогонь по українських силах, у будь-якому місці, а не лише на російській території поблизу Харківської області, заявив представник Пентагону генерал Патрік Райдер:

"Можливість відстрілюватися, коли по тобі стріляють, – ось на чому ця політика справді зосереджена... оскільки ми бачимо, як російські сили ведуть вогонь через кордон, то це можливість України стріляти по цих військах, використовуючи боєприпаси, надані США. Це самооборона, і їм є сенс мати можливість це робити".

 

 

09:15 У ніч на 21 червня 2024 року росіяни завдали удару з літаків тактичної авіації керованими авіаційними ракетами Х-59/Х-69. Усі ракети було збито протиповітряною обороною у Кіровоградській та Херсонській областях.

 

 

09:10 Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, а в Азовському дислокується 7 кораблів, три з яких є носіями крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 24 ракет, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Путін під час свого нещодавнього візиту до Північної Кореї та В'єтнаму 18 та 19 червня розпочав масштабну інформаційну операцію, спрямовану на саботаж зусиль партнерів України щодо чіткого визначення спільної стратегічної мети та стратегії для остаточної перемоги над Росією.

• Путін непрямо погрожував застосувати ядерну зброю, якщо Захід дозволить Україні здобути рішучу перемогу над Росією, щоб підірвати узгоджене стратегічне бачення міжнародного співтовариства щодо підтримки України.

• Ядерна погроза Путіна є частиною кампанії ядерного шантажу Кремля, що має на меті відмовити союзників України від рішучих дій, необхідних для перемоги над незаконним вторгненням Росії в Україну, і тому дуже малоймовірно, що вона призведе до реальної ядерної ескалації.

• Південна Корея 20 червня відреагувала на російсько-північнокорейську угоду про всеосяжне стратегічне партнерство і заявила, що перегляне свою попередню заборону на надання летальної військової допомоги Україні.

• Путін під час пресконференції у В'єтнамі, що відбулася 20 червня, спробував применшити значення деяких аспектів російсько-північнокорейської угоди у відповідь на занепокоєння Південної Кореї.

• Під час свого візиту Путін також зустрівся з президентом В'єтнаму То Ламом, прем'єр-міністром В'єтнаму Фам Мінь Чінем і генеральним секретарем центрального комітету комуністичної партії В'єтнаму Нгуєн Фу Чонгом, з якими обговорив двосторонні відносини і підтримку В'єтнаму з боку Радянського Союзу і Росії в 20-му і 21-му століттях.

• Російські війська вперше застосували нову бомбу ФАБ-3000 М-54 з уніфікованим модулем планування і корекції для завдання удару по українських позиціях в Харківській області, що є новим озброєнням з високим потенціалом руйнування, якщо російські війська і надалі матимуть можливість безперешкодно використовувати таку зброю.

• Сполучені Штати на тлі зростання загрози застосування Росією керованих планерних бомб в Україні змінили свою політику щодо пріоритетності надання Україні ракет-перехоплювачів ППО Patriot: речник національної безпеки США Джон Кірбі заявив 20 червня, що США збираються "змінити пріоритети" експорту Patriot таким чином, щоб ракети, які "зійдуть з конвеєра", прямували безпосередньо до України.

• Політика США, як і раніше, забороняє українським військам завдавати ударів по військових цілях американською зброєю в оперативному та глибокому тилу російської території.

• Надмірне використання російськими військовими тактики лобового штурму з використанням важкої піхоти значно погіршило відмінності між різними російськими родами військ на полі бою в Україні, мінімізуючи оперативну ефективність фронтових військ.

• Міністр оборони Росії Бєлоусов використав робочий візит до Східного військового округу у Владивостоці, Приморський край, щоб створити образ суворого, але зацікавленого міністра оборони.

• У ніч з 19 на 20 червня українські війська завдали удари безпілотниками по щонайменше двох нафтових об'єктах у Росії.

• Російські мілблогери скаржаться, що російське військове командування не в змозі належним чином стимулювати військовослужбовців воювати і пояснити своїм військам мету повномасштабного вторгнення.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Ситуація на фронті залишається напруженою, але контрольованою. Сили оборони продовжують рішуче протидіяти спробам противника просунутися в глибину території України, спрямовують зусилля на зрив виконання окупантами планів наступу.

Станом на 22:00 відбулося 128 бойових зіткнень. Російський агресор намагається використати перевагу в живій силі, техніці та підтримку з повітря. Протягом доби противник завдавав по території України двох ракетних ударів із застосуванням десяти ракет. Крім того завдав 36 авіаударів 50 КАБами та задіяв 373 дрони-камікадзе. Разом з тим, ворог здійснив 2634 обстріли по позиціях наших військ та населених пунктах із використанням різних типів зброї.

На Харківському напрямку російські окупанти тричі за підтримки авіації намагалися штурмувати позиції наших підрозділів в районі Вовчанська, Липців і Тихого. Усі ворожі атаки були безуспішними. За наявною на цей час інформацією, знищено ворожу ББМ, дві артилерійські системи, 22 БпЛА, два автомобілі, наземну станцію управління БпЛА та два склади з боєприпасами. Також два автомобіля, бронемашину і дві артсистеми окупантів було пошкоджено.

16 разів ворог атакував наші позиції на Куп’янському напрямку. Поблизу населених пунктів Степової Новоселівки, Синьківка, Стельмахівка та Піщаного підрозділи Сил оборони відбили 15 наступальних дій без успіху для противника. Ситуація напружена. Неподалік Стельмахівки триває бій.

На Лиманському напрямку за день російські війська шість разів безуспішно атакували українських захисників в районах Невського та Серебрянського лісу. На цей час продовжуються три боєзіткнення поблизу Греківки та Невського

Схожа ситуація також на Торецькому напрямку, де окупанти сім разів атакувати поблизу Шумів, Торецька і Нью-Йорка. Чотири боєзіткнення завершились, бойові дії тривають.

Інтенсивно атакує ворог українських захисників на Покровському напрямку. Тут впродовж дня агресор наростив зусилля – загалом здійснив 48 штурмових і наступальних дій. Найбільша активність російських окупантів зберігається з району Очеретиного, звідки ворог у різних напрямках намагається вклинитися в наші бойові порядки. 29 атак українські захисники вже відбили, ще 19 боєзіткнень тривають. Ситуація складна. Сили оборони докладають зусиль для недопущення просування противника в глибину нашої території.

На Курахівському напрямку на цей час доби нараховується 13 безуспішних для окупантів бойових зіткнень. Загарбники намагалися просунутися в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Побєда, Парасковіївка та Костянтинівка.

На Придніпровському напрямку окупанти не полишають спроб вибити Сили оборони з позицій на лівобережжі Дніпра. Всі шість атак російських окупантів зазнали невдачі.

На інших напрямках суттєвих змін в обстановці не відбулося.

Українські воїни завдають загарбникам відчутних втрат, активно застосовують засоби вогневого ураження по живій силі ворога та його техніці.

21.06.2024