839-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:15 Німеччина спільно з союзниками передадуть Україні 100 ракет-перехоплювачів для системи ППО Patriot, заявив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус. Як повідомляється, перехоплювачі надають у межах ініціативи Німеччини щодо посилення української ППО разом із Данією, Нідерландами та Норвегією. 32 з цих перехоплювачів уже були передані за останні два дні, а решта 68 будуть надані в найближчі тижні, зазначив німецький міністр.

 

 

19:40 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Кількість бойових зіткнень на цей час зросла і становить 87. Як і раніше, найнапруженіша ситуація на Покровському напрямку. Сили оборони дають жорстку відсіч та стримують натиск противника.

На Харківському напрямку російські загарбники здійснили ще одну спробу штурму наших позицій – триває бій неподалік села Глибоке. Чотири атаки сьогодні на цей час відбито у районі Вовчанська та того ж Глибокого.

На Куп’янському напрямку противник вісім разів намагався штурмувати позиції Сил оборони. П’ять з них зазнали фіаско, а три штурми ще тривають неподалік населених пунктів Піщане, Берестове та Синьківка. Ситуація контрольована. Українські воїни активно нищать ворога – станом на зараз на напрямку окупанти втратили 134 особи пораненими та вбитими. Пошкоджено чотири гармати та чотири автомобілі ворога.

Шість з 19 боїв ще тривають на Покровському напрямку. Російські загарбники продовжують тиснути на нашу оборону поблизу Новоолександрівки. Пообіді окупанти значно активізували бойову роботу своєї авіації – завдали п’ять авіаударів по районах населених пунктів Вовче, Олександропіль, Воздвиженка, Євгенівка і Желанне.

На Времівському напрямку російські терористи не полишають спроб знизити наш оборонний потенціал, а також залякати цивільне населення – завдали сьогодні чотирьох авіаударів. Били по районах Старомайорського, Костянтинівки, Благодатного та Урожайного.

Від початку доби агресор вперто намагається посунути наші підрозділи із займаних позицій на Оріхівському напрямку. Атакував уже шість разів. Отримав жорстку відсіч в районах Малої Токмачки, Щербаків, Новопрокопівки та Вербового.

На решті напрямків обстановка суттєвих змін не зазнала.

 

 

19:05 Німеччина зобов'язується долучитися до довготривалої відбудови України, заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц. Шольц зазначив, що у подальшому партнери хочуть розвинути економічні стосунки і задіяти всі зацікавлені сторони уряду та широкий загал населення України.

“Руйнування настільки значні. Руйнування, причинами яких став Путін та його імперська війна, в Україні практично щодня. Саме тому вже зараз ми хочемо подумати про ключові віхи для успішної відбудови та реконструкції.

Для інвесторів України ми забезпечуємо підтримку компаній, які задіяні у відбудові України. Тим більше ми обговорюємо співпрацю в оборонній індустрії, що також є дуже важливим кроком”.

 

 

18:30 12 червня графіки відключень світла діятимуть з 15:00 до 23:00, повідомляє пресслужба "Укренерго". Як зазначається, причиною є зростання енергоспоживання через спеку. 

 

 

17:55 Естонія надала Україні новий пакет військової допомоги, повідомили у міноборони Естонії. Зазначається, що пакет допомоги передбачає переносні зенітно-ракетні комплекси малого радіуса дії Mistral та боєприпаси до них.

 

 

17:20 Сполучені Штати надають 824 мільйони доларів для підтримки української енергетичної інфраструктури, повідомила спеціальна представниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер. Вона додала, що США розуміють, наскільки серйозною є ситуація в Україні, й разом із союзниками та друзями в Європі наполегливо працюють для прискорення військової, економічної та енергетичної підтримки України.

 

 

16:45 Країни G7 створять фонд допомоги Україні з доходів від заморожених російських активів, пише Nikkei. Як повідомляється, фонд буде створений під егідою міжнародної організації. Західні країни робитимуть внески у вигляді кредитів, прибуток від інвестування заморожених активів використовуватиметься для погашення цих кредитів. Зазначається, що лідери G7 мають намір досягти домовленості з цього питання на саміті в Італії.

 

 

16:10 Україна потребує до 30 млрд доларів інвестицій на рік у наступні десять років, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Прем’єр зазначив, що після безпрецедентних ударів Росії по українській енергосистемі особливої підтримки потребує енергетичний сектор.

"Для нас важливо, аби підтримка партнерів була прогнозованою, ритмічною та стабільною. Нам потрібні відбудова, доступ до зовнішніх ринків та покращення логістики. Нам потрібні зовнішні інвестиції та трансфер технологій від наших партнерів. Україна потребує від 10 до 30 млрд доларів щорічних інвестицій в наступні 10 років".

 

 

15:35 Міністерства фінансів України та Німеччини підписали спільну декларацію щодо підтримки відновлення, повідомляє Reuters. За словами міністра фінансів Німеччини Крістіана Лінднера, йдеться не лише про фінансові ресурси, а й про розбудову інституційних можливостей для підтримки приватних компаній в Україні та сприяння інвестиціям. Міністерство фінансів Німеччини доручило Банку розвитку KfW оцінити доцільність проєкту, що передбачає надання консультацій з питань фінансування для підтримки Міністерства фінансів України. Проєкт розвитку потенціалу фінансуватиме мінфін Німеччини, а KfW контролюватиме впровадження.

 

 

15:00 ЄУ мобілізувала 500 млн євро на невідкладний ремонт української енергосистеми, заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

"Ми вже мобілізували 500 млн євро на невідкладний ремонт. Ми надаємо додатково 1000 генераторів для невідкладного виробництва енергії, невдовзі в Україну прибудуть пакети сонячних батарей. Метою є допомогти децентралізувати енергетичну систему і таким чином підвищити стійкість української енергосистеми".

 

 

14:25 Перші 1,5 млрд євро доходів від заморожених активів РФ будуть переведені Києву в липні, заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Голова Єврокомісії зазначила, що цього тижня на саміті G7 обговорюватиметься, як Україна "ще швидше зможе отримати більше користі від заморожених російських активів".

 

 

13:50 Угорщину можуть виключити з "Бухарестської дев’ятки" через блокування рішень на користь України, пише Financial Times. Як зазначається, на останніх зустрічах "Бухарестської дев’ятки" Угорщина блокувала спільні підсумкові комюніке, де були згадки про збільшення військової допомоги Україні чи підтримку її майбутнього членства в НАТО. Згідно з джерелами видання, під час останніх зустрічей були "складні дискусії", і якщо атмосфера не стане більш конструктивною, то подальші зустрічі буде дуже складно організувати.

 

 

13:15 Україна має намір побудувати до 1 ГВт маневреної генерації у 2024 році, заявив Зеленський. За словами Президента, децентралізована маневрена газова генерація має вирішити питання дефіциту енергії.

 

 

12:40 Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн переконана, що переговори про вступ України до Європейського Союзу мають розпочатися ще до кінця червня:

"Україна виконала всі кроки, які ми (Європейська комісія) сформулювали. Тому ми віримо, що Європейський Союз має розпочати переговори про вступ уже до кінця цього місяця".

 

 

12:10 Німеччина незабаром надасть Україні третю систему Patriot, установки IRIS-T, Gepard ("Гепарди"), ракети та боєприпаси, заявив канцлер ФРН Олаф Шольц.

 

 

12:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 45 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 31 об’єкта інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:35 Через погодні умови на ранок залишаються знеструмленими 51 населений пункт у Київській, Кіровоградській, Сумській, Черкаській, Чернігівській областях.

 

 

11:30 Сьогодні термін застосування графіків погодинних відключень по всій території України подовжений – обмеження будуть діяти з 14:00 до 23:00, попередили в Укренерго.

 

 

11:25 Вчора на запит «Укренерго» було активовано аварійне постачання електроенергії в Україну з 22:00 до 23:00 з енергосистеми Польщі, уточнили в Укренерго.

 

 

11:05 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

11:00 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

10:55 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби відбулося 100 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав по позиціях наших військ та населених пунктах 62 авіаційні удари (зокрема із застосуванням 95 КАБів), здійснив понад 4000 обстрілів, 149 із них – з реактивних систем залпового вогню.

Повітряні сили та ракетні війська і артилерія Сил оборони України вразили 13 районів зосередження особового складу та техніки, сім засобів ППО, два засоби ракетних військ і артилерії, радіолокаційну станцію противника.

Минулої доби загальні втрати російських загарбників становили 1100 осіб. Також ворог втратив 23 танки, 32 броньовані машини, 46 артилерійських систем, літак, 13 БпЛА оперативно-тактичного рівня, п’ять засобів ППО, одну РСЗВ, 58 автомобілів та 21 одиницю спеціальної техніки.

 

 

10:35 Попередньо поточної доби застосування графіків погодинних відключень планується з 14:00 до 19:00, але можливо, що період відключення може бути переглянутий, повідомили в Міненерго.

 

 

10:30 Минулої доби через дефіцит генерації, причиною якого є масовані російські атаки на енергетичні об’єкти, застосовувалися обмеження споживачів. Також у невеликому обсязі залучалася аварійна допомога із Польщі.

 

 

10:25 Через негоду знеструмлено близько 41 тисячі абонентів у 125 населених пунктах у Київській, Кіровоградській, Сумській, Чернігівській та Черкаській областях, повідомили в Міненерго.

 

 

08:35 Адміністрація Байдена дозволить українському військовому підрозділу "Азов" використовувати американську зброю, заявив у понеділок Держдепартамент США, знявши заборону, введену кілька років тому, пише The Washington Post.

 

 

08:20 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

231,3% танків (з них 2,8% за минулий тиждень),

  87,5% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

311,3% автомобільної техніки (з них 6,3% за минулий тиждень),

444,3% артилерійських систем (з них 9,9% за минулий тиждень),

 98,7% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

 59,9% засобів ППО (з них 0,9% за минулий тиждень),

 28,8% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

08:1Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, а в Азовському дислокується 7 кораблів, три з яких є носіями крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 24 ракетповідомили у Військово-морських силах ЗСУ. 

 

 

08:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• У ніч з 9 на 10 червня українські військові завдали удару по об'єктах російської протиповітряної оборони в окупованому Криму, ймовірно, із застосуванням ATACMS.

• Речник Південного оперативного командування Збройних Сил України капітан третього рангу Дмитро Плетенчук вчора спростував повідомлення телеканалу Sky News про те, що українські військові в ніч з 8 на 9 червня завдали удару по російському десантному кораблю класу «Ропуха» в Азовському морі.

• Новий міністр оборони Росії Бєлоусов зустрівся 10 червня з групою російських мілблогерів і військових коментаторів, це свідчить про те, що Кремль прагне частково використати заміну Бєлоусовим вкрай непопулярного колишнього міністра оборони Шойґу для налагодження зв'язків з ширшою спільнотою мілблогерів за допомогою кооптованих і лояльних воєнних оглядачів.

• Офіційні особи з Росії, Ірану та Китайської Народної Республіки провели двосторонні зустрічі в кулуарах зустрічі міністрів закордонних справ БРІКС у Нижньому Новгороді 10 червня.

• Національні збори Вірменії, ймовірно, проведуть надзвичайну сесію до 17 червня, під час якої вірменські опозиційні партії вимагатимуть відставки прем'єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна та його кабінету.

• Державний департамент США оголосив 10 червня, що США і Польща спільно створили у Варшаві Українську комунікаційну групу для протидії російській дезінформації, пропонуючи висвітлення війни в Україні на базі реальних фактів.

• Фінська влада повідомила, що на тлі постійних зусиль Росії, спрямованих на підрив фінського суверенітету, російський військовий літак 10 червня тимчасово порушив повітряний простір Фінляндії.

• Міністр оборони Росії Бєлоусов на своїй новій посаді, схоже, зосередиться на програмах охорони здоров'я для російських військовослужбовців.

 

 

07:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Українські військові продовжують рішуче давати відсіч спробам противника просунутися в глибину нашої території, завдають йому ефективного вогневого ураження, виснажуючи по всій лінії фронту.

Станом на 22:00 відбулося 81 бойове зіткнення. Ситуація залишається напруженою, проте контрольованою.

Впродовж доби Сили оборони уразили 13 районів зосередження особового складу противника, сім засобів ППО, один підрозділ артилерії та радіолокаційну станцію.

Разом з тим, російські загарбники завдали по території України два ракетні з застосуванням п’яти ракет та 45 авіаційних ударів із застосуванням 64 КАБів, задіяли 486 дронів-камікадзе. Також ворог здійснив понад 2900 обстрілів по позиціях наших військ та населених пунктах із застосуванням артилерії, мінометів, стрілецької зброї та озброєння бойових машин.

На Харківському напрямку відбулися чотири безуспішні атаки ворога в районах Вовчанська та Глибокого. Українські військові продовжують проводити заходи щодо посилення оборонних позицій та рубежів. Попередні втрати агресора на цьому напрямку склали 64 окупанти загиблими та пораненими. Знищено один танк, сім автомобілів та п’ять одиниць спеціальної техніки. Крім того, пошкоджено два танки, бойову броньовану машину, три артилерійські системи та чотири автомобілі. Також уражено 15 бліндажів та склад боєприпасів ворога.

На Куп’янському напрямку противник намагався відтіснити наші підрозділи із займаних позицій в районах населених пунктів Синьківка, Степова Новоселівка, Піщане та Берестове. Успіху не мав. Втрат позицій і територій не допущено.

На Лиманському напрямку кількість боєзіткнень зросла до 12. Російські окупанти намагалися просунутися в районах Дружелюбівки, Невського, Тернів, Торського, Григорівки та Серебрянського лісу. Всі атаки успішно відбито українськими захисниками.

На Сіверському напрямку обстановка суттєвих змін не зазнала. Чотири штурмові дії в районах Спірного, Івано-Дар’ївки та Верхньокам’янського для ворога завершились невдачею.

На Краматорському напрямку агресор сім разів намагався атакувати підрозділи Сил оборони в районах Нового, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки. Шість спроб російських окупантів прорвати наші рубежі успіху не мали. Ситуація напружена. Триває бій в районі Нового.

Найгарячіша обстановка залишається на Покровському напрямку. Ворог 21 раз намагався вклинитися в бойові порядки захисників України поблизу Євгенівки, Новоолександрівки, Новопокровського, Яснобродівки, Уманського та Карлівки. 19 ворожих атак відбито. Ще два боєзіткнення тривають неподалік Новоолександрівки та Новопокровського.

Сили оборони докладають максимум зусиль для виснаження та стримування російських загарбників. Попередні втрати агресора на цьому напрямку склали 198 окупантів вбитими та пораненими. Знищено літак СУ-25, один танк, бойову броньовану машину, гармату та чотири автомобілі.

На Курахівському напрямку ситуація залишається напруженою. Від початку доби кількість бойових зіткнень збільшилась до 17. Загарбники намагаються просунутися поблизу населених пунктів Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Костянтинівка та Парасковіївка. 14 ворожих атак успішно відбито Силами оборони. Тривають бої в районі Красногорівки. Вживаються заходи щодо недопущення просування російських військ в глибину нашої території.

На Времівському напрямку загарбники намагалися йти вперед поблизу Водяного та Старомайорського. Штурмові дії російських окупантів зазнали невдачі. Сили оборони контролюють ситуацію.

На Оріхівському напрямку окупанти здійснили одну безуспішну штурмову дію в районі населеного пункту Копані.

На Придніпровському напрямку нашими захисниками відбито дві атаки ворога в районі північніше Кринок. Втрат позицій не допущено.

На інших напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала.

11.06.2024