834-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:10 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Загальна кількість ворожих атак по всій протяжності фронту з початку доби - 69. Наразі ворог продовжує застосовувати авіацію та атакувати на кількох напрямках. Українські захисники тримають оборону.

На Харківському напрямку протягом дня ворог застосував уже 20 КАБів з території рф, зокрема з районів Бєлгорода та Шебекіно Бєлгородської області. Під бомбардування попали райони Вовчанська, Нескучного та Білого Колодязя. Штурмових дій ворога наразі не відмічено.

На Куп’янському напрямку ворог застосував некеровані авіаційні ракети в районі Стельмахівки, тривають бойові дії в районі М’ясожарівки.

За попередньою інформацією на Лиманському напрямку ворог за сьогодні втратив вбитими та пораненими 55 осіб. Українські захисники пошкодили по одній одиниці автотранспорту та ББМ. Загалом ворог намагався атакувати на напрямку дев’ять разів.

На Сіверському напрямку зросла активність ворога в районі Верхньокам’янського. Наразі протягом дня тут мали місце чотири боєзіткнення.

На Покровському напрямку наразі тривають вісім боїв, зокрема в районі Прогресу. Напрямок залишається одним з найгарячіших. Також ворог застосовує авіацію. Ворожими КАБами атаковані за сьогодні Новоселівка Перша, Прогрес, Карлівка. На Курахівському напрямку бомбардування зазнала Костянтинівка.

Помітно активізувався ворог на Времівському напрямку - тривають бої в районах Урожайного та Старомайорського. Загальна кількість атак ворога за добу зросла до дев’яти.

По одній новій спробі ворога атакувати побільшало на Оріхівському та Придніпровському напрямках.

На решті напрямків ситуація суттєвих змін не зазнала.

Сили оборони продовжують стримувати ворога та завдавати йому максимальних втрат на всій лінії фронту.

 

 

19:00 Наразі триває оптимізація штатної структури підрозділів Генерального штабу, заявив Головнокомандувач ЗС України Олександр Сирський. За його словами, в рамках реалізації стратегії розвитку видів і окремих родів військ до 2035 року удосконалюються структури військового управління.

"Триває оптимізація штатної структури підрозділів Генерального штабу. Зокрема, відбувається зменшення їх чисельності та позбавлення від невластивих функцій. Завдяки цьому вже посилені органи військового управління, які здійснюють командування військами в районах бойових дій."

 

 

18:25 Завтра, 7 червня, дефіцит в енергосистемі прогнозується впродовж всієї доби, повідомили в "Укренерго". Ліміти на споживання будуть діяти для кожної області з 00:00 до 24:00. При перевищенні лімітів можливе застосування аварійних відключень.

 

 

17:55 Угорщина може підтримати кандидатуру нідерландського прем'єр-міністра Марка Рютте на пост генсека НАТО, заявив прем'єр Угорщини Віктор Орбан, висунувши умову необов'язковості участі в операціях у військових операціях НАТО за межами території Альянсу:

"Ми збережемо наше членство, але ми не хочемо брати участь у військових діях за межами території НАТО, ми повинні мати для цього можливість. Юридично ми все ще маємо, але очікуємо, що це буде проголошено".

 

 

17:15 Озвучені Путіним цифри про кількість українських та російських полонених не відповідають дійсності, а є пропагандою, пояснив представник Головного управління розвідки Андрій Юсов.

 

 

16:20 Після того, як українським військовим дозволили завдавати ударів по російській території, НАТО планує розширити співпрацю з Україною у сфері обміну розвідданими, заявив помічник генерального секретаря НАТО з нових викликів безпеки Давид ван Віл. Альянс готує угоду, яка вводить нові рамки для обміну розвідувальними даними з Україною, роботу над якою планують завершити до ювілейного саміту НАТО, який відбудеться 9–11 липня у Вашингтоні, а також хоче допомогти Україні стати великим постачальником технологій після закінчення війни.

 

 

15:50 Сполучені Штати Америки та партнери продовжуватимуть допомагати Україні у боротьбі з російською агресією, інакше країна буде поневолена і вся Європа опиниться під загрозою, заявив президент США Джо Байден у промові на відзначенні 80-ої річниці висадки союзників у Нормандії. Байден зазначив, що Росія за час вторгнення в Україну втратила 350 тисяч військових загиблими або пораненими.

 

 

15:10 З 1 вересня 2024 року максимальна наповнюваність початкових класів державних і комунальних закладів загальної середньої освіти може становити не більш ніж 24 учні і 30 учнів для інших класів, повідомили в Міністерстві освіти і науки України. Наповнюваність класів, які навчаються дистанційно, під час дії воєнного стану може бути більшою, ніж 24 учні (для перших класів) і 30 учнів (для інших класів).

 

 

15:00 Уламки ще однієї крилатої ракети Х-101 знайшли на території РФ поблизу Новоаннінського на півночі Волгоградської області, за 270 км від аеродрому; ракета ймовірно впала під час ракетної атаки 1 червня, що свідчить про залп у 36 ракет (до України долетіли лише 35). З початку року це щонайменше четвертий підтверджений випадок, що ракета Х-101 падає під час запуску. Нещодавно РФ змінила зону для пусків крилатих ракет Х-101 – пускові рубежі стратегічних бомбардувальників Ту-95МС тепер на межі Саратовської та Волгоградської областей.

 

 

 

14:25 Президент України Володимир Зеленський прибув до Нормандії у Франції, де проведе низку важливих заходів і зустрічей:

"Нормандія. Попереду – важливі заходи та зустрічі для зміцнення нашої держави й посилення єдності всіх, хто поважає людські цінності та життя. А також – особлива подія, узяти участь у якій для нас дуже почесно: відзначення 80-річчя висадки союзників у Нормандії".

 

 

14:10 Міжнародні резерви України в травні, за попередніми оцінками Національного банку України, скоротилися на 7,9%, або на $3,4 млрд – до $39 млрд 033,8 млн. В НБУ пояснили:

"Така динаміка зумовлена валютними інтервенціями НБУ для забезпечення курсової стійкості та борговими виплатами країни в іноземній валюті, які частково були компенсовані надходженнями від розміщення валютних облігацій внутрішньої державної позики (валютні ОВДП) і від міжнародних партнерів".

 

 

13:50 Польські фермери вирішили продовжити до кінця нинішньої доби блокування руху українських вантажівок у пункті пропуску "Рава-Руська – Гребенне", повідомив речник Держприкордонслужби України полковник Андрій Демченко. За інформацією, отриманою від польської сторони, блокування руху в ПП "Гребенне" триватиме до 00:00 7 червня за київським часом.

 

 

13:05 На сьогодні близько 15% військовозобов'язаних українців уточнили свої дані в застосунку "Резерв+", в ефірі телемарафону повідомив речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін.

 

 

12:50 Угорщина братиме участь у саміті миру в Швейцарії 15–16 червня, країна буде представлена ​​на заході на рівні міністра закордонних справ, заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто, зазначивши (про відсутність Росії на саміті): "Ми вважаємо, що реальних результатів можна очікувати, якщо всі будуть за столом переговорів".

 

 

12:30 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

29 травня 2024 року українські ракетні удари пошкодили два російські залізничні пороми на кримській стороні переправи через Керченську протоку, що вивело їх з ладу. Ці залізничні пороми майже напевно були основним засобом залізничного транспортування російських ешелонів з паливом і боєприпасами до Криму через суворі заходи безпеки, що застосовуються на Керченському мосту. Росія також експлуатує ролкери для підтримки переміщення важких вантажів через протоку, які відновили роботу після удару.

Погіршення пропускної здатності залізничної переправи майже напевно спричинило значні тимчасові перебої в російських воєнних логістичних операціях і, потенційно, в постачанні палива до Криму. Росія майже напевно буде змушена якнайшвидше замінити залізнично-поромну переправу, що, ймовірно, вплине на її ширші морські логістичні операції, або ж ризикуватиме послабити свої процедури, використовуючи залізничний міст для транзиту палива і вибухових речовин. Український удар по поромній переправі і подальший напад на паливний склад, розташований неподалік, знову підкреслює вразливість протоки до її блокування Україною, незважаючи на значні інвестиції Росії в безпеку і протиповітряну оборону.

 

 

12:05 В ніч на 6 червня спецпідрозділ 9 департаменту української військової розвідки біля берегів тимчасово окупованого Криму завдав успішного удару по російському рейдовому буксиру проєкту 498 "Сатурн" або "Протей":

"Внаслідок операції в акваторії озера Панське чергове судно російських загарбників знищено. Руйнівного вогневого ураження було завдано після успішного прориву лінії оборонних загороджень окупантів у чорноморській акваторії".

 

 

11:45 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ і населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

11:40 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

11:35 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби зафіксовано 111 бойових зіткнень.

За уточненою інформацією. за минулу добу загалом ворог завдав по позиціях наших військ та населених пунктах один ракетний та 44 авіаційні удари (зокрема із застосуванням 47 КАБів), здійснив понад три тисячі обстрілів з різних типів озброєння, в тому числі 131 із застосуванням реактивних систем залпового вогню. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

Російські загарбники завдавали авіаційних ударів у районах населених пунктів Харківської області: Бугаївка, Вовчанськ з напрямку Шебекіно (рф), Охримівка з напрямку Корочі (рф), Ветеринарне з напрямку Бєлгородa (рф). Також російських авіаударів зазнали Новолюбівка, Серебрянський ліс Луганської області; Нове, Колодязі, Верхньокам’янське, Андріївка, Дружба, Північне, Желанне, Сокіл, Новоселівка Перша, Карлівка, Водяне, Старомайорське, Урожайне Донецької області; Токарівка, Дніпровське, Кринки Херсонської області.

За добу, що минула, Повітряні сили та ракетні війська і артилерія Сил оборони уразили 12 районів зосередження особового складу противника та кілька інших важливих об’єктів, зокрема дві наземні станції управління БПЛА та один ворожий засіб ППО.

Загалом минулої доби загальні втрати російських загарбників склали понад 1300 осіб вбитими та пораненими. Також ворог втратив 22 танки, 40 бойових броньованих машин, 48 артилерійських систем, три РСЗВ, один засіб ППО, 41 БпЛА ОТР, 63 автомобілі та 7 одиниць спеціальної техніки.

 

 

11:20 Сьогодні ліміти споживання електроенергії діють в усіх регіонах України протягом доби, повідомили в Укренерго.

 

 

11:15 Вчора на запит оператора енергосистеми Польщі, Україна з 11:00 до 16:00 приймала надлишки електроенергії з цієї країни.

 

 

11:10 Вчора з 20:40 у зв’язку з недотриманням лімітів споживання – диспетчерський центр  «Укренерго» був вимушений застосовувати аварійні відключення у Волинській, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській Запорізькій, Львівській, Одеській, Рівненській, Сумській, Харківській, Черкаській, Чернігівській областях, повідомили в Укренерго. О 21:35 аварійні відключення були скасовані в Одеській та Івано-Франківській, о 23:40 – у Харківській, Сумській, Київській, Черкаській, Чернігівській, Рівненській, Волинській, Львівській, Запорізькій, Кіровоградській областях.

 


11:05 Через негоду станом на ранок було знеструмлено 103 населені пункти, повідомили в Міненерго. Найбільше у Хмельницькій області – 63 населені пункти, та у Сумській – 24.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 84 населені пункти на території 11 областей України, підтверджено ураження 168 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:50 Україна та ЄС завершили перший етап скринінгу українського законодавства на відповідність до європейських норм, йде підготовка до другої фази, повідомила віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

 

 

10:20 Польські протестувальники сьогодні о 14:00 мають розблокувати пункт пропуску "Рава-Руська" на кордоні з Україною, анонсували польські прикордонники, повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі телемарафону.

 

 

10:15 Цієї ночі в акваторії Чорного моря в Криму спецпідрозділи ГУР МО знищили ще одне російське судно, заявив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону:

"Ще знищене сьогодні вночі одне вороже судно в чорноморській акваторії. Деталі будуть трошки згодом. Робота спецпідрозділів ГУР МО, морський удар, все влучно. І ще мінус один ворожий корабель... Власне це ще одна "морська нерухомість" на дні українського Чорного моря, на Кримському узбережжі. Це факт. Деталі будуть сьогодні. І так, яскраве відео буде також".

 

 

10:10 Спікер Палати представників Майк Джонсон вважає, що нинішніх дозволів для ЗСУ на використання зброї США по території Росії недостатньо, Вашингтон повинен перестати "займатись мікроменеджментом воєнних зусиль в Україні": "Я вже говорив про це і буду говорити знову. Ми будемо вести розмови з Білим домом про це".

 

 

10:05 Дронова атака на нафтобазу в районі Старого Оскола Бєлгородської області РФ у ніч на 6 червня була спецоперацією Головного управління розвідки Міноборони України, повідомило джерело в ГУР МОУ. Цілі уражено.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

229,1% танків (з них 2,9% за минулий тиждень),

  86,9% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

306,0% автомобільної техніки (з них 7,6% за минулий тиждень),

436,0% артилерійських систем (з них 9,5% за минулий тиждень),

 98,3% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

 59,1% засобів ППО (з них 1,1% за минулий тиждень),

 28,6% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 В результаті атаки російських шахедів спалахнула пожежа на одному з інфраструктурних об'єктів у Хмельницькій області, повідомив голова Хмельницької ОВА Сергій Тюрін.

 

 

09:20 У ніч на 6 червня російські війська завдали удару по Дніпропетровщині двома балістичними ракетами «Іскандер-М» з району Таганрога (РФ), а також атакували 18 ударними БпЛА типу «Shahed» із районів Приморсько-Ахтарськ (РФ), мис Чауда (ТОТ українського Криму). В результаті протиповітряного бою збито 17 ударних БпЛА у Миколаївській, Херсонській, Запорізькій та Хмельницькій областях.

За минулі сім днів було збито 115 із 125 (92%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:10 Станом на 07:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 4 російські кораблі, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 8 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Американські офіційні особи продовжують намагатися роз'яснити політику США щодо здатності України завдавати ударів по обмеженому колу російських військових об'єктів на території Росії за допомогою зброї, наданої США, але публічні повідомлення про політику США залишаються нечіткими.

• За повідомленнями, артилерійські боєприпаси, надані Заходом, почали надходити до українських військ на фронті, хоча і не в таких обсягах, які б дозволили українським військам повністю подолати нинішню перевагу російських військових в артилерійських снарядах.

• Російські ракетні удари й удари безпілотників завдали значної довгострокової шкоди українській енергосистемі, а влітку 2024 року Україна, за повідомленнями, зіткнеться зі ще більшими енергетичними обмеженнями.

• Українське видання «Ліга» повідомило 4 червня: джерело в ГУР України заявило, що в окупованій Україні та поблизу міжнародного кордону зосереджено близько 550 000 російських військових і воєнізованих підрозділів.

• Президент Путін заявив 4 червня, що колишній міністр оборони, а тепер секретар ради безпеки Росії Шойгу координуватиме зусилля з нарощування російського оборонно-промислового потенціалу разом з колишнім губернатором Тульської області й помічником президента Дюміним і заступником голови ради безпеки Мєдвєдєвим.

• Очевидне пониження в посаді колишнього першого віцеспікера ради федерації й секретаря «Єдіной Россіі» Турчака 4 червня, ймовірно, є частиною постійних зусиль Путіна, спрямованих на усунення від влади політичних і військових діячів, які не виправдали його довіру в 2023 році.

• Нещодавнє засідання призначеної Кремлем російської ради з прав людини, присвячене міграційній політиці Росії, відображає конкуруючі імперативи Росії щодо залучення мігрантів, щоб компенсувати дефіцит робочої сили в Росії, а також задовольнити ультранаціоналістичні антимігрантські настрої.

• Голова росгвардії Чеченської Республіки і депутат державної думи Росії Делімханов звинуватив заступника голови державної думи і голову партії «Нові люди» Даванкова в тому, що він порушує російську конституцію і намагається розділити російське суспільство, викриваючи постійну напругу між намаганнями Чечні діяти автономно і зусиллями російської держави регулювати ісламські екстремістські загрози з боку мігрантів і корінних мусульманських громад.

• Російська державна газова компанія «Газпром» вважає, що навряд чи зможе відновити обсяги продажу газу, які вона втратила після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну – це ілюструє, що західні санкції мають довгостроковий вплив на російські джерела доходів, які підтримують воєнні зусилля Росії.

• Російське видання журналістських розслідувань The Insider і молдовське видання "Маленькая страна" 5 червня опублікували розслідування, в якому детально описали, як колишній начальник Генерального штабу Молдови Горган працював агентом від імені ГРУ генштабу Росії.

• Ймовірно, Кремль уповноважив кримську філію створеного Кремлем державного фонду «Захисники вітчизни» допомагати надавати учасникам бойових дій у складі російських приватних військових компаній легальний статус ветеранів – можливо, в рамках постійних зусиль держави з централізації контролю над нерегулярними формуваннями, що діють в Україні.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Продовжується оборонна операція українських військ. Станом на 23:00 загалом відбулося 85 бойових зіткнень з російськими загарбниками.

Наші воїни виснажують ворога на всій протяжності лінії бойового зіткнення та в тилу. Цієї доби Повітряні сили та ракетні війська і артилерія уразили 12 районів зосередження живої сили окупантів, район зосередження ОВТ, два пункти управління БпЛА та радіолокаційну станцію.

З початку доби противник завдав по території України одного ракетного удару та 37 авіаударів (зокрема 40 КАБами), застосував 499 дронів-камікадзе. Здійснив 2742 обстріли по позиціях наших військ та населених пунктах із використанням різних типів озброєння.

На Харківському напрямку відбулося 5 бойових зіткнень із російськими загарбниками. Відбито три атаки у районах села Липці і міста Вовчанськ. У останньому тривають бойові дії у двох локаціях. Втрат позицій не допущено. Ситуація контрольована.

На Куп’янському напрямку противник 12 разів намагався витіснити наші підрозділи із займаних позицій. Бойові дії відбувалися в районах населених пунктів Синьківка, Степова Новоселівка, Стельмахівка, Чернещина та Дружелюбівка. 11 атак відбито. Втрат позицій не допущено. На даний час продовжується бій у районі Дружелюбівки.

На Лиманському напрямку обстановка суттєвих змін не зазнала - усі спроби противника просунутися вперед у районах Невського та в Серебрянському лісі успіху не мали.

На Сіверському напрямку противник теж проявляє активність – провів шість атак біля Верхньокам’янського, Виїмки та Роздолівки. П’ять – відбито, а одна, біля Роздолівки, ще триває. Втрат наших позицій не допущено.

На Краматорському напрямку ситуація напружена. Від початку доби агресор 11 разів намагався вибити підрозділи Сил оборони з позицій в районах Калинівки, Нового, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки. Вісім атак відбито. Ще три боєзіткнення тривають біля Калинівки та Іванівського. Ситуація під контролем Сил оборони.

На Торецькому напрямку ворог провів дві безуспішні атаки у бік Білої Гори.

На Покровському напрямку протягом доби російські окупанти продовжили спроби вклинитися в нашу оборону – відбито 15 атак, ще вісім триває. Загалом на напрямку відбулося 23 бойові зіткнення. Найбільшу активність сьогодні ворог проявляв біля села Сокіл. Наші захисники вживають активних заходів щодо стабілізації обстановки і недопущення просування окупантів вглиб території України.

На Придніпровському напрямку три атаки противника у районі Кринок зазнали невдачі. Втрат позицій не допущено.

На решті напрямків ситуація суттєвих змін не зазнала.

06.06.2024