833-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Ворог не припиняє атакувати вздовж майже всієї лінії фронту, концентруючи зусилля на Куп’янському і Покровському напрямках. На цей час загальна кількість ворожих наступальних та штурмових дій вже зросла до 81.

На Харківському напрямку російські загарбники сьогодні п’ять разів намагалися вибити наших воїнів з позицій. Чотири ворожі атаки українські захисники успішно відбили, одна, у районі Вовчанська, – триває. Противник за сьогодні втратив на напрямку 114 осіб живої сили. Українські захисники знищили броньовану машину, гармату, сім БпЛА, шість одиниць спецтехніки та чотири ворожих склади з боєприпасами.

Окупанти не полишають спроб тиснути на оборону українських захисників на Куп’янському напрямку. Намагаються покращити свої позиції в районах Дружелюбівки і Чернещини – тривають бойові дії. Загалом загарбники наростили кількість штурмових дій на Куп’янському напрямку до 12. 10 атак вже відбито. Станом на зараз ворог втратив 86 осіб вбитими та пораненими, знищено три російських бойових броньованих машини та автомобіль.

На Лиманському напрямку ворог сьогодні провів сім атак. Зараз продовжує тиснути у Серебрянському лісі – там тривають бойові дії у чотирьох локаціях. Ще один бій точиться біля Невського.

Покровський напрямок залишається найгарячішим. На цей час кількість ворожих атак тут зросла до 19. Найактивніше російські терористи продовжують тиснути у районі Сокола. Відповідно зазнають втрат у живій силі – за сьогодні це вже 354 особи. Окрім того, українські воїни знищили танк, три ББМ, сім гармат, наземний дрон та автомобіль. Пошкоджено ще 13 одиниць різної військової техніки загарбників.

Оріхівський напрямок – ворог тисне у районах Малої Токмачки і Щербаків – за сьогодні відбито вже п’ять ворожих атак.

На решті напрямків обстановка суттєвих змін не зазнала.

Підрозділи Сил оборони мужньо стримують спроби окупантів просуватися у глибину території України, завдають ворогу вогневого ураження.

 

 

20:10 Україна за останні дні вже використала американську зброю для ударів по території Росії, пише AP з посиланням на джерела. Водночас джерело агентства не уточнило, де саме було завдано такого удару.

 

 

19:35 Європейський банк виділить Україні 300 млн євро на підтримку енергетичного сектору України, повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. За його словами, гроші підуть на ремонтну кампанію пошкоджених внаслідок російських атак українських енергетичних об'єктів, а також децентралізацію енергогенеруючих потужностей.

 

 

19:00 6 червня ліміти на споживання електроенергії будуть діяти для кожної області з 00:00 до 24:00, повідомляє пресслужба "Укренерго". Зазначається, що дефіцит в енергосистемі прогнозується упродовж усієї доби – при перевищенні лімітів можливе застосування аварійних відключень для всіх категорій споживачів.

 

 

18:25 У РФ стався масштабний збій в роботі електронних сервісів держустанов та великих компаній внаслідок DDoS-атаки ГУР, пише Суспільне з посиланням на джерела. Як повідомляється, фактично паралізовано роботу низки державних установ та приватних компаній РФ.

 

 

17:50 Зеленський прибув з офіційним візитом до Катару, повідомляє пресслужба Президента. В рамках візиту Президент України зустрінеться з еміром країни Тамімом бін Хамадом Аль Тані – сторони обговорять продовження роботи з повернення викрадених Росією українських дітей та підготовку до Саміту миру. Також на зустрічі йтиметься про двосторонні економічні та безпекові питання.

 

 

17:15 Україна і Китай у Пекіні провели на рівні заступників міністрів закордонних справ політичні консультації. Українську сторону на консультаціях представляв перший заступник міністра закордонних справ України Андрій Сибіга, китайську – заступник міністра закордонних справ КНР Сунь Вейдун. У межах робочого візиту до Пекіна також відбулися зустрічі зі спеціальним представником уряду КНР з питань Євразії Лі Хуеєм, а також заступником завідувача міжнародного відділу ЦК КПК Чень Чжоу.

 

 

16:10 Голова кабінету президентки Молдови Маї Санду Адріан Белуцел прокоментував розслідування журналістів щодо зв’язків ексглави Генштабу Молдови з ГРУ:

«За подібні злочини проти держави мають карати найсуворішим чином. У 2021 році президент Мая Санду усунула цю людину з посади. Його позбавлять військового звання та державних нагород Meritul Militar та Credință Patriei, які йому вручили у 2006 та 2015 роках».

 

 

15:45 Головнокомандувач Збройних Сил України Олександр Сирський поінформував про ситуацію на фронті:

Противник продовжує проведення наступальних дій, зосереджуючи основні зусилля на Курахівському, Покровському, Купʼянському, Харківському напрямках. Окрім того, проводить активні штурмові дії у Вовчанську та на підступах до Часового Яру з метою оволодіння та взяття під контроль цих двох населених пунктів.

На інших напрямках ворог проводить наступальні дії з метою розтягування лінії активного фронту, сковування наших військ та недопущення перекидання їх на інші ділянки ведення бойових дій.

В цілому ситуація залишається складною внаслідок високої інтенсивності бойових дій та широкого використання противником бронетехніки, застосування значної кількості керованих авіаційних бомб.

На Харківському напрямку ворог концентрує свої головні зусилля та намагається просуватися в бік Глибоке – Липці, але зазнає значних втрат та не має успіху.

У Вовчанську наша головна задача на цьому етапі – стримати ворога, завдати йому максимальних втрат та поступово просуватись вперед для звільнення наших територій.

Складна ситуація в районі Купʼянська. Противник намагається прорвати оборону наших військ з двох напрямків. Тривають жорсткі бої. Наше завдання – зупинити ворога і примусити перейти його до оборони.

Моя задача – забезпечити цей напрямок достатньою кількістю боєприпасів та боєздатними резервами, що дозволить значно зміцнити оборону.

Попри всю складність ситуації, у нас є шанси змінити обстановку на нашу користь. І сили оборони роблять для цього все можливе.

 

 

14:50 У п'ятницю Європейська комісія надасть країнам – членам ЄС усну інформацію про прогрес у реформах України та Молдови, необхідних для вступу до ЄС; очікують, що обидві країни отримають позитивні відгуки, але Угорщина, ймовірно, буде скептично налаштована щодо України, написав редактор "Радіо Свобода" з питань Європи Рікард Юзвяк, зазначивши, що "є ще надія на те, що обидві країни розпочнуть переговори про вступ наприкінці червня, але годинник цокає".

 

 

14:10 "Укргідроенерго" підготувало проєкт будівництва тимчасової гідроспоруди на місці зруйнованої росіянами Каховської гідроелектростанції, повідомив генеральний директор Ігор Сирота в ефірі телемарафону. Гідроенергетики наразі чекають деокупації територій, щоб стати до робіт.

 

 

13:20 Колишній голова Генштабу Молдови Ігор Горган був інформатором російського ГРУ і пропонував російським військам вторгнутися в республіку, з'ясувало розслідування видання The Insider. Як виявили, молдавський військовий регулярно доповідав російським розвідникам про внутрішню політичну ситуацію в республіці, а також розповідав про візити представників Міноборони України, які закуповували в Молдови військову техніку і снаряди для протистояння у війні з Росією. У квітні 2022 року, вже після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, листування Горгана та його російського куратора активізувалося. Зокрема військовий повідомляв, що «Укроборонекспорт» намагається викупити в Молдови шість літаків МіГ-29, і "українці вже три тижні ходять нашим міністерством оборони і просять усе підряд, особливо снаряди до артилерії".

 

 

12:35 З початку повномасштабного вторгнення Росії потужність виробництва електроенергії в Україні зменшилась з 55 до 20 ГВт, пише Financial Times.

 

 

12:10 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ і населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

12:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

11:55 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби відбулося 110 бойових зіткнень. За уточненою інформацією, ворог завдав по позиціях наших військ та населених пунктах три ракетні удари із застосуванням 4 ракет, 61 авіаудар (зокрема скинув 82 КАБи), здійснив понад чотири тисячі обстрілів, серед них 120 – із реактивних систем залпового вогню.

Вчора Повітряні сили та ракетні війська й артилерія уразили 15 районів зосередження особового складу, пункт управління, район зосередження ОВТ, артилерійський засіб, базу пально-мастильних матеріалів, радіолокаційну станцію, станцію РЕБ, наземну станцію управління БПЛА, три засоби ППО та два інших важливих об’єкти противника.

У підсумку, минулої доби загальні втрати російських загарбників становили 1280 осіб. Також ворог втратив 12 танків, 16 бойових броньованих машин, 40 артилерійських систем, одну РСЗВ, три засоби ППО, 39 БпЛА оперативно-тактичного рівня, дві ракети, 69 автомобілів та 12 одиниць спеціальної техніки.

 

 

11:50 США готові надати Україні кредит у розмірі $50 млрд, який буде погашатися прибутками від заморожених російських активів, якщо ЄС зможе продовжити санкції проти Москви на невизначений термін, пише Financial Times. Вашингтон наполягає на досягненні угоди перед самітом G7 в Італії наступного тижня, де механізм фінансування за рахунок прибутку від заморожених активів, ймовірно, стане центральним елементом підтримки України.

 

 

11:35 Найближчими тижнями влада США оголосить про постачання додаткових «істотних можливостей в Україну», повідомив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

 

 

11:20 Сьогодні ліміти споживання електроенергії діють в усіх регіонах України протягом доби, повідомили в Укренерго.

 

 

11:15 Вчора Диспетчерський центр «Укренерго» неодноразово звертався до обленерго з вимогою дотримуватись доведених до областей лімітів, попри це споживання електроенергії протягом дня продовжувало зростати, і через значне перевищення лімітів «Укренерго» було вимушене застосовувати з 14:21 аварійні відключення в Донецькій, Житомирській, Миколаївській, Київській, Харківській, Хмельницькій областях та м. Київ; з 14:49 були застосовані спеціальні графіки аварійних відключень для всіх категорій споживачів у Донецькій, Миколаївській, Київській, Івано-Франківській, Рівненській, Закарпатській, Тернопільській, Вінницькій, Харківській областях; о 15:30, після повернення споживання в межі визначених лімітів, аварійні відключення були скасовані, обленерго задіяли графіки погодинних відключень, повідомили в Укренерго.

Ввечері, у зв’язку з недотримання лімітів споживання, диспетчерський центр «Укренерго» знову був вимушений застосовувати аварійні відключення. З 21:15 – у Донецькій, Сумській, Івано-Франківській, Волинській, Львівській, Рівненській областях, з 21:27 – у Харківській, з 23:41 – в Черкаській, Івано-Франківській, Львівській, Рівненській, Вінницькій областях. О 00:57 аварійні відключення були скасовані, для дотримання лімітів обленерго задіяли графіки погодинних вимкнень.

 

 

11:10 Вчора для подолання дефіциту в енергосистемі на запит «Укренерго» було активовано аварійне постачання електроенергії в Україну з 22:00 до 24:00 з енергосистем Румунії та Польщі.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 102 населені пункти на території 11 областей України, підтверджено ураження 102 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

11:00 Російська армія вночі атакувала безпілотниками Полтавську область, є влучання в промисловий об'єкт, повідомив голова Полтавської обласної військової адміністрації Філіп Пронін у середу вранці.

 

 

10:50 Польські фермери продовжують блокування руху вантажівок у пункті пропуску «Рава-Руська – Гребенне», повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко.

 

 

10:45 Минулої доби потреби споживачів покривалися власною генерацією, комерційним імпортом та аварійною допомогою з енергосистем Румунії та Польщі у години вечірнього максимуму споживання, повідомили в Міненерго.

 

 

10:40 Через негоду (зливи, град, сильний вітер) залишаються знеструмленими близько 230 населених пунктів. Найбільше, понад 100, – у Хмельницькій області, повідомили в Міненерго.

На Львівщині на одній з високовольтних підстанцій з технологічних причин вимкнулося та загорілося обладнання. Внаслідок цього знеструмлювалась підстанція. До гасіння пожежі залучалась ДСНС. На Київщині вимикалась високовольтна повітряна лінія. Розрахункові точки пошкодження розташовані на території Білорусі. Лінію включено в роботу. На Івано-Франківщині та в Чернігівській області знеструмлювалися повітряні лінії обленерго. Всіх уже заживлено.

 

 

10:30 Президенти США та України Джо Байден і Володимир Зеленський двічі зустрінуться протягом наступних двох тижнів: під час церемоній з нагоди 80-річчя висадки союзників у Нормандії 6–7 червня і 13–15 червня в італійському Барі на саміті G7, сказав радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

228,4% танків (з них 2,8% за минулий тиждень),

  86,7% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

305,0% автомобільної техніки (з них 7,5% за минулий тиждень),

434,4% артилерійських систем (з них 9,2% за минулий тиждень),

 98,0% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 59,0% засобів ППО (з них 1,1% за минулий тиждень),

 28,6% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:30 Вночі росіяни атакували 27 ударними БпЛА типу «Shahed» із районів Курськ (РФ), мис Чауда (ТОТ Криму). В результаті протиповітряного бою збито 22 шахеди у Миколаївській, Херсонській, Дніпропетровській, Сумській та Полтавській областях

За минулі сім днів було збито 130 із 139 (94%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:25 Станом на 06:30 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який не є носієм крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Окремі російські військові оглядачі продовжують скаржитися на те, що можливості українських безпілотників та засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ) переважають на полі бою, наголошуючи на швидких і постійних циклах тактичних і технологічних інновацій, які формують простір бою в Україні.

• Як повідомляється, Україна та її партнери підготували документ для Глобального саміту миру в Швейцарії 15 червня, який закликає до майбутньої взаємодії з Росією з обмеженого кола питань, пов'язаних з російським вторгненням в Україну, хоча Кремль, як і раніше, навряд чи візьме участь у змістовних переговорах щодо цієї пропозиції або будь-якого ширшого врегулювання війни в Україні.

• Росія проводить широкомасштабну кампанію гібридної війни, спрямовану проти країн НАТО, паралельно із зусиллями Кремля з нарощування своїх звичайних воєнних можливостей у рамках підготовки до потенційного конфлікту з НАТО.

• Спільне розслідування російського опозиційного студентського журналу DOXA та ресурсу з відкритим вихідним кодом Kidmapping висвітлює роль підтримуваної Кремлем Російської православної церкви у русифікації українських дітей, яких російська влада депортувала до Росії.

• Президент Росії Путін 4 червня призначив першого заступника голови ради федерації та секретаря «Єдиной Россіі» Андрєя Турчака виконувачем обов'язків губернатора Республіки Алтай.

• Новопризначений міністр оборони Росії Бєлоусов, за повідомленнями, запросив кількох російських військових кореспондентів і мілблогерів зустрітися з ним, щоб кооптувати кількох учасників російського інформаційного простору, що викликало обмежену критику з боку відомого російського мілблогера.

• За повідомленнями, російські військові продовжують примусово відправляти військовослужбовців, у тому числі тих, хто має серйозні проблеми зі здоров'ям, воювати в Україні.

• Росія продовжує зусилля з мілітаризації депортованої української молоді та підготовки її до майбутньої служби в російських збройних силах.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Станом на 22:30  відбулося 99 бойових зіткнень. Ситуація на фронті залишається напруженою, але контрольованою. Сили оборони продовжують рішуче протидіяти спробам російських загарбників просунутися в глибину території України, спрямовують зусилля на зрив виконання окупантами планів наступу.

Російський агресор намагається використати перевагу в живій силі, техніці та підтримку з повітря. Незважаючи на інтенсивний ворожий натиск, українські воїни дають бій ворогу, утримують оборонні рубежі та позиції.

Протягом доби противник завдавав по території України три ракетні удари із застосуванням чотирьох ракет та 45 ударів авіацією із використанням 52 КАБів, задіяв 479 дронів-камікадзе. Разом з тим, російські агресори здійснили 2862 обстріли по позиціях наших військ та населених пунктах із використанням різних типів зброї.

На Харківському напрямку російські окупанти чотири рази, за підтримки авіації з напрямку Шебекіно з території російської федерації, намагалися штурмувати позиції наших підрозділів в районі Вовчанська. Усі ворожі атаки були безуспішними. За наявною інформацією, втрати агресора на даному напрямку склали 96 осіб загиблими та пораненими. Знищено один танк, чотири артилерійські системи, сім БпЛА, дев’ять автомобілів та шість одиниць спеціальної техніки. Також п’ять автомобілів і одну артсистему було пошкоджено. Уражено 14 бліндажів і склад з боєприпасами.

На Куп’янському напрямку ворог атакував 14 разів наші позиції поблизу населених пунктів Петропавлівка, Синьківка, Стельмахівка та Новоєгорівка. Підрозділи Сил оборони відбили 11 наступальних дій противника. Ситуація напружена. Неподалік Степової Новоселівки, Берестового та Невського ще тривають три боєзіткнення. На цей час на даному напрямку ворог втратив 92 окупанти вбитими та пораненими. Знищено дві бойові броньовані машини, автомобіль та БпЛА.

На Лиманському напрямку за день російські війська двічі безуспішно атакували українських захисників з районів Житлівки та Кремінної.

Також безуспішною виявилась спроба окупантів наблизитися до Білогорівки на Сіверському напрямку.

На Краматорському напрямку ситуація дещо напружена. Від початку доби агресор сім разів намагався атакувати підрозділи Сил оборони в районах Калинівки, Кліщіївки, Андріївки та Часового Яру. Чотири атаки відбито без успіху для противника. Ще три боєзіткнення тривають. Ситуація під контролем Сил оборони.

Інтенсивно атакував ворог українських захисників на Покровському напрямку. Тут впродовж дня агресор здійснив 37 штурмових дії. Найбільша активність російських окупантів зберігається в районі Очеретиного звідки ворог у різних напрямках намагається вклинитися в наші бойові порядки. 27 атак українські захисники вже відбили, ще 10 боєзіткнень – тривають. Ситуація складна. Сили оборони докладають зусиль для недопущення просування противника в глибину нашої території.

На Курахівському напрямку на цей час доби відбулося сім бойових зіткнень. Загарбники намагаються просунутися в районах населених пунктів Красногорівка, Парасковіївка та Водяне. Підрозділи Сил оборони відбили п’ять атак противника. Поблизу Красногорівки ще тривають два бойові зіткнення.

На Времівському напрямку відбулося шість ворожих атак в районі Костянтинівки, Золотої Ниви, Урожайного та Старомайорського. Сили оборони відбили всі штурмові дії та контролюють ситуацію.

На Оріхівському напрямку п’ять спроб противника наблизитися до наших позицій поблизу Малої Токмачки, Роботиного, Новоданилівки та Малих Щербаків зазнали невдачі. Втрат позицій не допущено.

На Придніпровському напрямку окупанти не полишають намірів вибити Сили оборони з позицій на лівобережній частині Дніпра. Дві спроби російських окупантів відтіснити наших захисників від Кринок зазнали невдачі.

Українські воїни завдають російським військам відчутних втрат, активно застосовують засоби вогневого ураження по живій силі ворога та техніці.

05.06.2024