830-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:25 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Кількість бойових зіткнень з початку доби складає 55. Як і раніше, найнапруженіша ситуація на Покровському напрямку. Сили оборони дають жорстку відсіч та стримують натиск противника.

Харківщина продовжує потерпати від російських авіаударів – за сьогодні їх було вже 10. У другій половині дня бомбардуванню російськими загарбниками з напрямку Бєлгорода (російська федерація) піддалися райони населених пунктів Шестакове, Ветеринарне і Липці. Окрім того, на Харківському напрямку російські окупанти здійснили ще один невдалий штурм неподалік села Стариця. Українські воїни активно нищать ворога – станом на зараз окупанти втратили на напрямку 117 осіб живої сили, знищено два російські танки, бронемашину, гармату, вісім автомобілів та дві одиниці спецтехніки. Також перестали існувати п’ять ворожих бліндажів і два склади боєприпасів.

На Куп’янському напрямку триває бій в районі Невського. Все інше – без змін.

На Краматорському напрямку від початку доби противник сім разів намагався покращити своє тактичне положення. Діяв у районах Калинівки і Кліщіївки. Всі ворожі атаки відбито.

Чотири з 17 боїв ще тривають на Покровському напрямку. Російські загарбники атакують поблизу населених пунктів Нетайлове та Сокіл. Загальні втрати ворога на напрямку досить значні – 358 осіб вбитими та пораненими, знищено танк, дві бронемашини та шість гармат і мінометів. Ще шість одиниць військової техніки окупантів пошкоджено. Інформація уточнюється.

На решті напрямків обстановка на цей час суттєвих змін не зазнала.

 

 

19:50 За минулий тиждень, з 27 травня по 2 червня, за зведеннями Генштабу ЗСУ, було відбито 820 російських атак (позаминулого тижня – 869), при цьому знищено 8670 одиниць особового складу (позаминулого – 8900): у середньому 10,6 втрати особового складу ворога за атаку (позаминулого – 10,2).

Найбільше атак було на Покровському (198 vs 214 позаминулого тижня) та Новопавлівському (122 vs 118) напрямках

 

 

 

 

19:05 3 червня відключення електроенергії можуть застосовувати з 00:00 протягом усієї доби, повідомляє пресслужба "Укренерго". У зазначені години встановлено ліміти споживання, у разі перевищення яких будуть застосовувати відключення світла.

 

 

18:30 Саудівська Аравія не планує брати участі в Саміті миру в Швейцарії, пише Bild з посиланням на джерела. Повідомляється, що причиною такого рішення є відсутність Росії на Саміті миру.

 

 

17:55 У російській Ухті сталася пожежа на нафтопереробному заводі "Лукойла", повідомляють російські ЗМІ. Російська влада зазначає, що в результаті пожежі є постраждалі та загиблі.

 

 

17:20 Сполучені Штати повинні дозволити Україні вражати військові об'єкти на території Росії далекобійними ракетами ATACMS, вважає Зеленський. За його словами, Росія продовжує використовувати далекобійну артилерію та близько 300 систем озброєння з десятками тисяч ракет на своєму боці кордону, щоб атакувати Україну.

"Чи достатньо цього? Ні. Чому? Тому що я навів вам приклад аеродромів, з яких Росія постійно веде вогонь, спокійно знаючи, що Україна не буде стріляти у відповідь, бо не має відповідних систем і дозволів".

 

 

16:45 У ВМС спростували російський фейк про знищення кораблів і катерів, повідомляє Служба зв’язків з громадськістю командування Військово-морських сил ЗСУ.

"У російських так званих ЗМІ розповсюджується дезінформація щодо знищення кораблів та катерів Військово-морських сил ЗС України.

Так, прикриваючись намаганням вразити кораблі Військово-морських сил ЗС України, Російська Федерація вчергове завдала удару по цивільних об’єктах, пошкодивши портову інфраструктуру. Росія продовжує робити все можливе, щоб заблокувати морські шляхи до портів України".

 

 

16:10 Макрон дозволив Україні бити ракетами Scalp по аеродромах РФ в Бєлгороді та Курську, пише BBC з посиланням на джерела. Згідно з джерелами, слова президента Франції Емманюеля Макрона про те, що Україна повинна мати право бити по військових об'єктах на території РФ, можна трактувати як "зелене світло" на удари по російських аеродромах ракетами Scalp/Storm Shadow.

 

 

15:35 Українські командири на фронті очікують, що більшість нових солдатів прибудуть з поганою підготовкою, пише Washington Post. Як повідомляє видання, командири "вже давно" нарікають на незадовільну підготовку новобранців у навчальних центрах – через недостатню підготовку їм часто доводиться тижнями навчати мобілізованих базових навичок, наприклад стрільбі. Водночас командири фронтових підрозділів вітають будь-яке нове підкріплення, враховуючи, що деякі підрозділи вже місяцями перебувають без підкріплення.

 

 

15:00 Зеленський візьме участь у саміті G7, заявила прем'єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні. Водночас італійська прем'єрка не уточнила, чи буде Зеленський в Італії особисто, чи долучиться по відеозв'язку.

 

 

14:25 Зеленський зустрівся із президентом Сінгапуру Тарманом Шанмугаратнамом, повідомляє пресслужба Офісу президента. Зазначається, що Президент України поінформував про підготовку до Глобального саміту миру. Лідери також обговорили перспективи поглиблення українсько-сінгапурських відносин. Зеленський окремо наголосив на зацікавленості України у виведенні співпраці з Асоціацією держав Південно-Східної Азії на новий рівень.

 

 

13:50 Британській МІ5 доручили зосередитися на шпигунах з Росії, Китаю та Ірану, пише The Telegraph з посиланням на джерела. Видання зазначає, що війна Росії в Україні, зростання кількості китайських агентів, що діють у Британії, і використання Іраном організованої злочинності значно змістили фокус уваги національної служби контррозвідки Британії МІ5. Підтримка Британією України у війні проти Росії також призвела до посилення шпигунської активності. Тому, згідно з джерелами видання, міністри попросили спецслужбу "перенести більшу частину своїх зусиль на загрозу шпигунства, особливо на загрозу, яка походить від таких держав, як Китай, Росія, а останнім часом також від Ірану".

 

 

13:15 Китай допомагає РФ тиснути на інші країни, щоб вони не брали участь у Саміті миру, заявив Зеленський.

"Росія, використовуючи китайський вплив у регіоні, використовуючи також китайських дипломатів, робить все, щоб зірвати мирний саміт.

На жаль, це прикро, що така велика незалежна потужна країна, як Китай, є інструментом в руках Путіна".

 

 

12:40 Екстрені відключення світла скасовані по всій території України, повідомляє пресслужба "Укренерго". Графіки лімітів споживання 2 червня будуть діяти з 18:00 до 24:00, як планувалось раніше.

 

 

12:05 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби відбулося 98 бойових зіткнень. За уточненою інформацією, ворог завдав по позиціях наших військ та населених пунктах сім ракетних ударів із застосуванням 62 ракет, 43 авіаудари із застосуванням 48 КАБів, понад чотири тисячі обстрілів з різних видів озброєння, в тому числі 110 із застосуванням реактивних систем залпового вогню.

За минулу добу Повітряні сили та ракетні війська і артилерія уразили 20 районів зосередження особового складу та три артилерійські системи противника.

У підсумку, минулої доби загальні втрати противника становили 1080 осіб. Також ворог втратив 25 танків, 33 бойові броньовані машини, 49 артилерійських систем, одну РСЗВ, шість засобів ППО, 82 БпЛА ОТР, 38 ракет, 86 автомобілів та 14 одиниць спеціальної техніки.

 

 

11:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

11:45 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

11:35 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби відбулося 98 бойових зіткнень. За уточненою інформацією, ворог завдав по позиціях наших військ та населених пунктах сім ракетних ударів із застосуванням 62 ракет, 43 авіаудари із застосуванням 48 КАБів, понад чотири тисячі обстрілів з різних видів озброєння, в тому числі 110 із застосуванням реактивних систем залпового вогню.

За минулу добу Повітряні сили та ракетні війська і артилерія уразили 20 районів зосередження особового складу та три артилерійські системи противника.

У підсумку, минулої доби загальні втрати противника склали 1080 осіб. Також ворог втратив 25 танків, 33 бойові броньовані машини, 49 артилерійських систем, одну РСЗВ, шість засобів ППО, 82 БпЛА ОТР, 38 ракет, 86 автомобілів та 14 одиниць спеціальної техніки.

 

 

11:30 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 108 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 120 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:45 2 червня в Україні почали застосовувати екстрені відключення світла через обстріли РФ, повідомили у пресслужбі "Укренерго". Аварійні відключення будуть застосовувати з 09:00 і протягом доби у всіх областях, окрім Львівської, Волинської та Закарпатської.

 

 

10:30 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

227,2% танків (з них 2,8% за минулий тиждень),

  86,4% бойових броньованих машин (з них 0,9% за минулий тиждень),

301,5% автомобільної техніки (з них 6,6% за минулий тиждень),

429,5% артилерійських систем (з них 8,2% за минулий тиждень),

 97,8% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 58,4% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 28,6% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

10:00 Україна наразі має підтвердження 106 країн світу щодо їхньої участі в Саміті миру у Швейцарії, заявив Зеленський. Водночас Президент України зазначив, що Росія нарощує зусилля у спробі зірвати проведення Саміту.

"Росія сьогодні їздить багатьма країнами світу, погрожуючи блокадою харчової продукції, агропродукції або хімії, ... цінами на енергетику або просто тисне на інші держави світу, щоб вони не були на саміті".

 

 

09:15 Зеленський зустрівся із міністром оборони США Ллойдом Остіном в Сінгапурі, повідомляє пресслужба Президента. Сторони обговори оборонні потреби України, посилення ППО, коаліцію винищувачів F-16 та підготовку двосторонньої безпекової угоди.

 

 

08:30 Румунія розглядає можливість постачати до України системи ППО Patriot, заявив премʼєр-міністр Румунії Марчел Чолаку. Раніше президент країни Клаус Йоханніс повідомляв, що таке рішення потребує схвалення Вищою радою національної оборони, однак воно, як зазначає Чолаку, має спиратися на висновки спеціалістів та фахівців, які мають знайти найкращий варіант передачі та використання систем ППО Patriot.

 

 

07:45 Вночі 2 червня Сили оборони знищили 24 із 25 шахедів, повідомив командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук. БПЛА було збито у межах Миколаївської, Одеської, Херсонської, Київської, Хмельницької, Дніпропетровської, Кіровоградської та Вінницької областей.

 

 

07:00 Станом на 06:30 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 3 російські кораблі, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

06:00 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• У ніч з 31 травня на 1 червня російські війська завдали масштабних ударів безпілотниками і ракетами, переважно спрямованих на українську енергетичну інфраструктуру.

• Нинішня відсутність ясності щодо американських обмежень на використання Україною наданої США зброї для враження військових цілей на російській території позбавляє можливості стримати подальші російські наступальні зусилля через кордон на північ України.

• Окремі західні уряди визначають розрізнені політики щодо майбутнього використання Україною винищувачів F-16, наданих Заходом.

• Президент України Володимир Зеленський визнав, що деякі українські резервні бригади залишаються недоукомплектованими, і заявив, що повільне надходження американської безпекової допомоги ускладнює зусилля України з ефективного залучення резервів до поточних оборонних операцій.

• Міністерство юстиції Росії 1 червня визнало «іноземним агентом» громадський рух «Дорога додому», який об'єднує родичів мобілізованих російських військовослужбовців і закликає до демобілізації їхніх родичів.

 

 

05:55 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Загальна кількість російських втрат (вбитих і поранених) з початку війни в лютому 2022 року, ймовірно, досягла 500 000. У 2024 році російські втрати залишилися на високому рівні, і в травні середні втрати російського особового складу становили понад 1200 осіб на день – це найвищий показник з початку війни.

Підвищений рівень втрат, найімовірніше, є відображенням наступу Росії на виснаження, який ведеться на широкому фронті. Дуже ймовірно, що більшість російських військ отримують лише обмежену підготовку, і вони не здатні проводити складні наступальні операції. Як наслідок, Росія застосовує дрібномасштабні, але дорогі атаки хвилями, намагаючись послабити українську оборону.

Росія продовжує набирати додаткові сили для підтримки такого підходу. Однак потреба в постійному поповненні особового складу на передовій майже напевно і надалі обмежуватиме здатність Росії формувати підрозділи з більш високим рівнем боєздатності.

 

 

05:50 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

 

02.06.2024