828-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:20 Рішення США дозволити Україні удари американською зброєю по території Росії стосується не лише Харківської області, заявив директор із питань Європи Ради національної безпеки Білого дому Майкл Карпентер. Карпентер зазначив, що з міркувань оперативної безпеки не може розкривати деталі умов, за яких Україна може завдавати ударів по російській території.

"Це стосується всього регіону на півночі, де російські сили обстрілюють Україну. Раніше вони могли відносно безпечно звідти обстрілювати, але тепер українські сили можуть використовувати наші боєприпаси та зброю, щоб мати можливість вести вогонь у відповідь.

Як я щойно сказав, ці рекомендації стосуються північного кордону в Харківській і Сумській областях, де російські сили ведуть вогонь по Україні."

 

 

20:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Кількість бойових зіткнень зросла до 70. Як і раніше, найнапруженіша ситуація на Покровському напрямку. Сили оборони стримують натиск і дають рішучу відсіч діям противника.

На Харківському напрямку ворог продовжує застосовувати керовані авіаційні бомби по українських населених пунктах з території російської федерації. Ще три КАБи з напрямку російського Бєлгорода скинули терористи на Білий Колодязь. Загалом, від початку доби це село зазнало шість бомбових ударів КАБами з повітряного простору російської федерації.

На Куп’янському напрямку противник 10 разів намагався штурмувати позиції Сил оборони. Бойові дії ще тривають неподалік населених пунктів Петропавлівка Берестове та Дружелюбівка. Ситуація контрольована.

На Лиманському напрямку ворог дещо активізувався в районі Торського. Українські захисники стійко тримають позиції і не дають окупантам просунутися вперед.

На Сіверському напрямку противник знову проявляє активність в районі Роздолівки. Ситуація контрольована.

На Краматорському напрямку від початку доби противник шість разів здійснив спроби покращити своє тактичне положення. О другій половині дня українські захисники відбивали ворожі атаки поблизу Нового, Андріївки та Богданівки.

На Покровському напрямку ще тривають 11 з 24 боїв з початку поточної доби. Російські загарбники атакують поблизу населених пунктів Новоолександрівка, Сокіл, Уманське та Євгенівка.

На Курахівському напрямку кількість бойових дій не змінилась. Разом з тим, ворог наніс бомбових ударів по Ілінці із застосуванням трьох КАБів та Єлизаветівці із застосуванням двох КАБів.

На Времівському напрямку агресор теж продовжує застосовувати керовані авіаційні бомби. По одному КАБу ворог скинув на Велику Новосілку та Урожайне.

На решті напрямків обстановка суттєвих змін не зазнала.

 

 

20:10 1 червня ліміти на споживання електроенергії для промисловості та побутових споживачів діятимуть по всій Україні з 18:00 до 23:00, повідомляє пресслужба "Укренерго". При перевищенні лімітів обленерго можуть застосовувати графіки погодинних відключень.

 

 

19:35 Китай відмовився брати участь у Глобальному саміті миру, повідомила речниця МЗС Китаю Мао Нін. За її словами, Саміт миру у Швейцарії не відповідає вимогам Китаю, які, зокрема, передбачають участь у заході і України, і Росії. Речниця зазначила, що Китай надає великого значення тому, що Швейцарія приймає перший саміт миру щодо України, і з початку цього року підтримує тісні контакти з Берном та "відповідними сторонами з цього приводу".

 

 

19:00 Німеччина передасть Україні ще одну систему протиповітряної оборони Patriot, повідомили у міністерстві закордонних справ Німеччини.

"Жорстока агресія Путіна проти України і його провокації на зовнішніх кордонах ЄС і НАТО вимагають нашої непохитної єдності. Держави, які зазнали нападу, мають право не лише захищати свою територію, але й захищати своїх громадян. Наша військова підтримка України відповідає цим принципам".

 

 

18:25 Польща працює над новим 45-м пакетом військової допомоги для України, заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. Водночас Сікорський зазначив, що немає жодних обмежень щодо використання зброї, яку Польща постачає Україні.

 

 

17:50 Уряд ухвалив рішення підвищити ціни на електроенергію для населення, повідомили у Міністерстві енергетики України. За рішенням уряду до 30 квітня 2025 року встановлюється єдина фіксована ціна для індивідуальних та колективних побутових споживачів на рівні 4,32 грн/кВт. Новий тариф діятиме з 1 червня 2024 року до кінця квітня 2025 року.

 

 

17:15 Україна підписала безпекову угоду з Норвегією, повідомляє Офіс президента. Цього року Норвегія надасть Україні щонайменше 1,2 млрд євро військової допомоги – і майже 6,4 млрд євро в довгостроковій програмі з підтримки України на 2023–2027 роки. Разом із союзниками Норвегія допомагатиме Україні розвивати спроможності у сфері сучасних бойових літаків і вже фіксує чітку готовність передати винищувачі F-16. Норвегія також зробить внесок у розвиток морських спроможностей у Чорному й Азовському морях, продовжить надавати системи NASAMS, а також обладнання до них, і навчатиме фахівців. Зазначається, що Україна та Норвегія працюватимуть над поглибленням оборонно-промислового співробітництва.

 

 

16:40 Нідерланди не проти використання Україною винищувачів F-16 на території Росії, заявила міністерка закордонних справ Нідерландів Ганке Брюїнс-Слот. Міністерка додала, що Нідерланди готові зробити все можливе, щоб "якнайшвидше дозволити F-16 літати в небі України".

 

 

16:05 Україна та Ісландія уклали безпекову угоду, повідомляє Офіс президента. У межах угоди протягом 2024–2028 років Ісландія щороку виділятиме щонайменше 30 млн доларів. Ісландія також готова фінансувати, закуповувати та постачати оборонні матеріали й спорядження. Як зазначається, планується співпраця з Україною для розвитку її оборонної промисловості.

 

 

15:30 Правоохоронці викрили заступника голови Рівненської облради на хабарі у пів мільйона гривень, повідомляє пресслужба НАБУ. За даними слідства, в кінці 2021 року приватний підприємець на електронному аукціоні придбав непрацюючий дитячий санаторій, який колись перебував у комунальній власності. Заступник голови облради, дізнавшись, що покупець також хоче отримати у власність матеріальні цінності санаторію та землю під ним, пообіцяв сприяння. Наразі НАБУ, Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Служба безпеки України повідомили посадовцю про підозру.

 

 

14:55 Зеленський 1 червня поїде до Сінгапуру на безпекову конференцію "Діалог Шангрі-Ла", пише Reuters з посиланням на джерела. Очікується, що допомога Україні у сфері безпеки буде одним з ключових питань, які обговорюватимуться на цьогорічному діалозі. Зазначається, що серед учасників головної безпекової конференції Азії є міністр оборони США Ллойд Остін і міністр оборони Китаю Дун Цзюнь.

 

 

14:20 Україна і Швеція підписали безпекову угоду, повідомляє Офіс президента. Впродовж 2024–2026 років Швеція надасть Україні військову допомогу на близько 6,5 млрд євро, що приблизно становитиме 2,2 млрд євро на рік. Зазначається, що сума допомоги зростатиме протягом десятирічного терміну дії документа. Унікальною частиною угоди зі Швецією є надання спеціалізованих літаків ASC 890, а також перспектива передачі Україні літаків JAS 39 Gripen, включно з відповідним навчанням.

Військова підтримка України охоплює авіацію та протиповітряну оборону, бронетехніку, артилерію, посилення морської безпеки, сприяння розмінуванню й безпілотні апарати.

Швеція також підтримуватиме розвиток сучасного оборонно-промислового потенціалу України та розвиватиме двосторонню співпрацю щодо локалізації, ремонту, технічного обслуговування та виробництва шведської оборонної продукції в нашій країні.

Окремі блоки угоди стосуються підтримки Української формули миру, санкцій, відшкодування збитків та притягнення агресора до відповідальності, а також допомоги нашій країні в економічному відновленні, відбудові, захисті критичної інфраструктури.

Крім того, Швеція чітко підтвердила підтримку України на шляху до членства в ЄУ і НАТО.

 

 

13:45 Україна повернула з російського полону 75 людей, повідомив Зеленський. Зазначається, що повернуто, зокрема, воїнів ЗСУ та Нацгвардії, прикордонників та чотирьох цивільних.

 

 

13:10 Уряд Німеччини підтвердив дозвіл Україні використовувати німецьку зброю для ударів по військових об’єктах на території РФ, заявив речник німецького уряду Штеффен Гебештрайт. За його словами, Україна може "використовувати зброю, надану для цієї мети, відповідно до своїх міжнародно-правових зобов'язань".

 

 

12:35 Столтенберґ запропонує державам – членам НАТО виділяти щонайменше 40 мільярдів євро щорічно на фінансування військової допомоги Україні, пише Reuters. Пропозиція генерального секретаря Альянсу обговорюватиметься на зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО 31 травня в межах дискусії про шляхи довгострокового забезпечення підтримки України.

 

 

12:00 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

11:50 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

11:35 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби відбулося 127 бойових зіткнень.

Загалом російські окупанти завдали по позиціях наших військ та населених пунктах три ракетні удари із застосуванням 22 ракет, 64 авіаудари із застосуванням 97 КАБів, здійснили понад три тисячі обстрілів з різних типів озброєння, в тому числі 123 – із застосуванням реактивних систем залпового вогню.

За добу, що минула, Повітряні сили та ракетні війська і артилерія Сил оборони України уразили 21 район зосередження особового складу, один засіб ППО та дві артилерійські системи противника.

А вже з початком цієї доби наші ракетні війська нанесли успішні удари по паромній переправі та нафтовому терміналу в Краснодарському краї.

Минулої доби загальні втрати російських загарбників склали близько 1390 осіб. Також ворог втратив 18 танків, 22 бойові броньовані машини, 39 артилерійських систем, 55 БпЛА оперативно-тактичного рівня, сім ракет, 56 автомобілів та 11 одиниць спеціальної техніки.

 

 

11:10 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 81 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 181 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:50 Сьогодні застосування лімітів споживання електроенергії для промислових та побутових споживачів в усіх регіонах України не прогнозується, повідомили в Укренерго. Причина – збільшення обсягів виробництва атомних станцій після виходу з планового ремонту двох блоків. Але весняно-літня ремонтна кампанія на АЕС триває, що може час від часу спричиняти нестачу електроенергії в енергосистемі.

 

 

10:05 Минулої доби потреби споживачів покривалися власною генерацією та комерційним імпортом, повідомили в Міненерго. На запит оператора енергосистеми Польщі, Україна приймала надлишки електроенергії з цієї країни, повідомили в  Укренерго. Крім того, на запит «Укренерго», для підтримки безпечної роботи енергосистеми, в певні години було активоване термінове постачання надлишків електроенергії до енергосистеми Польщі.

 

 

09:40 Кількість загиблих унаслідок удару, завданого російськими військами по Харкову, зросла до п'яти осіб, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

 

 

09:30 Вранці уламки ракет  зруйнували трансформаторну підстанцію в Голосіївському районі Києва, повідомили в ДТЕК..

 

 

08:10 У ніч на 31 травня 2024 року росіяни атакували Харків п’ятьма зенітними керованими ракетами С-300/С-400 із Белгородської області РФ, Київ – крилатою ракетою «Іскандер-К» із Курської області РФ, а також здійснив пуски чотирьох ударних БпЛА типу «Shahed» з району Єйська РФ.В результаті бойової роботи зенітними ракетними підрозділами та розрахунками мобільних вогневих груп знищено чотири «шахеди» у межах Київської, Запорізької, Дніпропетровської областей, а також крилату ракету «Іскандер-К» на Київщині.

За минулі сім днів було збито 83 із 84 (99%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

07:30 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

226,2% танків (з них 2,3% за минулий тиждень),

  86,1% бойових броньованих машин (з них 0,9% за минулий тиждень),

298,4% автомобільної техніки (з них 5,0% за минулий тиждень),

426,5% артилерійських систем (з них 6,8% за минулий тиждень),

 97,7% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

 58,0% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень),

 28,6% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

07:25 Станом на 07:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 2 російські кораблі, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

07:20 Під час візиту до Одеси міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на суму €500 млн. У рамках цієї допомоги ФРН передасть Україні велику кількість ракет для систем ППО типу Iris-T, безпілотники для розвідки та ведення бойових дій у Чорному морі, запчастини для артилерійських систем, які постачає Німеччина, запасні двигуни для танків Leopard, а також мільйон патронів для стрілецької зброї. З 2025 року розпочнеться постачання 18 новітніх самохідних гаубиць RCH-155.

 

 

07:15 Під ранок, о 5-й годині, росіяни завдали по Києву ракетного удару, за попередніми даними, крилатими ракетами. Протиповітряна оборона знищила всі цілі, але внаслідок падіння уламків в Голосіївському районі виникла пожежа в нежитловому приміщенні, повідомив начальник КМВА Сергій Попко.

 

 

07:10 Російська армія вночі вдарила ракетою С-300 у житловий будинок у Новобаварському районі Харкова, інші чотири ракети влучили поряд з будинком, троє людей загинули, 16 постраждали, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов. Росіяни знову застосували тактику подвійного удару в той час, як на місці влучання в Харкові вже працювали медики, рятувальники та правоохоронці. 

 

 

07:05 Американський посадовець підтвердив "Голосу Америки", що Джо Байден нещодавно доручив своїй команді забезпечити можливість Україні використання наданої зброї для контрвогню в Харківській області, щоб Україна могла завдати удару у відповідь російським силам, які їх атакують, повідомив журналіст "Голосу Америки" Остап Яриш.

 

 

07:00 Дональд Трамп став першим колишнім президентом, засудженим за кримінальні злочини: суд присяжних у Нью-Йорку одностайно визнав його винним за всіма 34 пунктами обвинувачення у схемі незаконного впливу на вибори 2016 року шляхом виплати грошей порноакторці, яка заявляла, що у них був секс. Суддя Хуан Мерчан призначив винесення вироку на 11 липня, за кілька днів до Республіканського національного з'їзду в Мілуокі.

 

 

06:55 Сили оборони України успішно вразили поромну переправу російських окупантів у Криму, підтвердили в Генштабі ЗСУ:

"В ніч на 30 травня Сили оборони України завдали удару ракетами ATACMS по Керченській поромній переправі, яка активно використовувалася ворогом для забезпечення свого угруповання військ у тимчасово окупованому Криму.

Варто зазначити, що цей об’єкт прикривали “сучасні” російські засоби ППО – “Панцир”, “Тор”, “Тріумф”. Однак ракети, які стоять на озброєнні з 90-х років минулого століття, успішно подолали “новітній” протиповітряний щит загарбників.

В результаті ураження суттєвих пошкоджень зазнали два пороми, які здійснювали залізничні та автомобільні перевезення. Один із них сів на мілину, чим заблокував функціонування всієї Керченської переправи.

Завдяки вдалій бойовій роботі українських ракетників військову логістику окупантів на півострові суттєво підірвано".

 

 

06:50 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент США Джо Байден, як повідомляється, схвалив зміну політики, яка дозволить Україні використовувати зброю, надану США, в тому числі ракети GMLRS, але не ракети більшої дальності ATACMS, для завдання ударів по російській території поблизу кордону з Харківською областю.

• Європейські союзники України продовжують заявляти про свою підтримку дозволу Україні використовувати зброю, надану Заходом, для завдання ударів по військових цілях в Росії.

• Високопоставлені українські військові повідомили, що російські війська перекидають сили на північ Харківської області з інших ділянок фронту, це свідчить про те, що російські військові продовжують надавати пріоритет зусиллям, спрямованим на те, щоб відтягнути і закріпити українські сили на півночі Харківської області.

• Французькі офіційні особи, за повідомленнями, можуть незабаром оголосити, що Франція направляє в Україну військових інструкторів.

• Західні країни продовжують докладати зусиль для збільшення виробництва та закупівель артилерійського озброєння для України.

• За повідомленнями, країни – члени НАТО не мають достатніх можливостей протиповітряної оборони для захисту членів Альянсу в Центральній і Східній Європі у разі повномасштабного нападу.

• Російський уряд схвалив 30 травня пакет поправок до російського податкового кодексу, які запроваджують прогресивну шкалу прибуткового податку з 2025 року, незначною мірою перекладаючи частину фінансового тягаря тривалої війни Росії в Україні на заможну російську еліту.

• Президент Росії Путін продовжив зусилля з подолання демографічної кризи в Росії в рамках внутрішньополітичної ініціативи «Рік сім'ї» у 2024 році.

• Російські "миротворці" в підтримуваній Росією самопроголошеній республіці Придністров'я в Молдові, за повідомленнями, проводять місячну несанкціоновану перевірку своєї бронетехніки і можуть здійснити подальші провокації в найближчі місяці.

• Українські війська нещодавно просунулися вперед біля Вовчанська, а російські війська – біля Часова Яру, Авдіївки, Донецька та на східному (лівому) березі Херсонської області.

• Росія сформувала новий десантно-штурмовий полк, який базується в окупованому Криму і наразі діє на запорізькому напрямку.

 

 

06:15 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Оборонна операція наших військ триває. З початку доби відбулося 100 бойових зіткнень. Найгарячішою залишається ситуація на Курахівському і Покровському напрямках.

Російські загарбники намагаються використати перевагу в живій силі і техніці та підтримку з повітря. Сили оборони тримають противника під вогневим контролем, виснажуючи окупантів по всій лінії бойового зіткнення. Українська авіація завдала ураження по 20 районах зосередження особового складу російських окупантів. Підрозділи ракетних військ та артилерії уразили один засіб ППО, дві артилерійські системи та один район зосередження особового складу противника.

Протягом доби противник завдав по території України один масований ракетно-авіаційний удар, застосувавши 19 ракет різних типів, два ракетних удари (із використанням трьох ракет), 52 авіаційні удари (зокрема 74 КАБами), застосував 554 дрони-камікадзе та здійснив понад 2980 обстрілів по позиціях наших військ та населених пунктах із використанням різних типів озброєння.

На Харківському напрямку протягом доби відбулися два бойові зіткнення. Спроба противника просунутися в районі населеного пункту Стариця була зупинена рішучими діями українських захисників.

На Куп’янському напрямку противник дев’ять разів намагався витіснити наші підрозділи із займаних позицій. Відбито шість штурмових дій окупантів у районах населених пунктів Синьківка, Петропавлівка, Степова Новоселівка, М’ясожарівка та Дружелюбівка. Втрат позицій не допущено, ситуація контрольована. На даний час продовжуються бої поблизу Дружелюбівки, Андріївки та Іванівки.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито спробу противника атакувати позиції у Серебрянському лісі. Ситуація під контролем Сил оборони.

На Сіверському напрямку кількість атак агресора за сьогодні зросла до 11. Наші захисники зупинили вісім штурмових дій ворога в районах Білогорівки та Роздолівки. Водночас у зазначених районах ще тривають три боєзіткнення. Втрат позицій не допущено.

На Краматорському напрямку відбулося дев’ять бойових зіткнень. Захисниками України відбито вісім спроб російських окупантів атакувати поблизу населених пунктів Калинівка, Білогорівка, Кліщіївка, Андріївка та Часів Яр. Ситуація напружена. Наші підрозділи проводять активні заходи для посилення стійкості оборони.

На Торецькому напрямку зупинено атаку окупантів від Зайцевого в бік Курдюмівки, втрат позицій тут також не допущено.

На Покровському напрямку російські загарбники здійснювали 21 спробу відтіснити наших захисників із займаних позицій. Не мали успіху дев’ять атак противника з району населеного пункту Очеретине. Крім того, наші воїни відбили вісім штурмів поблизу Сокола, Новоселівки Першої, Яснобродівки та Уманського. Ще по два бойові зіткнення продовжуються неподалік від Сокола й Очеретиного.

На Курахівському напрямку обстановка залишається напруженою. З початку доби підрозділи Сил оборони ставали на заваді 21 атаці ворога. Успішно відбито 17 штурмових дій поблизу Красногорівки, Георгіївки, Новомихайлівки та Водяного. Водночас противник не полишає спроб протиснути наші оборонні рубежі в районі Красногорівки, де відбуваються ще чотири бойові зіткнення. Ситуація під контролем наших військ.

На Времівському напрямку відбулося п’ять боєзіткнень. Із них чотири ворожі штурми захлинулися в районах Урожайного та Старомайорського. Триває відбиття ще однієї російської атаки поблизу Урожайного. Ситуація контрольована Силами оборони України.

На Оріхівському напрямку кількість штурмових спроб противника зросла до п’яти. Було відбито дві атаки в районі Малої Токмачки. Відбуваються бої в районах населених пунктів Малі Щербаки та Новоандріївка. Ситуація напружена. Наші війська проводять заходи щодо стабілізації обстановки та недопущення просування росіян вглиб української території.

На Придніпровському напрямку відбито вісім спроб ворога відтіснити наші підрозділи на плацдармах на лівому березі Дніпра, неподалік від Кринок. Ситуація контрольована.

На решті напрямків суттєвих змін ситуація не зазнала.

31.05.2024