827-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:25 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Від початку доби на фронтах російсько-української війни відбулося 84 бойові зіткнення, із них половина – на Курахівському та Покровському напрямках. Сили оборони України стримують натиск та дають відсіч ворогу.

На Куп’янському напрямку наші воїни відбивали сім атак загарбників. Триває бій поблизу Андріївки. Нових авіаударів російські терористи завдали по районах населених пунктів Новоосинове (три керовані авіабомби) та Богуславка (один КАБ).

На Лиманському напрямку бойових зіткнень не додалося, однак агресор ударив десятьма КАБами: шість бомб – по району Дронівки, чотири – по Ямполю.

На Сіверському напрямку тривають бойові зіткнення поблизу Роздолівки і Білогорівки. Чотири КАБи ворог скинув на село Закітне, ще два – на місто Сіверськ, одна керована авіабомба росіян прилетіла по Верхньокам’янському.

На Краматорському напрямку відбулося дев’ять бойових зіткнень. Сили оборони тримають російських окупантів під вогневим контролем та проводять активні заходи.

На Покровському напрямку ворог за підтримки авіації здійснив 21 спробу прорвати рубежі нашої оборони. Бойові зіткнення тривають у районі Сокола (на двох ділянках), Новоолександрівки та Прогресу. По Олександрополю окупанти били п’ятьма КАБами, ще одну таку бомбу задіяли для бомбардування Нью-Йорка на Донеччині. Уманське і Новоселівка зазнали атак некерованими авіаційними ракетами – 12 та 11 відповідно.

На Курахівському напрямку в районі міста Красногорівка українські воїни відбивають чотири штурмові дії противника. Загалом росіяни здійснили 21 атаку.

Втрати противника на Покровському і Курахівському напрямках разом на даний час: безповоротні – 155 російських окупантів, поранені – 203. Знищено чотири танки, сім бойових бронемашин, п’ять авто та одну артсистему. Пошкоджено ще два танки, 3 ББМ, дві гармати та два автомобілі.

На Времівському напрямку ворог випустив у районі Старомайорського 12 некерованих ракет.

На Придніпровському російські окупанти вдарили чотирма НАРами поблизу Олешківських пісків.

На решті напрямків – без особливих змін.

 

 

20:50 Відсутність погодинних відключень електроенергії є тимчасовим покращенням через вихід з ремонту двох енергоблоків атомних електростанцій, повідомив голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький. Він зазначив, що "вже найближчими днями" в ремонт знову вийдуть певні блоки на атомних електростанціях і ситуація погіршиться.

 

 

20:15 Росія не буде запрошена на заходи з нагоди 80-річчя висадки союзників у Нормандії, пише Reuters з посиланням на джерела. Раніше організатори заявляли, що до Франції не буде запрошений Путін, однак тоді обговорювалась присутність деяких російських представників.

 

 

19:40 Сили оборони контролюють 70% Вовчанська на Харківщині, заявив речник оперативно-тактичного угруповання військ "Харків" Юрій Повх. За його словами, наразі в місті тривають вуличні бої.

 

 

19:05 31 травня відключення електроенергії не прогнозуються, повідомляє пресслужба "Укренерго". При зміні ситуації в енергосистемі про відключення повідомлять додатково.

 

 

18:30 Україна і США підпишуть безпекову угоду перед Самітом миру, пише Financial Times з посиланням на джерела. Водночас джерела видання не уточнюють, у який день відбудеться підписання угоди.

 

 

17:55 У ЄУ хочуть надати Угорщині менш значущу посаду в наступному складі Єврокомісії, пише Politico. Як зазначається, європейські лідери дедалі більше роздратовані тим, що Орбан затягує процес ухвалення санкцій та блокує надання коштів Україні. Згідно з джерелами видання, навряд чи "навіть може йти мова" про те, щоб Угорщині дозволили зберегти контроль над будь-якими важливими питаннями у наступному складі Єврокомісії.

 

 

17:20 Зеленський відвідає Саудівську Аравію 1 червня, повідомляє DPA з посиланням на джерела. Зазначається, що Президент України хоче заручитися підтримкою Саудівської Аравії напередодні запланованого Саміту миру.

 

 

16:45 З червня ЗСУ отримуватиме від 50 до 100 тисяч снарядів на місяць в рамках "чеської ініціативи", повідомив урядовий спецпредставник Чехії з питань реконструкції України Томаш Копечний. Він наголосив, що остаточна кількість снарядів, які будуть поставлені, може змінитися і потенційно зрости до показника в 1,5 млн пострілів чи "навіть більше".

 

 

16:10 Україна виконала умови для початку переговорів про вступ до ЄУ, заявила міністр Європи у німецькому уряді Анна Лурманн. Вона закликала всі країни – члени Євроунії якнайшвидше узгодити проєкт переговорної рамки.

 

 

15:35 Наступного тижня під час візиту Президента Володимира Зеленського Франція може оголосити про своє рішення відправити військових інструкторів в Україну, пише Reuters. Спочатку Франція відправить обмежену кількість персоналу для оцінки можливості місії, а пізніше – кілька сотень інструкторів. Навчання буде зосереджене на розмінуванні, підтримці обладнання в робочому стані та технічній підтримці військових літаків.

 

 

15:00 Байден наближається до того, аби надати дозвіл Україні завдавати ударів американською зброєю по території РФ, пише The New York Times. Повідомляється, що після багатомісячних прохань Зеленського щодо зняття обмежень Білий дім розпочав формальну – і, очевидно, швидку – переоцінку того, чи варто йти на такий ризик. Згідно з джерелами видання, деякі з радників Байдена вважають зміну його позиції неминучою. Водночас видання зазначає, що Байден, ймовірно, збереже заборону на використання американської зброї для завдання ударів у глибині російської території або по об'єктах критичної інфраструктури.

 

 

14:25 Бундесвер ФРН з 2026 року отримає вісім нових зенітно-ракетних комплексів Patriot, анонсував міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус. Контракт на закупівлю перших чотирьох систем вже укладено, ще одна заявка на закупівлю чотирьох Patriot перебуває на стадії підготовки.

 

 

14:00 Канцлер Німеччини Олаф Шольц виступає за те, щоб дозволити використання західної зброї по цілях на території Росії, пише Politico з посиланням на обізнане джерело. Речник федерального уряду Німеччини Штеффен Гебештрайт зазначив, що не може розкрити точних домовленостей з Києвом про використання німецької зброї, оскільки вони є "конфіденційними", але заявив, що "оборонні дії України не обмежуються власною територією, а можуть бути розширені на територію агресора".

 

 

13:40 У рішенні саміту НАТО буде конкретна позиція щодо незворотності членства України, розповіла віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина в ефірі телемарафону:

"Є запевнення від союзників, зокрема Сполучених Штатів й інших країн, які безпосередньо відіграють ключову роль в підготовці саміту, стосовно того, що в рішеннях саміту буде конкретна позиція щодо членства України в НАТО, щодо його незворотності й стосовно дорожньої карти такого членства".

 

 

13:20 В Техасі (місто Мескіт) відкрився новий збройовий завод General Dynamics, який вироблятиме артилерійські снаряди калібру 155 мм, повідомляє The New York Times. Підприємство, будівництво якого обійшлося у понад $500 млн, складатиметься з трьох виробничих ліній і забезпечить 350 нових робочих місць. Незабаром завод щомісяця вироблятиме близько 30 тис. снарядів для 155-міліметрових гаубиць. Крім того, близько 36 тис. снарядів на місяць виробляють заводи в Скрантоні та Вілкс-Баррі, штат Пенсильванія. Пентагон також планує запустити на військовому заводі в Айові другу лінію зі спорядження боєприпасів вибухівкою і частково відкрити завод у Парсонсі (штат Канзас) з пакування артилерійських зарядів, який було закрито у 2000-х роках. Щоб забезпечити Україну озброєнням, Пентагон поставив за мету виробляти до 100 тис. артилерійських снарядів на місяць до кінця 2025 року.

 

 

13:10 США стурбовані ударами України по пунктах раннього попередження про балістичні ракети, вважаючи, що "ці об'єкти не були залучені до підтримки війни Росії проти України, але це чутливі місця, оскільки Росія може відчути, що її стратегічні можливості стримування стають ціллю, що може підірвати здатність Росії підтримувати ядерне стримування проти Сполучених Штатів", пише The Washington Post. Проте український чиновник, знайомий із цією справою, сказав, що Росія використовувала РЛС для спостереження за діяльністю українських військових, зокрема за застосуванням Києвом повітряної зброї, як-от безпілотників і ракет; Україна стикається з постійною загрозою своєму існуванню з боку Росії, яка останнім часом завоювала позиції, частково завдяки своїм складним радарам і технологіям глушіння зброї, що зробило марними запуски деяких західних снарядів та керованих ракет і розширило здатність Москви відстежувати надану Британією та США зброю великої дальності та безпілотники, які завдали серйозної шкоди Чорноморському флоту Росії та військовим об’єктам у Криму. Отож метою ударів було зменшити здатність Росії відстежувати дії українських військових на півдні України.

 

 

12:50 НАТО має менше 5% потужностей протиповітряної оборони, необхідної для захисту свого східного флангупише The Financial Times. Міністри закордонних справ країн НАТО зберуться нині у Празі для дводенних переговорів, спрямованих на підготовку до саміту лідерів Альянсу у Вашингтоні в липні, центральною темою буде посилення європейської оборони: деякі європейські лідери та військові чиновники вважають, що Росія може атакувати країну – члена НАТО до кінця десятиліття. Нездатність західних союзників протягом останніх місяців надати Україні додаткове обладнання протиповітряної оборони підкреслило обмеженість запасів на континенті дорогих і повільних у виробництві систем.

 

 

12:15 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 86 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 91 об’єкта інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

12:00 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

11:55 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

11:45 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

"Сили оборони України продовжують ведення оборонної операції та зосереджують основні зусилля в Таврійському, Донецькому і Слобожанському операційних районах. Українські воїни утримують позиції та знищують наступальний потенціал російських окупантів. 

Протягом минулої доби відбулося 116 бойових зіткнень.

За уточненою інформацією, загалом російський агресор учора завдав по позиціях наших військ та населених пунктах п’ять ракетних ударів із застосуванням п’яти ракет, 58 авіаударів (зокрема із застосуванням 94 КАБів), понад три тисячі обстрілів, в тому числі 127 – із застосуванням реактивних систем залпового вогню. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Противник завдавав авіаційних ударів у районах населених пунктів Липці, Нескучне, Білий Колодязь, Глибоке, Синельникове, Зелене, Уди, Циркуни, Руська Лозова, Вільча й Вовчанськ Харківської області; Білогорівка Луганської області; Дронівка, Лиман, Зарічне, Євгенівка, Воздвиженка, Сіверськ, Верхньокам’янське, Ступочки, Олександропіль, Дружба, Північне, Костянтинівка, Велика Новосілка та Урожайне Донецької області.

За добу, що минула, Повітряні сили та ракетні війська і артилерія Сил оборони уразили 14 районів зосередження особового складу та два інші важливі об’єкти противника.

Минулої доби загальні втрати російських загарбників становили близько 1160 осіб. Також ворог втратив 10 танків, 22 бойові броньовані машини, 35 артилерійських систем, одну РСЗВ, 22 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 53 автомобілі та 11 одиниць спеціальної техніки".

 

 

11:30 Не існує жодних обмежень на використання Україною засобів ППО, що поставляються США, для збивання російських ракет чи винищувачів над територією Росії, "якщо вони становлять загрозу для України", заявив державний секретар США Ентоні Блінкен на пресконференції в Молдові.

 

 

11:00 Сьогодні застосування лімітів споживання електроенергії для промислових та побутових споживачів в усіх регіонах України не прогнозується, повідомили в Міненерго. Причина – збільшення обсягів виробництва атомних станцій після виходу з планового ремонту двох блоків. Але триває весняно-літня ремонтна кампанія на АЕС. Це може час від часу спричиняти нестачу електроенергії в енергосистемі.

 

 

10:50 Минулої доби потреби споживачів покривалися власною генерацією, комерційним імпортом та аварійною допомогою, повідомили в Міненерго. У пікові вечірні години з 21:00 до 22:00 через зростання споживання Україна у невеликих обсягах залучала аварійну допомогу з енергосистем Румунії, Польщі та Словаччини. У денні години з 11:00 до 19:00 у зв'язку сонячною погодою і відповідно активним виробітком електроенергії СЕС Україна віддавала надлишки електроенергії до енергосистеми Польщі. Також надлишки електроенергії певний час передавалися до Польщі і зранку з 04:00 до 06:00.

 

 

10:45 Вночі на Хмельниччині внаслідок атаки було пошкоджено повітряну лінію. Знеструмлювалось 10,4 тисячі абонентів, повідомили в Укренерго. Станом на ранок без світла залишаються 528 абонентів.

 

 

10:20 Спецпідрозділ ГУР МО України "Group 13" за допомогою українських ударних морських дронів Magura V5 результативно атакував корабельно-катерний склад Росії в тимчасово окупованому Криму, підтвердили в розвідці. Раніше джерело повідомило, що, ймовірно, йдеться про судна типу КС-701 "Тунець". Атаки відбулися у районі селища Чорноморське Євпаторійського району.

 

 

10:10 Приблизний маршрут повітряних цілей під час нічної атаки:

 

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

225,6% танків (з них 2,2% за минулий тиждень),

  86,0% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

297,5% автомобільної техніки (з них 4,7% за минулий тиждень),

425,2% артилерійських систем (з них 6,5% за минулий тиждень),

 97,7% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

 58,0% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень),

 28,6% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 Вночі російські війська завдали ракетно-авіаційного удару по військових об’єктах та критичній інфраструктурі України із застосуванням 8 зенітних керованих ракет С-300/С-400 по Харківщині, 11 крилатих ракет Х-101/Х-555 із літаків стратегічної авіації Ту-95 МС (район пусків Саратовська обл. РФ) та 32 ударних БпЛА типу «Shahed-131/136» із Приморсько-Ахтарська РФ та мису Чауда (Крим).

В результаті протиповітряного бою збито 7 крилатих ракет Х-101/Х-555 (64%) та всі 32 ударні БпЛА «Shahed-131/136» у межах Хмельницької, Дніпропетровської, Черкаської, Кіровоградської, Запорізької, Одеської, Херсонської, Київської та Вінницької областей.

За минулі сім днів було збито 79 із 80 (99%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:20 Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський повідомив, що:

Для підвищення оперативності в управлінні та вирішенні проблемних питань з нарощування наших сил та засобів на активних ділянках фронту працював у бригадах та батальйонах, які ведуть оборону на Харківському напрямку.

Противник продовжує нарощувати угруповання своїх військ на напрямку головного удару Стрілеча – Липці та в районі Вовчанська шляхом перекидання додаткових полків і бригад з інших напрямків та з полігонів. Втім, цих сил зараз недостатньо для повномасштабного наступу і прориву нашої оборони. До того ж дії ворога ускладнені посиленням нашої оборони завдяки своєчасному прийняттю рішень щодо перекидання резервів на загрозливі напрямки.

Створення резерву боєприпасів також забезпечило ефективне ураження противника та зниження його наступальних можливостей. Тому ворог перейшов до тактики ураження наших позицій вогнем артилерії та ударами КАБів. В цих умовах першочергове значення набуває фізичне знищення літаків – носіїв КАБів, БПЛА розвідників та корегувальників вогню, захист РЕБом своїх військ, маскування та використання макетів.

Звичайно, все це не нові, але дуже актуальні питання, від вирішення яких напряму залежить життя наших бійців та стійкість оборони.

Тому передусім вживаємо невідкладних заходів щодо удосконалення системи управління протиповітряної оборони, її автоматизації та поєднання з вогневими засобами сухопутних військ в комплексі з системою РЕБ.

Крім цього, заслухав кожного командира по готовності до активних дій, прийняв рішення щодо проблемних питань, перевірив практичну роботу командира батальйону зі знищення вогневої позиції противника. Проблем стало помітно менше у звʼязку з підвищенням ефективності роботи всієї управлінської вертикалі.

Відмічаю професійні дії нашої піхоти та десантників у боях за Вовчанськ, стійкість морських піхотинців у боях з переважаючими силами противника.

 

 

09:10 Станом на 07:00 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який не є носієм крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що військова допомога, надана США, почала надходити на фронт, але для поступового збільшення обсягів військової допомоги, наданої США, знадобляться «тижні», щоб досягти «критичних обсягів».

• Швеція 29 травня оголосила про надання Україні 16-го і найбільшого пакета військової допомоги на суму 13,3 млрд крон (близько 1,25 млрд доларів).

• Західні посадовці все частіше заявляють, що вони підтримують право України використовувати зброю, надану Заходом, для ураження військових цілей у Росії.

• Президент Росії Путін 29 травня призначив помічника президента Росії Дюміна секретарем Державної ради Росії.

• Росія звинуватила Україну в нещодавньому призупиненні обміну військовополоненими на кілька місяців на тлі повідомлень про широкомасштабні знущання над українськими військовополоненими.

• Президент Росії Путін продовжує свої зусилля з підготовки російського населення до тривалої війни.

• Білорусь 28 травня призупинила свою участь у Договорі про звичайні збройні сили в Європі часів холодної війни.

• Росія продовжує розширювати соціальні пільги для російських військовослужбовців, ветеранів війни в Україні та їхніх сімей.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

На 23:00 відбулося 102 бойові зіткнення. Окупанти намагаються використати перевагу в живій силі та авіапідтримку. З початку доби російські загарбники завдали по території України чотири ракетних із застосуванням чотирьох ракет та 43 авіаудари 69 КАБами, застосували 364 дрони-камікадзе. Здійснили 2683 обстріли по позиціях наших військ та населених пунктах із використанням різних типів озброєння. Найгарячішою з початку поточної доби залишається ситуація на Куп’янському і Покровському напрямках.

Наші воїни на всій протяжності лінії бойового зіткнення та в тилу вогнем виснажують наступальний потенціал ворога. Цієї доби Повітряні сили та ракетні війська і артилерія уразили 14 районів зосередження живої сили окупантів.

На Харківському напрямку відбулося сім бойових зіткнень із російськими загарбниками. Відбито чотири атаки у районах села Липці і міста Вовчанськ. У останньому тривають бойові дії, також продовжується атака ворога біля села Стариця. Ситуація контрольована. 79 осіб склали втрати загарбників за поточну добу на цьому напрямку. Українські воїни знищили артсистему, 12 БпЛА, 10 автомобілів і одиницю спецтехніки. Крім того, за сьогодні уражено три склади з боєприпасами та вісім укриттів особового складу ворога.

На Куп’янському напрямку противник 13 разів намагався витіснити наші підрозділи із займаних позицій. Бойові дії відбувалися в районах населених пунктів Синьківка, Петропавлівка, Новоєгорівка, Дружелюбівка, Степова Новоселівка, Андріївка і Невське. Втрат позицій не допущено. На даний час продовжуються бої у чотирьох локаціях біля Петропавлівки, Степової Новоселівки, Дружелюбівки і Невського.

На Лиманському напрямку відбито п’ять спроб противника просунутися вперед у районах сіл Терни, Торське та в Серебрянському лісі. Тривають бої в районі Тернів. Противник успіху не має. Ситуація контрольована.

На Покровському напрямку протягом доби російські окупанти продовжили спроби вклинитися в нашу оборону з району населеного пункту Очеретине – відбито дев’ять атак, ще одна триває. Також ідуть бої біля Сокола, Невельського та Новоселівки Першої. Загалом на напрямку відбулося 23 бойові зіткнення. Наші захисники вживають активних заходів щодо стабілізації обстановки.

На решті напрямків ситуація суттєвих змін не зазнала.

30.05.2024