821-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:00 Німеччина підтвердила передачу Україні ще однієї системи ППО IRIS-T. Раніше про прибуття в Україну системи протиповітряної оборони повідомив Spiegel. Зазначається, що це вже четверта система протиповітряної оборони середньої дальності.

 

 

21:30 США оголосили про передачу Україні нового пакета військової допомоги на 275 мільйонів доларів, повідомили у міністерстві оборони США. До пакета зокрема ввійшли снаряди для систем HIMARS, ракети TOW, протитанкові системи Javelin і AT-4, а також артилерія й амуніція.

 

 

20:40 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Від початку доби кількість бойових зіткнень на фронті російсько-української війни зросла до 77. Російські окупанти докладають максимум зусиль щоб прорвати нашу оборону, сточують у цих спробах свій наступальних потенціал.

Українські війська вживають заходів для утримання позицій, здійснюють контратакувальні дії та нищать ворога. Наша авіація протягом дня уразила 16 районів зосередження особового складу російських окупантів. Ракетні війська і артилерія сил оборони уразили район зосередження особового складу, два об'єкти інфраструктури та здійснили віддалене мінування одного району.

На Харківському напрямку ворог 12 разів намагався потіснити наші підрозділи із займаних позицій. Три штурмові дії тривають. Ситуація в районі Вовчанська напружена, але контрольована Силами оборони. Російська армія сьогодні розв’язала щодо цього населеного пункту повітряний терор: по місту прилетіло вже загалом вісім керованих авіабомб. Ще двома КАБами противник бив по району Білого Колодязя, одного авіаудару завдав по Малій Данилівці.

На Куп’янському напрямку продовжуються шість бойових зіткнень із 18 з початку дня.

На Краматорському напрямку на даний час відбувається один бій. Загалом за сьогодні тут відбулося 12 бойових зіткнень.

Втрати російських загарбників на Краматорському напрямку від початку доби становлять: у живій силі – 25 осіб убитими й пораненими, в озброєнні та військовій техніці – шість одиниць. Знищено один автомобіль окупантів, уражено – гармату, наземну станцію керування дронами, два авто та одну одиницю спецтехніки.

На Покровському напрямку наразі відбулося вже 14 бойових зіткнень. Противник за підтримки авіації намагається спрямувати основні штурмові зусилля в районі населених пунктів Новоолександрівка та Новоселівка Перша. Ситуація контрольована нашими воїнами.

На решті напрямків обстановка суттєвих змін не зазнала.

 

 

20:05 25 травня вимикати світло будуть лише з 20:00 до 22:00, повідомляє пресслужба "Укренерго". Енергоживлення об'єктів критичної інфраструктури, які виконують функцію життєзабезпечення населення, обмежуватись не буде.

 

 

19:30 Точність деяких видів західного озброєння знизилась через роботу російської РЕБ, пише The Washington Post. Як повідомляється, Київ припинив використовувати деякі види американського озброєння через суттєве зниження їхньої точності. Видання зазначає, що йдеться про озброєння, яке має супутникове наведення – зокрема снаряди Excalibur та системи HIMARS. Після того, як українські посадовці повідомили про проблему, Вашингтон припинив постачання снарядів Excalibur.

 

 

18:55 До кінця травня уряд ухвалить рішення щодо нових тарифів на електрику, повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко. Найімовірнішим сценарієм, за словами міністра, під час встановлення нових тарифів стане використання диференційованого підходу до споживачів залежно від обсягів використовуваної електроенергії.

 

 

18:20 Кабмін виключив коноплю зі списку особливо небезпечних наркотичних засобів, повідомив представник уряду в парламенті Тарас Мельничук. Зазначається, що ця постанова необхідна для реалізації закону 3528-ІХ, який регулює використання рослин роду коноплі у різних цілях і розширює доступ пацієнтів до необхідного лікування.

 

 

17:45 Генштаб ЗСУ планують скоротити на 60%, повідомив начальник Головного управління оборонного планування ГШ ЗСУ Євгеній Острянський. За його словами, за рахунок вивільненого особового складу планується доукомплектувати органи управління оперативного та тактичного рівнів, а також бойові військові частини.

"У лютому-березні цього року в Генеральному штабі проведено функціональне обстеження, за результатами якого прийнято рішення щодо оптимізації штатної чисельності деяких структурних підрозділів та органів військового управління. Цей процес включає розформування низки військових організаційних структур, формування нових, а також проведення оптимізації уже існуючих. Зазначені заходи дозволять усунути дублювання функцій, а також зменшити штатну чисельність на 60 відсотків".

 

 

17:10 Росія перед наступом на Харківщину розгорнула передові технології для перешкоджання роботі супутникового інтернету Starlink, пише The New York Times. Повідомляється, що росіяни розгорнули потужнішу електронну зброю і більш досконалі засоби для виведення з ладу системи Starlink. Як зазначає видання, це стало першим випадком, коли росіяни спричинили широкомасштабні перебої в роботі Starlink. За словами міністра цифрової трансформації України Федорова, Україна постійно спілкується зі SpaceX для розв'язання проблем.

 

 

16:35 Сили оборони України зупинили російські війська на Харківському напрямку та проводять контрнаступальні дії, заявив представник Головного оперативного управління ГШ ЗСУ полковник Ігор Прохоренко.

"Обстановка складна. Сили оборони продовжують оборонятись на сході та півдні нашої держави, завдають вогневе ураження противнику. Основні дії відбуваються на Харківщині, Донеччині. Що стосується Харківського напрямку – противник веде наступальні операції з метою створення буферної зони. Наразі ворог зупинений, ситуація контрольована, проводяться контрнаступальні дії".

 

 

16:00 Першого заступника директора НАБУ Гізо Углаву усунули від виконання обов'язків, повідомили у НАБУ. Раніше САП і Нацполіція проводили обшуки вдома у чинного детектива одного з підрозділів НАБУ. Як повідомляється, слідчі заходи проводилися у межах розслідування про витік інформації у кримінальній справі щодо "Великого будівництва". В НАБУ зазначили, що будуть інформувати громадськість про подальший перебіг справи та результати досудового розслідування.

 

 

15:25 Німеччина передала Україні нову партію військової допомоги, повідомили у Міноборони Німеччини. Новий пакет допомоги передбачає надання Німеччиною артилерійських снарядів, танків Leopard 1 AP, кулеметів, дронів, гвинтівок та боєприпасів.

 

 

14:50 В аеропорту Гомель приземлився літак Януковича, повідомляє моніторингова група "Беларускі Гаюн". Наразі невідомо, хто саме може бути на борту – раніше до Мінська на зустріч до Лукашенка прилетів Путін. Як зазначається, востаннє Янукович був у Білорусі в березні 2022 року.

 

 

14:15 Угорщина працює над "перевизначенням" статусу членства країни в НАТО, заявив прем’єр-міністр країни Віктор Орбан. Зазначається, що угорські військові і юристи наразі працюють над розробкою нової концепції, яка б відрізняла Угорщину від інших членів Альянсу – щоб дозволити їй потенційно уникнути участі у майбутніх операціях за межами НАТО і посиленої підтримки України з боку Альянсу.

 

 

13:40 Путін не готовий до миру, заявив президент Франції Емманюель Макрон. Так французький президент прокоментував відмову Путіна запровадити перемир’я на час Олімпійських ігор. За словами Макрона, "олімпійське перемир’я" є традицією і було б "дуже важливо використати це вікно протягом одного місяця".

 

 

13:05 З початку повномасштабної війни Велика Британія передала Україні понад чотири тисячі безпілотних літальних апаратів більш ніж 30 різних типів вартістю 500 мільйонів фунтів стерлінгів, розповів британський міністр оборони Грант Шаппс, зазначивши, що ці дрони вже знищили російську техніку на суму 1 мільярд фунтів стерлінгів. Протягом наступного року мають надійти дрони ще на 325 мільйонів. Шаппс зазначив, що британські розвідувальні дрони подолали "високопотужні" російські системи протиповітряної оборони в окупованому Криму, а БПЛА середньої вантажопідйомності допомогли поповнити запаси українських військ генераторами, продуктами харчування, водою і боєприпасами.

 

 

12:40 Внаслідок російського ракетного удару по друкарні "Фактор-Друк" в Основ'янському районі Харкова було знищено 50 тисяч книг, повідомив Президент Володимир Зеленський.

 

 

12:15 За останніми даними, близько мільйона українців оновили свої дані через новий застосунок "Резерв+", розповів речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін в ефірі телемарафону. Близько 11 тисяч українців зробили це за межами нашої країни в Польщі, Німеччині, Чехії та Канаді, уточнили свої дані через застосунок "Резерв+" близько 120 тис. військовозобов'язаних жінок, 145 тис. людей, які заброньовані або мають відстрочку.

 

 

12:00 В електронній системі охорони здоров'я зареєстровано 23 тисячі пацієнтів із посттравматичним стресовим розладом, сказав міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко в ефірі телемарафону, зазначивши, що інформацію щодо кількості військових з таким діагнозом буде оприлюднено після перемоги України у війні.

 

 

11:35 З метою вивчення обстановки на місці, розв'язання проблемних питань, забезпечення додатковою кількістю боєприпасів, дронів, РЕБ та інших МТЗ, посилення резервами тощо головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський продовжує роботу в частинах Східного фронту:

"Після перших незначних успіхів в ході наступальних боїв на Харківщині противник повністю завʼяз у вуличних боях за Вовчанськ та зазнав дуже високих втрат в особовому складі штурмових підрозділів. Наразі ворог з різних напрямків перекидає резерви, намагаючись підтримати активні штурмові дії, але безуспішно.

В районі Липців ворог також зазнав істотних втрат, перейшов до активної оборони, проводить мінування та вогневе ураження позицій наших військ.

На Купʼянському напрямку продовжуються бої у лісовому масиві на північ від міста. Складна ситуація в районі Кислівки, де ворог намагається прорвати нашу оборону та вийти до річки Оскіл.

Інтенсивні бойові дії тривають в районі Іванівського та на підступах до Часова Яру. Ворог намагається будь-якою ціною зачепитися за місто, використовує новітні Т-90М, БМП-3, БМД-4, які переважно знищуються нашими протитанковими засобами та FPV-дронами ще в ході висування.

Найбільш інтенсивні та жорсткі бої тривають на Покровському та Курахівському напрямках. Ворог намагається прорвати оборону наших військ на вузькій ділянці фронту між населеними пунктами Старомихайлівка – Бердичі шляхом наступальних та штурмовим дій найбільш підготовлених підрозділів.
Наступальні дії відбуваються як з використанням бронетехніки, так і в пішому порядку, нерідко на мотоциклах та багі.

На інших напрямках також неспокійно, але кількість та інтенсивність бойових дій значно менше".

 

 

11:3Перша група українських пілотів завершила навчання на винищувачах F-16 на військовій базі в Аризоні, повідомила речниця з ВПС Національної гвардії США Ерін Ганніган. Зараз пілоти прямують до Європи для проходження додаткової підготовки.

 

 

11:10 Бразилія і Китай пропонують провести міжнародну мирну конференцію для обговорення пропозицій щодо деескалації війни в Україні з "рівною участю" обох сторін, оголосили дві країни у спільній заяві після зустрічі голови МЗС Китаю Ван І і головного радника президента Бразилії Селсо Аморіма:

"Китай і Бразилія підтримують проведення міжнародної мирної конференції в належний час, визнаний як Росією, так і Україною, за рівної участі всіх сторін, а також справедливе обговорення всіх мирних планів".

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 91 населений пункт на території 9 областей України, підтверджено ураження 221 об’єкта інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:35 Сьогодні з 00:00 до 07:00 в усіх регіонах застосовувалися обмеження промислових та побутових споживачів, повідомили в Міненерго о 10:21. Нині з 19:00 до 24:00 в усіх регіонах також буде застосовуватися обмеження промислових та побутових споживачів. Раніше, о 10:10, в Укренерго повідомляли, що ліміти споживання діють з 00:00 до 24:00.

 

 

10:30 Сьогодні у ранкові та денні години на запит України буде здійснюватися аварійне постачання електроенергії з Румунії, Словаччини та Польщі, також діють обмеження для споживачів. В Укренерго повідомили, що аварійна допомога вночі застосовувалась з 02:00 до 07:00 з Польщі та Румунії. 

 

 

10:25 Минулої доби потреби споживачів електроенергії покривалися власною генерацією, комерційним імпортом та аварійною допомогою з енергосистем Румунії, Словаччини та Польщі. У денні години Україна надавала аварійну допомогу Польщі – отримувала надлишки електроенергії з енергосистеми цієї країни. В Укренерго повідомили, що вчора аварійне постачання електроенергії в Україну було активовано з 09:00 до 24:00.

 

 

10:15 Сьогодні графіки погодинних відключень діють в усіх регіонах України для промислових та побутових споживачів протягом доби з 00:00 до 24:00, повідомили в Укренерго.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

223,4% танків (з них 2,2% за минулий тиждень),

  85,2% бойових броньованих машин (з них 1,0% за минулий тиждень),

292,8% автомобільної техніки (з них 6,7% за минулий тиждень),

418,8% артилерійських систем (з них 8,5% за минулий тиждень),

 96,9% РСЗВ (з них 0,8% за минулий тиждень),

 57,8% засобів ППО (з них 0,9% за минулий тиждень),

 28,5% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:40 За минулу добу на фронті відбулося 113 бойових зіткнень із окупантами, повідомив речник Генштабу ЗСУ Дмитро Лиховій в ефірі телемарафону. Окупанти здійснили 3 ракетні (13 ракет) та 57 авіаційних ударів (97 КАБів), понад 990 ударів дронами-камікадзе (шахеди, ланцети, fpv-дрони), понад 4000 обстрілів, зокрема 147 із застосуванням РСЗВ. 

На Харківському напрямку ворог продовжував наступальні штурмові дії. Загалом там відбулося 4 бойові зіткнення. Бої точилися в в районах Липців, Стариці й Тихого.

На Куп'янському напрямку ворог вчинив 27 атак на позиції ЗСУ.

На Лиманському напрямку окупанти здійснили 5 спроб прорвати оборону українських військ.

На Сіверському напрямку оборонці відбили 3 атаки противника, на Краматорському – 10 атак, на Покровському – 28 атак, на Курахівському – 16 атак, на Времівському – 2 атаки.

На Придніпровському напрямку окупанти продовжують намагатися витіснити українські сили з лівобережжя Дніпра, було зафіксовано 11 атак окупантів. 

За минулу добу захисники вразили 1 вузол зв'язку окупантів, 1 станцію РЕБ та 10 районів зосередження особового складу та військової техніки противника.

 

 

09:30 Станом на 07:00 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який не є носієм крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Кремль докладає цілеспрямованих зусиль з усунення високопоставлених російських чиновників оборонного відомства і, ймовірно, поширив їх на старших офіцерів, які командують російськими бойовими операціями в Україні.

• Російські прикордонники прибрали буї в естонських водах річки Нарва, яка демаркує естонсько-російський міжнародний кордон, ймовірно для того, щоб створити умови для подальшого порушення водних кордонів і випробувати рішучість НАТО.

• Як повідомляється, окремі американські чиновники наполягають на перегляді поточної політики Білого дому, яка забороняє Україні використовувати надану США зброю для нанесення ударів по території Росії.

• Речник МЗС Польщі Павел Вронський заявив 23 травня, що Польща розглядає можливість використання своєї протиповітряної оборони для захисту повітряного простору України від російських ударів.

• Головне управління розвідки України 23 травня здійснило серію ударів безпілотниками по російських оборонно-промислових об'єктах у Республіці Татарстан.

• Іранські лідери скористалися нагодою похорону президента Ебрагіма Раїсі, щоб підкреслити тісні зв'язки з Вірменією, незважаючи на те, що напруженість у відносинах між Єреваном і Москвою продовжує зростати.

• Українські війська просунулися вперед біля Лук'янця та Кремінної, а російські – біля Берестового, Часова Яру, Авдіївки, Донецька та Великої Новосілки.

• Міністерство оборони Росії запропонувало застосовувати регулярні військові покарання до добровольців, що, ймовірно, є частиною подальших зусиль МО з формалізації добровольчих формувань.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак за напрямками (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сили оборони продовжують рішуче протидіяти спробам противника просунутися в глибину території України, спрямовують зусилля на зрив виконання окупантами загарбницьких планів.

З початку доби відбулося 88 бойових зіткнень. Російські окупанти завдали три ракетні удари із застосуванням 13 ракет, 37 авіаударів із застосуванням 47 КАБів, 387 ударів дронами-камікадзе, здійснили близько трьох тисяч обстрілів позицій наших військ з різних видів озброєнь, зокрема 109 – із реактивних систем залпового вогню.

На Харківському напрямку з початку доби відбулося чотири бойових зіткнення. Російські окупанти активно застосовували для ударів авіацію. У відповідь українські воїни провели контрзаходи, у результаті яких завдали загарбникам відчутних втрат. Попередньо, загальні втрати ворога на цьому напрямку склали 65 осіб. Також наші воїни знищили ворожий танк, РСЗВ БМ-21 Град, дві вантажівки та дві одиниці спецтехніки. До того ж пошкоджено російський танк, дві гармати та два автомобіля.

На Куп’янському напрямку кількість бойових зіткнень за добу сягнула 20. За сьогодні окупанти вже підтверджено втратили 100 осіб вбитими та пораненими і 69 одиниць різного озброєння і військової техніки. Підрахунок триває. Окрім того, знищено бліндаж та два склади боєприпасів

На Лиманському напрямку успішно відбито п’ять ворожих атак біля сіл Терни та Торське. Спочатку доби відбито атаку загарбників в районі Білогорівки на Сіверському напрямку. Втрат позицій не було.

На Краматорському напрямку наразі тривають бойові дії в районі Андріївки. Ситуація контрольована.

Інтенсивно атакував ворог українських захисників на Покровському напрямку. Тут, впродовж дня, за підтримки авіації і артилерії, агресор здійснив 22 атаки. Напружена ситуація в районах Уманського і Новоселівки. Сили оборони проводять заходи щодо стабілізації обстановки. В інших районах російські загарбники були зупинені і зазнали втрат. За сьогодні на цьому напрямку вони склали: 250 окупантів вбитими та пораненими, знищено літак Су-25, бойову броньовану машину, автомобіль та два склади з боєприпасами. Крім того, пошкоджено танк, одну ББМ і автомобіль.

На Придніпровському напрямку окупанти намагалися дев’ять разів відтіснити наші підрозділи з району Кринок. В ході боїв російські загарбники успіху не мали.

На інших напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала. Контрольована.

Українські воїни активно застосовують засоби вогневого ураження по ворожій живій силі ворога і техніці. На визначених напрямках здійснюють заходи з обладнання рубежів оборони, знищення противника та покращення тактичного положення.

24.05.2024