817-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:10 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Російські окупанти продовжують активні наступальні та штурмові дії на Куп’янському, Курахівському, Краматорському та Покровському напрямках. На двох останніх також з високою інтенсивністю діє ворожа авіація – у сумі окупанти скинули 15 КАБів, також застосували близько трьох десятків некерованих авіаційних ракет.

На Харківському напрямку кількість сьогоднішніх бойових зіткнень зросла до чотирьох. Цієї доби ворог двічі атакував поблизу Вовчанська, та по одному разу - у напрямках сіл Стариця та Липці. Ситуація контрольована.

Починаючи з 10 травня і станом на цей час на Харківському напрямку російські загарбники вже втратили вбитими та пораненими 1974 особи в живій силі та 342 одиниці озброєння і військової техніки.

На Куп’янському напрямку наразі точаться три бойових зіткнення, в районах Стельмахівки та Синьківки. Загалом цієї доби ворог вже 11 разів намагався прорвати тут нашу оборону.

На Сіверському напрямку без змін.

На Краматорському напрямку у другій половині дня ворог активізувався біля Часового Яру, провів три атаки. Також зараз точиться бій неподалік Андріївки. Ситуація контрольована. Окупанти завдали ще одного авіаудару, цього разу - по району Дружби.

Продовжує противник концентрувати зусилля на Покровському напрямку – вже здійснив 32 спроби просунутись вперед. 24 атаки відбито, вісім - продовжуються. Ще пять авіаударів загарбники завдали по районах Новоолександрівки, Воздвиженки, Уманського, Карлівки та Єлизаветівки. Наші воїни жорстко відповідають ворогу. Сьогодні в результаті дій українських підрозділів загарбники вже втратили на цьому напрямку 366 осіб вбитими та пораненими. Також пошкоджено та знищено 22 одиниці ворожої військової техніки, серед якої - шість танків.

Курахівський напрямок – 11 ворожих атак, три з яких тривають. Ситуація контрольована.

На інших напрямках без особливих змін.

Завдяки гнучкості системи нашої оборони українські воїни впевнено тримають позиції. Підрозділи Сил оборони тримають під вогневим контролем дії ворога, виконують маневр, за сприятливих умов здійснюють штурмові дії для витіснення ворожих військ із зайнятих рубежів.

 

 

20:35 Європейський інвестиційний банк надав Польщі кредит на 300 млн євро на будівництво "залізного купола", повідомив прем’єр-міністр Дональд Туск. Прем’єр зазначив, що разом з іншими європейськими прем'єрами він хотів би за кілька днів представити ініціативу будівництва над Європою залізного купола.

"Збудувавши Східний щит і збудувавши систему фортифікацій, ми також захистимо свій кордон, інвестуючи в природне середовище. Нам також знадобиться інфраструктура, яка теж має бути використана в цивільних цілях."

 

 

19:50 Україна отримає від Іспанії новий пакет допомоги, який передбачає танки Leopard, заявила міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес. За її словами, постачання танків та боєприпаси різних типів має відбутися наприкінці червня.

 

 

19:15 Фактично кожен підсанкційний російський нафтовий танкер простоює і пустує, пише Bloomberg. Зазначається, що наразі лише один із 40 підсанкційних російських суден має на борту вантаж і везе його до Азії. Водночас якщо це судно зможе без проблем розвантажитися, це може спонукати Росію знову використовувати більше кораблів.

 

 

18:40 Україна не використовувала ядерні матеріали не за призначенням, заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі з посиланням на результати розслідування.

"Коли з'явилися звинувачення у порушенні ядерної безпеки, МАГАТЕ провело неупереджене та науково обґрунтоване розслідування. Ми встановили факти, що не було жодного використання ядерного матеріалу не за призначенням, тим самим розвіявши туман війни та розрядивши напружену ситуацію".

 

 

18:05 Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко під час зустрічі з послом Японії в Україні Мацудою Кунінорі обговорив розмінування і підтримку України, повідомляє пресслужба МВС. Зазначається, що сторони обговорили нагальні потреби України та майбутній пакет допомоги на тлі повномасштабного вторгнення.

 

 

17:30 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Росія відчуває дефіцит робочої сили, який стає значною проблемою в деяких секторах. За оцінками російського видання «Известия», у 2023 році в Росії не вистачало 4,8 мільйона працівників. Наприклад, російська транспортно-логістична галузь не змогла заповнити 25% вакансій водіїв вантажівок протягом 2023 року.

Дефіцит робочої сили принаймні частково спричинений війною Росії в Україні, яка призвела до мобілізації частини працездатного населення та еміграції деяких кваліфікованих фахівців, які намагалися уникнути призову. Нещодавно дефіцит робочої сили посилився через обмеження на працевлаштування мігрантів, запроваджені після терористичного акту ІДІЛ-К у Москві 22 березня 2024 року.

Внаслідок дефіциту робочої сили група російських парламентарів розглядає можливість внесення змін до російського трудового кодексу. Якщо вони будуть прийняті, це означатиме, що надлишкова робоча сила може бути переміщена під наглядом держави до місця роботи, де не вистачає робочої сили. Переміщення буде тимчасовим, і працівники будуть переводитися лише за їхньою згодою. Однак хоча це і не є примусовим, це є потенційний крок до мобілізації робочої сили.

 

 

 

17:00 Разом союзники вже виділили понад 95 мільярдів доларів на безпекову допомогу Україні, заявив міністр оборони США Ллойд Остін на відкритті 22-го засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн". Остін наголосив на необхідності сталого забезпечення Києва зброєю. Він зазначив, що пріоритетом під час засідання "Рамштайну" стане протиповітряна оборона, а також обговорення роботи восьми коаліційних сил.

 

 

16:25 Стан Фіцо стабільний і клінічно покращується, повідомляє aktuality.sk з посиланням на заяву лікарні. Зазначається, що прем’єр спілкується, а його запальні показники повільно знижуються.

 

 

15:50 Прокурор МКС просить видати ордер на арешт прем'єр-міністра та міністра оборони Ізраїлю і лідерів ХАМАСу за воєнні злочини, відповідна заява опублікована на сайті Міжнародного кримінального суду. Прокурор МКС Карім Хан зазначив, що ці злочини включають винищення, вбивство, захоплення заручників, катування, зґвалтування та сексуальне насильство під час ув'язнення. Тепер колегія суддів МКС розгляне клопотання Каріма Хана про видачу ордерів на арешт.

 

 

15:15 Україна усвідомлює, що війна закінчиться переговорами, тому підготувала і просуває формулу миру Президента Зеленського, повідомив секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Литвиненко. Він зазначив, що Україна потребує "не перемир’я на 2 роки, а стійкого миру на десятиліття, який би уможливив розвиток України".

"Україна чітко усвідомлює, що війна закінчиться переговорами. І тому була підготовлена і просувається формула миру Президента Зеленського. Наша позиція дуже проста, і переконаний, вона буде підтримана учасниками Саміту миру у Швейцарії в червні 2024 року.

Це справжній дипломатичний трек, який має всі шанси сприяти досягненню справедливого миру".

 

 

14:40 Деякі держави вже направили своїх інструкторів в Україну для тренування українських військових, заявила прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас. За її словами, "є країни, які вже тренують солдатів на місцях", і вони роблять це на свій страх і ризик. Прем’єрка наголосила, що не бачить ризику прямого конфлікту з Росією, якщо союзники допомагатимуть Києву тренувати українських солдатів на території України.

 

 

14:05 Збройні Сили України приблизно на 60% контролюють місто Вовчанськ, за яке ведуться запеклі бої на півночі Харківщини, сказав заступник начальника Харківської обласної військової адміністрації Роман Семенуха в ефірі телемарафону.

 

 

13:55 Голова фракції "Слуги народу" Давид Арахамія анонсував впровадження QR-коду, який буде заміною необхідності носити з собою військовий квиток.

 

 

13:35 Понад 4,7 млн українців перехворіли на ГРВІ, грип та COVID-19 протягом епідсезону 2023-2024, повідомили в Міністерстві охорони здоровʼя. Це на 38% менше епідемічного порогу, розрахованого для України. Впродовж поточного епідемічного сезону (з 2 жовтня 2023 р. до 12 травня 2024 р.) зафіксовано 157 417 випадків захворювання на COVID-19. Кількість померлих від грипу, COVID-19 та ГРВІ – 1028 осіб: 82 випадки внаслідок ускладнень грипу та 946 випадків серед людей з позитивним результатом тесту на COVID-19.

 

 

13:05 Понад 415 тис. українців оновили свої дані через мобільний застосунок "Резерв+" для військовозобов'язаних, призовників і резервістів, повідомила заступниця міністра оборони з питань цифрових трансформацій, цифрового розвитку та цифровізації Катерина Черногоренко:

"Статистика ваших оновлень: 2944 – ТЦК та СП; 3703 – ЦНАП; 415 094 – "Резерв+".

 

 

12:40 Вірогідно, Чорноморський флот РФ втратив останнього носія крилатих ракет «Калібр» у Криму, але необхідно зачекати офіційного підтвердження інформації, сказав керівник пресцентру Сил оборони півдня Дмитро Плетенчук в ефірі телемарафону, коментуючи інформацію про ймовірне ураження у Севастополі корабля ВМФ РФ «Циклон»:

"Було уражено, мабуть, весь особовий склад. Вони дуже вражені тепер перебувають. Решту інформації зараз ми верифікуємо, але, звісно, є така вірогідність, що Чорноморський флот у Криму втратив останнього носія крилатих ракет".

 

 

12:10 Сьогодні з 18:00 до 24:00 в усіх регіонах можливе застосовування обмежень промислових та побутових споживачів за графіками погодинних відключень, повідомили в Укренерго. Вони можуть бути застосовані при перевищенні визначених обсягів лімітів споживання, які диспетчерський центр «Укренерго» вже довів до кожного обленерго.

 

 

12:05 Сьогодні у нічні та ранкові години на запит України вже здійснювалося аварійне постачання електроенергії з Румунії, Словаччини та Польщі, повідомили в Міненерго.

 

 

12:00 Вчора для подолання дефіциту в енергосистемі на запит «Укренерго» було активовано аварійне постачання електроенергії в Україну з 00:00 до 08:00 та з 19:00 до 24:00 з енергосистем Румунії, Польщі, Словаччини, повідомили в Укренерго. З 09:00 до 16:00 на запит оператора енергосистеми Польщі українська енергосистема приймала надлишки електроенергії. Сьогодні вночі з 00:00 до 07:00 також застосовувалась аварійна допомога з країн Європи.

 

 

11:40 Візуалізація руху повітряних цілей протягом вчорашнього вечора – нинішнього ранку:

• 23:15 – відмічено рух перших БпЛА "Shahed" з південного напрямку у бік Херсонської області;

• 03:16 – відмічено рух додаткових БпЛА "Shahed" з північно-східного напрямку у бік Сумської області;

• 06:08 – відбій небезпеки по БпЛА "Shahed".

• 09:58  – зафіксовано дві цілі у бік Миргорода, які були ідентифіковані як балістичні, о 10:01 лунали вибухи у Миргороді.

 

 

 

11:35 Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ:

Протягом минулої доби відбулося 140 бойових зіткнень, противник завдав п’ять ракетних ударів із застосуванням  шести ракет, під час 55 авіаційних ударів скинув 79 КАБів, задіяв для ударів 1066 дронів-камікадзе, із них 82 БпЛА типу «Shahed» та «Ланцет». Загарбники 4056 разів обстріляли позиції наших військ та мирні населені пункти із різних видів озброєння, із них 118 обстрілів відбулося з реактивних систем залпового вогню.

У ніч на 20 травня 2024 року окупанти атакували Харківщину балістичною ракетою «Іскандер-М», а також вдарили по території України 29 БпЛА типу «Shahed» із районів Приморсько-Ахтарська та Курська (рф). В результаті протиповітряного бою усі 29 «Shahed» збито у Одеській, Миколаївській, Полтавській та Львівській областях.

За добу, що минула, Повітряні сили та ракетні війська і артилерія Сил оборони уразили два райони зосередження особового складу, чотири пункти управління, три артсистеми і зенітно-ракетний комплекс.

Загалом минулої доби загальні втрати російських загарбників становили близько 1400 осіб. Також ворог втратив 14 танків, 35 бойових броньованих машин, 50 артилерійських систем, дві РСЗВ, чотири засоби ППО, 81 БпЛА оперативно-тактичного рівня, ракету, один корабель, 60 автомобілів та дві одиниці спеціальної техніки.

 

 

11:20 Внаслідок падіння уламків збитого російського безпілотника на лісництві у Золочівському районі почалася пожежа, що охопила майже гектар лісу, повідомив голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький. Пожежу загасили, жертв та постраждалих немає.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 107 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 102 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:50 Загибель президента Ірану Ібрагіма Раїсі матиме серйозні довгострокові наслідки для режиму, проте не дестабілізує Іран так, як могла б смерть верховного лідера Аятоли Хаменеї, припускають в Інституті вивчення війни (ISW).  Лише час покаже, що сталося і як Хаменеї впорається з такою втратою, однак смерть Раїсі не змінить нинішньої траєкторії режиму в бік більш жорсткої та консервативної внутрішньої політики та більш агресивної регіональної політики. Згідно з конституцією країни, обов'язки Раїсі як президента тимчасово перебере на себе перший віцепрезидент Мохаммад Мохбер, а вибори для постійної заміни президента мають бути проведені протягом 50 днів. Мохбер керував дуже потужною організацією "Виконання наказу Імама Хомейні", яку контролює Верховний лідер і яка, своєю чергою, має величезні економічні активи в Ірані. США запровадили санкції проти Мохбера та EIKO в січні 2021 року.

 

 

10:20 Під час нічних тривог на Львівщину залетіли три ворожі безпілотники типу "шахед". Їх було знищено силами і засобами протиповітряної оборони, повідомив голова обласної державної адміністрації Максим Козицький. Жертв або постраждалих у Львівській області немає, об'єкти критичної та цивільної інфраструктури не постраждали.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

222,1% танків (з них 2,8% за минулий тиждень),

  84,6% бойових броньованих машин (з них 1,2% за минулий тиждень),

288,5% автомобільної техніки (з них 6,7% за минулий тиждень),

413,4% артилерійських систем (з них 7,2% за минулий тиждень),

 96,6% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

 57,4% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

 28,4% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 Вночі  росіяни атакували Харківщину балістичною ракетою «Іскандер-М», а також застосували 29 ударних БпЛА типу «Shahed» із районів Приморсько-Ахтарськ та Курськ РФ.

В результаті протиповітряного бою всі 29 шахедів збито в Одеській, Миколаївській, Полтавській та Львівській областях.

За минулі сім днів було збито 117 із 117 (100%) запущених по Україні БПЛА – це продовження найбільшої і найдовшої серії безрезультатних російських атак безпілотниками: за 11 днів жоден із 127 шахедів не досяг цілі.

 

 

 

 

09:30 Станом на 07:00 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Повідомляється, що в ніч з 18 на 19 травня українські війська здійснили успішні удари безпілотниками по російській військовій інфраструктурі й нафтопереробних заводах в окупованому Криму, Краснодарському краї та Ленінградській області.

• Російські мілблогери, схоже, експериментують з різними способами висловлення критичних коментарів на адресу російського міністерства оборони після нещодавнього призначення міністром оборони Росії Бєлоусова.

• Заступник голови ради безпеки Росії Мєдвєдєв пригрозив російській компанії «Яндекс», яка займається інтернет-технологіями і телекомунікаціями, оскільки її велика мовна модель не змогла надати відповіді, які б відповідали поточним російським інформаційним операціям. Мєдвєдєв 19 травня розкритикував голосового помічника яндекса Алісу за те, що вона не змогла відповісти на запитання про закон США, який схвалює захоплення російських закордонних активів, або про уявні пам'ятники нацистам в Україні. Мєдвєдєв стверджував, що штучний інтелект яндекса є «боягузом», оскільки не зміг надати бажані для нього відповіді на ці запитання, і припустив, що яндекс може перейматися тим, щоб не ображати своїх західних клієнтів. Мєдвєдєв припустив, що нібито небажання яндекса надати відповіді на ці питання значно підриває довіру до його продуктів і може дати підстави російському уряду визнати послуги Яндекса «неповноцінними» і навіть назвати нинішніх його керівників «іноземними агентами». Російське видання РБК повідомило, що російські чиновники вже подавали скарги на подібні великі мовні моделі через те, що вони не викликали достатньо патріотичної реакції. Російські чиновники, ймовірно, продовжуватимуть боротися з такими недоліками великих мовних моделей, які добре відомі іншим, хто має більше досвіду роботи з цими системами, оскільки Кремль продовжує зусилля зі зміцнення свого контролю над російським інформаційним простором.

• 18 травня суд Санкт-Петербурга постановив, що російська влада може заарештувати понад 700 мільйонів євро активів у трьох великих європейських банках від імені дочірньої компанії «Газпрому».

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

За добу російські окупанти завдали чотири ракетні удари із застосуванням п’яти ракет, 35 авіаударів із застосуванням 38 КАБів, понад 409 ударів дронами-камікадзе, здійснили майже три тисячі обстрілів позицій наших військ із різних видів озброєння, зокрема, близько 90 із застосуванням реактивних систем залпового вогню.

Ситуація на фронті залишається напруженою, але контрольованою. Сили оборони продовжують рішуче протидіяти спробам противника просунутися в глибину території України, спрямовують зусилля на зрив виконання окупантами планів наступу.

На Харківському напрямку з початку доби відбулося 11 бойових зіткнень. Окупанти завдавали авіаудари та не полишали спроб прорвати нашу оборону біля Вовчанська, Стариці, Липців та Зеленого. У відповідь українські воїни завдали загарбникам відчутних втрат, інформація про які уточнюється. Попередньо, загальні втрати ворога протягом доби на цьому напрямку склали 114 осіб. Також противник втратив 30 одиниць озброєння та військової техніки, з них три танки, одна бойова броньована машина, вісім артилерійських систем, 10 БПлА та вісім одиниць автомобільної техніки.

На Куп’янському напрямку кількість бойових зіткнень за добу склала 12. Сили оборони успішно відбили атаки ворога в районах населених пунктів Синьківка, Іванівка, Берестове.

На Лиманському напрямку противник активних дій не проводив. Натомість, українські воїни тримали ворога під вогневим контролем, мали успіх на окремих ділянках. Ситуація контрольована, проводяться заходи щодо укріплення оборонних рубежів.

З початку доби жорсткі бої точилися на Сіверському напрямку. Тут впродовж дня російські окупанти здійснили 23 спроби прорвати оборону наших військ. Ворог намагався вклинитися в нашу оборону в районі Білогорівки, атакував 17 разів. Успіху не мав і зазнав значних втрат, а саме: 53 особи вбитими та пораненими, 14 одиниць озброєння та військової техніки, з них: два танки, та 11 бойових броньованих машин та ще один засіб РЕБ.

На Краматорському напрямку російський агресор 14 разів намагався прорвати оборону наших військ поблизу населених пунктів Калинівка, Новий, Іванівське, Кліщіївка та Андріївка. Для підтримки дій своїх штурмових підрозділів застосовував керовані авіаційні бомби. Успіху не мав.

Інтенсивно ворог атакував українських захисників на Покровському напрямку. Тут впродовж дня агресор здійснив 25 штурмів наших позицій, намагався наростити зусилля вогневого контролю на окремих ділянках, завдаючи авіаударів із застосуванням КАБів. На напрямку Нетайлове–Яснобродівка триває бій. Силами оборони проводяться заходи щодо стабілізації обстановки. Попередні втрати противника на цьому напрямку становлять: 118 окупантів вбитими та пораненими, знищено один танк та 2 бойові броньовані машини. Крім того, ще один танк, дві бойові броньовані машини та дві артилерійські системи пошкоджено.

На Курахівському напрямку кількість боїв становила 10. Загарбники намагаються просунутися до населених пунктів Георгіївка, Парасковіївка, Новомихайлівка та Водяне. Всі атаки відбито. Ситуація контрольована.

На Времівському напрямку противник здійснив чотири безуспішні спроби прорвати оборону наших військ у напрямку Старомайорського та Урожайного. Успіху не мав.

На Придніпровському напрямку окупанти намагалися шість разів відтіснити наші підрозділи від Кринок. В ході боїв російські загарбники успіху не мали, втрат наших позицій не допущено.

Українські воїни завдають окупантам відчутних втрат, активно застосовують засоби вогневого ураження по живій силі ворога та техніці. Здійснюють заходи щодо покращення тактичного положення, за можливості рухаються вперед, витісняючи російських окупантів з їх позицій.

20.05.2024