816-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:20 Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 19.30 19.05.2024 щодо російського вторгнення.

На поточний час динаміка бойових зіткнень зберігається. З початку доби відбулося 105 бойових зіткнень.

Агресор продовжує обстрілювати з артилерії прикордоння Чернігівської та Сумської областей. До населених пунктів, що зазнали артобстрілів з початку доби, додалися Лугівка, Дружба, Білопілля.

Сили оборони гнучко реагують на дії окупантів та вживають всіх необхідних заходів для виснаження наступального потенціалу російських військ.

На Харківському напрямку окупанти атакують підрозділи Сил оборони за підтримки авіації, завдають ударів керованими авіабомбами. З початку доби на даному напрямку відбулося 11 боєзіткнень, з яких чотири ще тривають. Загалом, впродовж поточного тижня втрати російських окупантів на Харківському напрямку склали 1572 особового складу та 263 одиниці озброєння та військової техніки. Зокрема, знищено вісім танків, 13 бойових броньованих машин, 12 артилерійських систем, одну систему ППО, 75 БпЛА, 66 автомобілів та 12 одиниць спеціальної техніки противника. Окрім цього пошкоджено дев’ять танків, 11 бойових броньованих машин, 21 артилерійська система, 32 автомобілі та три одиниці спеціальної техніки ворога.

На Куп’янському напрямку станом на зараз Сили оборони уже відбили 10 ворожих атак поблизу Синьківки, Іванівки, Берестового та Стельмахівки. Ще дві - тривають.

Гаряче сьогодні на Сіверському напрямку. З початку доби в районах Білогорівки, Верхньокам’янського, Роздолівки та Івано-Дар’ївки відбито 22 ворожих атаки. Ще одне бойове зіткнення триває. Українські воїни тримають оборону та перешкоджають реалізації ворогом загарбницьких намірів.

Окупанти продовжують тиснути на Покровському напрямку. 25 разів від початку доби ворог намагався прорвати тут нашу оборону. Сім зіткнень від загальної кількості боїв на цьому напрямку ще тривають.

На Краматорському та Придніпровському напрямках надвечір інтенсивність ворожих атак дещо знизилась. На кожному з напрямків ще триває по одному боєзіткненню.

На інших напрямках без суттєвих змін.

Українські захисники продовжують мужньо стримувати ворога та завдавати йому максимальних втрат у живій силі та техніці.

 

 

19:20 Завтра, 20 травня, з 18:00 до 24:00 для промислових і побутових споживачів у всіх регіонах України діятимуть графіки погодинних відключеньповідомили в "Укренерго".

 

 

18:20 У Новомосковському районі Дніпропетровщини Сили оборони збили ворожу ракету Х-59/69, повідомили в Повітряному командуванні "Схід"

 

 

17:35 У Державному департаменті США заявили, що мають намір скористатися наданим Конгресом правом конфіскувати активи РФ у США. За словами державного секретаря США Ентоні Блінкена, РФ "повинна заплатити за відновлення зруйнованого Путіним".

 

 

16:50 Голова комітету у закордонних справах Національної асамблеї Франції Жан-Луї Бурланж закликав змінити доктрину і більше не забороняти Україні завдавати ударів французькою зброєю по російській території.

 

 

15:10 Внаслідок ранкового удару двома ракетами "Іскандер-М" по території, де відпочивали місцеві жителі, у Харківському районі загинуло щонайменше 6 людей, 27 поранено, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

 

 

14:30 За минулий тиждень, з 13 по 19 травня, за зведеннями Генштабу ЗСУ, було відбито 937 російських атак (позаминулого тижня – 804), при цьому знищено 10 000 одиниць особового складу (позаминулого – 8030): у середньому 10,7 втрати особового складу ворога за атаку (позаминулого – 10,0).

Найбільше атак було на Покровському (262 vs 264 позаминулого тижня), Бахмутському (228 vs 190), Куп'янському (123 vs 117) та Новопавлівському (171 vs 92) напрямках.

 

 

 

 

13:50 Нічну атаку на нафтопереробний завод у російському Виборзі Ленінградської області організувало Головне управління розвідки Міністерства оборони України, підтвердило джерело в розвідці. За допомогою трьох вибухових пристроїв уразили вертикальні резервуари з паливом. Загалом розвідникам вдалося знищити три резервуари з паливом.

 

 

13:10 Дрони Служби безпеки України та ЗСУ вночі атакували військовий аеродром "Кущевська", безпілотники спецслужби вразили Слов’янський нафтопереробний завод у РФ, повідомили джерела в СБУ. На аеродромі "Кущевська" знаходилися десятки різних літаків, які атакують українські позиції на фронті: Су-34, Су-25, Су-27, МіГ-29, а керівництво Слов’янського НПЗ заявило, що завод зупинив свою роботу. Це вже друга атака дронів СБУ на військовий аеродром "Кущевська" та Слов’янський НПЗ за останні три тижні. Раніше на аеродромі було вражено кілька літаків, а на НПЗ влучили в ректифікаційну й атмосферну колони. Наслідки нинішніх атак уточнюються.

 

 

12:50 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 98 населених пунктів на території 14 областей України, підтверджено ураження 101 об’єкта інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

12:10 Обмеження постачання електроенергії на сьогодні поки не плануються, повідомили в Міненерго.

 

 

12:05 Сьогодні у нічні та ранкові години на запит України вже здійснювалося аварійне постачання електроенергії з Румунії, Словаччини та Польщі, повідомили в Міненерго. Залучення аварійної допомоги можливе і ввечері.

 

 

12:00 Минулої доби потреби споживачів покривалися власною генерацією, комерційним імпортом та аварійною допомогою від Румунії, Словаччини та Польщі, повідомили в Міненерго. Вдень Україна надавала аварійну допомогу Польщі – отримувала надлишки електроенергії з енергосистеми цієї країни. Також отримання надлишків електроенергії з Польщі передбачається сьогодні.

 

 

11:55 Вчора з 18:00 до 24:00 в усіх регіонах, крім Херсонської області, застосовувалися обмеження промислових споживачів. Побутових споживачів не обмежували.

 

 

11:40 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

221,7% танків (з них 2,7% за минулий тиждень),

  84,4% бойових броньованих машин (з них 1,2% за минулий тиждень),

287,5% автомобільної техніки (з них 6,2% за минулий тиждень),

411,8% артилерійських систем (з них 6,5% за минулий тиждень),

 96,4% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 57,1% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 28,4% літаків (з них 0,3% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

11:15 Вранішнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби на фронті російсько-української війни відбулося загалом 110 бойових зіткнень. За уточненою інформацією, ворог завдав три ракетні удари із використанням чотирьох ракет, 59 авіаційних ударів, застосувавши 95 КАБів, та задіяв 58 ударних БПЛА типів “Shahed” і “Ланцет”. Окупанти здійснили 4164 обстріли позицій наших військ та населених пунктів з артилерійських систем, із них 73 – з реактивних систем залпового вогню. 
За добу, що минула, Повітряні сили та ракетні війська і артилерія Сил оборони уразили 21 район зосередження особового складу, одну станцію РЛС та два зенітних ракетних комплекси ворога.
Загалом за минулу добу бойові втрати російських загарбників, безповоротні та санітарні, склали близько 1210 осіб. Також ворог втратив 16 танків, 35 бойових броньованих машин, 48 артилерійських систем, три РСЗВ, два засоби ППO, 47 БпЛА оперативно-тактичного рівня, одну ракету, 82 автомобілі та дві одиниці спеціальної техніки.
Крім того, Силами оборони України знищено морський тральник “Ковровець”.
Вже з початку поточної доби відбулося 39 бойових зіткнень. Російські окупанти здійснили 541 обстріл позицій наших військ. Також застосували 37 ударних дронів-камікадзе.
Сили оборони продовжують зосереджувати основні зусилля на обороні зайнятих рубежів, недопущенні просування російських окупантів вглиб нашої держави та відбиття їх збройного нападу на Україну.
На Харківському напрямку противник активних дій не проводив. Сили оборони докладають максимум зусиль для посилення позицій, поповнення резервів, ведення розвідки та тримають дії ворога під вогневим контролем. Зокрема, за поточну добу втрати противника склали чотири окупанти та 14 одиниць військової техніки. Знищено танк, артилерійську систему та три автомобілі, пошкоджено два танки, п’ять артилерійських систем та два автомобілі. За уточненими даними, за минулу добу загальні втрати агресора на Харківщині склали: 209 окупантів, 43 одиниці техніки. Українські захисники знищили бойову броньовану машину, чотири артсистеми, 11 автомобілів та 11 БпЛА. Крім того пошкоджено три танки, одну бойову броньовану машину, три артсистеми, чотири автомобілі.
На Куп’янському напрямку підрозділи наших військ відбивають атаку противника в напрямку населеного пункту Берестове. Ситуація контрольована. Наші захисники здійснюють заходи з посилення позицій переднього краю оборони, за можливості переймають ініціативу для покращення тактичного положення.
На Сіверському напрямку противник активізував спроби пошуку слабких місць в нашому бойовому порядку. З початку доби відбулося 15 атак на позиції Сил оборони, 11 з яких тривають. Ворог намагається прорватися в напрямку населених пунктів Білогорівка Луганської області та Роздолівка Донецької області, успіху не має. Тут нашими військами вже знищено два танки та два МТЛБ, також одна БМД противника пошкоджена.
На Краматорському напрямку протягом поточної доби ворог сім разів намагався прорвати оборону наших військ. Нашими захисниками три атаки відбито. Тривають бої в районах населених пунктів Кліщіївка, Калинівка, Новий та Андріївка. Втрат позицій не допущено. Ситуація контрольована.
На Покровському напрямку з початку доби ворог 10 разів атакував позиції наших військ. Силами оборони дві атаки відбито. Тривають бойові дії в районах Євгенівки, Сєверного, Новоселівки Першої та Уманського. Ситуація контрольована. За поточну добу на даному напрямку ворог втратив 68 окупантів та сім одиниць військової техніки, зокрема знищено бойову броньовану машину та три автомобілі. За уточненими даними за минулу добу втрати противника склали: 274 окупанта вбитими та пораненими, 19 одиниць озброєння та військової техніки. Зокрема наші воїни уразили вогнем танк, артсистему, два автомобіля та два БпЛА. Крім того пошкоджено чотири танки, бойову броньовану машину, чотири артсистеми та чотири автомобілі противника.

На Курахівському напрямку підрозділи наших військ відбили одну атаку противника на напрямку Славне-Парасковіївка. Ворог успіху не мав.

На Времівському напрямку противник здійснив дві безуспішні спроби витіснити підрозділили Сил оборони в районах населених пунктів Урожайне та Старомайорське Донецької області. Ситуація контрольована.

На Придніпровському напрямку Сили оборони відбили одну атаку противника в напрямку Кринок. В ході боїв ворог успіху не мав, втрат позицій не допущено. 

 

 

11:10 Вночі на 19 травня Силами оборони знищено морський тральник ЧФ РФ проєкту 266-М "Ковровец", повідомили в  Військово-морських силах.

 

 

10:40 Вночі російські війська атакували Україну 37 ударними безпілотниками типу «Shahed-131/136» із районів Приморсько-Ахтарськ та Курськ РФ. В результаті протиповітряного бою всі 37 «шахедів» збито у Київській, Одеській, Миколаївській, Сумській, Вінницькій, Житомирській, Черкаській та Херсонській областях.

За минулі сім днів було збито 88 із 88 (100%) запущеного по Україні БПЛА – це найбільша і найдовша безрезультатна серія російських атак.

 

 

 

 

 

10:10 Станом на 07:00 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:50 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Останнім часом російські війська активізували свої зусилля із захоплення оперативно важливого міста Часів Яр, намагаючись скористатися тим, що російські наступальні операції на півночі Харківської області разом з наступом, що триває на сході України, спричинили більший тиск на українські війська по всьому театру бойових дій.

• Російські війська, ймовірно, готуються до другої фази своєї наступальної операції на півночі Харківської області, яку вони, ймовірно, мають намір розпочати після очікуваного захоплення Вовчанська.

• Зеленський окреслив потреби України в матеріально-технічному забезпеченні для боротьби з повітряною перевагою Росії та захисту від російської повітряної загрози, особливо з огляду на обмеження, запроваджені США проти України, які забороняють Україні завдавати ударів по цілях на російській території та в повітряному просторі.

• Як повідомляється, українські посадовці звернулися до адміністрації президента США з проханням послабити обмеження на використання наданої США зброї для завдання ударів по військових цілях в Росії.

• Зеленський зазначив, що Україна повинна подолати свої кадрові проблеми, щоб перехопити ініціативу на театрі воєнних дій в Україні.

• Новий закон про мобілізацію в Україні набув чинності 18 травня і допоможе Україні стабілізувати свій силовий апарат на тлі дефіциту кадрів.

• Заступник голови ради безпеки Росії Мєдведєв закликав до того, щоб передбачувана «буферна зона» охоплювала всю територію України – це свідчить про те, що кремлівська концепція буферної зони є тонко завуальованим виправданням давнього наміру Росії поглинути всю Україну і, ймовірно, спробою заручитися внутрішньою підтримкою російських воєнних зусиль.

• Засновник пов'язаного з Кремлем Telegram-каналу «Рибар» Звінчук дав нехарактерне для нього публічне інтерв'ю, в якому розкритикував міністерство оборони Росії та висловив припущення щодо можливих змін в міноборони.

• Якщо Кремль дозволить окремим відомим російським мілблогерам посилити свою критику на адресу міноборони РФ, громадський тиск може зрости на користь реформ, які, у разі їх проведення, сприятимуть російським воєнним зусиллям в Україні.

• Президент Грузії Саломе Зурабішвілі наклала вето на законопроєкт про «іноземних агентів» російського зразка 18 травня, але правляча партія «Грузинська мрія», ймовірно, подолає вето Зурабішвілі в найближчі тижні.

• Російська служба BBC News повідомила 18 травня, що російська військова влада в Астані (Казахстан) 23 квітня затримала російського військовослужбовця-контрактника за дезертирство – це перший такий випадок у Казахстані.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

З початку доби російські окупанти завдали три ракетні та 38 авіаційних ударів (зокрема із застосуванням 56 КАБів), застосували 404 дрони-камікадзе, здійснили понад три тисячі обстрілів позицій наших військ.

На Харківському напрямку відбулося 12 бойових зіткнень. Нашими воїнами відбито шість атак південніше населених пунктів Глибоке та Лук’янці Харківської області. Ворог продовжує спроби прорвати оборону українських підрозділів у напрямку населеного пункту Зелене, не полишає спроб захопити Вовчанськ. Російські окупанти застосовують авіацію для авіаударів: протягом доби дві керовані авіабомби по Харкову, п’ять КАБів по Веселому та чотири – по району населеного пункту Липці. Сили оборони намагаються витіснити противника у напрямку населеного пункту Глибоке та в районі Вовчанська.  Попередньо, загальні втрати ворога протягом доби становили 125 осіб. Також противник втратив 31 одиницю озброєння та військової техніки, з них три танки, шість гармат та мінометів. Крім того, уражено 15 укриттів противника. Інформація уточнюється.

На Куп’янському напрямку кількість бойових зіткнень за добу зросла до 11. Сили оборони успішно відбили атаки ворога в районах населених пунктів Синьківка, Іванівка, Берестове.

На Лиманському напрямку обстановка суттєвих змін не зазнала. Противник здійснив шість безуспішних атак у напрямках населених пунктів Новосадове, Торське та Григорівка.

На Краматорському напрямку противник 15 разів намагався прорвати оборону наших військ. В напрямках населених пунктів Калинівка, Кліщіївка, Андріївка та Курдюмівка успіху не мав, зазнав втрат та відійшов. Бойові дії тривають у районах населених пунктів Новий та Іванівське Донецької області. Ситуація контрольована.

На Покровському напрямку ситуація залишається складною. Російський агресор здійснив 23 атаки. Бойові дії тривають. Противник наростив значні зусилля із вогневого впливу та штурмових дій в районі населеного пункту Нетайлове Донецької області. Силами оборони проводяться заходи щодо стабілізації обстановки. Попередні втрати противника на цьому напрямку склали: 235 окупантів вбитими та пораненими, знищено один танк, склад боєприпасів, гармату, автомобіль та два БпЛА. Крім того, пошкоджено три танки, три гаубиці, бойову машину піхоти та автомобіль. Інформація уточнюється.

На Курахівському напрямку кількість боїв зросла до 11. Загарбники намагаються наростити зусилля в районі Парасковіївка Донецької області. Бойові дії тривають у районах Красногорівки та Костянтинівки. Ситуація контрольована.

На Времівському напрямку противник здійснив три безуспішні спроби прорвати оборону наших військ у напрямку Старомайорського.

На Оріхівському напрямку Сили оборони відбили штурмові дії противника північно-західніше Вербового. Втрат позицій не допущено. Ситуація контрольована.

На Придніпровському напрямку українські воїни відбили чотири атаки противника в районі населеного пункту Кринки Херсонської області. В ході боїв російські окупанти успіху не мали, втрат наших позицій не допущено.

Слід відзначити самовідданість та професійність дій наших воїнів, які на окремих напрямках провели активні штурмові дії та покращили тактичне положення, розкриття деталей яких на даний час недоцільне.

19.05.2024