Цього тижня в Москві відбулися дві гучні події – інавґурація Путіна і святкування дня перемоги. І проводилися вони на тлі ядерного шантажу з боку Кремля.

 

 

Зрештою погрози ядерним кийком перманентно лунають з екранів російського телебачення, у пропагандистки програмах різних соловйових, сімоньян, кісєльових тощо. Проте цього тижня для посилення враження Росія оголосила про проведення навіть тактичних ядерних навчання, вперше з часу широкомасштабного вторгнення в Україну.

 

Відповідну заяву Міністерство оборони Росії оприлюднило у понеділок, шостого травня, за день до інавґурації Володимира Путіна на п'ятий президентський термін. Цікаво, що дата початку навчань не розголошується, відомо лише, що маневри зі застосуванням тактичної ядерної зброї пройдуть «найближчим часом». Причому десь поблизу кордону з Україною, а можливо навіть зачеплять окуповану частину української території.

 

У заяві наголошено, що провести такі навчання доручив сам Путін, тож Генеральний штаб вже взявся за їхню підготовку. Маневри проводитимуться зенітно-ракетними частинами Південного військового округу (ПдВО) за участю військово-повітряних і військово-морських сил. Варто зазначити, що окрім суто російських реґіонів, до складу ПдВО входить незаконно анексований Крим, і навіть чотири частково окуповані області України.

 

«У ході навчання буде проведено комплекс заходів щодо практичного відпрацювання питань підготовки та застосування нестратегічної ядерної зброї Російської Федерації», – йдеться у повідомленні МО РФ.

 

І ще одна важлива деталь у заяві російського військового відомства. Виявляється рішення про проведення ядерних навчань керівництво країни ухвалило «з метою безумовного забезпечення територіальної цілісності та суверенітету російської держави у відповідь на провокаційні заяви та погрози окремих західних офіційних осіб на адресу Російської Федерації».

 

Хоча зрозуміло, що ніхто зі західних політиків досі не дозволив собі жодної погрози застосування навіть конвенційної зброї по Росії, не те що ядерної. Якраз навпаки, західні країни лише неодноразово критикували Росію за її погрози застосувати ядерну зброю.

 

 

Хоча сам Путін намагався у цьому питанні не переходити до прямих погроз ядерним ударом. Він лише «попереджав» Захід про ймовірність ядерної війни в разі прямої конфронтації з Росією.

 

От для прикладу візьмемо один з останніх ядерних натяків Путіна, який пролунав у його промові на параді 9 травня. Російський диктатор заявив: «Росія робитиме все, щоб не допустити глобального конфлікту, але водночас ми не дозволимо нікому нам погрожувати. Наші стратегічні сили завжди в бойовій готовності». Очевидно саме для посилення цієї погрози, демонстрації «бойовій готовності» й були напредодні анонсовані ядерні маневри.  

 

Якщо ж Кремлю треба було вдатися до прямого, а не завуальованого ядерного шантажу, то для цієї ролі завжди під рукою був колишній президент Росії, а нині заступник голови Ради безпеки Російської Федерації Дмитро Медведєв ( у простонародді – «Діма-стакан»). На відміну від свого патрона, він вже неодноразово прямо погрожував застосувати ядерну зброю. Нещодавно з його уст пролунали чергові заяви, у яких він реагує на висловлювання західних політиків щодо евентуальної відправки військ до України. З огляду на «красоту слога» російського експрезидента, інспірованого певними напоями, дозволю собі запропонувати увазі читачів цілу цитату з посту в його Telegram-каналі:

 

«Хор безвідповідальних негідників у складі західної політичної еліти, яка закликає до відправлення своїх військ у неіснуючу країну (очевидно, йдеться про Україну – авт.) , розширюється. Тепер у ньому представники Конґресу США, французьке та британське керівництво, окремі божевільні з Прибалтики та Польщі. Вони ж закликають активно застосовувати свою ракетну зброю, поставлену ними бандерівцям, на всій території Росії. І це не весняне загострення, а цинічний розрахунок політичних дивідендів. Відбувається якась тотальна деградація правлячого класу у країнах. Цей клас реально не бажає логічно зв'язати елементарні речі. Відправлення своїх військ на територію б. (припускаю, що це скорочення не стосується нецензурного слова, а йдеться про «колишню» - «бывшую», хоча впевненим бути не можу – авт.) України спричинить прямий вступ їхніх країн у війну, на яку нам доведеться відповідати. І, на жаль, не на території б. України. В цьому випадку нікому з них не сховатися ні на Капітолійському пагорбі, ні в Єлисейському палаці, ні на Даунінг-стріт-10. Настане світова катастрофа. Це, до речі, змогли зрозуміти Кеннеді та Хрущов понад 60 років тому. Але ніяк не хочуть усвідомити нинішні інфантильні дебіли, що дорвалися до влади на Заході».

 

 

Ось такий веселий пасаж від російського політика, як там кажуть «на весельє». Причому не від політика з якогось другого-третього ешелону, а з безпосереднього кола найвищих осіб, який обіймає доволі високу посаду та ще й користується службовим літаком.

 

Майже з  прямою ядерною погрозою виступило ще й Міністерство закордонних справ Росії. Реагуючи на близьку відправку до України багатоцільових винищувачів F-16, які здатні забезпечити ЗСУ панування в повітрі, а отже докорінно змінити ситуацію на фронті, російські дипломати заявили, що Москва сприйматиме винищувачі F-16 в Україні як носії ядерної зброї з відповідними наслідками.

 

«Найближчим часом очікується поява на українському ТВД (театрі воєнних дій – авт.) багатофункціональних літаків F-16 американського виробництва. Як неодноразово вказувалося з російської сторони, ми не можемо іґнорувати того факту, що ці авіазасоби відносяться до платформ подвійного оснащення – неядерного та ядерного. Літаки саме цього типу довгі роки становили основу авіапарку, який задіяний у так званих “спільних ядерних місіях” НАТО. Безвідносно щодо того, в якій саме модифікації поставлятимуться ці літаки, сприйматимемо їх як носіїв ядерної зброї і розглядатимемо цей крок США та НАТО як цілеспрямовану провокацію» – наголошується в заяві МЗС РФ.

 

Чому останніми днями так активізувався ядерний шантаж з боку Росії? Цілком зрозуміло: передовсім тому, що до України після тривалої, фактично піврічної перерви, надходить потужна військова допомога. Причому серед звичної зброї й амуніції у пакеті допомоги будуть присутні вже згадані винищувачі F-16, а ще дальнобійні американські ракети ATACMS. Ця допомога дозволить радикально змінити ситуацію на полі бою і допомогти українським воякам перехопити стратегічну ініціативу.

 

 

Але чи дійсно Росія готова виконати свої погрози й застосувати ядерну зброю, коли ситуація на фронті стане геть кепською? Більшість експертів у царині глобальної безпеки відповідають на це запитання негативно.  На їхнє переконання, застосування ядерної зброї в Україні малоймовірне і не має сенсу.

 

«З військової точки зору застосування Росією ядерної зброї в Україні не має сенсу за жодних обставин У цьому плані за два роки нічого не змінилося», – запевнив знаний експерт у галузі ядерних досліджень і ядерної безпеки Інституту досліджень роззброєння ООН Павєл Подвіґ.  Він також вказав на те, що не слід переживати за анонсовані ядерні маневри, оскільки в їхньому ході Росія «не зможе відпрацьовувати напади, а лише порядок їх проведення». «Це пов'язано з тим, що зазвичай нестратегічні боєголовки зберігаються в іншому місці, ніж ракети і літаки, які можуть їх запустити» – пояснив експерт. Він зазначив, що з міркувань безпеки під час навчань використовуватимуться лише макети ядерної зброї.

 

Планів застосування ядерну зброю в Україні ніколи не існувало, вважає Матьє Булеж з американського Центру Вільсона. «Ядерні погрози Росії, очевидно, мають інше підґрунтя. Ядерна ескалація була жупелом, що вселяє страх на Заході з початку російського вторгнення. Це частина постійного залякування і брязкання шаблями з боку Кремля з метою зламати рішучість Заходу підтримати Україну. На це зараз і робить ставку Москва, саме це є причиною того, що зброя до України постачається повільними темпами і в обмеженій кількості» – зазначив експерт. На його думку, оголосивши про маневри, Путін хотів виглядати «сильним лідером», особливо напередодні дня перемоги над нацистською Німеччиною.

 

Зрештою, варто лише пригадати, скільки разів Кремль вже використовував ядерний шантаж, скільки «червоних ліній» малював. Постачання артилерії, постачання систем залпового вогню, постачання танків, постачання літаків, удари по Криму, удари по реальній території Росії. Наразі, окрім F-16, всі ці лінії давно переступлені. І як відреагувала Москва? Скинула атомну бомбу чи застосувала хоча б тактичну ядерну зброю? Ні, навіть не намагалася. Тож вже давно треба зрозуміти, що всі ці погрози є чистим блефом.

 

У цьому контексті хотілося б закликати нерішучих західних політиків дослухатися до слів колишнього прем’єра, а нині міністра закордонних справ Великої Британії Девіда Кемерона: «Нам потрібно зайняти більш жорстку позицію в більш жорсткому світі. Якщо незаконне вторгнення Путіна чогось нас вчить, так це того, що коли ми робити занадто мало, занадто пізно, то ми лише підбадьорюємо аґресора. Я бачу занадто багато прикладів того, як цей урок не засвоєно».

   

10.05.2024