787-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:50 Палата представників США схвалила законопроєкт про виділення Україні допомоги на майже 61 млрд доларів. За схвалення проєкту проголосували 311 членів нижньої палати Конгресу США, проти висловились 112. Далі законопроєкт має підтримати Сенат та схвалити президент Байден.

 

 

 

20:25 У Конгресі підтримали конфіскацію заморожених активів РФ у США для України, повідомляє ЄП. Проєкт схвалили голосами 360 конгресменів, проти висловились 58. Зокрема президентові США надаються повноваження застосувати процедуру конфіскації суверенних активів з подальшою передачею відповідних коштів до спеціальних фондів – Compensation Fund, Ukraine Support Fund. 

 

 

20:10 Усі поправки до законопроєкту про підтримку України були відхилені перед остаточним голосуванням, повідомляє Голос Америки.

 

 

20:05 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 91 бойове зіткнення.

Загалом ворог завдав 14 ракетних та 48 авіаційних ударів, здійснив 61 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Сеньківка, Леонівка, Янжулівка Чернігівської області; Пожня, Клюси, Покровка, Попівка та Миропільське Сумської області.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів, проте завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Синьківка Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 15 населених пунктів, зокрема Степова Новоселівка, Іванівка, Котлярівка Харківської області.

На Лиманському напрямку Силами оборони відбито 9 атак в районі населеного пункту Терни Донецької області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Новосадове та Ямполівка Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське Луганської області та Терни, Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 25 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Спірне, Кліщіївка, Іванівське, Новий Донецької області, де ворог намагався покращити тактичне положення. Противник також завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Часів Яр та Нью-Йорк Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Григорівка, Калинівка, Часів Яр Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 18 атак в районах населених пунктів Семенівка, Новокалинове, Очеретине, Бердичі, Уманське, Яснобродівка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Новобахмутівка, Олександропіль, Соловйове та Новоолександрівка Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Семенівка, Новобахмутівка, Очеретине та Нетайлове Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Георгіївка, Новомихайлівка, Водяне та Урожайне Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 17 разів намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Красногорівка, Шахтарське та Велика Новосілка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 10 населених пунктів, серед них Парасковіївка, Костянтинівка, Вугледар Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 1 раз атакував позиції наших захисників в районі Старомайорського Донецької області. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Мала Токмачка та Роботине Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Степове, Щербаки, П’ятихатки Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби, за підтримки авіації, здійснив 3 безуспішні атаки на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Тягинка, Іванівка, Новотягинка, Понятівка, Садове, Ольгівка, Миколаївка, Велетенське Херсонської області та місто Херсон.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 8 районах зосередження особового складу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу, 1 складу боєприпасів, 1 засобу протиповітряної оборони, 1 району зосередження озброєння та військової техніки противника.

 

 

19:30 Американський пакет зброї для України "готовий до відправки", повідомляє The Washington Post. Як зазначає джерело видання, Пентагону знадобиться менше тижня після ухвалення допомоги, щоб доставити деяке озброєння українським підрозділам.

 

 

18:55 Росіяни за два місяці знищили 5 із 31 американського танка Abrams в Україні, пише New York Times з посиланням на дані аналітичного сайту Oryx. Зазначається, що це частина з 796 бойових танків України, які були знищені, захоплені або покинуті з початку війни в лютому 2022 року – близько 140 з них були передані країнами НАТО. Водночас, згідно з даними Oryx, Росія втратила понад 2900 танків.

 

 

18:20 До України прибула чергова партія військової підтримки від Литви, повідомляє міністерство оборони Литви. Зазначається, що українська армія зокрема отримала розібраний легкий ударний літак Л-39ЗА "Альбатрос".

"Підтримка України з боку Литви є довгостроковою і вже становить понад мільярд євро. Литва надала військову підтримку Україні на суму понад 610 млн євро".

 

 

17:45 Зеленський запросив президента Бразилії взяти участь в першому Глобальному саміті миру, повідомляє пресслужба Президента. Зеленський наголосив, що для України дуже важлива підтримка Бразилії, адже тривалий час Україна не могла донести до бразильського народу правду про розв'язану Росією війну через довгострокові відносини Бразилії з Радянським Союзом, продовження сучасною РФ його політики та просування російських пропагандистських наративів в інформаційному просторі країн Латинської Америки.

 

 

17:00 Віцеканцлер Німеччини після візиту до Києва закликав країни-партнери наддати Україні більше зброї, повідомляє Tagesschau. Він наголосив, що якщо Україна програє, то війна буде продовжуватися, і "саме тому всіх, хто хоче захистити демократію, ми ще раз закликаємо підтримати Україну зараз".

 

 

16:25 Підозрювані у розстрілі поліцейських на Вінниччині є військовослужбовцями, повідомили у Сухопутних військах. Зазначається, що командування Сухопутних військ надасть максимальне сприяння у всебічному та неупередженому розслідуванні вбивства поліцейського.

"Схиляємо голови в жалобі разом з працівниками Національної поліції України, які з нами виконують завдання із захисту суверенітету та територіальної цілісності України.

Це непоправна втрата, винні у цьому злочині повинні понести найсуворіше покарання.

На відео, яке поширюється в медіа, присутні військовослужбовці однієї з військових частин Сухопутних військ Збройних Сил".

 

 

15:50 Найближчими місяцями Україна має підписати двосторонні угоди у сфері безпеки з США та країнами Північної Європи, заявив Зеленський.

"Що стосується цих договорів – у нас їх вже дев'ять.

Ми наближаємося до важливого договору зі США, і після того, як ми пройдемо Конгрес – а я вважаю, що ми однаково дотиснемо та пройдемо його позитивно, – ми прийдемо до цієї потужної угоди зі США.

Я б хотів, щоб люди розуміли, що це не лише про "мілітарі"-підтримку – це гуманітарні аспекти, відновлення, фінансова підтримка, енергетична.

І ми будемо далі підписувати гарантії безпеки.

Ми наближаємося, щоб наші партнери з Балтійських країн це зробили, я думаю, що у квітні ми будемо мати такий результат з однієї з країн.

Я думаю, що у нас можуть бути потужні договори у травні. Я думаю, травень-червень ми вийдемо на договори не лише з США, з північними країнами. Ми готуємося до Швеції та Норвегії".

 

 

15:15 Новопризначений командувач оборони Данії генерал Майкл Віґґерс Гілдґаард відвідав Київ, повідомив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський. Під час зустрічі сторони обговорили нагальні потреби Збройних Сил України на різних напрямках та шляхи і можливості для подальшої підтримки з боку данського уряду.

 

 

14:40 На Великдень буде збільшено пропозицію місць із Києва до Львова: замість стандартного швидкісного поїзда Hyundai буде більш містка двоповерхова Skoda, а також призначать додаткові рейси поїзда №777 Київ – Львів на 4 і 5 травня, повідомили в Укрзалізниці. Також у тестовому режимі відновлено маршрут швидкісного поїзда "Інтерсіті+" сполученням Київ – Одеса.

 

 

14:15 Ізраїль зміг пошкодити радіолокаційну станцію російської системи ППО С-300 в Ірані, свідчить супутникова знимка іранської військової бази: російський комплекс, який Тегеран купував спеціально для захисту від повітряних атак, виявився неефективним, пише з посиланням на американського військового високопосадовця журналістка Fox News Дженніфер Гріффін. Для атаки використовували ракети і безпілотники, які були націлені спеціально на систему ППО: "Це було послання іранцям: "Ми можемо дотягнутися до вас".

 

 

13:55 Президент Володимир Зеленський указом ввів у дію рішення РНБО від 20 квітня 2024 року про роботу онлайн-казино. Указ, зокрема, наказує військовому командуванню на весь період дії воєнного стану заборонити військовослужбовцям доступ до гральних закладів та азартних ігор в інтернеті; вводяться обмеження на рекламу онлайн-казино і блокування нелегальних сайтів.

 

 

13:45 Вночі близько 01:40 поблизу села Яланець Гайсинського району Вінницької області працівники патрульної поліції зупинили легковий автомобіль. Під час перевірки пасажири авто застосували вогнепальну зброю. Один працівник поліції загинув, іншого поранено. Наразі проведено огляд місця події, вилучено речові докази, здійснюються невідкладні слідчі дії, повідомили у Офісі генерального прокурора України, перевіряється причетність до скоєння злочину двох військовослужбовців. В ОК "Південь" повідомили, що підозрювані у скоєнні злочину особи вже понад рік не мають стосунку до 28-ої окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового походу.

 

 

13:05 Більш як половина з 900 млн фунтів стерлінгів фонду військової допомоги Україні, яким розпоряджається міністерство оборони Великої Британії, не були використані через бюрократичні затримки з укладанням контрактів, пише The Guardian. Створений в серпні 2022 року для фінансування підготовки військових та озброєння для України після російського повномасштабного вторгнення Міжнародний фонд для України, очолюваний Британією, формують дев'ять країн. Із £900 млн ($1,113 млрд), виділених урядами за минулі два роки, з яких £500 млн надійшли від Великої Британії, було освоєно лише £404 млн. Міністри оборони країн-донорів визнали, що частина озброєння, передбаченого укладеними контрактами, не прибуде в Україну до весни наступного року: затримки зумовлені необхідністю оцінки кожної з величезної кількості оборонних компаній, які взяли участь у тендерах на отримання контрактів.

 

 

12:55 В ніч на 20 квітня десятки українських безпілотників літакового типу атакували територію Бєлгородської, Брянської, Курської, Тульської, Смоленської, Рязанської, Калузької та Московської областей РФ в рамках спільної операції Головного управління розвідки МОУ, Служби безпеки України та Сил спецоперацій ЗСУ. Ціллю була енергетична інфраструктура, яка живить об'єкти російського ВПК. Уражено як мінімум три електропідстанції та базу зберігання пального, де зайнялися пожежі.

 

 

12:35 Перед пунктами пропуску "Шегині–Медика" та "Краковець–Корчова" акція протесту завершилася, повідомила прикордонна варта Республіки Польща. На цей час на в’їзд в Україну перед цими пунктами пропуску очікують понад 1700 вантажівок. Заблокованими для українських вантажівок залишаються два напрямки: ПП "Ягодин–Дорогуськ" та "Рава-Руська–Гребенне", де навпроти цих пунктів у чергах на території Польщі пропуску приблизно 650 вантажівок.

 

 

12:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• 19 квітня 2024 року Росія завдала авіаударів стратегічними бомбардувальниками Ту-22М3, ймовірно, по цілях на півдні України. Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що збило один з бомбардувальників, а в мережі з'явилися повідомлення про те, що один Ту-22М3 втратив керування в повітрі, а потім впав у полі.

• Міністерство оборони Росії підтвердило, що один Ту-22М3 розбився і що пошуково-рятувальна місія триває, але не визнало збиття літака. Однак майже напевно, що повідомлення про використання ракети С-200 є точними і що це була ще одна успішна акція України проти російських ВПС. Ця система, ймовірно, є тією ж системою, що була використана для збиття російського літака A-50 23 лютого 2024 року.

• Це перший випадок, коли стратегічний бомбардувальник був збитий українськими системами ППО. Дуже ймовірно, що на сьогоднішній день Росія зазнала втрат щонайменше 100 бойових літаків.

 

 

11:5Через мережеві обмеження на лініях оператора системи передачі вчора застосовувалися графіки відключень у Харківській області та у Кривому Розі, обмеження діють і сьогодні, повідомили в Міненерго. В інших областях обмеження хоч і прогнозувалися, не застосовувалися: потреби споживачів покривалися власною генерацією, імпортом та аварійною допомогою (з Польщі, Словаччини та Румунії) обсягом менш ніж 2% від добового споживання.

На поточну добу залучення аварійної допомоги не планується. Також не плануються обмеження для побутових та промислових споживачів (крім Харківщини та Кривого Рогу).

 

 

11:25 Балістичний удар, який 19 квітня російські окупанти завдали по морському порту "Південний" в Одеській області, знищив аграрну продукцію, яка призначалася для країн Азії та Африки, повідомили у Міністерстві відновлення України:

"Ракетний удар зруйнував ємності з агропродукцією, яка мала йти на експорт до країн Азії та Африки.  Атаковані два термінали в порту "Південний", які спеціалізуються на перевалці агропродукції. Один з терміналів належить всесвітньо відомій сінгапурській компанії "Дельта Вілмар", яка працює в Україні з 2004 року та володіє також кількома заводами з переробки агропродукції. Це понад 300 млн доларів інвестицій та майже 1000 робочих місць".

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 97 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 83 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:30 Вночі через атаку безпілотників на об'єкті паливно-енергетичного комплексу у Кардимовському районі Смоленської області РФ (280 км від кордону з Україною) спалахнула пожежа, у Калузькій області РФ  внаслідок вибуху БПЛА (330 км від кордону з Україною) була пошкоджена енергетична інфраструктура, у Вигоничах Брянської області РФ (85 км від кордону з Україною) пожежа спалахнула на об’єкті енергетичної інфраструктури.

 

 

10:0На Дніпропетровщині вранці збили ракету над Новомосковським районом, через падіння уламків спалахнула пожежа, пошкоджено будинок і два авто, повідомив начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

211,2% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

  80,0% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

261,8% автомобільної техніки (з них 4,3% за минулий тиждень),

379,0% артилерійських систем (з них 4,1% за минулий тиждень),

 93,8% РСЗВ (з них 0% за минулий тиждень),

 54,1% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 28,0% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:40 Вночі російські війська атакували Україну трьома балістичними ракетами «Іскандер-М», двома зенітними керованими ракетами С-300/С-400 із Бєлгородської області РФ, а також двома керованими авіаційними ракетами Х-59/Х-69 із акваторії Чорного моря. Засобами зенітних ракетних військ Повітряних сил знищено обидві керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69. На південному напрямку також знищено три розвідувальні БпЛА – два «Орлан-10» та один «Суперкам».

 

 

09:25 Станом на 07:00 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:15 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Міністр закордонних справ Росії Лавров заявив про намір Росії захопити Харків у майбутній масштабній наступальній операції. Він став першим високопосадовцем Кремля, який відкрито визначив місто як можливу оперативну мету Росії після нещодавніх попереджень України про те, що російські війська можуть спробувати захопити Харків, починаючи з літа 2024 року.

• Українські офіційні особи заявили, що українські сили вперше збили російський літак, який завдав ракетних ударів по Україні в ніч з 18 на 19 квітня, продемонструвавши спроможність таких ударів, що може обмежити можливості Росії у проведенні своєї ударної кампанії проти України.

• Українська система протиповітряної оборони залишається обмеженою і деградованою, що дозволяє російським літакам вільно і без загрози діяти на певних критично важливих ділянках фронту.

• Президент України Володимир Зеленський наголосив, що Україна потребує західних поставок артилерійських боєприпасів, засобів протиповітряної оборони, далекобійних артилерійських і ракетних систем, а також винищувачів, оскільки через затримки з наданням військової допомоги з боку США продовжує відчувати труднощі.

• Проросійські молдовські діячі продовжують готувати умови для виправдання можливої майбутньої російської агресії в Молдові, а міністр закордонних справ Росії Лавров порівняв Молдову з Україною та Вірменією.

• Міністерство оборони Росії продовжує розширювати нещодавно реформований Ленінградський військовий округ в рамках підготовки до очікуваного в майбутньому широкомасштабного конфлікту з НАТО.

• Російські чиновники продовжують примусово депортувати та русифікувати українських дітей, тоді як українська влада працює над поверненням депортованих дітей на підконтрольну Україні територію.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби відбулося 102 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 29 ракетних та 67 авіаційних ударів, здійснив 67 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали низка багатоповерхівок та інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Вночі російські окупанти завдали чергового масованого удару по Україні, застосувавши крилаті ракети різних типів. Дані щодо цієї терористичної атаки уточнюються.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Волфине Сумської області; Сенькове Харківської області; Білогорівка Луганської області; Іванівка, Ямполівка, Торське, Спірне, Дружба, Іванівське, Часів Яр, Дружківка, Нью-Йорк, Юр’ївка, Новопокровське, Красногорівка, Новомихайлівка, Водяне, Вугледар, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Мала Токмачка, Роботине Запорізької області та Іванівка на Херсонщині.

Під артилерійським вогнем були понад 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Лиманському напрямку окупанти 13 разів атакували позиції наших захисників в районах населених пунктів Твердохлібове, Кремінна Луганської області та Ямполівка, Терни, Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 23 атаки в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Спірне, Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 31 атаку в районах населених пунктів Новокалинове, Очеретине, Бердичі, Уманське, Новобахмутівка Первомайське, Невельське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Новомихайлівка, Побєда, Урожайне Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 23 рази намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог 5 разів атакував позиції наших захисників в районі Старомайорського Донецької області та північно-західніше Вербового Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби ворог здійснив 7 безуспішних атак на позиції наших військ.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 6 районах зосередження особового складу та 1 пункту управління противника.

20.04.2024