779-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 81 бойове зіткнення.

Загалом, ворог завдав 2 ракетні та 72 авіаційні удари, здійснив 116 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Суми Сумської області; Липці та Вовчанськ Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Пльохів, Янжулівка, Семенівка Чернігівської області; Ворожба, Марчихина Буда, Яструбине Сумської області; Козача Лопань, Стрілеча, Землянки Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів, проте, завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Куп’янськ-Вузловий та Курилівка Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 15 населених пунктів, зокрема Синьківка, Петропавлівка, Степова Новоселівка, Кислівка Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Макіївка, Невське Луганської області та Терни¸ Ямполівка, Торське, Зарічне Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 24 атаки в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Спірне, Виїмка, Роздолівка, Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення. Також противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Дружба Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Григорівка, Калинівка, Часів Яр Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 16 атак в районах населених пунктів Новокалинове, Новобахмутівка, Бердичі, Первомайське та Нетайлове Донецької області, де ворог, намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Новокалинове, Новобахмутівка, Семенівка, Нетайлове Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Георгіївка, Новомихайлівка, Костянтинівка, Водяне Донецької області, де ворог 19 разів намагався прорвати оборону наших військ. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 10 населених пунктів, серед них Георгіївка, Парасковіївка, Костянтинівка, Вугледар Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 3 рази атакував позиції наших захисників в районі Старомайорського Донецької області. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Времівка Донецької області та Роботине Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Полтавка, Червоне, Білогір’я, Новоданилівка, Щербаки Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснив 5 безуспішних атак на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Тягинка, Іванівка, Новотягинка, Понятівка Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 12 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 4 зенітно-ракетних комплексах противника. Також силами та засобами протиповітряної оборони України знищено одну керовану авіаційну ракету Х-59.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 засобах протиповітряної оборони та 1 станції РЕБ противника.

 

 

19:10 В районах бойових дій триває планова ротація підрозділів, повідомляє Генштаб. Повідомляється, що таке рішення вдалось ухвалити після перегляду чисельності певних підрозділів, які не беруть участі у бойових діях, – вивільнені тисячі військовослужбовців було спрямовано до бойових частин.

"Триває планова ротація підрозділів, які з початку повномасштабного вторгнення виконували завдання в районах бойових дій.

Попри те, що російські окупанти продовжують тиснути на багатьох напрямках, знайдені можливості для почергової відправки бригад на відпочинок.

Водночас вживається комплекс заходів з метою посилення бригад, які продовжують виконувати бойові завдання на фронті".

 

 

18:35 Командувач військ Оперативного командування "Південь" генерал-майор Андрій Ковальчук повідомив про відставку з посади. Ковальчук додав, що залишається в армійській родині та надалі виховуватиме молодих офіцерів.

 

 

18:00 Японія надасть Україні 22 машини для розмінування, повідомив заступник міністра внутрішніх справ України Богдан Драп'ятий. За його словами, до кінця цього року Україна отримає від уряду Японії та японського агенства міжнародного співробітництва 14 машин механізованого розмінування, решту 8 – до квітня наступного року.

 

 

17:25 Спікер Джонсон веде перемовини з Білим домом щодо допомоги Україні, повідомив лідер Республіканської партії Стів Скаліз. Як зазначається, спікер Палати представників Конгресу Майк Джонсон обговорював з офіційними особами Білого дому пакет, який буде відрізнятися від затвердженого Сенатом на 95 мільярдів доларів та включатиме кілька вимог республіканців – втім, згоди досягнуто не було. Джонсон збирається поїхати до клубу Мар-а-Лаго у Флориді, щоб зустрітися з Дональдом Трампом і заручитися його підтримкою чи принаймні переконати відкрито не виступати проти пакета допомоги Україні.

 

 

16:50 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 118 населених пунктів на території 13 областей України, підтверджено ураження 123 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

16:15 Служба безпеки України проводить обшуки у заступника голови синодального відділу зовнішніх церковних зав'язків УПЦ МП протоієрея Миколи Данилевича. Про це повідомляють авторитетні українські ЗМІ із посиланням на власні джерела.

"Він відомий тим, що був у складі делегації, яка в 2017 році разом з Вадимом Новинським вмовляла Вселенського патріарха Варфоломія не давати томос Православній церкві України", – сказали у джерелі.

Крім цього, Данилевич підтримував "русскій мир" та виправдовував агресію Росії проти України.

 

 

15:20 Рада Євросоюзу остаточно запровадила кримінальну відповідальність за порушення санкцій ЄС. У повідомленні на сайті Ради Євросоюзу зазначається, що тепер порушення санкцій вважатиметься кримінальним злочином в усіх країнах Євросоюзу. Зокрема йдеться про допомогу в обході заборони на в'їзд, торгівлю санкційними товарами або здійснення забороненої фінансової діяльності. Також порушенням вважатиметься пособництво в ухиленні від санкцій.

Навмисне порушення санкцій може бути покарано максимально суворо – тюремним ув’язненням. Тих, хто порушив обмежувальні заходи ЄС, можуть додатково оштрафувати.

Компанії, які порушили санкційні обмеження, можуть позбавити ліцензій та дозволу на ведення бізнесу в Євросоюзі. Якщо правопорушення вчинить хтось із керівників організації, їх притягуватимуть до відповідальності.

 

 

14:45 Нідерланди оголосили про виділення додаткового мільярда євро на військову підтримку Україні. Про це повідомив Президент України Володимир Зеленський.

Президент зазначив, що кошти виділили додатково до зобов’язань у межах двосторонньої угоди між Україною та Нідерландами. Зазначимо, загалом Нідерланди готові надати Україні 3 млрд євро на військову допомогу.

 

 

13:30 На Харківщині діють аварійні відключення світла для всіх споживачів, на Криворіжжі – для промисловості. Станом на сьогодні знеструмлено 399 населених пунктів, через бойові дії є знеструмлення у Дніпропетровській, Донецькій, Сумській, Харківській, Херсонській областях. На Харківщині діють аварійні відключення, без світла близько 210 тисяч споживачів.

"Вночі російський БПЛА завдав пошкоджень обладнанню на одній з підстанцій "Укренерго" на Дніпропетровщині. Частково знеструмлювались побутові та окремі промислові споживачі. На ранок без енергопостачання залишаються 507 побутових та 28 юридичних споживачів. Триває процес відновлення енергоживлення", – йдеться у повідомленні "Укренерго".

В інших регіонах обмеження споживання для побутових споживачів не застосовувались. Але в години добового максимуму споживання з 19:00 до 21:00 диспетчерський центр "Укренерго" закликає обмежити користування потужними енергоємними приладами.

 

 

12:40 Сьогодні за результатами репатріаційних заходів до України повернули 99 полеглих військовослужбовців. Про це повідомили у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими.

Зокрема вдалося репатріювати 77 тіл захисників, що воювали на Донецькому напрямку, 20 полеглих воїнів із Запорізького напрямку та двох військових із Харківського напрямку.

 

 

12:10 Велика Британія вивчає можливість відправки Україні прототипу своєї лазерної зброї DragonFire, яку створено для знищення повітряних цілей. Про це заявив міністр оборони Грант Шаппс.

Міністр зазначив, що Велика Британія планує поставити DragonFire на озброєння до 2027 року, але працює над тим, щоб побачити, чи зможе вона надіслати прототипи в Україну раніше.

Система озброєння DragonFire є результатом спільних інвестицій британського міноборони та промисловості у розмірі 100 млн фунтів стерлінгів. DragonFire використовує британську технологію, щоб направляти потужний лазер на великі відстані. Точність еквівалентна влучанню у монету з відстані в кілометр.

Радіус дії DragonFire є засекреченим. Зброя може уражати цілі зі швидкістю світла, щоб прорізати ціль, що призводить до пошкодження конструкції або до «більш вражаючих результатів». Випалювання лазером протягом 10 секунд в еквіваленті коштує як використання звичайного обігрівача протягом години. Вартість одного пострілу оцінюють у менш ніж 10 фунтів стерлінгів (475 грн).
 

 

11:18 Кілька великих китайських банків під час прийому платежів із Росії почали запитувати дані про те, чи пов'язані вони з "ЛНР", "ДНР", окупованим Росією Кримом, Іраном, Північною Кореєю, Кубою і Сирією або зі збройними силами та ОПК Росії. Серед таких банків Bank of China (четверте місце за обсягом активів серед банків КНР) і Great Wall West China Bank.

Банки КНР почали запитувати таку інформацію приблизно з початку року, навіть якщо платіж йде не з Росії, а з третіх країн. Валюта платежу на ситуацію не впливає. Якщо відповідь на ці питання ствердна, то китайська сторона відмовляє у проведенні платежу.

Російські бізнесмени, яких опитували ЗМІ, припускають, що таким чином китайські банки хочуть зняти ризики на випадок санкційних перевірок.

 

 

10:32 Майже 2 тисячі російських військовослужбовців з тихоокеанського флоту відправлять на війну в Україну. За даними Головного управління розвідки, Росія відправляє на війну в Україну особовий склад тихоокеанського флоту РФ, а також 11-ої армії ВПС та ППО з метою поповнення санітарних та безповоротних втрат. 

Згідно з рішенням командувача тихоокеанського флоту РФ Віктора Лііни, ротації до Сирії повністю припинені й весь особовий склад відправляється в зону бойових дій на територію України. Йдеться про 2 тисячі російських військовослужбовців із Приморського та Камчатського країв РФ.

В розвідці повідомляють, що ще близько 400 солдатів з числа військових частин 11-ої армії ВПС та ППО, дислокованої на території Хабаровського краю РФ, «латамуть діри» російських 155-ої та 40-ої бригад морської піхоти, які мають некомплект через величезні втрати. Частина особового складу з військових з’єднань далекого сходу РФ увійде до нової мотострілецької бригади держави-агресора, яку формують у Воронєжі.

За даними ГУР, вказані військові з’єднання держави-агресора раніше не були безпосередньо залучені до ведення бойових дій проти України.

Нагадаємо, за даним британської розвідки, Росія має намір набрати близько 400 тис. військовослужбовців за контрактом у 2024 році.


 

09:20 Норвегія вже отримала дозвіл від США на передачу 22 F-16, а також двигунів, допоміжних матеріалів, тренажерів, запчастин та іншого відповідного обладнання, пише  Nettavisen. Не всі 22 винищувачі повністю справні та придатні до польотів, але все ж можуть бути корисними Україні, наприклад, як запасні частини для ремонту літаків. Припускають, що йдеться про 12 справних F-16, які Норвегія планувала продати американській компанії Draken International. Ці літаки придатні до польотів і все ще перебувають у Норвегії.

 

 

09:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

209,2% танків (з них 2,6% за минулий тиждень),

  78,9% бойових броньованих машин (з них 1,2% за минулий тиждень),

255,5% автомобільної техніки (з них 5,8% за минулий тиждень),

372,7% артилерійських систем (з них 7,3% за минулий тиждень),

 93,4% РСЗВ (з них 0,9% за минулий тиждень),

 53,5% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 27,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

08:55 Вночі російські війська знову атакували енергетичну інфраструктуру України кількома хвилями ударних БПЛАповідомляють Сили оборони півдня України. Напружена бойова робота Сил протиповітряної оборони на півдні тривала близько 5 годин. Внаслідок падіння уламків збитого дрона на Криворіжжі на об'єкті енергетики спалахнула пожежа, її вдалося локалізувати.

 

 

08:50 Вночі росіяни атакував 17 ударними БпЛА типу «Shahed-131/136» із мису Чауда (Крим) та керованою авіаційною ракетою Х-59 із повітряного простору окупованої Донеччини.

В результаті протиповітряного бою авіацією Повітряних сил та мобільними вогневими групами Сил оборони України збито 16 ударних БпЛА типу «шахед» (94%) у межах Миколаївської, Одеської, Херсонської, Дніпропетровської, Вінницької та Хмельницької областей.

За минулі сім днів було збито 151 із 167 (90%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

08:40 Станом на 07:00 у Чорному морі немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

08:35 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• У ніч з 10 на 11 квітня російські війська здійснили чергову масштабну серію ракетних і безпілотних ударів по Україні, які завдали значної і, ймовірно, довготривалої шкоди українській енергетичній інфраструктурі.

• Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна потребує більшої кількості зенітно-ракетних комплексів Patriot для захисту як населених пунктів, так і прифронтових територій.

• Верховна Рада України 11 квітня прийняла новий закон про мобілізацію, що стало значним кроком у розв'язанні кадрових проблем України на тлі зростання нестачі особового складу в українських підрозділах, що захищають лінію фронту.

• Командувач Європейським командуванням Збройних сил США (EUCOM) і Верховний головнокомандувач об'єднаних збройних сил НАТО в Європі (SACEUR) генерал Крістофер Каволі повідомили, що EUCOM і НАТО посилюють свою здатність реагувати на "хронічну загрозу", яку Росія становить для глобальної стабільності і європейської безпеки, в надії стримати майбутню російську агресію проти НАТО.

• Україна і Латвія 11 квітня підписали двосторонню угоду про безпеку, яка передбачає довгострокову допомогу і зобов'язання Латвії перед Україною у сфері безпеки.

• Російська влада провела контртерористичну операцію і, за повідомленнями, вбила двох бойовиків.

• Російська опозиційна "Новая газета" в екзилі 11 квітня повідомила, що російські суди пом'якшили вироки у більш ніж половині всіх кримінальних справ проти російських ветеранів і чинних військовослужбовців у зв'язку з проходженням ними військової служби в Україні.

 

 

08:25 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:20 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:15 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби відбулося 78 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 54 ракетних та 126 авіаційних ударів, здійснив 95 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали низка багатоповерхівок та інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну. Силами та засобами протиповітряної оборони України 16 з 17 ударних БпЛА типу “Shahed” було знищено.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Грем’яч Чернігівської області; місто Суми; Борова Харківської області; Твердохлібове та Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Спірне, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Південне, Роздолівка, Терни, Ямполівка, Новобахмутівка, Бердичі, Уманське, Карлівка, Невельське, Красногорівка, Костянтинівка, Водяне, Нью-Йорк, Семенівка, Нетайлове, Времівка та Урожайне Донецької області; Новоданилівка Запорізької області.

Під артилерійським вогнем були понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник наступальних (штурмових) дій не вів.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 29 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Виїмка, Роздолівка, Кліщіївка, Верхньокам’янське та Іванівське Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 7 атак в районах населених пунктів Новокалинове, Уманське, Первомайське та Нетайлове Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався вибити наші підрозділи із займаних рубежів.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Новомихайлівка, Урожайне, де ворог, за підтримки авіації, 26 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог 5 разів атакував позиції наших захисників в районі Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби ворог здійснив 7 безуспішних атак на позиції наших військ.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 12 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки і 1 зенітно-ракетному комплексу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 засобу протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ та 2 районах зосередження особового складу ворога.

12.04.2024