775-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:35 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 48 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 3 ракетні та 76 авіаційних ударів, здійснив 61 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф. Противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Білопілля Сумської області та міста Суми. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Бачівськ, Старикове, Волфине, Хотінь, Писарівка та Рясне Сумської області; Уди, Козача Лопань та Вовчанськ Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів, проте, завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Петропавлівка Харківської області та Стельмахівка Луганської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 15 населених пунктів, зокрема Синьківка, Петропавлівка та Котлярівка Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 1 атаку противника в районі населеного пункту Терни Донецької області. Противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Макіївка та Серебрянського лісництва Луганської області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Макіївка, Терни, Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник здійснив 8 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Спірне, Кліщіївка, Андріївка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Іванівське, Роздолівка та Костянтинівка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Білогорівка Луганської області; Богданівка, Калинівка, Часів Яр та Кліщіївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 2 атаки в районі населеного пункту Бердичі Донецької області, де ворог намагався витіснити наші підрозділи із займаних позицій. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Новобахмутівка, Новоселівка Перша, Очеретине, Уманське Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Новокалинове, Новобахмутівка, Нетайлове та Невельське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Новомихайлівка, де ворог, за підтримки авіації, 20 разів намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Олександропіль, Водяне та Урожайне Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 20 населених пунктів, серед них Георгіївка, Парасковіївка та Вугледар Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, здійснив 2 атаки на позиції наших захисників в районі населеного пункту Старомайорське Донецької області та північно-західніше Вербового Запорізької області. Також противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Роботине Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Полтавка, Червоне, Білогір’я, Новоданилівка та Лобкове Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби, противник здійснив 3 безуспішні атаки позицій наших військ. Ворожих обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Микільське, Тягинка, Берислав Херсонської області та місто Херсон.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 4 зенітно-ракетних комплексах та 7 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 засобу протиповітряної оборони, 2 станціях РЕБ та 2 районах зосередження особового складу ворога.

 

 

18:50 На території військово-морської бази у місті Балтійськ Калінінградської області Росії внаслідок пожежі виведено з ладу ракетний корабель "Сєрпухов", повідомляє ГУР.  Зазначається, що через пожежу всередині корабля "повністю знищені його засоби зв’язку та автоматизації".

 

 

18:15 Росія розгорнула масштабну ботоферму, яка має за мету зірвати підтримку України з боку США, пише The Washington Post. Згідно з кремлівськими документами, інформаційна кампанія намагалася зобразити Зеленського корумпованим, наголошувала на кількості мігрантів, які перетинають американо-мексиканський кордон, закликала фінансувати безпеку кордону, а не будь-яку допомогу Україні, й описувала "білих американців" як головних невдах через іноземну допомогу. Стратегія просувала погляди ультраправого крила Республіканської партії і закликала до того, щоб частину меседжів озвучували американські "лідери громадської думки і політики".

 

 

17:40 Кулеба погодив із міністром закордонних справ Великої Британії Девідом Камероном наступні кроки з пошуку і доставки в Україну додаткових систем протиповітряної оборони. "Я ціную активний підхід Девіда, спрямований на досягнення мети", – додав міністр.

 

 

17:05 Росія попросила Казахстан бути готовим поставити їй 100 тисяч тонн бензину на випадок дефіциту, зумовленого атаками українських безпілотників і перебоями в постачанні, пише Reuters. Згідно з джерелом видання, угода про використання резервів для Росії вже погоджена.

 

 

16:30 Саміт миру у Швейцарії планують провести в середині червня, пише Bloomberg. Очікується, що на захід запросять від 80 до 100 країн, переважно з так званого Глобального Півдня. Як зазначає видання, ключовим питанням є те, чи братиме участь Китай. Наразі Пекін взяв участь лише в одній зустрічі між радниками з національної безпеки, метою якої було закласти основу для саміту.

 

 

15:55 Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, присвячене посиленню захисту Харкова від обстрілів російських військ, повідомляє пресслужба Президента. За словами Президента, головком Олександр Сирський представив інформацію про ситуацію на основних бойових напрямках, де Сили оборони тримають позиції. Зазначається, що на Ставці також були доповіді військових щодо фізичного захисту об'єктів енергетики та результативності збиття дронів і ракет.

 

 

15:20 Росія знищила понад 60 тисяч гектарів українських лісів на 14 мільярдів гривень із 2022 року, повідомляє NGL.media. В рамках розслідування видання за допомогою супутникових знімків змогло встановити, що за два роки війни росіяни повністю знищили на окупованих ними територіях понад 60 тис. гектарів лісів – за мінімальною оцінкою, сукупна вартість втраченого лісу перевищує 14 млрд грн. Зазначається, що це лише прямі збитки, які не враховують екологічних наслідків, ліквідація яких може обійтися значно дорожче. Серед природних територій, які найбільше постраждали на Донеччині, – національний природний парк "Святі гори", розташований у Краматорському і Бахмутському районах, наразі 80% парку знищено.

 

 

14:45 Європейські виробники зброї стривожені залежністю від сировини з Китаю, оскільки можливі обмеження постачання загрожують здатності розширювати виробництво, пише Financial Times. За даними видання, провідні виробники озброєнь, в тому числі шведська Saab і німецька Rheinmetall, попередили, що Європа надмірно залежить від ворсу з Китаю, на який припадає трохи менше половини світової торгівлі. Бавовняні ворсинки – це побічний продукт і основний інгредієнт, необхідний для виробництва нітроцелюлози, що використовується в артилерійських снарядах та інших вибухових речовинах. Як зазначається, через великий попит, спричинений війною в Україні, існує величезний дефіцит нітроцелюлози та пороху, що спричиняє труднощі і в інших галузях промисловості.

 

 

14:10 Литва запропонувала використовувати її закриті теплові електростанції для відновлення енергетичної інфраструктури України, повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі телемарафону:

"Два дні тому в мене була розмова з міністром енергетики Литви. Вони взагалі запропонували використовувати їхні закриті теплові станції як донорів. Ми зараз будемо над цим працювати. Тобто це можливість розібрати й отримати ті частини, які нам потрібні".

 

 

13:30 При Міністерстві оборони України вперше створено новий координаційний дорадчий орган для Департаменту внутрішнього аудиту — Аудиторський комітет, до складу якого входять сертифіковані внутрішні аудитори із держав — членів НАТО та України з багаторічним досвідом надання послуг із внутрішнього аудиту.  

 

 

13:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• 3 квітня 2024 року голова державної думи Росії заявив, що в країні не вистачає 30 тисяч лікарів, а в районних лікарнях їхня нестача становить близько 50 відсотків. Це більше, ніж 26,5 тис., що було у листопаді 2023 року. Нинішній дефіцит пояснюється тим, що деякі медичні працівники працюють у приватному секторі, а інші емігрували. Після мобілізації російської армії у вересні 2022 року лікарів чітко попередили, щоб вони не виїжджали з країни. До 2% російських лікарів і медичних працівників виїхали з Росії, щоб уникнути призову.

• Зростання навантаження при меншій кількості наявних лікарів сприяло деяким подальшим скороченням. За оцінкою від січня 2024 року, за попередні 15 місяців кількість лікарів скоротилася на 7,5 тис. осіб, що пояснюється довгим робочим днем і низькою заробітною платою. За даними Центру аналізу європейської політики, для подолання цього дефіциту Росія набирає лікарів з африканських країн, які не мають жодних підтверджень кваліфікації, окрім самозасвідчувальної декларації.

• Значні ресурсні та фінансові витрати на підтримку війни Росії в Україні негативно впливають на низку цивільних секторів, які обслуговують російське населення. Кількість медичних працівників у Росії продовжуватиме скорочуватися протягом 2024 року. Залучення медичного персоналу ззовні з обмеженою перевіркою кваліфікації створює потенціал для погіршення якості надання медичної допомоги.

 

 

12:55 Грецький уряд може ухвалити рішення про передачу Україні до 32 одиниць винищувачів F-16, пише News Break. Уряд країни має намір продати 108 винищувачів, які підлягають виведенню з експлуатації, а саме:

32 одиниці F-16C/-D Block 30,

24 одиниці Mirage 2000-5 Mk. 2,

33 одиниці F-4E PI2000.

Ціна 108 винищувачів може становити від 2 млрд до 2,5 мільярда євро.

 

 

12:20 Експерти встановили, що випущена росіянами по Києву гіперзвукова ракета "Циркон" була виготовлена вже під час повномасштабного вторгнення РФ в Україну, повідомив начальник служби зв'язків з громадськістю Повітряних сил Збройних Сил України Ілля Євлаш в ефірі телемарафону.

 

 

12:05 Українські гакери, яких пов’язують з кібердепартаментом СБУ, знищили дата-центр, яким користувалися російські промислові гігантиповідомили компетентні джерела: загалом у хмарному сервісі OwenCloud.ru свої дані тримали понад 10 тисяч російських юросіб, зокрема йдеться про підприємства російського ВПК, нафтогазового, металургійного, авіакосмічного комплексів, а також телекомунікаційних гігантів. Серед них «Уральський завод цивільної авіації», «НВП "РУБИН"» (входить до складу холдингу «Роселектроніка»), «Уральський завод спецтехніки», Газпром, Трансгаз, Лукойл, Роснафта, «Норільський нікель», Ростелеком, Телеком, Мегафон.

 

 

11:40 Забруднення повітря в Житомирській області поки що не фіксують, оголошені в Звягельській громаді заходи мають превентивний характер, пояснив голова обласної військової адміністрації (ОВА) Віталій Бунечко.

 

 

11:10 Вночі через атаку російських ракет та БПЛА в дніпровському регіоні пошкоджено обладнання на одній з підстанцій «Укренерго» та дві високовольтні повітряні лінії. Знеструмлення споживачів не було, повідомили в Укренерго. Вчора на сході, в одному з прифронтових районів, через артобстріл було знеструмлено високовольтну підстанцію «Укренерго» 330 кВ.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 105 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 123 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:35 Протягом минулої доби і зранку через мережеві обмеження на лініях оператора системи передачі застосовувалися графіки відключень у Харківській області, локальне обмеження споживання електроенергії є у Криворізькому районі, повідомили в Міненерго. В об’єднаній енергосистемі України дефіциту електроенергії немає. Енергосистема України працює стабільно та збалансовано. 

 

 

10:15 У Звягелі Житомирської області через загрозу забруднення повітря, викликану атакою російських ударних дронів, жителям міста рекомендовано залишатися вдома із зачиненими вікнами, школи переведені на дистанційне навчання, повідомили у Звягельській міській раді.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

207,5% танків (з них 2,6% за минулий тиждень),

  78,2% бойових броньованих машин (з них 1,3% за минулий тиждень),

251,7% автомобільної техніки (з них 5,5% за минулий тиждень),

368,5% артилерійських систем (з них 7,9% за минулий тиждень),

 93,2% РСЗВ (з них 1,5% за минулий тиждень),

 53,2% засобів ППО (з них 0,5% за минулий тиждень),

 27,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 Вночі під час нальоту ударних БПЛА в Житомирській області було збито кілька "шахедів", проте сталося пошкодження об'єкта критичної інфраструктури, повідомив голова ОВА Віталій Бунечко.

 

 

09:35 Цієї ночі російські війська спрямували кілька хвиль ударних БПЛА типу "Shahed-131/136" по південних регіонах, повідомили в Силах оборони півдня. Під прицілом ворога була критична інфраструктура. Напружена бойова робота Сил протиповітряної оборони тривала близько трьох годин. Є влучання в Одеському районі: пошкоджено логістично-транспортний об'єкт. Падінням уламків збитого дрона там також пошкоджено АЗС. Люди не постраждали.

 

 

09:25 Вночі силами та засобами протиповітряної оборони на Миколаївщині знищено два БПЛА типу «Shahed 131/136». Уламками збитого БПЛА пошкоджено лінії електропередач, внаслідок чого знеструмлено 14 населених пунктів та один частково у Вознесенському районі, повідомив начальник Миколаївської ОВА Віталій Кім

 

 

09:20 Вночі росіяни завдали удару керованою авіаційною ракетою Х-59 із повітряного простору тимчасово окупованих територій Запорізької області та 24 ударними БпЛА типу «Shahed» із мису Чауда (ТОТ українського Криму), районів Курськ, Єйськ (РФ).

В результаті протиповітряного бою Силами оборони України збито керовану авіаційну ракету Х-59 у Дніпропетровській області та 17 ударних БпЛА типу «Shahed» (71%) в Одеській (4), Миколаївській (2), Кіровоградській (1), Хмельницькій та Житомирській областях.

За минулі сім днів було збито 99 із 120 (83%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:15 Станом на 07:00 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України генерал-лейтенант Кирило Буданов повідомив, що Україна очікує активізації російських наступальних операцій наприкінці весни та на початку літа.

• Міністр закордонних справ Росії Лавров зустрінеться з китайськими чиновниками в Китаї 8 і 9 квітня на тлі заяв Заходу про те, що Китай все більше допомагає російській оборонно-промисловій базі і навіть надає Росії дані геопросторової розвідки.

• Як повідомляється, російські війська продовжують систематично застосовувати заборонену хімічну зброю в Україні і майже щодня атакують українські позиції хімічними речовинами по всій лінії фронту.

• Російські чиновники звинуватили Україну в завданні серії ударів з безпілотників по окупованій Росією Запорізькій атомній електростанції 7 квітня, але Міжнародне агентство з атомної енергії не приписує жодної зі сторін відповідальності за ці удари.

• Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Олександр Сирський відкрито засудив і вживає заходів після повідомлень про те, що співробітники Служби безпеки України, можливо, цілеспрямовано залякували українського журналіста, який розслідував корупцію в СБУ, видавши йому повістку.

• Отаман всеросійського козачого товариства і заступник голови комітету державної думи у справах національностей Долуда заявив 7 квітня, що в Україні воюють понад 30 000 козаків.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби відбулося 76 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав 7 ракетних та 104 авіаційні удари, здійснив 108 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Вночі російські окупанти знову атакували Україну, застосувавши 24 БпЛА типу “Shahed”. Силами та засобами протиповітряної оборони України 17 ударних БпЛА було знищено.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Грем’яч Чернігівської області; Харків та Берестове Харківської області; Часів Яр, Диліївка, Нью-Йорк, Новобахмутівка, Нетайлове, Первомайське, Новоселівка Перша, Очеретине, Яснобродівка, Новомихайлівка, Водяне, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Оріхів, Роботине, Мала Токмачка Запорізької області.

Під артилерійським вогнем були понад 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 2 атаки противника в районі населеного пункту Терни Донецької області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 31 атаку в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Часів Яр, Спірне, Виїмка, Федорівка, Роздолівка, Веселе, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 8 атак в районах населених пунктів Первомайське, Невельське, Нетайлове Донецької області, де ворог намагався вибити наші підрозділи із займаних рубежів.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Побєда, Новомихайлівка, де противник, за підтримки авіації, 22 рази намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог 5 разів атакував позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області; Роботиного Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби противник здійснив 8 безуспішних атак позицій наших військ.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат у живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 1 пункту управління, 5 зенітно-ракетних комплексах, 1 вежі зв’язку та 13 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 зенітно-ракетному комплексу, 1 пункту управління БпЛА, 1 артилерійській системі, 3 районах зосередження озброєння та військової техніки окупантів.

 

08.04.2024