На Тернопіллі горів орнітологічний заказник.

 

У Тернопільському районі горіла суха трава й очерет на території орнітологічного заказника. Площа пожежі охопила 5 гектарів. Про це повідомили у головному управлінні ДСНС України у Тернопільській області.

 

 

Пожежа виникла близько 11:00 1 квітня неподалік с. Великий Глибочок Білецької громади Тернопільського району.

 

Рятувальники, які прибули на виклик, встановили, що горить очерет на території Чистилівського орнітологічного заказника на площі орієнтовно 2 га. За деякий час виявили ще один осередок пожежі.

 

 

Працівники оперативно-координаційного центру постійно проводили моніторинг місць пожеж за допомогою безпілотних літальних апаратів.

 

Близько 14:00 пожежу повністю загасили. Її загальна площа становила 5 га.

 

 

Нагадаємо, що Чистилівський орнітологічний заказник має загальнонаціональне значення. Розташований у межах заболоченої заплави річки Серет між Пронятином (мікрорайон Тернополя) та селами Біла, Чистилів, Великий Глибочок і Плотича й займає площу 321 га. Більша частина заказника поросла очеретом, що є місцем оселення багатьох видів водоплавних та водно-болотних птахів.

 

Тут гніздяться кулики, качки, пірникози, чирки, чернь, мартини, горобині, з хижих – лунь очеретяний і боривітер, багато інших видів птахів. Чистилівський заказник є місцем відпочинку під час перельотів гуски. Трапляються на цій території чернь білоока, гоголь, лунь польовий, вівсянка чорноголова, сорокопуд сірий, горностай – види, занесені до Червоної книги України.

 

02.04.2024