763-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:35 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 49 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав 7 ракетних та 60 авіаційних ударів, здійснив 73 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали низка багатоповерхівок, медичні установи, автомобілі, школа, дитячий садок та інші обʼєкти цивільної інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Ветеринарне Харківської області та Харків. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Хрінівка, Гірськ, Мхи, Тимоновичі, Костобобрів, Михальчина Слобода Чернігівської області; Кучерівка, Старикове, Кіндратівка, Веселівка, Басівка Сумської області; Ветеринарне, Борисівка, Амбарне, Стрілеча Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Новоєгорівка, Іванівка, Кислівка Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 15 населених пунктів, зокрема Синьківка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 2 атаки противника в районі населеного пункту Терни Донецької області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Ямполівка Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Макіївка Луганської області та Терни¸ Серебрянка, Спірне, Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 4 атаки в районах населених пунктів Іванівське, Андріївка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Новий, Дружба Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося близько 10 населених пунктів, зокрема Богданівка, Васюківка та Часів Яр Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 9 атак в районах населених пунктів Бердичі, Семенівка та Невельське Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався вибити наші підрозділи із займаних рубежів. Противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Цукурине Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Олександропіль, Керамік, Новобахмутівка, Семенівка, Українськ Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Георгіївка, Новомихайлівка, де ворог, за підтримки авіації, 21 раз намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Олександропіль, Катеринівка, Єлизаветівка, Велика Новосілка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились близько 15 населених пунктів, серед них Красногорівка, Георгіївка, Парасковіївка, Вугледар Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 3 рази атакував позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Полтавка, Рівнопіль, Чарівне, Оріхів, П’ятихатки Запорізької області.

На Херсонському напрямку протягом доби ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Ворожих обстрілів зазнали місто Херсон та Михайлівка Херсонської області; Нікополь Дніпропетровської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 10 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, 1 засобу протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ та ще одному важливому об’єкту противника.

 

 

19:00 Компромісний проєкт угоди, що передбачає подовження безмитної торгівлі з Україною, може призвести до мільйонних збитків для України, повідомляє Радіо Свобода. Згідно з оцінками, нові умови угоди про імпорт агропродукції можуть спричинити 331 мільйон євро втрат для українського бюджету.

 

 

18:25 У Польщі через перевірку контррозвідки відкликають генерала, який був задіяний в навчанні українських військових, повідомляє RMF24. Генерал-лейтенанта Ярослава Громадзінського, який брав участь у Міжнародній групі підтримки України у німецькому Вісбадені, було звільнено – причиною відкликання Громадзінського став початок перевірки військової контррозвідки у зв’язку з "отриманням нової інформації про офіцера".

 

 

17:50 Месенджер Telegram "з точки зору національної безпеки точно є проблемою", заявив начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов. За його словами, Telegram читають усі й "він багато в чому завдає руйнівного ефекту тут всередині, але так само завдяки йому можна щось доносити до людей на окупованих територіях".

"Я абсолютно проти утисків свободи слова, але це вже занадто. Тобто у нас будь-яка людина може зробити канал, почати там писати все, що заманеться, а коли щось починають робити, прикриватися тим, що це свобода ЗМІ. Та це не свобода ЗМІ, це трошки інакше називається."

 

 

17:15 Правки щодо бронювання військовозобов'язаних з високою зарплатою було відхилено, повідомив член комітету Ради з питань національної безпеки Ігор Копитін. За словами Копитіна, були окремі пропозиції щодо бронювання осіб, які отримують певну зарплатню та сплачують податки, але вони були відхилені "навіть без обговорення".

 

 

16:40 Польща подвоїть власний внесок в ініціативу Чехії щодо закупівлі артилерійських снарядів для України, повідомив міністр оборони Польщі Радислав Сікорський. Однак міністр відмовився озвучити точний обсяг фінансування ініціативи.

 

 

16:05 Варшава та Київ близькі до угоди про імпорт сільськогосподарської продукції з України, заявив лідер парламентської фракції проурядової Польської селянської партії Кшиштоф Пащик. За його словами, угода між Польщею та Україною має містити чітко визначені якісні та кількісні квоти на продукти, які можуть залишатися на території Польщі.

 

 

15:30 У Варшаві розпочала роботу Коаліція бронетехніки на підтримку України, повідомили у Міністерстві оборони України. Зазначається, що ініціатива була запропонована Польщею та Німеччиною і вже має підтримку Великої Британії, Швеції й Італії. Під час першого засідання представники країн-учасниць виробили консолідовану позицію щодо підсилення технічного парку Збройних Сил України певними зразками бронетехніки та організації системи їх ремонту.

 

 

14:55 З наступного тижня в Херсонській міській територіальній громаді буде скорочено тривалість комендантської години: вона діятиме з 21:00 до 05:00, повідомив голова Херсонської міської військової адміністрації Роман Мрочко.

 

 

14:40 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• 20 березня 2024 року міністр оборони Росії Шойґу оголосив про створення Дніпровської річкової флотилії та бригади катерів. Це нове формування, ймовірно, відповідатиме за охорону водних шляхів Дніпра та островів, які розділяють підконтрольні Росії та Україні Херсон. Цілком можливо, що Дніпровська флотилія буде підпорядкована Дніпровській групі військ, яка об'єднала Запорізьку та Дніпровську групи військ у лютому 2024 року.

• Росія, ймовірно, хоче запобігти і завадити українським переправам через річки, таким як операція зі створення та утримання плацдарму в Кринках. Російські й українські війська втратили велику кількість особового складу та техніки під час сутичок у Кринках. 17 березня 2024 року українські сили в Кринках повідомили про відсіч 810-й гвардійській російській бригаді морської піхоти в цьому районі.

• Цілком ймовірно, що це формування відокремить функції річкового патрулювання від Чорноморського флоту, в той час як Чорноморський флот діятиме далі у східній частині Чорного моря. Дніпровська флотилія, ймовірно, буде вразливою до українських надводних безпілотників, які ефективно знищують російські судна, що діють у Чорному морі.

 

 

13:45 Суд зобов'язав Київську митрополію УПЦ (МП) повернути в державну власність об'єкт культурної спадщини національного значення – Успенський (Георгіївський) собор, збудований 1144 року князем Всеволодом Ольговичем. Встановлено, що виконавчий комітет Канівської міської ради у 2003 році надав дозвіл Українській православній церкві (МП) оформити право власності на пам’ятку археології, що стало підставою для реєстрації права колективної власності. Прокурори в суді довели незаконність передачі будівлі Успенського собору, оскільки законодавство встановлює пряму заборону відчуження пам'яток культурної спадщини, які перебувають у державній власності.

 

 

 

13:20 Правоохоронці викрили мешканку Києва, яка адмініструвала телеграм-канал міста Нікополя Дніпропетровської області й привласнила майже 1 млн грн благодійних внесків для Збройних Сил України, інформують в Офісі генерального прокурора.

 

 

12:40 Ракети "Циркон", якими  Росія атакувала Київ 7 лютого та 25 березня, не виконують визначеної бойової задачі й тієї роботи, до якої пристосовані, розповів керівник лабораторії військових досліджень Київського науково-дослідного інституту судових експерти:

"Всі характеристики "супер", "гіпер" – все це слова, а насправді до бойового застосування ракети ще йти та йти. Вона летить не туди, куди треба, виконує не ту роботу, для якої пристосована. Бойова частина "Циркону" містить не більше 40 кілограмів вибухівки. Ми ще проводимо аналізи, щоб визначити, яка саме там речовина. Але бойова частина мала в порівняння з бойовою частиною таких ракет, як X-101 та X-22, не йде".

 

 

12:10 Відновлена можливість подачі електроенергії мережами обленерго для всіх споживачів, що були знеструмлені внаслідок ракетних та дронових атак росіян на енергооб’єкти, повідомили в Укренерго. Але на підстанціях, які передають електроенергію від електростанцій до мереж обленерго, пошкоджено важке високотехнологічне обладнання, заміна якого потребує часу, тому високовольтні мережі не можуть передавати великі обсяги електроенергії, необхідні для покриття всіх потреб споживачів, і через це в найбільш постраждалих регіонах – на Харківщині та Одещині – діють графіки погодинних відключень. У Хмельницькій області та Кривому Розі наразі обмежень немає.

 

 

11:35 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 90 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 61 об’єкта інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:00 Минулої доби через значні пошкодження та неможливість передати необхідні обсяги електроенергії застосовувалися погодинні й аварійні відключення електроенергії на Одещині, Харківщині, Дніпропетровщині та у пікові години у Хмельницькій області. Повідомили в Міненерго. Дефіциту електроенергії немає, аварійна допомога не залучатиметься, але планується комерційний імпорт електроенергії.

 

 

10:20 Для росіян пріоритетним залишається спосіб терористичного тиску, відповіла начальниця об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк, відповідаючи на питання щодо застосування росіянами ракет «Циркон»:

«Ми розуміємо, що для ворога пріоритетним залишається спосіб терористичного тиску. Досвід показав, що застосування таких ракет, як «Циркон», з підвищеною дальністю, свідчить про те, що повітряна тривога, очевидно, при застосуванні балістики з півдня буде проголошуватися аж до Київщини, до північних регіонів. Отже є розуміння, що кілька десятків подібних ракет у ворога є у накопиченні на мілітарі хабі типу Крим, і ворог може продовжувати час від часу точковий терор з акцентом, у тому числі, на столицю. Це говорить про те, що доведений до певного ступеня відчаю ворог змушений застосовувати вже резервні засоби, які будуть за собою вести так звану “перемогу” в тилах – те, що вони люблять подавати у пропагандистських джерелах як ураження центрів прийняття рішень».

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

202,2% танків (з них 2,1% за минулий тиждень),

  76,2% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

242,2% автомобільної техніки (з них 5,0% за минулий тиждень),

354,7% артилерійських систем (з них 6,2% за минулий тиждень),

 91,4% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

 51,6% засобів ППО (з них 0,5% за минулий тиждень),

 27,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:55 Сполучені Штати і Південна Корея домовилися тісніше співпрацювати для протидії постачанню до КНДР нафти понад встановлені ООН ліміти, в тому числі з Росії, і розглянути можливість застосування санкцій до порушників резолюцій РБ ООН.

 

 

09:45 Президент США Джо Байден знову назвав Путіна "м’ясником", презентуючи виборцям у штаті Північна Кароліна ініціативу збільшення податку на прибуток для осіб з великими статками з 8,2% до 25%, що збільшило би бюджет на 400 мільярдів доларів:

"Уявіть, що ми могли б зробити з цим. Ми могли б суттєво скоротити дефіцит федерального бюджету. Ми могли б зробити так багато. Зокрема нарешті захистити Україну від м’ясника Путіна".

 

 

09:35 США не заохочують ударів України за межами її території, заявив представник Держдепартаменту Метью Міллер, відповідаючи на питання про удари по нафтопереробних заводах у різних регіонах Росії:

"Я не буду говорити про конкретні розмови, але від самого початку цієї війни ми завжди дотримувалися позиції, що не заохочуємо і не підтримуємо завдання Україною ударів за межами своєї території".

 

 

09:30 США готові виконувати свої зобов’язання із захисту НАТО, в тому числі пов’язаного з російськими ракетними обстрілами, які можуть загрожувати Польщі, заявила заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх.

 

 

09:25 Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні за період із 1 грудня 2023-го по 29 лютого 2024 року зафіксувала страту окупантами 32 українських військовополонених у 12 окремих випадках, що значно більше, ніж за будь-який з попередніх періодів.

 

 

09:20 Вночі росіяни атакували ударними БпЛА типу «Shahed» із Курської області РФ. Усього застосовано 13 ворожих безпілотників. Збито 10 (77%) – у Харківській, Сумській та Київській областях.

За минулі сім днів було збито 141 із 159 (88%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:15 Станом на 07:30 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент Білорусі Лукашенко заявив, що нападники на "Крокус Сіті Холл" спочатку втікали до Білорусі, а не до України, прямо спростувавши наратив Кремля про причетність України – й уникаючи, можливо, запитань про те, чому нападники спочатку попрямували до Білорусі. Заява Лукашенка про активізацію білоруських військових припускає сценарій, за яким нападники спочатку рухалися по трасі А-240 в бік Білорусі, але побачили блокпости або інші стримуючі фактори і змінили свій курс на схід через лісові дороги на трасу Е101. У Лукашенка дуже мало очевидних стимулів брехати про факти нападу таким чином. Припущення про те, що нападники прямували до Білорусі – ймовірно, щоб знайти там притулок – може мати руйнівні політичні наслідки для Лукашенка і його режиму, оскільки підніме питання про те, чому вони думали, що в Білорусі їм буде безпечніше, і хто, на їхню думку, міг би їх там прийняти. Тому Лукашенко, можливо, хотів запобігти дискусіям про гіпотетичні зв'язки нападників з Білоруссю, заявивши, що білоруські сили відіграли важливу роль у їхньому арешті. Хоча заява Лукашенка підриває усталений наратив Кремля, вона зменшує його вразливість перед спробами Кремля використати непублічну інформацію про початкові плани втечі нападників для тиску на нього в майбутньому.

• Президент Росії Путін та інші високопосадовці Кремля, схоже, із труднощами намагаються підтримувати послідовну риторичну лінію щодо нападу на "Крокус Сіті Холл". Це свідчить про те, що Кремль ще не до кінця зрозумів, як узгодити свої інформаційні операції з реальністю провалу розвідки та правоохоронних органів.

• Російські чиновники пропонують дієві, але, найімовірніше, непрактичні рішення у відповідь на емоційні вигуки про відплату у зв'язку з атакою на "Крокус Сіті Холл".

• Конституційний суд Молдови 26 березня скасував рішення про заборону пов'язаної з Кремлем партії "Шор", що, ймовірно, дозволить проросійським молдовським акторам консолідуватися навколо цієї партії та не зважати на її попередню заборону.

• Українські офіційні особи заявили 26 березня, що українські сили успішно завдали удару в ніч з 23 на 24 березня по українському кораблю, який був захоплений російськими силами в 2014 році.

• Окремі розслідування, проведені західними ЗМІ, виявили, що російські війська можуть використовувати термінали Starlink в Україні.

• За повідомленнями, російські військові почали набір особового складу для поповнення нещодавно реформованого Ленінградського військового округу.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби відбулося 67 бойових зіткнень.

Загалом, протягом минулої доби ворог завдав 5 ракетних та 74 авіаційні ударів, здійснив 152 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 13 БпЛА типу “Shahed”. Силами та засобами протиповітряної оборони України 10 БпЛА було знищено.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Новоєгорівка, Іванівка, Кислівка Харківської області; Білогорівка Луганської області; Терни, Ямполівка, Веселе, Курдюмівка, Часів Яр, Бердичі, Новопокровське, Новомихайлівка, Микільське, Карлівка, Уманське, Семенівка, Красногорівка, Олександрівка, Старомайорське Донецької області; Малинівка Запорізької області.

Під артилерійським вогнем були понад 130 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському напрямку ворог здійснив 1 безуспішну атаку на позиції наших військ в районі населеного пункту Іванівка Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 13 атак противника в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Терни, Ямполівка, та північніше Веселого Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 7 атак ворога в районі населених пунктів Іванівське, Богданівка, Кліщіївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 9 атак ворога в районах населених пунктів Бердичі, Семенівка, Невельське та Первомайське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Новомихайлівка, Георгіївка, Урожайне, де противник, за підтримки авіації, 26 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 7 разів атакував позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області; Роботиного та північно-західніше Вербового Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Протягом минулої доби здійснив 3 безуспішних атаки на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області.

Водночас, наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 2 пунктах управління та 8 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 засобу протиповітряної оборони, 1 артилерійському засобу та 1 складу боєприпасів противника.

27.03.2024