744-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:15 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник і надалі продовжує вести загарбницьку війну. Незважаючи на значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України, ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів. Ворог активно застосовує авіацію та квадрокоптери типу “FPV”, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

Протягом доби відбулося 74 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 7 ракетних та 67 авіаційних ударів, здійснив 79 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Сопич, Сидорівка та Волфине Сумської області та Вовчанськ Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 40 населених пунктів, серед них Сеньківка, Єліне, Блешня, Луб’яне Чернігівської області; Баранівка, Басівка, Запсілля, Грабовське Сумської області; Козача Лопань, Вовчанськ, Красне, Нескучне Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог 3 рази атакував позиції наших захисників в районах населених пунктів Синьківка та Кислівка Харківської області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Синьківка, Табаївка, Берестове Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Голубівка, Синьківка, Котлярівка Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 4 атаки противника в районах населених пунктів Терни та Спірне Донецької області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів

Білогорівка, Макіївка Луганської області та в районі Серебрянського лісництва. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 15 населених пунктів, серед них Макіївка та Білогорівка Луганської області; Терни та Серебрянка Донецької області.

На Бахмутському напрямку силами оборони відбито 9 атак противника в районах населених пунктів Андріївка та Кліщіївка Донецької області, де ворог намагався покращити своє тактичне положення. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Гольмівський та Дружба Донецької області. Також під артилерійським та мінометним вогнем опинилося близько 10 населених пунктів, зокрема Богданівка, Часів Яр, Нью-Йорк та Григорівка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 14 атак ворога в районах населених пунктів Бердичі, Орлівка, Тоненьке, Первомайське, Невельське Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Новоолександрівка, Прогрес, Новобахмутівка, Бердичі Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Новобахмутівка, Бердичі, Первомайське та Невельське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Побєди, Красногорівки, Новомихайлівки Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 18 разів намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційних ударів в районі населеного пункту Володимирівка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 20 населених пунктів, серед них Красногорівка, Георгіївка, Парасковіївка, Вугледар Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог 6 разів атакував позиції наших захисників в районах населених пунктів Роботине та західніше Вербового Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Полтавка, Малинівка, Чарівне, Білогір’я, Новоданилівка, П’ятихатки Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса”, на Херсонському напрямку ворог здійснив артилерійські та мінометні обстріли по районах понад 20 населених пунктів Херсонської та Миколаївської областей, серед них місто Херсон, Тягинка, Іванівка, Кринки, Новотягинка.

Протягом доби авіація сил оборони завдала ударів по 10 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 3 станціях радіоелектронної боротьби, зокрема по двох Р-330Ж “Житель”, та 1 складу боєприпасів противника.

 

 

18:25 Перший транш за програмою Ukraine Facility у розмірі 4,5 млрд євро Україна отримає в березні, а другий транш у розмірі 1,5 млрд євро надійде у квітні, повідомив виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

 

 

17:50 Наступного тижня Європейська комісія представить на розгляд країн – членів Євросоюзу проєкт переговорної рамки щодо вступу України для його подальшого затвердження, підтвердив виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

 

 

17:3Для двох енергоблоків Хмельницької атомної електростанції доставили ядерне паливо американської компанії Westinghouse, повідомили в НАЕК "Енергоатом". Відтепер всі вітчизняні атомні електростанції використовуватимуть американські тепловидільні збірки. В реактори Хмельницької АЕС їх завантажать уже цього року під час планово-попереджувальних ремонтів.

 

 

17:10 Молдова, країни Балтії та Казахстан перебувають у небезпеці у зв'язку з можливою російською агресією, вважає Президент України Володимир Зеленський:

"Хочу нагадати всім, що від нашої розвідки ми передавали російський план, передавали Молдові. І таким чином ми ділилися з іншими нашими партнерами. Молдова була підготовлена до дій ДРГ Російської Федерації. Вони хотіли захопити владу в Молдові, хотіли зробити це дуже швидко. Слава Богу, і я вдячний нашій розвідці, що вони попрацювали непогано. Щодо військового наступу на Молдову, то я вважаю, що це може бути однією з цілей Російської Федерації. Я думаю, що в небезпеці перебуває Молдова, країни Балтії, а також Казахстан", – зазначив Зеленський.

 

 

16:40 Люксембург приєднався до чеської ініціативи з купівлі 800 тисяч артилерійських боєприпасів для Збройних Сил України, оголосила міністр оборони Юріко Бакес.

 

 

16:25 Україна готова до подальших кроків, скоординованих з сусідніми державами – членами ЄС та з Європейською комісією, які забезпечать деблокування кордону, заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

 

 

16:20 Уже четверту добу не фіксується присутність у Чорному морі російських кораблів, відзначив речник ВМС ЗСУ капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук в ефірі  телемарафону.

 

 

15:55 Від початку повномасштабного вторгнення станом на березень 2024 року українські правоохоронці задокументували і розслідують 45 фактів убивств військовополонених, повідомила речниця Офісу генпрокурора Надія Максимець.

 

 

15:20 Три французькі оборонні компанії мають намір розпочати виробництво в Україні вже цього літа, заявив міністр оборони Франції Себастьян Лекорню. Серед цих компаній, найімовірніше, буде франко-німецький оборонний консорціум KNDS, утворений французьким виробником озброєнь і військової техніки Nexter і німецькою машинобудівною компанією Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co KG.

 

 

15:05 Після значних втрат літаків дальнього радіолокаційного виявлення А-50, а також винищувачів Су-34 і Су-35, росіяни значно знизили кількість ударів КАБами, а літаків ДРЛВ досі немає в Азовському морі, повідомив командувач Повітряних сил Микола Олещук, зазначивши, що серед російських льотчиків почалися "дискусії" щодо рішення командування відправляти їх "в один кінець", які можуть призвести до саботажу.

 

 

14:35 Чехії та партнерам вдалося зібрати достатньо грошей, щоб закупити першу партію з 300 тисяч артилерійських снарядів для України, "однак мета – набагато більше", – заявив прем'єр Чехії Петр Фіала.

 

 

14:25 Міністр оборони Франції Себастьян Лекорню заявив, що наразі "не йдеться про відправку сухопутних військ воювати" в Україну, водночас він допустив присутність іноземних військ як "інструкторів" або спеціалістів із розмінування.

 

 

14:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Mohajer-6 – це безпілотний літальний апарат іранського виробництва, наданий Росії і помічений у польотах над Чорним морем і Кримом. Mohajer-6 – це система розвідки, спостереження, захоплення цілей і рекогносцирування, але він також може здійснювати атаки класу "повітря-поверхня" за допомогою керованих боєприпасів вільного падіння.

• Його практична дальність дії обмежена прямою видимістю для забезпечення контролю оператора в реальному часі: приблизно 200 км на висоті 3 км. Ця дальність може бути збільшена за рахунок передачі управління на іншу наземну станцію управління.

• Тягла присутність системи в західному Криму, ймовірно, свідчить про те, що Росія намагається виявити загрози російським портам і суднам після нещодавніх успіхів України.

•  Існує реальна можливість, що її місія також включає підтримку російських процесів націлювання на південно-західне узбережжя України. Україна збила щонайменше один "Мохажер-6" – 23 вересня 2022 року над Чорним морем, а Росія, ймовірно, випадково збила систему над Кримом 6 червня 2023 року.

 

 

13:35 Рада керуючих МАГАТЕ більшістю голосів підтримала розроблену Україною резолюцію щодо ядерної безпеки, захищеності та гарантій в Україні, що закликає Росію до термінового виведення всього несанкціонованого персоналу, включно з військовими, із ЗАЕС та до негайного повернення станції під повний контроль компетентних органів України відповідно до дійсної ліцензії, виданої Державною інспекцією ядерного регулювання України.

 

 

13:10 Національний банк працює над підготовкою законопроєкту про обмеження карткових переказів, однак вони стосуватимуться лише незначної частки безготівкових операцій громадян, заявив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев:  

"Обмеження не стосуватимуться 99% безготівкових операцій, які здійснюються кожним із нас щодня. Йдеться лише про певні аномальні операції, які використовуються торговцями наркотиками, нелегальними спиртом та тютюном, а також представниками нелегального грального бізнесу для здійснення протиправної діяльності. Це великі злочинні "бізнеси", які намагаються залучити до своїх схем багатьох фізичних осіб. Абсолютна більшість безготівкових операцій населення є типовими. Але нетиповою є операція, коли пенсіонер на свою картку збирає гроші від 100 незнайомих йому людей. На жаргоні злочинців це називається "дропер", коли пенсіонер віддає свою картку мов би "в оренду" і за невеличкий відсоток акумулює на ній надходження від невідомих людей, а потім перекидає ці кошти злочинцю. Це я як приклад навів, варіанти схем можуть бути різні. Таким ось операціям Нацбанк і пропонує протидіяти. Система безготівкових розрахунків не може використовуватися для злочинної діяльності, це очевидно. Тому позиція НБУ для мене є абсолютно зрозумілою, аномалії вимагають пояснень. Це не означає, що людина не може користуватися послугами банків. Якщо пояснить, звідкіля і за що ці кошти, то рахунок розблокують, до власника не буде жодних питань".

 

 

12:25 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 145 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 320 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

12:00 Міністерство закордонних справ Китаю назвало переговори спеціального представника уряду КНР з питань Євразії Лі Хуея з українськими високопосадовцями у Києві відвертими та дружніми.

 

 

11:35 Президент Франції Емманюель Макрон на вчорашній зустрічі з парламентськими партіями заявив, що відправка військ в Україну можлива, якщо російські окупанти прорвуться на Київ чи Одесу, повідомив представник комуністичної партії Фаб'єн Руссель.

 

 

11:25 "Якщо хтось тут думає, що Путін зупиниться на Україні, я вас запевняю: він не зупиниться", – заявив президент США у щорічному посланні Конґресу 7 березня, наголосивши:

"Але Україна може зупинити Путіна, якщо ми підтримаємо її і дамо їй зброю, необхідну їй для захисту. Україна просить тільки цього.

 Зараз допомога Україні блокується тими, хто хоче, щоб ми відмовилися від нашого лідерства у світі.

Моє послання президенту Путіну просте. Ми не підемо. Ми не відступимося, я не відступлюся".

 

 

11:05 Вчора добовий максимум споживання електроенергії був близько 10:00, на 1% перевищивши відповідний показник 6 березня, повідомили в Укренерго. Сьогодні станом на 10:00 споживання знизилось на 5% у порівнянні з тим же часом вчора: в більшість регіонів разом з похолоданням прийшла сонячна погода. Дахові СЕС забезпечують домогосподарства електроенергією, через що її споживання з мережі, попри похолодання, зменшилось.

 

 

11:00 У плановий ремонт виведено блок на одній з АЕС. В резерві – 9 блоків теплоелектростанцій, які будуть задіяні у разі потреби, повідомили в Міненерго. Триває водопілля, всі електростанції працюють на максимумі потужності, дефіциту електроенергії немає.

Експорт: протягом доби 12,8 ГВт·год, імпорт: у вечірні години 1,6 ГВт·год.

 

 

10:40 Сполучені Штати офіційно стали державою – членом коаліції, яка виступає за безпечне повернення в Україну дітей, незаконно депортованих і переміщених Росією в умовах війни.

 

 

10:25 Канада приєдналася до коаліції дронів для України, оскільки це допоможе зміцнити спроможність України у сфері бойових безпілотних літальних апаратів, повідомили в канадському уряді.

 

 

10:15 Посольства США та Великої Британії в РФ опублікували попередження про можливі теракти на території Москви протягом найближчих двох днів з рекомендацією уникати великих натовпів протягом наступних 48 годин. Держдепартамент США підвищив рівень небезпеки подорожей до Росії до максимального.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

196,4% танків (з них 2,4% за минулий тиждень),

  73,8% бойових броньованих машин (з них 1,1% за минулий тиждень),

226,5% автомобільної техніки (з них 5,4% за минулий тиждень),

336,7% артилерійських систем (з них 7,2% за минулий тиждень),

 90,7% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

 49,9% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

 27,9% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:35 В Одеській області цієї ночі внаслідок атаки ворожих дронів пошкоджено інфраструктурний об'єкт, будівлі якого тривалий час законсервовані, повідомляють Сили оборони півдня України.

 

 

09:30 Вночі росіяни атакували південь та схід України, застосувавши одну зенітну керовану ракету С-300, дві керовані авіаційні ракети Х-59 та 37 ударних БпЛА типу «Shahed» (район пусків безпілотників – Балаклава, Крим). В результаті бойової роботи збито 33 «шахеди» (89%) у межах Кіровоградської (8), Одеської (18), Херсонської (2), Миколаївської (2) та Харківської (3) областей.

За минулі сім днів було збито 89 із 101 (88%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:25 Станом на 07:00 у Чорному морі, як і вчора зранку, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• За оцінками литовської розвідки, Росія здатна продовжувати підтримувати нинішні темпи війни в Україні і, ймовірно, матиме можливість поступово розширювати свій військовий потенціал у найближчій перспективі.

• Литовська розвідка також вважає, що Росія навряд чи відмовиться від своїх довгострокових цілей підпорядкування України, навіть якщо їй не вдасться досягти цих цілей військовими засобами.

• За оцінками литовської розвідки, Росія в довгостроковій перспективі готується до конфронтації з НАТО, одночасно ведучи війну в Україні.

• Швеція офіційно вступила до НАТО 7 березня, ставши 32-м членом Альянсу.

• Губернатор проросійського молдовського автономного регіону Гагаузія Євгенія Гуцул зустрілася із заступником голови адміністрації президента Росії Кирієнком у Росії 7 березня, а молдовська влада оголосила, що кримінальна справа проти Гуцул незабаром буде передана до суду.

• Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї 7 березня повторив заклики Китаю до мирних переговорів між Росією та Україною; Росія, ймовірно, продовжить використовувати такі заклики для просування давніх інформаційних операцій, спрямованих на те, щоб спонукати Захід до поступок.

• Російська ФСБ оголосила 7 березня, що знешкодила терористичний осередок Ісламської держави, який готував напад на синагоги в Москві.

• Російські спецслужби, ймовірно, продовжують постачати й експлуатувати підсанкційні високоточні верстати та компоненти подвійного призначення для виробництва російської військової техніки.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби відбулося 86 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 4 ракетні та 74 авіаційні удари, здійснив 101 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені та загиблі серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 37 БпЛА типу “Shahed”. Силами та засобами протиповітряної оборони України 33 цих ударних БпЛА було знищено.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Бабелівка Сумської області; Вовчанськ, Іванівка, Степова Новоселівка Харківської області; Ямполівка, Андріївка, Григорівка, Торецьк, Дружба, Костянтинівка, Часів Яр, Іванівське, Новобахмутівка, Очеретине, Уманське, Красногорівка, Новомихайлівка, Костянтинівка, Вугледар, Урожайне Донецької області; Роботине, Мала Токмачка Запорізької області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 150 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку ворог здійснив 2 атаки в районі населеного пункту Синьківка Харківської області, намагаючись покращити своє тактичне положення.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 13 атак противника в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Терни, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку, силами оборони відбито 6 атак противника в районах населених пунктів Андріївка та Кліщіївка Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 23 атаки ворога в районах населених пунктів Бердичі, Тоненьке, Орлівка, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Георгіївки, Побєди, Красногорівки, Новомихайлівки Донецької області, де ворог, 27 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку нашими воїнами відбито 2 атаки противника в районах Роботиного та західніше Вербового Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують утримання позицій. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Так, протягом минулої доби, противник здійснив 3 безуспішні штурмові дії.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу, 2 засобах протиповітряної оборони, 1 станції радіоелектронної боротьби та 1 складу пально-мастильних матеріалів противника.

08.03.2024