742-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:35 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулося 76 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 5 ракетних та 75 авіаційних ударів, здійснив 65 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Кам'янка Сумської області та Козача Лопань Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали більше 30 населених пунктів, серед них Єліне, Костобобрів Чернігівської області; Стара Гута, Миколаївка, Басівка, Олександрівка Сумської області; Уди, Козача Лопань та Амбарне Харківської області.

На Куп’янському напрямку, силами оборони відбито 3 атаки противника в районі населеного пункту Табаївка Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 20 населених пунктів, зокрема Западне, Синьківка, Степова Новоселівка, Котлярівка Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 7 атак противника в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Терни, Спірне Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Ямполівка Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 15 населених пунктів, серед них Макіївка, Білогорівка Луганської області та Терни, Ямполівка, Торське, Серебрянка Донецької області.

На Бахмутському напрямку, силами оборони відбито 11 атак противника в районах населених пунктів Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області, де ворог намагався покращити своє тактичне положення. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Богданівка, Ступочки та Нью-Йорк Донецької області. Також під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Григорівка, Часів Яр, Кліщіївка та Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 20 атак ворога в районах населених пунктів Бердичі, Тоненьке, Первомайське, Невельське Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Покровськ, Нетайлове Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Новобахмутівка, Бердичі, Первомайське та Невельське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Георгіївка, Побєда, Новомихайлівка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 18 разів намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Красногорівка, Водяне, Урожайне Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 20 населених пунктів, серед них Красногорівка, Георгіївка, Парасковіївка, Вугледар Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог здійснив 4 безуспішні атаки в районі населеного пункту Роботине Запорізької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Старомайорське Донецької області та Новодарівка, Червоне Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Малинівка, Чарівне, Білогір’я, Новоданилівка, П’ятихатки Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса”, на Придніпровському (Херсонському) напрямку протягом доби противник штурмових дій не вів. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 30 населених пунктів, серед них місто Херсон та Золота Балка, Львове, Антонівка, Станіслав Херсонської області.

Протягом доби авіація сил оборони завдала ударів по 7 районах зосередження особового складу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 складу боєприпасів та 4 артилерійських засобах противника.

 

 

20:10 Західні союзники зібрали майже все необхідне фінансування для реалізації ініціативи Чехії із закупівлі артилерійських боєприпасів, пише Bloomberg. Повідомляється, що 800 тисяч артилерійських боєприпасів можуть бути відправлені в Україну протягом кількох тижнів – точні терміни залежатимуть від контрактних зобов'язань і графіків поставок і можуть зміститися.

 

 

19:25 Завданням ЗСУ є стабілізувати лінію фронту, і "нам це вдається", заявив командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенант Олександр Павлюк в ефірі телемарафону. За його словами, противник намагається максимально захопити українські території до виборів президента РФ.

"Усе робиться для того, щоб перехопити ініціативу. Наше завдання – стабілізувати лінію фронту, максимально знищити, що ми і робимо, і максимально зробити перегрупування для виведення частин, які потребують довготривалого відновлення, на полігони, щоб створити ударне угруповання і в цьому році провести контрударні дії. Нам це вдається. Ситуація стабілізується".

 

 

18:50 Україна та Греція почали готувати двосторонню безпекову угоду, заявив Зеленський на спільній пресконференції з грецьким прем’єр-міністром Кіріакосом Міцотакісом.

Ми з Грецією почали підготовку двосторонньої угоди щодо безпекових гарантій – нашої співпраці в галузі безпеки. Сподіваюся, що невдовзі наші команди підготують угоду до підписання. Маємо зафіксувати в ній і вже досягнутий рівень співпраці та підтримки на цей рік, а також і на наступні десять років – саме довготривала безпекова співпраця дає найкращі результати. Також у цьому році маємо максимально активно працювати, щоб зменшити здатність Росії фінансувати агресію. Що менше буде в Путіна грошей, то менше людей він зможе вбити.

 

 

18:05 Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі зустрівся з Путіним під час свого візиту в Росію. За словами Гроссі, в рамках зустрічі відбувся "важливий обмін думками щодо ядерної безпеки та безпеки Запорізької АЕС та інших глобальних викликів".

 

 

17:30 Ніккі Гейлі офіційно повідомила про свій вихід з президентських перегонів у США, повідомляє CNN. Трамп залишився єдиним учасником республіканських праймеріз.

"Цілком очевидно, що Дональд Трамп стане кандидатом від республіканців на з'їзді нашої партії, який відбудеться в липні. Я вітаю його і бажаю йому всього найкращого. Я бажаю успіху будь-кому, хто стане президентом Америки. Наша країна занадто цінна, щоб дозволити нашим розбіжностям розділити нас.

Тепер Дональд Трамп має завоювати голоси тих, хто не підтримував його в нашій партії і за її межами. І я сподіваюся, що він це зробить".

 

 

17:15 "Це дуже вражаючий досвід", – прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс прокоментував російську атаку Одеси. За словами грецького прем’єра, під час тривоги вони з Президентом перебували в порту – вибухи були близько від них. Зеленський також зазначив, що відомо про загиблих і поранених внаслідок атаки.

"Президент Зеленський і його штаб нам показував і пояснював значення порту і те, що робиться, щоб відновити і посилити шлях морський український і яку шкоду зазнав під час атак. Уже в самому кінці ми почули звук сирен і вибухи, які були дуже близько від нас. Ми не встигли піти в захищене місце. Це дуже вражаючий досвід".

 

 

16:40 Станом на 1 лютого 2024 року в 63 банках – учасниках Фонду гарантування вкладів фізичних осіб налічувалося 67,6 млн вкладів на суму 1 трлн 195 млрд гривень. З них 9,9 млн вкладів були у валюті, повідомили в Національному банку України.

За сумами вклади фізосіб та ФОПів розподіляються таким чином:

• до 10 гривень – 27,8 млн на суму 28,3 млн гривень,

• від 10 гривень до 200 тисяч гривень – 38,7 млн на суму 372,7 млрд гривень,

• від 200 тисяч гривень до 400 тисяч гривень – 616,8 тисячі на суму 169,7 млрд гривень,

• від 400 тисяч гривень до 600 тисяч гривень – 205,4 тисячі на суму 99,4 млрд гривень,

• понад 600 тисяч гривень – 299,2 тисячі на суму 553,2 млрд гривень.

 

 

16:10 Нині в Одесі об 11:43 російською ракетою був обстріляний кортеж Президента України Володимира Зеленського, який знаходився за 150 метрів від делегації Греції на чолі з прем’єр-міністром Кіріакосом Міцотакісом, повідомили офіційні джерела в грецькому уряді, зазначивши, що ніхто з грецької делегації не постраждав. Зустріч Кіріакоса Міцотакіса та Володимира Зеленського пройшла у звичайному режимі, але їхня пресконференція не транслюватиметься в прямому ефірі з міркувань безпеки.

 

 

15:40 Група американських конгресменів від обох партій звернулася до міністра оборони Сполучених Штатів Америки (США) Ллойда Остіна із закликом передати Україні далекобійні ракети ATACM, повідомив народний депутат України Єгор Чернєв з комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки:

"Сподіваюся, після надання Україні ракет ATACMS в Шольца не залишиться ані аргументів проти, ані простору для маневру. Якщо йому потрібен якийсь додатковий сигнал – спробуємо його забезпечити. Минулого разу саме так спрацювала схема з Leopard після анонсу передачі нам Abrams. Підтримка в Конгресі по цьому питанню у нас є. Чекаємо, що відповість Білий дім та Пентагон. Маємо пробувати всі методи. Слова "неможливо" існувати не повинно".

 

 

15:10 Головою наглядової ради Українського культурного фонду призначено Наталію Кривду, повідомив в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Кривда є професором кафедри української філософії та культури КНУ імені Тараса Шевченка, академічним директором MBA програм Edinburgh Business School at House of Knowledge. 4 березня наглядова рада УКФ запропонувала три кандидатури на посаду глави фонду, серед яких були ще дві колишні заступниці міністра культури – Галина Григоренко та Ірина Подоляк.

 

 

14:45 Станом на сьогоднішній ранок на всіх шести напрямках в чергах на території Польщі перебуває більше 2 300 вантажівок, які очікують на проїзд в бік України, повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко. Найбільші черги фіксуються на КПП "Краківець" та "Ягодин". Інші категорії транспорту, а саме легковики й автобуси - вільно рухаються в обох напрямках.

 

 

14:35 Укргазвидобування запустило високодебітну свердловину: близько 400 тис. куб. м газу на добу (150 млн річно). Це вже четверта така свердловина з початку року з сумарним дебітом майже 440 млн куб. м річно: у перші дні 2024 року Укргазвидобування ввело в експлуатацію розвідувальну свердловину з дебітом 250 тис. куб. м газу на добу. У лютому також запустили ще дві свердловини з сумарним дебітом 550 тис. куб. м на добу.

 

 

 

13:55 Уряд Болгарії почав відправлення 110 обіцяних бронетранспортерів в Україну. Перша партія вирушила із бази Головного управління жандармерії в Софії на залізничну станцію в Нові Іскарі. Бронетранспортери перевозитимуть у комплекті з шести одиниць.

 

 

13:15 Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв'язку, видала оператору мобільного зв'язку "Водафон Україна" (Vodafone) дозвіл на користування кодом мережі призначення 75 (+380 75). Раніше НКЕК видала українському операторові мобільного зв'язку "Київстар" дозвіл на користування кодом мережі призначення 77 (+380 77).

 

 

12:55 Після того, як Судан негласно постачав Україні зброю у 2022 році, на прохання голови суверенної ради республіки Судан Абдель Фаттах аль-Бурган українські спецпідрозділи беруть участь у бойових діях в Судані проти повстанців та російських формувань, що є частиною стратегії, спрямованої на підрив військових і економічних операцій Росії за кордоном, пише The Wall Street Journal: "Для України відправка військ до Африки є новою сміливою авантюрою – частиною стратегії, спрямованої на підрив військових і економічних операцій Росії за кордоном, на те, щоб зробити війну дорожчою для Москви і позиціонувати себе як оплот проти російських вторгнень, в тому числі в регіонах, де Захід не бажає брати безпосередню участь".

 

 

12:25 Україна готова прийняти обмеження на торгівлю з Євросоюзом, щоб розрядити гостру політичну суперечку з Польщею, але ЄС має заборонити імпорт російської сільськогосподарської продукції, яка все ще потрапляє через Білорусь і країни Балтії, заявив в інтерв’ю Financial Times торговий представник України Тарас Качка: "Можливо, на перехідний період такий керований підхід до торговельних потоків між Україною та ЄС – це те, що нам усім потрібно. Що стосується пшениці, то не Україна створює проблеми для польських фермерів, а Росія". Україна підтримує нові заходи, запропоновані Брюсселем, щодо введення з червня лімітів на імпорт яєць, м'яса птиці та цукру, а також дозволу окремим країнам закрити свої ринки для українського зерна, за винятком транзиту в інші країни, та погодилась перенаправити експорт кукурудзи до Італії та Іспанії через Чорне море, а не через сусідні країни, щоби зменшити напруженість: "Ми добровільно припинили експорт кукурудзи до всіх п'яти сусідніх країн – членів ЄС. Незважаючи на це, ми експортували ще один новий рекорд – 15 млн тонн кукурудзи в календарному 2023 році. Отже, ми маємо великий попит в інших країнах. Україна заповнила прогалини у виробництві в ЄС".

 

 

11:45 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• 5 березня 2024 року Головне управління розвідки Міністерства оборони України заявило, що вони атакували і потопили російський сторожовий корабель "Сєрґєй Котов" поблизу Керченської протоки у східній частині Чорного моря. ГУР заявила, що для атаки використовувалися морські безпілотні надводні апарати "Магура V5"; той же тип МНПА був використаний під час атаки на російський десантний корабель "Цезарь Куников" 14 лютого 2024 року.

• "Сєрґєй Котов" був введений до складу Чорноморського флоту лише в липні 2022 року. Раніше він уже був об'єктом обстрілу надводними безпілотниками у липні та вересні 2023 року, зазнавши в обох випадках незначних пошкоджень і незабаром після цього повертався до служби.

• Це вже третій корабель Чорноморського флоту Росії, потоплений за останні п'ять тижнів. Ймовірно, через втрати Чорноморського флоту 15 лютого 2024 року командувач Чорноморського флоту адмірал Віктор Соколов був відправлений у відставку. Україна продовжує обмежувати свободу маневру російського флоту в Чорному морі.

 

 

11:20 Вчора, у вівторок 5 березня, добовий максимум споживання електроенергії у вечірні години був на 0,4% нижчим за відповідний показник 4 березня, повідомили в Укренерго. Сьогодні, 6 березня, станом на 10:00 споживання зростає у порівнянні з вчорашнім днем – воно на 4% вище.

 

 

10:25 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 116 населених пунктів на території 13 областей України, підтверджено ураження 116 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:05 У резерві – 7 енергоблоків ТЕС і ТЕЦ, які будуть задіяні у разі потреби, повідомили в Міненерго. Дефіциту електроенергії немає. Графіки відключень не застосовуються.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

195,6% танків (з них 2,5% за минулий тиждень),

  73,3% бойових броньованих машин (з них 1,0% за минулий тиждень),

224,5% автомобільної техніки (з них 5,5% за минулий тиждень),

334,5% артилерійських систем (з них 7,7% за минулий тиждень),

 90,4% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

 49,6% засобів ППО (з них 0,8% за минулий тиждень),

 27,9% літаків (з них 0,4% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 Вночі о 01:32 росіяни атакували село Мартове Чугуївського району в Харківській області сімома безпілотниками, частину з них збила протиповітряна оборона. Є влучання в будівлю закладу освіти, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

 

 

09:45 Вночі росіяни знову атакували Одещину ударними безпілотниками «Shahed-131/136». Сили ППО знищили 18 ворожих дронів. Внаслідок падіння уламків збитих дронів в Одеському районі пошкоджено черговий рекреаційний об'єкт, газогін та житлові будинки у приватному секторі. Загиблих та постраждалих серед цивільного населення немає, повідомив голова ОВА Олег Кіпер.

 

 

09:40 У Хмельницькій області вночі протиповітряна оборона ліквідувала шість "шахедів", але внаслідок атаки БПЛА пошкоджено об'єкт інфраструктури та приватний будинок, знеструмлено кілька громад, повідомила обласна військова адміністрація.

 

 

09:35 У Сумах унаслідок нічної атаки БпЛА було три влучання в різних частинах міста, є постраждалі, повідомила обласна військова адміністрація. Зокрема пошкоджено житловий будинок, на першому поверсі якого розташована дитяча поліклініка.

 

 

 

09:30 У ніч на 6 березня 2024 року російські війська атакували 5 зенітними керованими ракетами С-300 із ТОТ Донецької обл. та 42 ударними безпілотниками типу «Shahed» із чотирьох напрямків (Чауда, Балаклава – Крим, Курська обл., Приморсько-Ахтарськ – РФ).

У результаті бойової роботи збито 38 «шахедів» (90%) у межах Дніпропетровської, Одеської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Харківської, Вінницької та Сумської областей.

За минулі сім днів було збито 74 із 85 (87%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:25 Станом на 07:00 у Чорному морі, як і вчора зранку, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• В ніч з 4 на 5 березня Україна біля берегів Керченської протоки знищила великий сторожовий корабель Чорноморського флоту "Сєрґєй Котов" проєкту 22160.

• Російські мілблогери відреагували на загибель "Сєрґєя Котова", засудивши відсутність реакції російського військового командування на інцидент і піддавши ширшій критиці бюрократичну інерцію російського військового апарату.

• Російські літаки, схоже, продовжують завдавати відносно велику кількість ударів по території України, незважаючи на повідомлення українських офіційних осіб про те, що українські сили збили кілька бомбардувальників протягом останніх тижнів.

• Росія і Китай поглиблюють свою стратегічну космічну співпрацю, включаючи співробітництво у сфері супутникового спостереження і дослідження космосу.

• Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт двох вищих російських командирів за звинуваченням у скоєнні військових злочинів – це перший випадок, коли МКС висунув звинувачення російському військовому командуванню.

• За повідомленнями, російські війська діють на "чорному ринку" з продажу українських військовополонених, у тому числі російським воєнізованим угрупованням, які, можливо, проводять власні обміни військовополоненими з Україною.

• Директор Служби розвідки і безпеки Молдови Александру Мустяца заявив 5 березня, що Кремль почав проводити багаторічні гібридні операції, спрямовані на дестабілізацію Молдови і недопущення її вступу до ЄС.

• За повідомленнями, російська влада розформовує елементи колишньої "групи Ваґнера", які мали приєднатися до росгвардії або наразі перебувають у Білорусі.

• Російські правоохоронні органи, ймовірно, посилюють репресії проти кримських татар в окупованому Криму.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби відбулося 86 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 4 ракетні та 106 авіаційних ударів, здійснив 154 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши БпЛА типу “Shahed”. За попередньою інформацією, силами оборони знищено 38 із 42 цих дронів. Інформація щодо постраждалих та пошкодження об’єктів інфраструктури уточнюється.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Кислівка, Митрофанівка Харківської області; Новоєгорівка Луганської області; Терни, Часів Яр, Богданівка, Курдюмівка, Дружба, Семенівка, Вугледар Донецької області; Малинівка та Мала Токмачка Запорізької області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 140 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 6 атак противника в районах населених пунктів Верхньокам’янське та Терни Донецької області.

На Бахмутському напрямку, силами оборони відбито 2 атаки противника в районах населених пунктів Іванівське та Біла Гора Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 23 атаки ворога в районах населених пунктів Бердичі, Тоненьке, Первомайське, Водяне, Невельське, Семенівка та Орлівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Георгіївки, Новомихайлівки, Пречистівки та Красногорівки Донецької області, де ворог, 39 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог здійснив 5 атак в районах населених пунктів Гуляйполе, Малинівка та Роботине Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують утримання позицій. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Так, протягом минулої доби, противник здійснив 3 безуспішні штурмові дії.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Підрозділами Головного управління розвідки Міністерства оборони уражено ворожий корабель проєкту 22160 “сєрґєй котов”.

Протягом минулої доби авіація сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 пунктах управління, 1 району зосередження особового складу, озброєння і військової техніки, 1 складу боєприпасів, 1 зенітному ракетному комплексу Бук-М1 та 1 радіолокаційному комплексу розвідки і контролю стрільби “Зоопарк-1”.

 

06.03.2024