741-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:25 Франція запрошує Україну, її союзників та генсека НАТО на відеозустріч 7 березня, пише Reuters. Запрошення від імені глав МЗС та Міноборони Франції надіслали міністрам, генеральному секретарю НАТО Єнсу Столтенбергу та главі зовнішньополітичного відомства ЄУ Жозепу Боррелю. Як повідомляється, на зустрічі будуть розглянуті шляхи прискорення надання ключових можливостей – постачання та виробництва артилерійських снарядів, а також організація системи, яка дозволить партнерам поліпшити способи вивільнення своїх запасів боєприпасів та створити нові опції для ракет середньої й великої дальності.

 

 

19:40 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулося 76 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 2 ракетних та 67 авіаційних ударів, здійснив 95 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник здійснив обстріли з реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Середина-Буда, Дружба та Осоївка Сумської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали більше 30 населених пунктів, серед них Клюси, Блешня, Грем’яч Чернігівської області; Бачівськ, Покровка, Басівка Сумської області; Уди, Козача Лопань та Амбарне Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Кислівка Харківської області та Новоєгорівка Луганської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 20 населених пунктів, зокрема Западне, Степова Новоселівка, Котлярівка Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 5 атак противника в районі населеного пункту Терни Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 15 населених пунктів, серед них Білогорівка Луганської області та Торське, Серебрянка Донецької області.

На Бахмутському напрямку, силами оборони відбито 1 атаку противника в районі населеного пункту Біла Гора Донецької області, де ворог намагався покращити своє тактичне положення. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Часів Яр, Богданівка, Курдюмівка та Дружба Донецької області. Також під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Григорівка, Нью-Йорк, Кліщіївка та Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 22 атаки ворога в районах населених пунктів Бердичі, Тоненьке, Первомайське, Невельське, Семенівка та Орлівка. Противник завдав авіаудару в районі населеного пункту Семенівка. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Бердичі, Первомайське та Орлівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Георгіївки, Новомихайлівки, Пречистівки та Красногорівки Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 34 рази намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Вугледар. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 20 населених пунктів, серед них Костянтинівка, Георгіївка, Парасковіївка, Вугледар Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог здійснив 5 безуспішних атак в районах населених пунктів Гуляйполе, Малинівка та Роботине. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Малинівка та Мала Токмачка. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Гуляйпільське, Новодарівка, Рівнопіль Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса”, на Придніпровському (Херсонському) напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Незважаючи на значні втрати, не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Так, протягом доби противник здійснив 2 безуспішні штурмові дії. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 30 населених пунктів, серед них Антонівка, Велетенське, Тягинка, Іванівка Зміївка Херсонської області.

Цієї ночі, в результаті операції Головного управління розвідки Міністерства оборони України, уражено російський корабель проєкту 22160 “сєрґєй котов” з екіпажем на борту. Перевіряється інформація щодо перебування на борту корабельного транспортно-бойового гелікоптера Ка-29.

Протягом доби авіація сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу, озброєння і військової техніки, 1 складу боєприпасів, 1 зенітному ракетному комплексу Бук-М1 та 1 радіолокаційному комплексу розвідки і контролю стрільби Зоопарк-1.

 

 

19:15 Президент Чехії Петр Павел закликав до розширення форм допомоги Україні, включно з можливістю присутності військ, повідомляє Novinky.cz. Павел підкреслив, що мовиться не про відправлення бойових підрозділів, а про "небойову взаємодію".

"Я за те, щоб шукати нові шляхи, включаючи продовження дискусії про можливу присутність в Україні. Давайте не будемо обмежувати себе там, де це не потрібно."

 

 

18:30 У Facebook, Instagram та YouTube стався збій, повідомляє TechCrunch. Користувачі масово скаржаться на проблеми із роботою цих соцмереж. Видання зазначає, що збій у соцмережах стався у найбільший день голосування на праймеріз – у 15 американських штатах і Самоа відбуваються внутрішньопартійні вибори. Раніше повідомлялось, що у Червоному морі критично пошкоджені 4 з 15 підводних кабелів, які забезпечують глобальний інтернет і телекомунікації.

 

 

17:35 Угорщина завершила ратифікацію вступу Швеції в НАТО – новий президент Угорщини Томаш Шуйок підписав протокол про ратифікацію вступу Швеції в Альянс.

 

 

17:20 Глава Міністерства оборони Німеччини Борис Пісторіус планує повернути обов'язкову військову службу, пише Der Spiegel. Повідомляється, що Пісторіус доручив до 1 квітня подати варіанти моделі німецької військової служби, яка "внесе масштабований, адаптований до загроз внесок у національну стійкість". Міністр оборони хоче представити власну пропозицію стосовно моделі військового обов'язку перед федеральними виборами у 2025 році. ФРН призупинила обов'язковий військовий призов та перейшла на професійні війська в 2011 році.

 

 

16:45 Європейські дипломати зустрілися зі спецпредставником Китаю з питань Євразії Лі Хуеєм, повідомляє Європейська служба зовнішньої діяльності. Сторони обговорили війну Росії проти України та шляхи просування справедливого і сталого миру. Очікується, що наступний візит спецпредставника Китаю буде до Києва.

"Делегації ЄУ і Китаю обговорили незаконну агресивну війну Росії проти України та шляхи просування справедливого та сталого миру. Європейська сторона підкреслила повну відповідальність Росії за неспровоковану та невиправдану агресію і наголосила, що повага до принципів Статуту ООН, суверенітету та територіальної цілісності України має бути наріжним каменем будь-якого остаточного врегулювання".

 

 

16:00 Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт командувача Чорноморського флоту Віктора Соколова та командувача дальної авіації РФ Сєрґєя Кобилаша. Обидва ордери на арешт були видані в межах розслідування потенційних воєнних злочинів Росії в Україні, скоєних у період з 10 жовтня 2022 року до 9 березня 2023 року.

 

 

15:35 Макрон закликає союзників, що настав час активізуватися і "не бути боягузами" щодо війни в Україні, пише Reuters. Під час свого візиту до Праги французький президент обговорив підтримку оголошених минулого місяця планів Чехії щодо відправки Україні 800 тисяч боєприпасів.

"Ми, безумовно, наближаємося до того моменту в нашій Європі, коли буде доречно не бути боягузом.

Франція і Чехія добре усвідомлюють, що війна повернулася на нашу землю, що деякі сили, які вже не зупинити, з кожним днем посилюють загрозу нападу на нас, і що ми повинні будемо діяти відповідно до історії та мужності, якої вона вимагає".

 

 

14:50 У США затримали колишнього службовця ВПС за розголошення секретної інформації про війну в Україні на сайті знайомств, повідомили у мін’юсті США. На сайті знайомств 63-річний Девід Франклін Слейтер нібито спілкувався з особою, яка видавала себе за жінку, що мешкає в Україні, й надсилав їй окремі секретні документи Пентагону про війну Росії в Україні. Працюючи в Стратегічному командуванні США, Слейтер мав доступ до розвідданих війни в Україні.

 

 

14:25 Європейська комісія пропонує продовжити угоди з Україною та Молдовою про "транспортний безвіз" та вносить зміни до угоди з Україною, повідомляє пресслужба Єврокомісії. Нова пропозиція пропонує зробити обов'язковим наявність документів, які підтверджують, що транспортний оператор належним чином уповноважений здійснювати міжнародні перевезення, та наявність спеціальних документів, які засвідчують, що операція без вантажу безпосередньо пов'язана з транзитною або двосторонньою операцією, а також посилити дотримання операторами автомобільних вантажних перевезень зобов'язань, пов'язаних з операціями.

 

 

14:00 Внаслідок знищення українськими силами патрульного корабля Чорноморського флоту РФ "Сєрґєй Котов" загинули 7 членів екіпажу, 52 члени екіпажу евакуйовані, серед них 6 поранених, повідомили в Головному управлінні розвідки Міноборони України.

 

 

13:45 Українські виробники дронів вже спроможні щомісяця виготовляти до 150 тисяч одиниць продукції, а до кінця року планують вийти на загальну цифру у 2 мільйони безпілотників, заявила заступниця міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Ганна Гвоздяр в ефірі телемарафону.

 

 

13:20 Витік розмови німецьких офіцерів про ймовірний удар по Кримському мосту ракетами Taurus стався через "небезпечне підключення": відомчі системи зв'язку не були зламані, один із учасників дзвінка скористався мобільною мережею або Wi-Fi готелю, повідомив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус: "Не всі учасники дотримувалися процедури безпечного підключення. За наявними даними, стався витік даних учасника в Сінгапурі". Відомо, що у Сінгапурі 19 лютого перебував бригадний генерал Франк Грефе для відвідування авіаційної виставки.

 

 

12:50 За останні півтора року в Україні суттєво змінилося ставлення до державного контролю інформації в інтернет-джерелах: у 2022 році більшість українців – 60% – погоджувалися, що для зміцнення захисту від ворога держава має активніше контролювати інформацію в інтернет-джерелах. Водночас виступали проти і вважали це обмеженням прав і свобод 30%. Тепер більше тих, хто сприймає спроби активніших дій держави щодо інтернет-джерел як обмеження прав і свобод, – 49%. Водночас частка тих, хто вважає, що для зміцнення безпеки варто було б активніше контролювати інформацію в інтернет-джерелах, зменшилася до 44%, свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології 17–23 лютого 2024 року.

 

 

 

12:20 Єврокомісія у відповідь на вторгнення Росії в Україну пропонує Європейському Союзу стимулювати свою оборонну промисловість до "режиму військової економіки", передає Reuters. Європейський комісар з питань промисловості Тьєррі Бретон заявив:

"Нам необхідно змінити парадигму і перейти в режим військової економіки. Це також означає, що європейська оборонна промисловість повинна йти на більший ризик за нашої підтримки.

У нинішньому геополітичному контексті Європа повинна взяти на себе більшу відповідальність за власну безпеку, незалежно від результату виборів наших союзників кожні чотири роки". 

 

 

12:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• 4 березня 2024 року Сеєргєй Чемезов, голова російської оборонної компанії "Ростех", заявив, що найсучасніший російський основний бойовий танк Т-14 "Армата" надійшов на озброєння російської армії, але не буде розгорнутий в Україні. Чемезов заявив, що це пов'язано з високою вартістю, яка обмежує масштабне виробництво "Армати".

• Дебют "Армати" відбувся в "день перемоги" 2015 року, коли він застряг під час репетиції. 1-ша гвардійська танкова армія повинна була отримати Т-14 "Армата" у 2021 році, однак малоймовірно, що він був переданий хоч якомусь підрозділу на передовій. У грудні 2022 року танк нового покоління був помічений під час навчань на півдні Росії, а кремлівські інформаційні агенції заявили, що він буде використаний в Україні.

• На сьогоднішній день майже напевно можна стверджувати, що Т-14 "Армата" не був розгорнутий в Україні. Дуже ймовірно – через потенційну репутаційну шкоду від втрати "престижної" машини в бою, а також через потребу у виробництві більшої кількості танків, яку можна задовольнити лише за рахунок інших варіантів.

 

 

11:35 Вчора, у понеділок 4 березня, добовий максимум споживання вчора був зафіксований о 19:00, його рівень був на 1,2% вищим, ніж у попередній робочий день – п’ятницю, 1 березня, повідомили в Укренерго. Сьогодні, 5 березня, станом на 09:40 рівень споживання електроенергії на 0,8% нижчий за відповідний показник понеділка, 4 березня. 

 

 

11:10 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 159 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 94 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:00 У Бєлгородській області РФ зранку безпілотник атакував нафтобазу, внаслідок чого спалахнули три її резервуари. Джерело у розвідці підтверджує, що це була операція ГУР МОУ.

 

 

10:55 Виведено в ремонт високовольтну повітряну лінію 330 кВ НЕК «Укренерго». Через це на одній з АЕС тимчасово знижена потужність енергоблоків. У резерві 10 енергоблоків і 2 корпуси ТЕС і ТЕЦ, які будуть задіяні у разі потреби, повідомили в Міненерго. Графіки відключень не застосовуються.

 

 

10:45 Росіяни вивели на бойове чергування один російський корабель, який не є носієм крилатих ракет "Калібр", повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

 

 

10:20 Вночі в територіальних водах України, недалеко від Керченської протоки, спецпідрозділ ГУР МО України "Group 13" атакував патрульний корабель Чорноморського флоту РФ проєкту 22160 "Cєрґєй Котов"; місія відбулася у співпраці з Військово-морськими силами ЗСУ та за підтримки Міністерства цифрової трансформації України; внаслідок удару морськими дронами "Magura V5" російський корабель зазнав ушкоджень корми, правого та лівого бортів, повідомили в ГУР МО. Українські сили вже здійснювали в липні та вересні минулого року успішні атаки на цей патрульний корабель, проте той зміг відновитися після проведення ремонту, цього разу судно точно знищено, повідомив представник ГУР Андрій Юсов, зазначивши, що "Сєрґєй Котов" спільно з також знищеним крейсером "Москва" брали участь у нападі на о. Зміїний.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

194,9% танків (з них 2,5% за минулий тиждень),

  73,1% бойових броньованих машин (з них 1,0% за минулий тиждень),

223,6% автомобільної техніки (з них 5,2% за минулий тиждень),

332,9% артилерійських систем (з них 7,4% за минулий тиждень),

 90,3% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

 49,6% засобів ППО (з них 0,9% за минулий тиждень),

 27,9% літаків (з них 0,4% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 Вночі росіяни атакували 22 ударними безпілотниками типу «Shahed» (райони пусків – Балаклава, Крим). В результаті бойової роботи протиповітряною обороною знищено 18 «шахедів» (82%) у межах Одеської області.

За минулі сім днів було збито 46 із 53 (87%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:35 Станом на 07:00 у Чорному морі немає російських кораблів на бойовому чергуванніповідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Заступник голови ради безпеки Росії Мєдвєдєв заявив, що Росія має намір розширити свої територіальні цілі, які поширюються вглиб території України.

• Головне управління військової розвідки України повідомило, що 4 березня невідомі підірвали вибухівку і серйозно пошкодили російський залізничний міст через річку Чапаєвка поблизу Чапаєвська Самарської області.

• Повідомляється, що президент Путін нагородив російського блогера, пов'язаного з повітряно-десантними військами і спецназом, що, ймовірно, є частиною довготривалих зусиль Кремля залучити блогерів і зробити їх лояльними.

• Російський уряд, як повідомляється, приховав дані про одержувачів соціальної допомоги у 2022 році, ймовірно, з метою приховати втрати першого року війни в Україні або нездатність уряду виплатити обіцяну соціальну допомогу вразливим верствам населення.

• Кремль продовжує докладати зусиль для забезпечення високої явки виборців на майбутніх президентських виборах, щоби створити видимість легітимності та широкої народної підтримки серед внутрішнього електорату Путіна.

• Російська влада, щоби стримувати надання Україні військової допомоги з боку Заходу. продовжує використовувати витік запису розмови німецьких офіцерів, які обговорюють теоретичну можливість надання Україні ракетних комплексів "Таурус".

• Російський новинний агрегатор заявив 4 березня, що російські війська замінили підрозділи засуджених "Штурм-Z" на підрозділи "Штурм-V" – механізм розподілу засуджених до регулярних російських військ замість того, щоб тримати їх ізольовано в підрозділах, що складаються лише з засуджених, як це було у випадку з формуваннями "Штурм-Z".

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби відбулося 74 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 5 ракетних та 66 авіаційних ударів, здійснив 108 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Вночі, російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 22 БпЛА типу “Shahed”. Силами та засобами протиповітряної оборони України 18 ударних БпЛА було знищено.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Чуйківка Сумської області та Липці, Варварівка, Нестерне, Колодязне, Кислівка, Митрофанівка, Петропавлівка Харківської області; Твердохлібове, Новоєгорівка, Білогорівка Луганської області; Терни, Новоселівка, Верхньокам’янське, Костянтинівка, Нью-Йорк, Дружба, Північне, Семенівка, Новоселівка Перша, Яснобродівка, Нетайлове, Калинове, Новомихайлівка, Костянтинівка, Водяне, Старомайорське Донецької області; Новодарівка, Малинівка, Новоданилівка, Роботине Запорізької області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 140 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку ворог здійснив 7 атак в районах населених пунктів Синьківка та Табаївка Харківської області, намагаючись покращити своє тактичне положення.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 4 атаки противника в районах населених пунктів Терни Донецької області та Білогорівка Луганської області.

На Бахмутському напрямку, силами оборони відбито 6 атак противника в районах населених пунктів Андріївка, Іванівське та Кліщіївка Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 28 атак ворога в районах населених пунктів Новоселівка, Бердичі, Тоненьке, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Георгіївки, Новомихайлівки, Водяного, Пречистівки та Урожайного Донецької області, де ворог, 22 рази намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог здійснив 1 атаку в районі населеного пункту Роботине Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують утримання позицій. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Так, протягом минулої доби противник здійснив 2 безуспішні штурмові дії.

Водночас, наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом минулої доби авіація сил оборони завдала ударів по 8 районах зосередження особового складу та 1 наземній станції управління БпЛА противника. Також силами та засобами протиповітряної оборони України знищено одну керовану авіаційну ракету Х-59.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 3 районах зосередження особового складу, 1 засобу протиповітряної оборони та 6 артилерійських засобах противника.

05.03.2024