735-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:15 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулося 79 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 5 ракетних та 91 авіаційний удар, здійснив 102 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, церква а також інші об’єкти інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Плоске, Бударки, Варварівка Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 30 населених пунктів, серед них Прогрес Чернігівської області; Фотовиж, Середина-Буда, Стара Гута Сумської області; Стрілеча, Лук’янці, Стариця, Вовчанськ Харківської області.

На Куп’янському напрямку сили оборони відбили 1 атаку противника в районі населеного пункту Табаївка, де ворог намагався вибити наші війська із займаних позицій. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Куп’янськ та Синьківка Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Западне, Синьківка, Іванівка, Котлярівка Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 6 атак противника в районі населених пунктів Терни, Ямполівка Донецької області та Білогорівка Луганської області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Новоєгорівка, Макіївка, Білогорівка Луганської області; Терни та Роздолівка Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Ямполівка, Торське, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку, силами оборони відбито 8 атак противника в районах населених пунктів Іванівське та Кліщіївка Донецької області, де ворог намагався покращити своє тактичне положення. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Васютинське та Часів Яр Донецької області. Також під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Григорівка, Часів Яр, Андріївка, Дружба Донецької області.

На Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 20 атак ворога в районах населених пунктів Бердичі, Орлівка, Тоненьке, Первомайське, Невельське Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Олександропіль, Очеретине, Новобахмутівка, Новоселівка Перша, Орлівка, Нетайлове Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Керамік, Новокалинове, Новобахмутівка, Семенівка, Орлівка, Первомайське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Красногорівки, Георгіївки, Новомихайлівки та Урожайного Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 25 разів намагався прорвати оборону наших військ. Також ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Курахове, Вугледар, Старомайорське Донецької області, Новодарівка Запорізької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 20 населених пунктів, серед них Красногорівка, Георгіївка, Новомихайлівка, Костянтинівка, Вугледар, Благодатне, Старомайорське Донецької області.

На Оріхівському напрямку силами оборони відбито 1 атаку противника в районі східніше Роботиного Запорізької області. Ворог завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Малинівка Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Малинівка, Червоне, Мала Токмачка, Новоданилівка, П’ятихатки Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса”, на Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснено 3 спроби штурму позицій наших військ. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів серед них Львове, Понятівка Херсон, Антонівка Херсонської області.

Протягом доби авіація сил оборони завдала ударів по 7 районах зосередження особового складу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 пункту управління, 1 району зосередження особового складу, озброєння і військової техніки, 4 артилерійських засобах, 1 засобу протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ та ще по 1 іншій важливій цілі противника.

 

 

19:40 Пентагон розглядає можливість використання останнього джерела військового фінансування України, оскільки Конґрес зволікає з наданням додаткової допомоги, пише CNN. Як зазначається, Пентагон має чотири мільярди доларів, що належать до механізму Presidential Drawdown Authority (PDA), які дозволяють виділяти озброєння зі складів армії США. З огляду на те, що ухвалення допомоги Україні вже кілька місяців як застрягло в Конґресі, в американському міністерстві оборони почали обговорювати, чи мають вони "фінансову подушку", аби мати змогу передати Києву зброю на хоча б частину з цих чотирьох мільярдів доларів.

 

 

19:05 Анкара готова запропонувати майданчик для "переговорів" між Україною та РФ, заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган. Ердоган закликав розпочати спільну роботу над "визначенням загальних параметрів миру" і запевнив, що в цьому зв’язку Анкара "принципово підтримує" запропоновану Україною "формулу миру".

 

 

18:30 З’їзд "депутатів" Придністров’я не відповідає очікуванням Кремля, повідомив представник ГУР Андрій Юсов. Представник ГУР звернув увагу, що "з’їзд депутатів" Придністров’я звернувся не лише до Росії, а й до європейських інститутів "у багатовекторному стилі" – що саме по собі є "красномовним фактом", вважає Юсов.

 

 

17:55 Албанія планує відкрити посольство в Україні, повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. В рамках зустрічі з очільником зовнішньополітичного відомства Албанії Іглі Хасані Кулеба також обговорив співпрацю в оборонній сфері "з особливим акцентом на артилерійських боєприпасах для ЗСУ".

 

 

17:10 Бельгія профінансує чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України на 200 мільйонів євро, повідомляє прем’єр Бельгії Александр де Кроо. Раніше голова уряду Чехії Петр Фіала заявив, що 15 європейських країн підтримують чеську ініціативу щодо закупівлі 800 тисяч снарядів для України за межами Європи.

 

 

16:35 Польща може тимчасово закрити кордон з Україною для торгівлі, заявив прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск. Він повідомив, що у четвер зустрінеться з представниками фермерів-протестувальників, і це питання буде обговорене з ними. Для Польщі, за словами Туска, "надто висока ціна" пільгової торгівлі ЄУ з Україною, і Варшава шукає рішення, щоб обмежити потрапляння на польський ринок набагато дешевшої агропродукції. 

"У нас дуже серйозна проблема. Ми найбільш проукраїнська держава і народ..., але також у нас найбільші проблеми внаслідок російсько-української війни… Ми хочемо допомогти Україні, але не можемо допустити, щоб ця допомога мала надто погані наслідки для наших власних громадян.

Ми маємо знайти – і знайдемо – рішення, що захистить наш ринок і наших фермерів від нерівної конкуренції.

Ми готові до серйозної розмови про ліміти. Ті ліміти, які пропонують Брюссель і Київ, неприйнятні для нас… Була спроба трохи обмежити наплив сільгосппрдоукції з України, щоб безмитно ввозилися такі обсяги, як у 2022–2023 роках. Польща пропонуватиме у Брюсселі, щоб референтним періодом були не 2022–2023, а попередні роки.

Ми також обговорюємо з українською стороною тимчасове закриття кордону та припинення обміну товарами. Завтра я також буду обговорювати це з польськими фермерами.

Відомо, що це буде тимчасовим і взаємно болючим рішенням. Я готовий приймати навіть жорсткі рішення, коли йдеться про кордон з Україною, завжди за погодженням з Києвом, щоб не було зайвої напруги між Варшавою і Києвом, але ми повинні знайти рішення, яке буде довготривалим".

 

 

15:50 Євроунія відкриє в Україні Офіс з оборонних інновацій, заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. За її словами, це рішення ще більше наблизить Україну до Європи і дозволить країнам блоку "скористатися досвідом України на полі бою та інноваціями в галузі оборонної промисловості".

 

 

15:25 Україна отримала грант від Японії та Норвегії на 760 мільйонів доларів, повідомили у Міністерстві фінансів. Кошти надійшли через механізм Світового банку PEACE in Ukraine. Зазначається, що кошти будуть спрямовані на часткову компенсацію видатків держбюджету, не пов’язаних зі сферою безпеки та оборони, зокрема на пенсійні виплати, виплати працівникам ДСНС та оплату праці педагогів.

 

 

15:00 Невизнане Придністров'я звернулося до Росії з проханням про захист від тиску Молдови, повідомляє Newsmaker. Місцеві депутати також звернулися до ОБСЄ, СНД, Європарламенту, міжнародного комітету Червоного Хреста та до генсека ООН із закликом "вплинути на керівництво Молдови для повернення до адекватного діалогу та припинити порушення прав і свобод мешканців Придністров'я". Місцеві депутати в спільній заяві наголосили, що Молдова розпочала "економічну війну", скасувавши митні пільги для придністровських підприємців.

 

 

14:35 Спецпредставник Китаю відвідає Україну, Росію та Європу, повідомляє МЗС Китаю. Метою візиту є проведення другого раунду переговорів, у яких Пекін бере на себе роль посередника "щодо сприяння політичному вирішенню кризи в Україні".

 

 

14:10 Україна підписала угоду з Албанією про дружбу і співробітництво, повідомив Зеленський. За його словами, цей документ сприятиме розвитку співпраці двох країн та зміцненню позицій України в Балканському регіоні. 

 

 

13:55 Нідерланди замовили у Чехії 9 САУ DITA для передачі Україні, повідомили у міністерстві оборони Нідерландів. Як зазначається, гаубиця DITA – це сучасна вогнева система, яка має вдосконалену систему управління і веде вогонь 155-мм боєприпасами на відстань до 39 кілометрів.

 

 

13:20 Спікери 23 парламентів звернулись до спікера Палати представників США Джонсона щодо підтримки України, повідомляє спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук. Лист-звернення закликає винести на розгляд законопроєкт щодо допомоги України у розмірі 60 млрд доларів. Лист залишається відкритим до підписання, наразі його підписали спікери парламентів Німеччини, Польщі, Чехії, Литви, Північної Македонії, Іспанії та інших країн.

 

 

12:45 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 163 населені пункти на території 10 областей України, підтверджено ураження 104 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

12:05 Представники Служби внутрішнього аудиту Міноборони разом з інспекторами зі США провели ще дві спільні інспекції озброєння, наданого Україні американськими партнерамиповідомили в Міноборони.

 

 

11:50 Президент України Володимир Зеленський повідомив, що проведе у Тирані зустріч із прем'єр-міністром Албанії Еді Рамою та візьме участь у саміті "Україна – Південно-Східна Європа".

 

 

11:30 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Війна в Україні сприяла значним змінам у відносинах Росії з країнами колишнього Радянського Союзу. Росія майже напевно продовжує розглядати збереження свого впливу в цих країнах як пріоритет зовнішньої політики, що має вирішальне значення для внутрішньої безпеки й економічного процвітання. Починаючи з лютого 2022 року, загальний вплив Росії на її найближчих сусідів зменшився – хоча між країнами існують відмінності,

• Ресурси, які Москва вклала в Україну, та її нездатність досягти воєнного прориву поставили під сумнів традиційну позицію Росії як гаранта регіональної безпеки. Порушення Росією суверенітету України підняло перспективу загрози безпеці з боку самої Росії. Занепад російської економіки та ризик вторинних санкцій посилили занепокоєння щодо економічної залежності від Росії.

• У відповідь на ці тенденції держави колишнього Радянського Союзу активізували зусилля з диверсифікації своїх економічних, політичних і безпекових відносин, щоби зменшити залежність від Москви. Хоча Росія зберігає значну присутність у регіоні, як відкриту, так і приховану, здатність Кремля досягати своїх цілей і завдань майже напевно значно знизилася за останні два роки.

 

 

10:55 Попри зниження середньодобової температури на 1,1°C, споживання електроенергії поступово зменшується, повідомили в Укренеро. Вчора, 27 лютого, добовий максимум споживання був зафіксований близько 19:00. Він був на 0,8% нижчим, ніж у понеділок, 26 лютого. Сьогодні, 28 лютого, станом на 09:30 рівень споживання електроенергії на 0,9% нижчий за відповідний показник понеділка, 26 лютого.

 

 

10:25 В енергосистемі України вчора вдень виник профіцит електроенергії. На запит НЕК «Укренерго» надлишки передавали до Польщі, повідомили в Міненерго. В аварійний ремонт короткостроково виходив корпус ТЕС, який після усунення зауважень введено в роботу. У резерві 18 енергоблоків і 2 корпуси теплової генерації, які будуть задіяні у разі потреби. Ситуація контрольована. Графіки відключень не застосовуються.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

192,4% танків (з них 1,4% за минулий тиждень),

 72,1% бойових броньованих машин (з них 0,9% за минулий тиждень),

218,4% автомобільної техніки (з них 3,1% за минулий тиждень),

325,4% артилерійських систем (з них 5,3% за минулий тиждень),

 89,7% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

 48,7% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

 27,5% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 В Одесі падіння уламків одного зі збитих дронів спричинило замикання в електромережі об'єкта критичної інфраструктури. Пожежу, що виникла, оперативно ліквідовано. Люди не постраждали, повідомили в командуванні Сил оборони півдня України.

 

 

09:40 Вночі росіяни атакували зенітними керованими ракетами С-300 з окупованої Донеччини та 10 ударними БпЛА типу «Shahed» із району Приморсько-Ахтарськ – РФ. В результаті протиповітряного бою мобільними вогневими групами Сил оборони і зенітними ракетними підрозділами Повітряних сил знищено всі 10 «шахедів» у межах Одеської та Миколаївської областей.

За минулі сім днів було збито 89 із 108 (82%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:35 Станом на 07:00 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває, як і вчора, один російський корабель, який не є носієм крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська намагаються використати тактичні можливості, що з'явилися після захоплення Авдіївки, і, схоже, підтримують відносно високий темп наступальних операцій, спрямованих на те, щоб просунутися якомога далі в районі Авдіївки до того, як українські війська встановлять більш згуртовану і важкопрохідну лінію оборони в цьому районі.

• Російські війська, ймовірно, намагаються створити оперативне маневрене угруповання для використання нещодавнього просування російських військ на Авдіївському напрямку.

• Російське командування, ймовірно, сподівається, що реорганізація командних структур дозволить створити більш згуртоване російське угруповання військ на всьому театрі бойових дій в Україні.

• Останні події в Придністров'ї, проросійському сепаратистському регіоні Молдови, навряд чи становитимуть воєнну загрозу для України, а скоріше вплинуть на перспективи інтеграції Молдови до Європейського Союзу.

• Міністр оборони Росії Шойґу продовжує підкреслювати нещодавні тактичні успіхи в Україні як суттєві перемоги на полі бою з політичною метою напередодні майбутніх президентських виборів у Росії. Шойґу також підкреслив, що Центральний і Східний військові округи Росії протистоять передбачуваній антиросійській активності в Центральній Азії та Індо-Тихоокеанському регіоні.

• Як повідомляється, 27 лютого українські сили збили два російські Су-34, що стали дев'ятим і десятим збитими російськими військовими літаками за останні кілька днів.

• Служба безпеки України повідомила 27 лютого, що російська інформаційна кампанія з деморалізації українського суспільства посилиться в період з березня по травень 2024 року.

• Росія, ймовірно, 27 лютого протестувала елемент свого суверенного інтернету, намагаючись посилити контроль над окремими аспектами російського інформаційного простору.

• Український урядовець попередив, що Росія прагне нарощувати сили в окупованій Україні після формальної інтеграції окупованих та анексованих українських територій до складу російського Південного військового округу.

• За повідомленнями, російська влада систематизує усиновлення депортованих українських дітей у Росії.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби відбулося 102 бойові зіткнення. Загалом ворог завдав 8 ракетних та 75 авіаційних ударів, здійснив 141 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені та загиблі серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Наприкінці минулої доби, російські окупанти атакували Україну, застосувавши 10 БпЛА типу “Shahed”. Силами та засобами протиповітряної оборони України 10 БпЛА було знищено.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Чернацьке, Чуйківка, Храпівщина, Грабовське, Юнаківка, Пустогород Сумської області; Бологівка, Іванівка, Берестове Харківської області; Виїмка, Веселе, Богданівка, Дружба, Новоселівка Перша, Первомайське, Курахове, Красногорівка, Новомихайлівка, Водяне, Старомайорське та Урожайне Донецької області; Левадне, Мала Токмачка, Оріхів, Роботине Запорізької області; Молодіжне Херсонської області.

Під артилерійським вогнем були понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку сили оборони відбили 13 атак противника в районах населених пунктів Синьківка та Табаївка Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 11 ворожих атак в районах населених пунктів Терни та Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку, силами оборони відбито 11 атак противника в районах населених пунктів Іванівське, Кліщіївка та Андріївка Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 25 атак ворога в районах населених пунктів Бердичі, Орлівка, Тоненьке, Первомайське та Невельське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Красногорівки, Георгіївки, Новомихайлівки та західніше Побєди Донецької області, де ворог, 29 разів намагався прорвати оборону наших військ, також відбито ще 4 атаки противника в районах південніше Вугледара, Старомайорського та Урожайного Донецької області.

На Оріхівському напрямку силами оборони відбито 8 атак противника в районах населених пунктів Малинівка та Роботине Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують утримання позицій та відбиття штурмів окупаційних військ. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Так, протягом минулої доби противник здійснив 1 безуспішний штурм позицій наших військ на лівобережжі Дніпра.

Водночас, наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом минулої доби авіація сил оборони завдала ударів по 15 районах зосередження особового складу противника. Також підрозділами Повітряних Сил Збройних Сил України знищено 2 винищувачі-бомбардувальники Су-34 та 4 розвідувальних БпЛА.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 4 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки, 2 артилерійських засобах, 1 засобу протиповітряної оборони та 2 радіолокаційних станціях противника.

28.02.2024