727-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:00 На одному з тракторів протестуючі польські фермери виставили плакат із закликом: "Путін, зроби порядок з Україною і Брюсселем, і з нашими урядовцями". Поруч з ним був прикріплений прапор СРСР.

Поліція повідомила, що буде складено протокол за пропаганду тоталітарного державного устрою. Міністр внутрішніх справ Польщі Марцін Кервінський підтвердив, що проти автора плаката будуть вжиті заходи.

 

 

 

19:40 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 50 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 1 ракетного та 99 авіаційних ударів, здійснив 82 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені та загиблі серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Грачівка, Чугунівка, Федорівка, Катеринівка Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 30 населених пунктів, серед них Хрінівка, Клюси Чернігівської області; Стара Гута, Кучерівка, Нова Слобода, Волфине, Миропілля, Степок, Попівка Сумської області; Уди, Козача Лопань, Стрілеча, Плетенівка, Бударки, Амбарне, Строївка Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог здійснив 2 безуспішні спроби наступу біля Синьківки Харківської області. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Шевченкове, Іванівка, Глушківка, Піщане Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Дворічна, Масютівка, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 3 атаки поблизу Білогорівки Луганської області та Тернів, Виїмки Донецької області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Веселе, Роздолівка Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Кармазинівка, Невське, Білогорівка Луганської області та Терни, Торське, Серебрянка, Верхньокам'янське, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 2 атаки неподалік Іванівського Донецької області, де ворог намагався покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Васюківка, Віролюбівка, Часів Яр, Іванівське, Біла Гора, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 10 атак ворога в районах Степового, Ласточкиного, Сєверного, Невельського Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів поблизу населених пунктів Олександропіль, Очеретине, Орлівка, Ласточкине, Тоненьке Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Очеретине, Новобахмутівка, Тоненьке, Карлівка, Нетайлове, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога біля Георгіївки, Побєди, Новомихайлівки Донецької області. Тут загарбники, за підтримки авіації, 17 разів намагалися прорвати оборону наших військ. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилися Красногорівка, Курахове, Катеринівка, Єлизаветівка.

На Новопавлівському напрямку ворог 6 разів безуспішно намагався покращите своє тактичне положення південніше Пречистівки та Золотої Ниви Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Водяне, Старомайорське Донецької області. Обстріляв з артилерії та мінометів близько 10 населених пунктів, серед них Водяне, Вугледар, Пречистівка, Благодатне, Старомайорське, Рівнопіль Донецької області.

На Запорізькому напрямку Силами оборони відбито 2 атаки противника поблизу Малої Токмачки та Роботиного Запорізької області. Ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Мала Токмачка, Роботине Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Левадне, Полтавка, Гуляйполе, Залізничне, Новоандріївка, Малі Щербаки Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку окупанти не відмовляються від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснено 1 спробу штурму позицій наших військ. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Херсон, Понятівка, Білозерка, Велетенське, Станіслав Херсонської області та Очаків Миколаївської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 10 районах зосередження особового складу та 5 зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 9 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки та 10 артилерійських засобах противника.

 

 

19:25 23 лютого США оголосять "великий пакет санкцій" проти Росії через смерть Навального, пише Reuters з посиланням на заяву координатора зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому Джона Кірбі. Кірбі не надав деталей щодо санкційних заходів, однак зазначив, що цей пакет "притягне Росію до відповідальності за те, що сталося з Навальним", а також за її дії в ході війни в Україні.

 

 

18:50 До України з Росії та тимчасово окупованих територій вдалося повернути 11 українських дітей, повідомив омбудсмен України Дмитро Лубінець. За його словами, повернули шістьох дівчаток та пʼятьох хлопчиків. Зазначається, що повернення відбулось за посередництва Катару та за підтримки ЮНІСЕФ, а також за сприяння у роботі Державної прикордонної служби.

 

 

18:15 Північнокорейська ракета, випущена Росією проти України, містила американські та європейські компоненти, пише CNN. Британська дослідницька організація Conflict Armament Research (CAR) виявила сотні компонентів виробництва європейських та американських компаній у балістичній ракеті, яку Північна Корея передала Росії. Як повідомляється, із 290 компонентів ракети 75% були розроблені й продані компаніями, зареєстрованими у США, і 16%  – компаніями, зареєстрованими у Європі.

 

 

17:40 Наразі до закону про мобілізацію подали понад 1300 правок, пише Суспільне. Ця кількість не є кінцевою, оскільки реєстрація правок завершиться 21 лютого, після цього їх ще мають розглянути в комітеті.

 

 

17:05 Курсантів у військових вишах України навчатимуть спеціалісти з США, заявила заступниця міністра оборони Наталія Калмикова. За її словами, необхідно вже зараз максимально навчати майбутніх та чинних сержантів та офіцерів згідно з американськими стандартами.

 

 

16:30 В операційній зоні ОСУВ “Таврія” противник за минулу добу скоротив активність авіації – завдав лише 2 авіаудари, але провів 42 бойові зіткнення та вчинив 1040 артобстрілів, відзначив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський:

"Зокрема, і на Запорізькому напрямку, і на Донеччині росіяни поновили застосування отруйних речовин: зафіксовано загалом 4 скиди гранат із хімічною речовиною сльозогінно-задушливої дії.

На Авдіївському напрямку ворог знову вчиняє спроби наступальних дій малими штурмовими групами — тут наші захисники й захисниці відбили 9 атак біля Ласточкиного, Сєверного, Первомайського та Невельського. 

На Мар’їнському напрямку продовжуємо стримувати агресора неподалік Георгіївки, Побєди, Новомихайлівки, де відбито 21 атаку.

На Новопавлівському напрямку противник 1 раз намагався йти наступ в районі населеного пункту Старомайорське

На Запорізькому напрямку суттєвих змін також не відбулося — Силами оборони відбито 11 атак загарбників біля Малинівки та Роботиного.

Ситуація залишається контрольованою, українські воїни стійко тримають оборону та активними діями нищать ворога. Так, загальні втрати росіян минулої доби склали: в живій силі — 644 особи, в озброєнні та військовій техніці — 47 одиниць, не враховуючи БпЛА. Зокрема, це 2 танки, 29 ББМ, 8 артсистем, 8 автомобілів. Нейтралізовано або знищено 272 БпЛА різних типів.

Також Сили оборони України знищили 2 склади боєприпасів, 1 склад пально-мастильних матеріалів та ще 1 важливий об'єкт противника".

 

 

16:25 Європейська Унія виділила Україні 75 млн євро гуманітарної допомоги, повідомляється на сайті Єврокомісії. Фінансування передбачає надання екстреної допомоги, включаючи доступ до основних потреб, таких як притулок, послуги захисту, чиста вода, освіта та охорона здоров'я.

 

 

15:50 Двопартійна група законодавців у Палаті представників США представили змінену версію закону про допомогу Україні, пише The Hill. Законодавці наголосили на терміновості надання допомоги Україні і закликають своїх колег підтримати альтернативну версію законопроєкту про іноземну допомогу – вони сподіваються, що їхня нова пропозиція здобуде більше підтримки. Законопроєкт містить положення про кордон і позбавить пакет гуманітарної допомоги для Гази, України та інших глобальних гарячих точок, передбачаючи виділення Україні 47 мільярдів доларів для військової допомоги.

 

 

15:15 Перебування українських біженців у Польщі продовжили до 30 червня цього року: відповідний закон підписав президент Анджей Дуда. Закон ухвалено відповідно до рішення Ради ЄС про продовження тимчасового захисту українських біженців до 4 березня 2025 року.

 

 

14:35 Німеччина, ймовірно, готується до передачі Україні ракет Taurus, пише Bild:  керівна коаліція підготувала секретну пропозицію про постачання Києву більшої кількості боєприпасів, транспортних засобів і систем озброєння; голосування по цьому пакету допомоги збираються провести в Бундестазі вже на цьому тижні. Крилаті ракети Taurus в цьому проєкті безпосередньо не згадуються, проте в ньому йдеться про "постачання додаткових систем зброї дальньої дії і боєприпасів, необхідних для того, щоб Україна могла здійснювати цільові атаки на стратегічно важливі цілі далеко в тилу російського агресора".

 

 

14:10 Канада навесні планує передати Україні 800 сучасних бойових дронів SkyRanger R70 вартістю 73 млн дол. США, повідомив міністр оборони Канади Біл Блер, зазначивши, що ці дрони – одні з найкращих у світі в своєму класі, вони можуть транспортувати різні вантажі вагою до 3,5 кг, в тому числі боєприпаси, здатні визначати окремі транспортні засоби й джерела тепла з великої відстані та за поганих погодних умов.

 

 

13:30 Рада Європейського Союзу продовжила на рік, до 24 лютого 2025 року, санкції проти Росії за окупацію частини території України.

 

 

13:10 69% українців вважають, що нинішній Президент України Володимир Зеленський має працювати на посаді до кінця воєнного стану, свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології. Вважають, що варто провести вибори – 15% (з них 4% говорять про призупинення воєнного стану і 11% – за внесення змін до відповідних законів і проведення виборів під час воєнного стану), 10% підтримують варіант, згідно з яким у травні 2024 року Зеленський складає свої повноваження, і до обрання нового Президента його повноваження виконуватиме Голова Верховної Ради. Серед тих, хто довіряє Зеленському, 87% вважають, що він має працювати до кінця воєнного стану без виборів; серед тих, хто не довіряє Зеленському, 38% згодні, щоб він до кінця воєнного стану працював на посаді Президента, а 54% підтримують варіанти можливості зміни влади (з них 31% вважають за можливе проведення виборів, а 23% – про передання повноважень Голові Верховної Ради).

 

 

 

12:40 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Протягом минулого тижня російські війська взяли під контроль Авдіївку, а також коксохімічний завод, розташований на північ від міста. Обидва об'єкти є об'єктами запеклої боротьби з жовтня 2023 року і перебувають на лінії фронту з 2014 року.

• Українські сили відійшли на оборонні позиції на захід від Авдіївки.

• Цілком ймовірно, що російським військам бракує боєздатності, щоб негайно скористатися захопленням Авдіївки, і їм знадобиться період відпочинку та переозброєння. У найближчі тижні Росія, ймовірно, намагатиметься поступово розширити свій територіальний контроль за межі Авдіївки.

 

 

12:20 Вранці польські фермери посилили протести поблизу ПП "Медика–Шегині". Протестувальники перекрили залізничну колію і розсипали збіжжя з вантажного вагону. На місце події приїхала поліція, менш ніж через пів години залізничне сполучення розблокували.

 

 

 

12:05 Приблизна мапа (на підставі відкритих джерел) нинішніх нічних російських повітряних атак від monitorwar:

 

 

 

11:40 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 138 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 114 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:20 Протягом доби в короткострокові ремонти виходив корпус ТЕС та турбогенератор на одній з ТЕЦ, після усунення зауважень обладнання повернуто до роботи. У резерві 9 енергоблоків, які будуть задіяні у разі потреби, повідомили в Міненерго. Дефіциту електроенергії в енергосистемі не фіксується. Графіки відключень не застосовуються.

 

 

11:10 Добовий максимум споживання електроенергії 19 лютого був зафіксований близько 18:30 на рівні на 0,2% нижчому, ніж у попередній робочий день – п’ятницю, 16 лютого, повідомили в Укренерго. Сьогодні, 20 лютого, станом на 09:00 рівень споживання електроенергії на 1,5% вищий за відповідний показник понеділка 19 лютого. Причина – хмарна погода по всій країні заважає роботі сонячних електростанцій.

 

10:55 Після збиття ворожих літаків відбулося суттєве зниження активності ворожої авіації, відзначив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

 

 

10:40 Швеція оголосила про новий пакет військової допомоги Україні на 682 мільйони доларів, це 15-й і найбільший пакет допомоги. Швеція направить Україні десантний катер класу CB90, переносні зенітно-ракетні комплекси RBS 70, артилерійські боєприпаси, протитанкове обладнання, гранатомети, ручні гранати та медичний транспорт. Пакет включає кошти, які дозволять Україні замовити нові шведські бойові машини піхоти CV 90.

 

 

10:35 Вранці о 5-й годині російські війська завдали авіаційно-артилерійського удару по Новослобідській громаді Конотопського району Сумської області, що за пів кілометра від кордону, загорівся житловий будинок. Пожежу локалізували, але виявили тіла двох загиблих, повідомляє обласна військова адміністрація.

 

 

10:20 Нідерланди вже передають безпілотники Україні для протистояння у боротьбі з російською агресією, повідомила міністр оборони Кайса Оллонгрен.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

190,4% танків (з них 2,0% за минулий тиждень),

 70,7% бойових броньованих машин (з них 1,3% за минулий тиждень),

213,3% автомобільної техніки (з них 2,4% за минулий тиждень),

317,1% артилерійських систем (з них 6,7% за минулий тиждень),

 88,6% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 47,8% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень),

 27,2% літаків (з них 0,5% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 Російські війська вночі атакували "шахедами" Полтавську область, у Кременчуцькому районі пролунали вибухи, в результаті спалахнула пожежа на промисловому об'єкті, повідомив голова обласної військової адміністрації Філіп Пронін.

 

 

09:40 Уламки збитого російського "шахеда" пошкодили 3 дачні будинки та 2 автомобілі у Дніпровському районі Дніпропетровської області, повідомив голова ОВА Сергій Лисак.

 

 

09:30 Вночі росіяни атакували двома зенітними керованими ракетами С-300/С-400 (Бєлгородська обл.), керованою авіаційною ракетою Х-31 (Запорізька обл.) та 23 ударними безпілотниками типу «Shahed» (Приморсько-Ахтарськ РФ). В результаті бойової роботи збито усі 23 «шахеди» в межах Харківської, Полтавської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей.

За минулі сім днів було збито 39 із 41 (95%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:1Станом на 07:00 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який не є носієм крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські гакери провели кібероперацію стосовно захоплення Авдіївки, яка, ймовірно, була спрямована на створення паніки в українському інформаційному просторі й ослаблення морального духу українців.

Як повідомляється, темп російських наступальних операцій під Авдіївкою різко сповільнився після захоплення міста.

• Українські офіційні особи повідомили, що вранці 19 лютого українські сили збили ще два російські винищувачі, Су-34 і Су-35С, на сході України.

• Повідомляється, що Білий дім розглядає можливість надання Україні ракетних комплексів великої дальності ATACMS у разі, якщо Конґрес ухвалить рішення про надання Україні безпекової допомоги.

• Російський уряд пом'якшив вимоги до "співвітчизників", що проживають за кордоном, для отримання дозволу на переселення в Росію.

• Згідно з повідомленнями, еміратські банки почали обмежувати деякі операції з російськими юридичними особами та закривати рахунки російських громадян у вересні 2023 року через ризик запровадження вторинних санкцій з боку Заходу.

• Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян підтвердив, що Вірменія не підтримує повномасштабне вторгнення Росії в Україну на тлі погіршення російсько-вірменських відносин.

• Заступник голови Ради безпеки Росії Мєдвєдєв заявив 19 лютого, що з 1 січня 2024 року міністерство оборони Росії набрало понад 53 000 військовослужбовців.

• Російська влада, як повідомляється, повернула українських дітей, які перебувають в окупованій Україні та Росії, родичам в Україні.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Противник і надалі продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 81 бойове зіткнення. Загалом ворог завдав 7 ракетних та 87 авіаційних ударів, здійснив 137 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені та загиблі серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Авіаційних ударів зазнали: Баранівка Чернігівської області; Бобилівка Сумської області; Старий Салтів, Чорне, Вільхуватка, Табаївка, Піщане, Синьківка Харківської області, Оріхів Запорізької області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку ворог здійснив 4 безуспішні спроби наступу в районі Синьківки Харківської області. Завдав авіаудари по населеним пунктам Харківської області, таким як Синьківка, Петропавлівка, Куп’янськ.

На Лиманському напрямку противник, за підтримки авіації, 6 разів атакував наші підрозділи в районах Тернів Донецької області та Білогорівки Луганської області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 14 атак окупантів в районах Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Ворожого авіаційного удару зазнав Нью-Йорк Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 9 атак ворога біля Ласточкиного, Сєверного, Первомайського та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога неподалік Георгіївки, Побєди, Новомихайлівки Донецької області, де відбито 21 атаку окупантів.

На Новопавлівському напрямку противник 1 раз намагався здійснити наступ в районі населеного пункту Старомайорське Донецької області.

На Запорізькому напрямку Силами оборони відбито 11 атак загарбників біля Малинівки та Роботиного Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку українські воїни надалі продовжують утримання позицій та відбиття штурмів окупаційних військ. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Так, протягом минулої доби противник здійснив 5 безуспішних штурмів.

Водночас наші воїни активними діями завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 10 районах зосередження особового складу, 1 пункту управління та 10 зенітно-ракетних засобах противника. Також силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 23 ударні БпЛА типу “Shahed-136/131”.

Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 1 пункту управління, 4 складах боєприпасів та 5 артилерійських засобах противника.

 

20.02.2024