724-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:15 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом доби відбулось 63 бойові зіткнення. Загалом ворог завдав 4 ракетні та 61 авіаційного удару, здійснив 79 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені та загиблі серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, медичні заклади, а також об’єкти критичної інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Стогнії, Чорне, Садовод Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Карповичі, Леонівка Чернігівської області; Середина-Буда, Вільна Слобода, Голишівське, Веселівка, Могриця, Михайлівське, Їздецьке Сумської області; Гур'їв Козачок, Ветеринарне, Вовчанські Хутори, Бочкове, Кругле, Озерне Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних дій не вів. Завдав авіаційних ударів в районах Синьківки, Петропавлівки, Куп'янська Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 7 атак поблизу Білогорівки Луганської області та Тернів, Ямполівки Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ. Також окупанти завдали авіаційних ударів в районах населеного пункту Макіївка та Серебрянського лісництва Луганської області. Від ворожих артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області, Терни, Торське, Серебрянка, Верхньокам'янське, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 7 атак в районах Іванівського, Кліщіївки, Андріївки Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Васюківка, Богданівка, Часів Яр, Іванівське, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 14 атак ворога біля Ласточкиного Донецької області. Також ворог завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Орлівка Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали до 20 населених пунктів, серед них Новобахмутівка, Степове, Ласточкине, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога неподалік Георгіївки, Побєди, Новомихайлівки Донецької області. Тут загарбники, за підтримки авіації, 21 раз намагалися прорвати оборону наших військ. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилися Красногорівка, Георгіївка, Новомихайлівка, Парасковіївка, Костянтинівка.

На Новопавлівському напрямку нашими захисниками відбито 2 атаки південніше Пречистівки та західніше Старомайорського Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення. Також противник завдав авіаційного удару в районі Вугледара Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема Водяне, Золота Нива, Старомайорське, Рівнопіль Донецької області.

На Запорізькому напрямку Силами оборони відбито 4 атаки противника західніше Вербового та Роботиного Запорізької області. Також ворог завдав авіаційного удару в районі Новодарівки Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Левадне, Малинівка, Залізничне, Чарівне, Новоандріївка, Лобкове Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснено 2 спроби штурму позицій наших військ. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Берислав, Антонівка, Софіївка Херсонської області та Очаків Миколаївської області. Також противник обстріляв з реактивних систем залпового вогню місто Херсон.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 14 районах зосередження особового складу та 3 зенітно-ракетних комплексах противника. Також на Східному напрямку підрозділами Повітряних Сил Збройних Сил України знищено одразу три ворожі літаки: два винищувачі-бомбардувальники Су-34 та один винищувач Су-35.

Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 1 пункту управління, 4 артилерійських засобах, 4 складах боєприпасів, 1 станції радіоелектронної боротьби противника.

 

 

18:45 ГУР забезпечувало евакуаційний коридор для виходу українських військ з Авдіївки. Повідомляється, що спецпризначенці ГУР у складі Сил оборони впродовж тижня захищали останню дорогу від Авдіївки – наразі спецпризначенці утримують оборону на заздалегідь підготовлених позиціях для унеможливлення подальшого просування ворога.

 

 

18:10 Парламент Угорщини має ратифікувати вступ Швеції у НАТО "на початку весняної сесії", заявив угорський президент Віктор Орбан. За словами Орбана, суперечка Будапешта зі Стокгольмом "наближається до кінця". Як зазначається, парламент Угорщини повернеться до роботи 26 лютого.

 

 

17:25 Однією з основних цілей України на 2024 рік є економічне зростання, повідомив Зеленський. Основою для економічного зростання, на думку Президента, є покращення протиповітряної оборони України.

 

 

16:50 Чехія знайшла спосіб дістати 800 тис. снарядів для України, заявив чеський президент Петер Павел. За його словами, Чехія "шукає військове постачання по світу, а потім працює з нашими партнерами по НАТО".

"Наразі ми знайшли пів мільйона снарядів калібру 155 мм і 0,3 мільйона снарядів калібру 122 мм, які зможемо переправити за кілька тижнів, якщо знайдемо фінансування на це. Ми звернемося по цю допомогу до партнерів у США, Німеччині, Швеції тощо".

 

 

16:15 Два пілоти нині збитого Су-34 катапультувалися в районі Дякового Луганської області за 120 км від лінії фронту, пілоти збитих одномісних Су 35С – біля Амвросіївки Донецької області (80 км від лінії фронту) та Лисогорки Ростовської області РФ (120 км від лінії фронту), показав командувач Повітряних сил України Микола Олещук за сигналами міжнародної супутникової пошуково-рятувальної системи Cospas-Sarsat.

 

 

15:35 Ситуація в Авдіївці показала, що Україні необхідні сучасні системи протиповітряної оборони, засоби далекого ураження та посилення фортифікаційних спорудзаявив міністр оборони України Рустем Умєров.

 

 

14:45 Президент України Володимир Зеленський провів у Мюнхені зустріч із президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим. Президенти відзначили незмінну взаємну підтримку суверенітету й територіальної цілісності обох держав і співпрацю в торговельно-економічній, енергетичній, гуманітарній та інших сферах, зокрема йшлося про можливе використання українських газосховищ.

 

 

14:20 В Авдіївці на одного загиблого українського захисника припадає сім загиблих російських окупантів, сказав Президент України Володимир Зеленський під час виступу на Мюнхенській безпековій конференції:

"Я не можу сказати, яка кількість у нас потерпілих і жертв, але, наприклад, коли ми говоримо про те, що у них занадто багато людей, то треба знати, що в Авдіївці один до семи... за смерть одного українця – смерть семи росіян, таке співвідношення. Я не хочу порівнювати це, це трагедія – втратити навіть одну людину. Але не ми почали цю війну".

 

 

13:25 Президент України Володимир Зеленський у межах участі в Мюнхенській конференції з питань безпеки провів розмову з головним виконавчим директором (CEO) Alphabet Inc. і Google Сундаром Пічаї. Зеленський запросив Google відкрити офіс в Україні: "Це стане потужним сигналом для світового бізнесу щодо розвитку співпраці з нашою країною".

 

 

13:05 Вранці на Східному напрямку підрозділами Повітряних сил Збройних Сил України знищено одразу три російські літаки – два винищувачі-бомбардувальники Су-34 та один винищувач Су-35, повідомив командувач Повітряних сил Микола Олещук.

 

 

12:35 На бойовому чергуванні в Чорному морі росіяни подвоїли присутність ракетоносіїв: 2 підводні човни, сумарне спорядження яких – до 8 «Калібрів», повідомили у Силах оборони півдня України.

 

 

12:30 Військова перевага Росії базується тільки на знеціненні людського життя, а самоізоляція Путіна призвела до його деградації, сказав, виступаючи на Мюнхенській конференції, Президент України Володимир Зеленський:

"Росія має лише одну суто свою військову перевагу нині, а саме повне знецінення людського життя. Постійні російські "м'ясні штурми" це доводять.

Додатково до цього багаторічна самоізоляція Путіна і його безкарність призвели до його цілковитої деградації. Він відкрито виправдовує Гітлера, знімаючи з нього відповідальність за Другу світову війну. Він зробив геноцид нашого народу просто простою частиною власної політики. Путін вбиває, кого захоче – чи то лідера опозиції, чи то будь-кого іншого, хто здається йому ціллю. Після вбивства Олексія Навального просто абсурдно сприймати Путіна як нібито легітимного главу Російської держави. Це відморозок, який зберігає владу через обман, корупцію та насильство.

Можна по-різному ставитися до міжнародних інституцій, але ордер Міжнародного кримінального суду на арешт Путіна у справі про викрадення і насильницьку депортацію дітей з України – очевидно демонструє, де має закінчитися так звана "кар'єра" Путіна. Попереду у нього лише два варіанти – опинитися на лаві підсудних у Гаазі або бути вбитим кимось із його поплічників, які зараз вбивають для нього".

 

 

12:05 Нова мета атак Росії на енергетичну інфраструктуру України – завдання максимальної шкоди її економіці, пояснив віцепрем'єр із відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков на Мюнхенській конференції з безпеки:

"Нещодавні напади на наш енергетичний сектор довели, що росіяни намагаються переслідувати іншу мету просто зараз. Якщо минулого року вони намагалися заморозити мільйони українців взимку, то цього разу вони намагаються зруйнувати нашу економіку. Вони намагаються відключити від енергосистеми наші ключові промислові регіони".

 

 

11:40 Коаліція дронів офіційно стартувала в рамках роботи Контактної групи з питань оборони України, повідомили в Міністерстві оборони України. Міністр оборони України Рустем Умєров підписав відповідний лист про наміри та висловив подяку лідерам коаліції Латвії та Великій Британії за цю важливу ініціативу.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 103 населені пункти на території 11 областей України, підтверджено ураження 46 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:45 В аварійний ремонт виведено два блоки теплоелектростанцій, водночас до роботи повернуто один блок ТЕС. У резерві 12 енергоблоків генерації, які будуть задіяні у разі потреби, повідомили в Міненерго. Дефіциту електроенергії в енергосистемі не фіксується.

 

 

10:20 У Польщі продовжують блокувати рух на шести напрямках, у чергах перебувають близько 3,3 тисячі вантажівок, повідомив речник ДПСУ Андрій Демченко в ефірі телемарафону. Найбільша черга на ПП "Краковець" – 1600 вантажівок, та на ПП "Ягодин" – понад 500.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

.

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

189,6% танків (з них 2,0% за минулий тиждень),

 70,0% бойових броньованих машин (з них 1,1% за минулий тиждень),

212,1% автомобільної техніки (з них 2,4% за минулий тиждень),

313,8% артилерійських систем (з них 6,3% за минулий тиждень),

 88,2% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

 47,5% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 26,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:35 Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 2 російські кораблі, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:25 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські сили почали виходити з Авдіївки, а російські сили, схоже, зосереджені на тому, щоб ускладнити або запобігти повному виведенню українських військ.

• Німеччина і Франція підписали двосторонні угоди про безпеку з Україною 16 лютого.

• Офіційні особи НАТО все частіше попереджають, що Росія становить значну загрозу безпеці Альянсу.

• Дані незалежних російських опитувань свідчать про те, що більшість росіян здебільшого апатично ставляться до війни Росії в Україні, особливо ті росіяни, які особисто не втратили членів сім'ї в Україні, тому можуть повністю уникати думок про війну.

• Російська реакція на повідомлення про смерть ув'язненого опозиційного політика Олексія Навального 16 лютого була відносно приглушеною.

• Президент Росії Путін продовжує позиціонувати себе як залучений та ефективний лідер воєнного часу.

• Підконтрольні Росії суди в окупованій Україні продовжують виносити суворі вироки українським військовополоненим.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник і надалі продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 90 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 8 ракетних та 55 авіаційних ударів, здійснив 137 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені та загиблі серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, медичні заклади, а також об’єкти критичної інфраструктури.

Авіаційних ударів зазнали: Уди, Гатище, Катеринівка Харківської області; Білогорівка Луганської області, Роздолівка, Терни, Авдіївка, Семенівка, Ласточкине, Олександропіль Донецької області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку нашими захисниками відбито 3 атаки ворога біля Синьківки Харківської області.

На Лиманському напрямку наші воїни відбили 17 атак противника в районах населених пунктів Терни, Ямполівка, Торське Донецької області та Білогорівка Луганської області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 13 атак окупантів поблизу Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 38 атак ворога в районі Ласточкиного, Авдіївки, західніше Бердичів та ще 5 атак біля Первомайського та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога неподалік Георгіївки та Новомихайлівки Донецької області. Тут загарбники, за підтримки авіації, 12 разів намагалися прорвати оборону наших військ.

На Новопавлівському напрямку наступальних (штурмових) дій противника не відмічено.

На Запорізькому напрямку ворог 3 рази безуспішно намагався атакувати позиції наших військ південно-східніше Малої Токмачки.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують утримання позицій та відбиття штурмів окупаційних військ. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Так, протягом минулої доби противник здійснив 4 безуспішні штурми.

Водночас, українські воїни активними діями завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу та зенітно-ракетному комплексу окупантів.

Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 3 районах зосередження особового складу, 2 районах вогневих позицій артилерії, 1 складу боєприпасів, 2 радіолокаційних станціях, 2 засобах протиповітряної оборони противника.

 

 

07:20 Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" бригадний генерал Олександр Тарнавський:

"Відповідно до отриманого розпорядження, вийшли з Авдіївки на заздалегідь підготовлені позиції.

У ситуації, коли ворог наступає по трупах своїх же солдатів із перевагою снарядів десять до одного, під постійними бомбардуваннями — це єдине правильне рішення.

Оточення не допущено, особовий склад виведено, наші воїни зайняли оборону на визначених рубежах".

 

 

06:45 Головнокомандувач ЗС України генерал-полковник Олександр Сирський повідомив:

"Виходячи з оперативної обстановки, яка склалася довкола Авдіївки, з метою уникнення оточення та збереження життя і здоров’я військовослужбовців, прийняв рішення про виведення наших підрозділів з міста й переходу до оборони на більш вигідних рубежах.

Наші воїни гідно виконали свій військовий обов’язок, зробили все можливе для знищення найкращих російських військових частин, нанесли ворогу значні втрати в живій силі та техніці.

Вживаємо заходів для стабілізації обстановки та утримання займаних позицій.

Життя військовослужбовців — найвища цінність.

Авдіївку ми все одно повернемо".

17.02.2024