714-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:00 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 80 бойових зіткнень. Інформація щодо загальної кількості авіаційних ударів та обстрілів з реактивних систем залпового вогню уточнюється.

Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення, серед яких є діти. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інша цивільна інфраструктура в Київській, Харківської, Миколаївській та Львівській областях.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник завдав авіаційного удару в районі Яблунівки Сумської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Карповичі, Семенівка Чернігівської області; Волфине, Попівка, Покровка, Грабовське Сумської області; Ветеринарне, Нестерне, Комісарове Харківської області.

На Куп’янському напрямку нашими захисниками відбито 3 атаки біля Синьківки, Іванівки Харківської області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційного удару в районі Табаївки Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 15 населених пунктів, зокрема Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 7 атак неподалік Білогорівки Луганської області та Тернів, Торського Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Серебрянка, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 5 атак в районах населених пунктів Іванівське та Кліщіївка Донецької області, де ворог намагався покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Васюківка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 25 атак біля Новобахмутівки, Авдіївки та ще 9 атак поблизу Невельського Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ. Також, противник завдав авіаційного удару в районі Олександрополя Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Олександропіль, Новобахмутівка, Очеретине, Авдіївка, Первомайське, Нетайлове Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Красногорівки, Георгіївки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області. Тут ворог 20 разів намагався покращити тактичне положення. Противник завдав авіаційних ударів в районах Новомихайлівки, Костянтинівки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилися Красногорівка, Побєда, Новомихайлівка, Катеринівка.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Старомайорське Донецької області та Новодарівка Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Благодатне, Донецької області.

На Запорізькому напрямку Силами оборони відбито 2 атаки західніше Вербового та Роботиного Запорізької області, де ворог безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Чарівне, Малі Щербаки, Степове, Лобкове, П’ятихатки, Степногірськ, Плавні Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснено 3 безуспішні спроби штурму позицій наших військ. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися Херсон, Токарівка, Молодіжне, Антонівка, Чорнобаївка, Білозерка Херсонської області. Також противник здійснив обстріли з реактивних систем залпового вогню районів населених пунктів Херсон та Чорнобаївка Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 6 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 3 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 2 складах боєприпасів противника.

 

 

19:25 Законопроєкт про мобілізацію був прийнятий у першому читанні без врахування позиції бізнесу, повідомляє директорка Європейської Бізнес Асоціації Ганна Дерев'янко. Зокрема Дерев'янко наголосила, що урядовий законопроєкт недосконалий у пунктах щодо процедури бронювання, ведення персонального електронного кабінету та формату передачі повісток.

"На сьогодні деякі компанії жаліються, що не можуть знайти водіїв вантажівок, тому що на кордонах розставлені ці пости і роздають повістки. І люди, навіть ті, що заброньовані, у яких підходить термін, або ті, у кого може бути процес перебронювання, вони просто відмовляються".

 

 

19:10 Дев’ятнадцяте засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" відбудеться в Брюсселі 14 лютого, повідомляє пресслужба НАТО. Засідання у форматі "Рамштайн", як і минулого року, буде суміщене із зустріччю міністрів оборони країн Альянсу, що триватиме 14–15 лютого.

 

 

18:45 Європейська комісія офіційно повідомила Угорщині, що її закон "про захист суверенітету" порушує законодавство ЄУ, пише Reuters. Угорщина має два місяці, щоб відповісти на офіційний лист з попередженням. Якщо заходів не буде вжито, Комісія може ухвалити рішення надіслати обґрунтований висновок – офіційний запит на дотримання законодавства ЄУ. Зазначається, що офіційне повідомлення від Єврокомісії є першим кроком, який може призвести до потенційного судового позову проти Угорщини.  

 

 

17:50 Гендиректор міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі відвідав тимчасово захоплену Запорізьку АЕС.

"Під час свого четвертого візиту на ЗАЕС провів оцінку дотримання п'яти принципів захисту станції та статус поточних систем живлення та охолодження та рівень кваліфікації персоналу тощо. Це життєво важливі оцінки для безпеки та захищеності об'єкта, і тут немає місця для самозаспокоєння".

 

 

17:35 У Сенаті можуть розглянути допомогу Україні окремо від реформ безпеки кордону США, пише The Hill. Повідомляється, що лідер Демократичної партії Сполучених Штатів Чак Шумер планує вилучити угоду про безпеку кордонів із законопроєкту щодо витрат на оборону. Як зазначають джерела, Шумер повідомив однопартійців про цей план і збирається запустити його після того, як спроба голосування за комплексний проєкт провалиться.

 

 

17:00 В Україні розробили аналог російського дрона-камікадзе "Ланцет", повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Міністр зазначив, що вже є тестові бойові застосування ударного безпілотного літального апарата, виробленого Україною, в умовах війни.

 

 

16:25 Голова Служби безпеки Василь Малюк на зустрічі з послами країн G7 обговорив ситуацію щодо стеження за журналістами Bihus.Іnfo, повідомили в пресслужбі СБУ. Зазначається, що під час зустрічі Малюк розповів про готовність Служби безпеки захищати демократичні цінності, в тім числі свободу слова. Малюк поінформував про прийняті кадрові рішення, зокрема щодо звільнення керівника департаменту захисту національної державності (ДЗНД) та переформатування роботи тих підрозділів департаменту, які потребують змін та підсилення.

 

 

15:40 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Новий польовий командир російської приватної військової компанії «Ваґнера» «Лотос» (Єлізаров) зробив свою першу відеозаяву після загибелі колишнього власника «Ваґнера» Пріґожина та колишнього польового командира «Ваґнера» Уткіна в авіакатастрофі в серпні 2023 року.

• У своєму відео Єлізаров детально описав розташування нової штаб-квартири Ваґнера Казачі Лагеря (очевидно, в Ростовській області) на півдні Росії, поруч з казармами російської 150-ої мотострілецької дивізії. Далі Єлізаров стверджував, що на новій базі «Ваґнера» також розміститься новий добровольчий корпус російської національної гвардії (росгвардії), що неявно підтверджує підпорядкування «Ваґнера» росгвардії. Росгвардія, ймовірно, готує нове формування добровольчого корпусу з досвідчених кадрів «Ваґнера» для посилення воєнних зусиль Росії в Україні та розширення російського впливу в Африці.

• Російська держава, найімовірніше, дозволила будівництво нової бази «Ваґнера» і вважає, що підпорядкувавши «Ваґнер» росгвардії, вона усунула будь-яку потенційну загрозу, яку «Ваґнер» міг становити для безпеки російського режиму.

 

 

15:15 Дві з п'яти ракет, випущених вранці по Харкову, – північнокорейського виробництва, повідомив начальник слідчого управління Головного управління Нацполіції в Харківській області Сергій Болвінов.

 

 

14:50 Серед українських політиків, чиновників і державних діячів найбільше довіри в українців викликає чинний Президент Володимир Зеленський – йому довіряють 69% громадян (у грудні – 71%), свідчать результати опитування, проведеного Центром Разумкова. Валерія Залужного в запропонованому респондентам списку не було. На другому місці голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім (58%), на третьому – Сергій Притула (54%).

 

 

14:35 Верховна Рада ухвалила в першому читанні урядовий законопроєкт №10449 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку. "За" проголосували 243 народні депутати.

 

 

14:25 Серед державних і громадських інститутів найчастіше довіру висловлюють Збройним Силам України – їм довіряють 95% українців, свідчать результати опитування, проведеного Центром Разумкова. Крім того, українці довіряють добровольчим загонам (85%), Державній службі з надзвичайних ситуацій (82%), Національній гвардії України (81%), волонтерським організаціям (78%), Державній прикордонній службі (77%), Міністерству оборони України (69%), Службі безпеки України (68%), Президенту України (64%), Церкві (61%), Національній поліції України (58%), громадським організаціям (55%) і Національному банку (53%).

 

 

14:05 Найбільша захворюваність на грип, COVID-19 та інші респіраторні інфекції  в Україні спостерігається у трьох областях – Житомирській, Хмельницькій та Чернівецькій, середній рівень захворюваності – на Вінниччині, Львівщині, Чернігівщині, Рівненщині та Тернопільщині, повідомила епідеміолог відділу організації епіднагляду Центру громадського здоров’я МОЗ Ліна Толстова в ефірі телемарафону. Наразі в країні немає епідемії, однак існує тенденція до зростання рівня захворюваності як дітей, так і дорослих.

 

 

13:15 Верховна Рада звільнила з посади міністра у справах ветеранів Юлію Лапутіну, задовольнивши її заяву про відставку. На початку листопада 2023 року громадська рада при Мінветеранів закликала її піти у відставку з посади міністра.

 

 

13:05 Верховна Рада нарешті звільнила члена Центральної виборчої комісії Юрія Буглака, який виїхав з України напередодні повномасштабного вторгнення, замешкав у Флориді і, як показало розслідування "Схем", продовжував отримувати зарплату (сумарно півтора мільйона гривень), а з весни 2023 року взяв декретну відпустку зі збереженням посади.

 

 

12:40 Енергетики заживили всіх мешканців Дніпровського району столиці, які залишалися без електропостачання після ранкової атаки, повідомили в ДТЕК. Будинки підключили за резервними схемами живлення, тривають ремонтні роботи, щоб відновити нормальну роботу електромереж.

 

 

12:20 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 120 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 154 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

12:00 Ранкова ракетна атака РФ не завдала критичних наслідків для стабільної роботи енергосистеми. Через пошкодження двох високовольтних ліній 110 кВ місцевих електромереж в Києві знеструмлено 19 400 споживачів, заклади охорони здоров’я. Тривають аварійно-відновлювальні роботи. В Харкові через пошкодження мереж «Харківобленерго» знеструмлено близько 1000 споживачів. Високовольтні лінії електропередачі  «Укренерго» працюють у нормальному режимі. 

 

 

11:55 Вчора, у вівторок 6 лютого, добовий максимум споживання був зафіксований близько 10:00. Його рівень був на 1% вищим, ніж у понеділок, 5 лютого, повідомили в Укренерго. Сьогодні станом на 09:30 рівень споживання електроенергії на 5,8% нижчий за відповідний показник вівторка, 6 лютого. Причини – під час ракетних атак споживання електроенергії знижується.

 

 

11:40 З-під завалів деблоковано тіло четвертої загиблої особи у багатоповерхівці в Голосіївському районі Києва, 19 людей травмовані, повідомили в ДСНС України. Евакуйовано 60 мешканців будинку. 

 

 

11:15 В одному зі сіл Миколаївської громади Стрийського району в полі за 400 метрів від житлових будинків виявили уламки підбитої Силами ППО ракети, яка не здетонувала, повідомив голова ЛОДА Максим Козицький. На місце виїхали вибухотехніки.

 

 

 

10:50 Шість регіонів були під ударом ворога, повідомив Президент України Володимир Зеленський:

"У Миколаєві десятки житлових будинків зруйновані, загинула одна людина. У Києві постраждали більше десяти людей, станом на зараз відомо про двох загиблих. Під завалами можуть бути люди. У столиці пошкоджені деякі комунікації, зокрема високовольтні кабелі. Двоє людей постраждало на Харківщині, врятовано одну людину. У Львівській області рятувальники працюють на місці".

 

 

10:40 Внаслідок влучання ракети в промисловий об'єкт у Дрогобичі частково зруйнована будівля, на площі приблизно 300 м² спалахнула пожежа, яку близько 09:30 загасили, повідомив голова ЛОДА Максим Козицький. За інформацією ДСНС, внаслідок пожежі пошкоджено дах на площі 500 м² та автомобіль-сміттєвоз. Крім цього, наші Сили ППО збили одну ракету у Стрийському районі. Жертв і постраждалих нема. Пошкоджених об'єктів – також.

 

 

10:30 Зранку росіяни завдали кілька ударів по території України, використовуючи різні засоби повітряного нападу – ударні БпЛА, крилаті, балістичні та зенітні керовані ракети. Загалом застосовано 64 засоби повітряного нападу:

- 20 ударних БпЛА типу «Shahed-136/131» (Чауда – Крим);

- 29 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55 з 10-ти літаків стратегічної авіації Ту-95МС (пуски – Енгельс, Каспійське море);

- 4 крилаті ракети Х-22 з бомбардувальників Ту-22М3 (райони пусків – Севастополь, Курськ);

- 3 крилаті ракети морського базування «Калібр» з носіїв у Чорному морі (район пусків – Новоросійськ);

- 3 балістичні ракети «Іскандер-М» (пуски – із мису Тарханкут (Крим) і Воронезької обл. РФ);

- 5 зенітних керованих ракет С-300 (район пусків – Бєлгородська обл. РФ).

В результаті бойової роботи вогневими засобами Повітряних сил та Сил оборони знищено 44 повітряні цілі:

- 26 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55 (90%);

- 3 крилаті ракети «Калібр» (75%);

- 15 ударних БпЛА типу «Shahed-136/131» (75%).

У відбитті повітряного нападу застосовувались зенітні ракетні війська та винищувальна авіація Повітряних сил, підрозділи мобільних вогневих груп Сил оборони України, засоби радіоелектронної боротьби.

 

 

 

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

186,6% танків (з них 1,5% за минулий тиждень),

 68,5% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

207,9% автомобільної техніки (з них 3,7% за минулий тиждень),

304,6% артилерійських систем (з них 5,2% за минулий тиждень),

 87,9% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 47,1% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень),

 26,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:30 Станом на 08:00 у Чорному морі відсутні російські кораблі на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:00 Під час ракетної атаки на Львівщину в Дрогобичі пролунали вибухи, повідомив голова ЛОВА Максим Козицький.

 

 

08:25 У Києві через ракетну атаку в Дніпровському районі постраждали дві людини, уламки збитої ракети пошкодили дві високовольтні лінії, залишивши частину споживачів без електроенергії; на лівому березі пошкоджено магістраль теплопостачання; в Голосіївському районі – пожежа в багатоповерхівці, трьох людей шпиталізували.

 

 

08:00 Палата представників Конґресу США відхилила законопроєкт республіканців, який передбачав надання допомоги лише Ізраїлю: 250 проти 160, що менше необхідних 291 (⅔ всіх голосів), оскільки він був представлений за прискореною процедурою. 14 республіканців виступили проти законопроєкту, а 46 демократів підтримали його.

 

 

07:40 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Європейські та азійські союзники США значно активізували свої зусилля на підтримку України. Оскільки європейські партнери продовжують нарощувати підтримку України, американська допомога у найближчій та середньостроковій перспективі залишається життєво важливою для розбудови оборонно-промислової бази України.

Армія США планує значно збільшити внутрішнє виробництво 155-мм артилерійських снарядів і компонентів до них для України у 2024 і 2025 роках, якщо запропонований Конґресом законопроєкт про додаткові асигнування буде прийнято.

• За повідомленнями, російська влада платить Ірану приблизно 4,5 мільярда доларів на рік за імпорт іранських безпілотників "Шахед" для використання в Україні.

• За повідомленнями, Росія розморожує північнокорейські активи і допомагає Північній Кореї уникати міжнародних санкцій в обмін на ракети й артилерійські боєприпаси для використання в Україні.

• Секретар ради безпеки Росії Патрушев підкреслив 6 лютого, що Росія потребує захисту своїх стратегічних об'єктів, оскільки російська влада продовжує висловлювати занепокоєння щодо зовнішніх і внутрішніх загроз російській інфраструктурі.

• Кремль продовжує створювати інформаційні умови для можливих гібридних провокацій проти країн Балтії та Грузії.

• Російсько-ізраїльські відносини, ймовірно, продовжать погіршуватися на тлі все більш антиізраїльської позиції Росії у війні між Ізраїлем та ХАМАСом.

• Міністерство закордонних справ Росії продовжує докладати зусиль для інтеграції окупованої України до складу Росії і домагатися міжнародного визнання незаконної окупації України Росією.

 

 

07:15 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

07:05 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

07:00 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Противник і надалі продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 92 бойові зіткнення. Загалом ворог завдав 4 ракетні та 27 авіаційних ударів, здійснив 88 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 15 БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони знищено 12 ударних БпЛА.

Авіаційних ударів зазнали: Яблунівка Сумської області; Ветеринарне, Охримівка, Мала Вовча, Піщане, Кислівка Харківської області; Олександропіль, Вугледар, Старомайорське Донецької області; Новодарівка, Роботине Запорізької області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 140 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Лиманському напрямку українські воїни відбили 21 атаку окупантів в районах Білогорівки Луганської області та Тернів, Григорівки Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 12 атак противника біля населених пунктів Богданівка та Кліщіївка Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи загарбникам значних втрат. Так, Сили оборони протягом минулої доби відбили 21 атаку окупантів в районах населених пунктів Новобахмутівка, Авдіївка та ще 8 атак поблизу Первомайського, Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку українські воїни продовжують стримувати противника неподалік Георгіївки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області, де відбито 20 атак.

На Шахтарському напрямку наші захисники відбили атаку ворога південніше Золотої Ниви Донецької області.

На Запорізькому напрямку Силами оборони відбито 4 атаки противника в районі Роботиного та західніше Вербового Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі утримують позиції та відбивають штурми окупаційних військ. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Так, протягом минулої доби противник здійснив 2 безуспішні штурмові дії.

Водночас наші воїни активними діями завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу та по 2 зенітно-ракетних комплексах противника. Силами та засобами протиповітряної оборони України знищено одну керовану авіаційну ракету Х-59.

Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 2 пунктах управління, 2 районах зосередження особового складу, 2 складах боєприпасів та 3 артилерійських засобах противника

 

07.02.2024