711-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:30 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 59 бойових зіткнень. Також ворог завдав 32 авіаційні удари та здійснив 37 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Мала Вовча, Устинівка, Вільхуватка, Колодязне Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 35 населених пунктів, серед них Клюси, Баранівка, Грем’яч, Богданове Чернігівської області; Володимирівка, Степок, Покровка, Грабовське Сумської області; Веселе, Гатище, Бударки Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційних ударів в районах Синьківки, Петропавлівки, Кучерівки, Іванівки, Кислівки, Котлярівки, Крохмального та Піщаного Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 15 населених пунктів, зокрема Синьківка, Табаївка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими захисниками відбито 3 атаки біля Тернів Донецької області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 15 населених пунктів, серед них Білогорівка Луганської області та Ямполівка, Верхньокам’янське, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 3 атаки неподалік Богданівки та Кліщіївки Донецької області, де ворог безуспішно намагався покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Григорівка, Богданівка, Кліщіївка, Андріївка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 21 атаку в районах населених пунктів Новобахмутівка, Степове, Авдіївка та ще 10 атак біля Тоненького, Сєверного, Первомайського, Невельського Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Новобахмутівка, Бердичі, Степове, Авдіївка, Сєверне, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога поблизу Георгіївки та Новомихайлівки Донецької області. Тут окупанти, за підтримки авіації, 5 разів безуспішно намагалися покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися Красногорівка, Курахове, Георгіївка, Побєда, Новомихайлівка, Катеринівка.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційного удару в районі Старомайорського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема Водяне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива Донецької області.

На Запорізькому напрямку Силами оборони відбито 2 атаки північніше Приютного та Роботиного Запорізької області, де ворог безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали 30 населених пунктів, серед них Полтавка, Червоне, Чарівне, Мала Токмачка, Роботине, Кам’янське Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснено 2 безуспішні спроби штурму позицій українських військ. Під ворожим артилерійським та мінометним вогнем перебували місто Херсон та населені пункти області – Токарівка, Дар’ївка, Дніпровське. Також противник здійснив обстріли з реактивних систем залпового вогню районів населених пунктів Тягинка, Іванівка, Кринки Херсонської області.

Впродовж дня авіація Сил оборони завдала ударів по 5 районах зосередження особового складу противника.

 

 

18:55 США та Японія вперше назвали Китай гіпотетичним ворогом під час своїх спільних командно-штабних навчань, пише агенція Kyodo з посиланням на урядові джерела. Повідомляється, що навчання з комп’ютерного моделювання, які розпочалися 1 лютого та триватимуть до 15 лютого, передбачають надзвичайну ситуацію на Тайвані. Міністерство оборони Японії засекретило сценарій навчань відповідно до закону про державну таємницю. Як зазначає агентство, Сполучені Штати та Японія мають кілька спільних оперативних планів, які передбачають надзвичайні ситуації, а проєкт щодо Тайваню був завершений наприкінці минулого року.

 

 

18:20 Лондон повинен зробити все можливе, щоби згуртувати інші країни на підтримку України, вважає міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон. За його словами, Путін уже зазнав величезної стратегічної поразки і "потрібно припинити розмови про патову ситуацію або про те, що час не на боці України".

 

 

17:35 Бельгія пропонує G7 план для залучення активів РФ на користь України, пише Financial Times. Згідно з цим планом, союзники Києва можуть випустити боргові зобов'язання для фінансування України, використовуючи активи РФ як заставу для погашення боргу. За словами посадовців з двох країн G7, наразі це провідний варіант розблокування заморожених коштів для України.

 

 

16:50 Російський ракетний корабель «Івановєц» потопили шістьма морськими дронами MAGURA українського виробництва, заявив начальник ГУР МО України Кирило Буданов. За його словами, місію спланували та реалізували оператори спецпідрозділу безпілотників воєнної розвідки України «Група 13».

 

 

16:05 Президент підписав указ про призначення мера Мелітополя Івана Федорова очільником Запорізької області.

 

 

15:20 Зеленський відвідав передові позиції у селі Роботине на Запоріжжі, повідомляє пресслужба Президента. Зокрема глава держави побував у розташуванні 65-ї окремої механізованої бригади Збройних Сил України. Зеленський заслухав інформацію про оперативну обстановку від командувача оперативного угруповання військ «Запоріжжя» Володимира Горбатюка.

 

 

14:15 За минулий тиждень, з 29 січня по 4 лютого, за зведеннями  Генштабу ЗСУ, було відбито 504 російські атаки (позаминулого тижня – 509), при цьому знищено 6640 одиниць особового складу (позаминулого – 6010): у середньому 13,2 втрати особового складу ворога за атаку (позаминулого – 11,8).

Найбільше атак було на Авдіївському (202 vs 135 позаминулого тижня), Мар’їнському (81 vs 104), Лиманському (40 vs 58) та Куп’янському (37 vs 44) напрямках.

 

 

 

 

13:15 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Дуже ймовірно, що в Білорусі залишилося менше тисячі російських найманців "Ваґнера". Вони присутні в країні з червня 2023 року, коли там було 8 тис. найманців "Ваґнера". "Ваґнер" майже напевно продовжує тренувати білоруських військових і силовиків.

• Малоймовірно, що президент Білорусі Лукашенко буде використовувати найманців "Ваґнера" за межами їхньої нинішньої компетенції. Вони беруть участь у підготовці військ міністерства внутрішніх справ, але навряд чи беруть безпосередню участь у підтримці внутрішньої або прикордонної безпеки в Білорусі. Тривала присутність найманців "Ваґнера" в Білорусі майже напевно також приносить користь російським військовим зусиллям, змушуючи Україну утримувати оборонні позиції і особовий склад уздовж північного кордону з Білоруссю для захисту від потенційних майбутніх вторгнень.

 

 

12:40 Вчора російська диверсійно-розвідувальна група здійснила чергову спробу прорвати кордон України на Сумщині, повідомив командувач Об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв:

"Вчора о 18:20 на підступах до Глухівської громади бійцями одного з опорних пунктів було помічено рух озброєної групи у складі десяти осіб. Відразу українські бійці розпочали стрілецький бій та викликали протидиверсійні резерви зі складу свого батальйону. Вже за кілька хвилин до бою приєдналися мінометники, щільно накриваючи вогнем місце зосередження ворожих сил. Зазнавши втрат, ворог змінив тактику, розділившись на дві групи. Одна з яких під прикриттям своєї артилерії здійснювала евакуацію тіл вбитих та поранених. Друга група здійснила спробу обійти опорний пункт з бокового флангу. Але на цей час до місця бою прибула контр диверсійна група. Звитяжний бій тривав протягом півтори години. Завдяки вмілим діям оборонців Північного напрямку ворог був відкинутий далеко за межі українського кордону"

 

 

12:00 Адміністрація президента США Джо Байдена розкритикувала підготовлений палатою представників законопроєкт про додаткову допомогу Ізраїлю без фінансування заходів зі зміцнення кордону і допомоги Україні. Прессекретарка Білого дому Карін Жан-П'єр заявила:

"Республіканці палати представників зробили свій останній цинічний політичний маневр. Безпека Ізраїлю має бути священною, а не політичною грою. Ми рішуче виступаємо проти цього виверту, який нічого не робить для гарантування безпеки кордону, нічого не робить для того, щоб допомогти народу України захиститися від путінської агресії. Республіканці палати представників мають натомість працювати над цими нагальними питаннями національної безпеки на двопартійній основі, як це роблять адміністрація та сенат".

 

 

11:35 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 110 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 121 об’єкта інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:05 Вчорашній щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• 30 січня 2024 року Генеральний штаб Збройних Сил України повідомив, що на сході Луганської області був збитий російський бойовий літак Су-34. Загальна кількість оцінених втрат російських літаків тактичної авіації з лютого 2022 року становить 82.

• Існує реальна ймовірність того, що з'єднання тактичної авіації ВПС РФ намагаються надавати послідовну підтримку російським сухопутним військам. Впровадження планерних комплектів на недосконалі системи озброєння, ймовірно, свідчить про їхнє бажання уникнути ризику, дозволяючи літакам залишатися якомога далі від загроз і військ, які вони підтримують. Загалом це свідчить про успіх українських підрозділів протиповітряної оборони і підкреслює подальшу нездатність російських ВПС здобути перевагу в повітрі.

 

 

10:35 Дефіциту електроенергії в системі не фіксується, заспокоїли в Міненерго. З аварійного ремонту вийшов блок і корпус ТЕС, у резерві 10 блоків і корпус теплової генерації, які буде задіяно в разі потреби. Ситуація контрольована. Енергосистема збалансована. 

 

 

10:20 Енергетики опівночі відновили світло у Кривому Розі та районі після перезавантаження мереж. В "Укренерго" зазначили, що атака на енергетичну інфраструктуру Кривого Рогу стала однією з наймасованіших за рік – російські війська за тиждень тричі атакували енергетичну інфраструктуру міста: "Відновлювальні роботи були непростими – оскільки після атак знижується надійність живлення пошкодженого енерговузла, ремонтним бригадам довелося протягом дня двічі повертати світло споживачам у регіоні. Зараз роботи як в магістральних, так і в розподільчих мережах ще тривають, але енергоживлення вже відновлено".

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

185,7% танків (з них 1,6% за минулий тиждень),

 68,1% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

206,4% автомобільної техніки (з них 4,1% за минулий тиждень),

302,8% артилерійських систем (з них 7,1% за минулий тиждень),

 87,8% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

 46,9% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень),

 26,7% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:20 Станом на 08:00 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який не є носієм крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:15 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Кремль подвоює свою підтримку Ірану, натомість США завдають ударів, щоб запобігти атакам підтримуваних Іраном бойовиків в Іраку, Сирії та Ємені на американські та інші об'єкти.

Кремль піддав цензурі протест дружин мобілізованих солдатів у Москві 3 лютого, ймовірно, з метою придушення будь-якого можливого відродження більш широкого громадського руху на підтримку російських солдатів і проти режиму.

• Радянське керівництво на власному досвіді переконалося, який вплив мали громадські рухи родичів російських солдатів наприкінці 1980-х – на початку 1990-х років, і Кремль, ймовірно, має на меті заздалегідь піддати цензурі і дискредитувати подібні рухи, перш ніж вони зможуть набути подібного впливу.

• Путін, можливо, зробив висновки з попередньої невдачі Радянського Союзу щодо повної цензури родичів солдатів і змінив тактику, натомість використовуючи обмежену цензуру і дискредитацію, щоб не дати цим рухам набрати обертів.

• Російські мілблогери продовжують зосереджуватися на нещодавній невдалій російській механізованій атаці під Новомихайлівкою Донецької області та висвітлюють розбіжності, викликані нею в російському інформаційному просторі, що свідчить про ширші проблеми зі здатністю російських військових адаптуватися в Україні.

• Українські військові 3 лютого завдали удару безпілотником по нафтопереробному заводу "Лукойл" у Волгоградській області.

• Як повідомляється, українські удари тимчасово сповільнили виробництво російських "Ланцетів".

• Російські державні ЗМІ підтвердили призначення двох нових чиновників на керівні посади в цивільних організаціях, пов'язаних із військовими.

• Українські війська досягли підтверджених успіхів під Бахмутом на тлі позиційних боїв уздовж лінії фронту.

• Повідомляється, що російські солдати, ув'язнені за відмову воювати в Україні, помирають у російських в'язницях.

• Російська влада продовжує зусилля з мілітаризації української молоді через шкільну систему.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень  Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Противник і надалі продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 66 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 2 ракетні та 65 авіаційних ударів, здійснив 53 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали: Бударки, Колодязне, Григорівка, Куп’янськ, Іванівка, Кислівка, Табаївка, Піщане Харківської області; Терни, Олександропіль, Авдіївка, Новомихайлівка, Вугледар, Старомайорське, Урожайне Донецької області; Новодарівка Запорізької області; Червоний Маяк, Кринки, Зміївка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку відбито 5 атак ворога біля Синьківки та Іванівки Харківської області.

На Лиманському напрямку українські воїни відбили 8 атак окупантів в районах Серебрянського лісництва, Білогорівки Луганської області, Тернів та Ямполівки Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 3 атаки противника неподалік Богданівки та Кліщіївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи загарбникам значних втрат. Так, Сили оборони протягом минулої доби відбили 27 атак ворога біля Новокалинового й Авдіївки та ще 3 атаки поблизу Первомайського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку українські воїни продовжують стримувати противника неподалік Красногорівки, Георгіївки та Новомихайлівки Донецької області, де відбито 7 атак.

На Шахтарському напрямку наші захисники відбили 3 атаки південніше Золотої Ниви Донецької області.

На Запорізькому напрямку Силами оборони відбито атаку противника в районі Роботиного Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують утримання позицій та відбиття штурмів окупаційних військ. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Так, протягом минулої доби противник здійснив 5 безуспішних штурмових дій.

Водночас, українські воїни активними діями завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 12 районах зосередження особового складу противника. Силами та засобами протиповітряної оборони України знищено одну керовану авіаційну ракету Х-59, 10 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131” та 3 розвідувальні БпЛА ворога.

Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 1 району зосередження особового складу та 1 артилерійському засобу противника.

 

04.02.2024