710-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:00 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 45 бойових зіткнень. Ворог завдав 54 авіаційні удари та здійснив 33 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові приватні та багатоквартирні будинки, а також інша цивільна інфраструктура.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках ворог зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів: Бударки, Колодязне, Григорівка Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 20 населених пунктів, серед них: Карповичі Чернігівської області; Степок, Грабовське, Попівка, Могриця Сумської області; Козача Лопань, Огірцеве, Мала Вовча, Піщане Харківської області.

На Куп’янському напрямку нашими захисниками відбито 2 атаки ворога в районах населених пунктів Синьківка, Іванівка Харківської області, де ворог безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Також ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів: Куп’янськ, Іванівка, Кислівка, Табаївка, Піщане Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 15 населених пунктів, зокрема: Синьківка, Іванівка, Кислівка, Котлярівка Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими захисниками відбито 5 атак ворога в районах Серебрянського лісництва Луганської області, Тернів та Ямполівки Донецької області, де ворог за підтримки авіації намагався прорвати оборону наших військ. Від ворожих артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 15 населених пунктів, серед них: Білогорівка Луганської області; Терни, Ямполівка, Торське, Серебрянка, Верхньокам’янське, Виїмка Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 3 атаки противника в районі населених пунктів Богданівка та Кліщіївка Донецької області, де ворог безуспішно намагався покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема: Григорівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 20 атак ворога в районі населеного пункту Авдіївка та ще 3 атаки в районі Первомайського Донецької області, де ворог за підтримки авіації намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Олександропіль Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали понад 15 населених пунктів, серед них: Новобахмутівка, Бердичі, Степове, Авдіївка, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Красногорівки, Георгіївки та Новомихайлівки Донецької області, де ворог за підтримки авіації 6 разів безуспішно намагався покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились такі населені пункти Донецької області, як Красногорівка, Георгіївка, Побєда, Новомихайлівка, Парасковіївка.

На Шахтарському напрямку оборони відбито 2 атаки противника в районі південніше Золотої Ниви Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Старомайорське, Вугледар та Урожайне Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема: Водяне, Пречистівка, Старомайорське, Рівнопіль Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед них: Полтавка, Малинівка, Гуляйполе, Білогір’я, Роботине, П'ятихатки Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснено 4 безуспішні спроби штурму позицій наших військ. Противник завдав авіаційних ударів у районах населених пунктів Червоний Маяк, Кринки, Зміївка Херсонської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося місто Херсон та населені пункти Червоний Маяк, Токарівка, Садове, Кізомис Херсонської області. Також противник здійснив обстріли з реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Іванівка, Кринки, Інженерне Херсонської області.

Впродовж дня авіація Сил оборони завдала ударів по 12 районах зосередження особового складу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 1 району зосередження особового складу та 1 артилерійському засобу противника.

 

 

18:25 Голова ОБСЄ відвідав Гостомель, Бучу та Бородянку на Київщині. Під час візиту йому розповіли про воєнні злочини в Бучанській громаді під час лютого-березня 2022 року.

"Російська агресія принесла страждання Гостомелю, Бучі та Бородянці в Україні. Як голова ОБСЄ зустрівся з цими громадами, щоб висловити солідарність. Мальтійське головування нагадуватиме світові про звірства, яких вони зазнали.

Важко на душі, бо розуміємо, скільки страждань та болю принесла ця війна. Я дякую Вам за вашу стійкість і бажаю тільки перемоги".

 

 

17:40 Росіяни планують здійснити масове переселення в захоплену частину Запорізької області мешканців РФ, Білорусі та Казахстану, заявив мер Мелітополя Іван Федоров в ефірі телемарафону. За його словами, таким чином ворог має намір погасити той спротив, який продовжує існувати в тимчасовій окупації, та зробити заміну генофонду. Крім того, зазначає Федоров, росіяни хочуть розв'язати проблему дефіциту кадрів на тимчасово окупованій території.

 

 

17:05 Наразі Фінляндія не може відкрити кордон з Росією, вважає прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо. За словами прем’єра, на російському боці по той бік кордону в різних прикордонних районах тисячі громадян третіх країн очікують на те, щоб нелегально потрапити до Фінляндії. У такій ситуації, заявив Орпо, не може йтися про відкриття пропускних пунктів на кордоні з Росією.

 

 

16:30 Україна отримала нову партію військової допомоги Естонії з протитанковими ракетами Javelin, повідомили в міністерстві оборони Естонії. Точної кількості озброєння, часу прибуття та місця розташування не розголошують з міркувань безпеки.

 

 

15:45 Щоденна норма артилерійських снарядів у окупантів знизилась вдвічі, повідомив начальник пресслужби оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Ілля Євлаш в ефірі телемарафону. За його словами, наразі інтенсивність обстрілів трохи спала, "ймовірно, це пов'язано з погодними умовами і досить несприятливою внутрішньою ситуацією всередині Росії". Євлаш зазначає, що якщо раніше російські війська відстрілювали 60 тисяч боєприпасів на день, то зараз це в районі 30 тисяч.

 

 

15:00 У російському Енгельсі розстріляли пілота бомбардувальника Ту-95, повідомляє ГУР. Як зазначається, він був "безпосередньо причетний до ракетних ударів по цивільних об'єктах в Україні та вбивств людей". Наразі українські розвідники уточнюють, вижив він чи ні.

 

 

14:35 Польща визнає незалежність України у її міжнародно встановлених кордонах, заявив глава МЗС Польщі після суперечливої заяви президента Дуди про Крим – польський президент Анджей Дуда в інтерв'ю Kanal Zero на запитання, чи поверне Україна Крим, відповів, що не знає. Дуда також додав, що Крим є "особливим і з історичних причин", тому що "якщо дивитися історично, то більшу частину часу він був під контролем Росії".

 

 

13:50 Зеленський подякував Бундестагу за виділення Україні 7,6 мільярда євро – раніше німецький парламент ухвалив державний бюджет на цей рік із врахуванням допомоги для України.

 

 

13:15 На Сумщині заборонено рух транспортних засобів на ділянках доріг у межах 5-кілометрової зони від кордону з Росією, повідомляє Сумська ОВА. Зазначається, що рішення затвердили після розпорядження командувача оперативно-стратегічного угруповання "Північ" та з метою недопущення втрат серед цивільного населення прикордоння Сумської області.

 

 

12:40 Пожежа вночі на одному з найбільших нафтопереробних заводів Росії у Волгограді – результат успішної атаки безпілотників СБУ, повідомили джерела в спецслужбах. Два безпілотники вразили установку первинної переробки нафти, без якої завод втратить значну частину виробничої потужності.

 

 

12:25 Вчора вдень в енергосистемі України виник профіцит електроенергії. Надлишки передавали до енергосистеми Польщі (з 11:00 до 15:00 ) сумарною величиною постачання 1600 МВт·год, повідомили в Міненерго. У короткострокові ремонти вийшло два блоки ТЕС і один блок ТЕЦ, водночас після закінчення аварійних робіт до мережі під’єднано блок і корпус теплоелектростанцій. У резерві 6 одиниць теплової генерації, які буде задіяно у разі потреби.

 

 

11:30 Канада може передати Україні тисячі ракет класу "повітря-земля" CRV7, які раніше планувалося утилізувати, повідомляє CBC. На балансі міноборони Канади перебувають 83,3 тисячі ракет CRV7 1980-х років виробництва, які були зняті з озброєння на початку 2000-х років. Із закликом передати Україні ці ракети виступив лідер опозиції П'єр Пуальєвр, зазначивши, що краще віддати їх Києву, ніж витрачати гроші на утилізацію. Міністерство національної оборони Канади визнало, що розглядає ці ракети як частину можливого майбутнього пакета військових поставок. У той же час один із представників міністерства оборони вказав на те, що хоча у Канади є десятки тисяч таких ракет і їхніх двигунів, не всі вони оснащені боєголовками. Проводяться випробування, щоб переконатися в тому, що ракети "ефективні в експлуатації і безпечні для транспортування в Україну". Повідомляється, що до 8 тисяч ракет усе ще мають боєголовки в доброму стані і можуть бути негайно передані в дар Україні, а решта можуть бути використані на запчастини.

Розроблена під час холодної війни ракета CRV7 вважалася однією з найпотужніших ударних ракет класу "повітря-земля" свого часу і перебувала на озброєнні союзників під час війни в Афганістані. Ракети можуть запускатися як з бойових літаків, так і з бойових вертольотів. Вони оснащуються різними видами боєголовок, одна з яких, вагою 7,3 кілограма, здатна пробивати броньовані або сильно укріплені цілі. Для сил спеціального призначення було розроблено варіант ракети CRV7-PG, що запускається з ПУ трубчастого типу, монтованої на автомобілі підвищеної прохідності. Пуск такої ракети передбачається з укриття в заданому напрямку, а наведення на кінцевому етапі польоту забезпечується передовим цілевказівником.

 

 

11:05 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 130 населених пунктів на території 12 областей України, підтверджено ураження 58 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

10:45 Президент США Джо Байден заявив про початок військової операції на Близькому Сході проти Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) і пов'язаних із ними бойовиків:

"Сьогодні в другій половині дня за моєю вказівкою збройні сили США завдали ударів по об'єктах в Іраку та Сирії, які КВІР і пов'язані з ним ополченці використовують для нападу на американські війська. Наша реакція почалася сьогодні. Це триватиме в будь-який час і в будь-якому місці за нашим вибором. Сполучені Штати не прагнуть до конфлікту на Близькому Сході або деінде ще у світі. Але нехай усі ті, хто може спробувати заподіяти нам шкоду, знають: якщо ви заподієте шкоду американцеві, ми відповімо".

 

 

10:40 Центральне командування США повідомляє, що збройні сили США завдали ударів в Іраку та Сирії по іранських силах Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) і пов'язаних із ними групах бойовиків. Під час авіаударів більш ніж по 85 цілях було застосовано понад 125 високоточних боєприпасів. Серед об'єктів, по яких було завдано ударів, – командні й оперативні центри, розвідувальні центри, склади ракет, безпілотних літальних апаратів, а також об'єкти логістичного та бойового ланцюга поставок бойовиків та їхніх спонсорів із КВІР, які сприяли атакам проти сил США та коаліції.

 

 

10:10 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки — без змін.

• Сватівський відтинок — росіяни атакували Синьківку, успіху не мали. Тривають важкі бої за Табаївку та східніше Тернів. Біля останніх росіяни дещо просунулися. Триває введення додаткових резервів ворога в район Крохмального.

• Бахмутський напрямок — ворог проводив штурмові дії в районі Білогорівки (Л) та Веселого, ситуація уточнюється. Крім того, противник вів безуспішні штурмові дії біля Богданівки та Кліщіївки. Триває активізація ворожих сил у напрямку Іванівського, бої тривають.

• Авдіївський відтинок — росіяни атакують південь та північ Авдіївки. У районі останньої мали успіх та суттєво просунулися у бік кар'єру. У Первомайському йдуть жорстокі бої за кожен будинок. Ситуація така, що вздовж села якісь будинки наші, якісь ворога — і це все йде в перемішку. Щоб закріпити успіх, росіян вводить додаткові ресурси в межі села. Противник активно лізе на Георгіївку та південь від Красногорівки (М). Північніше Новомихайлівки ворог продовжує тиск на Сили оборони.

• Бердянський відтинок — тривають бої біля Приютного та Урожайного, змін не зафіксовано.

• Запорізький відтинок — без змін.

• Таврійський відтинок — без змін.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

185,7% танків (з них 1,8% за минулий тиждень),

 68,0% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

205,7% автомобільної техніки (з них 4,2% за минулий тиждень),

301,8% артилерійських систем (з них 6,6% за минулий тиждень),

 87,8% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

 46,9% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень),

 26,7% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 У Кривому Розі через атаку БПЛА виникли дві пожежі, без світла залишилися 15 тис. осіб, без тепла – 43 тис., повідомив голова обласної військової адміністрації Сергій Лисак. У Кривому Розі запроваджують графіки аварійних відключень електроенергії, лікарні та міська інфраструктура переходять на генератори, повідомив голова Криворізької міської військової адміністрації Олександр Вілкул. 

 

 

09:35 Вночі росіяни атакували 14 ударними БпЛА типу «Shahed-136/131» з напрямків: Приморсько-Ахтарськ (рф), Чауда (Крим) та двома керованими авіаційними ракетами Х-59 з Бєлгородської обл. (рф). Як і минулої ночі, значну частину «шахедів» ворог спрямував по об’єктах енергетичної інфраструктури на Дніпропетровщині. Мобільними вогневими групами Повітряних сил та Сил оборони України знищено 9 ворожих БпЛА у межах Дніпропетровської, Одеської, Миколаївської та Житомирської областей.

За минулі сім днів було збито 58 із 102 (57%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:25 Станом на 08:00 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 2 російські кораблі, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент Росії Путін у своїй промові 2 лютого нагадав про широку соціальну та економічну мобілізацію в Росії, що нагадує тотальну мобілізацію Радянського Союзу під час Другої світової війни, незважаючи на те, що Росія здійснює значно більш поступову, проте ефективну мобілізацію своєї оборонно-промислової бази.

Міністр оборони Росії Шойгу заявив 2 лютого, що російські війська зберігають "стратегічну ініціативу" вздовж усієї лінії фронту в Україні, що є помітним відхиленням від попередньої характеристики Шойгу російських операцій як "активної оборони".

• Розслідування з відкритих джерел вказують на те, що російські війська використовують нестачу боєприпасів в Україні і нездатність вести достатню контрбатарейну боротьбу.

• Речник Державного департаменту США Метью Міллер повторив 1 лютого, що президент Росії Путін неодноразово вказував на те, що він не змінив своїх цілей щодо захоплення і підкорення України.

• Російські мілблогери та ультранаціоналістичні активісти продовжують представляти себе в російському інформаційному просторі неупередженими і конструктивними критиками російських військових на противагу офіційним кремлівським джерелам.

• Повідомляється, що філії Кремля розпочали інформаційну кампанію, в рамках якої відомі впливові особи в соціальних мережах пропагують російську православну Церкву.

• Російське видання "Известия" заявило 2 лютого з посиланням на джерела в російських збройних силах, що міністерство оборони Росії формує підрозділи протиповітряної оборони у складі штурмових частин для захисту російської піхоти від українських безпілотників, фронтових авіаударів і артилерійських обстрілів.

• Українські та канадські посадовці оголосили про створення нової коаліції з метою повернення українських дітей з Росії в Україну.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень  Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Противник і надалі продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 77 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 2 ракетні та 86 авіаційних ударів, здійснив 46 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Вночі російські окупанти завдали чергового удару, застосувавши 14 БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 9 ворожих дронів.

Авіаційних ударів зазнали: Охрімівка, Бударки, Чорне, Вільхуватка, Іванівка, Кислівка, Табаївка Харківської області; Білогорівка Луганської області; Терни, Кліщіївка, Біла Гора, Олександропіль, Новокалинове, Очеретине, Авдіївка, Новомихайлівка, Костянтинівка, Вугледар, Старомайорське Донецької області; Роботине Запорізької області; Херсон, Саблуківка, Качкарівка, Республіканець, Червоний Маяк, Зміївка, Шляхове, Берислав, Миколаївка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку відбито 5 атак ворога біля Синьківки та Іванівки Харківської області.

На Лиманському напрямку українські воїни відбили 5 атак окупантів в районі Тернів Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 2 атаки противника поблизу Богданівки та Кліщіївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи загарбникам значних втрат. Так, Сили оборони протягом минулої доби відбили 29 атак ворога в районі Авдіївки та ще 15 атак біля Первомайського та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку українські воїни продовжують стримувати противника неподалік Георгіївки та Новомихайлівки Донецької області, де відбито 7 атак.

На Шахтарському напрямку українські захисники відбили атаку окупантів південніше Золотої Ниви Донецької області.

На Запорізькому напрямку Силами оборони відбито 3 атаки противника в районі Роботиного та західніше Вербового Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують утримання позицій та відбиття штурмів окупаційних військ. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Так, протягом минулої доби противник здійснив 7 безуспішних штурмових дій.

Водночас наші воїни активними діями завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Впродовж минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 10 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки ворога.

Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 3 складах боєприпасів та 1 артилерійському засобу противника.

03.02.2024