709-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:20 В Україну прибули ще дві системи протиповітряної оборони, заявив Зеленський.

"І головна новина на сьогодні – новина, яку ми всі давно очікували, заради якої ми на різних рівнях місяцями працювали. Результат – в Україну прибули ще дві системи протиповітряної оборони. Всі подробиці, звичайно, не варто говорити публічно. Але системи – які збивають усе. Будемо захищати регіони. Поки систем ще недостатньо для повного захисту України, але працюємо заради цього щодня".

 

 

20:35 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 55 бойових зіткнень. Також ворог завдав 50 авіаційних ударів та здійснив 19 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові приватні та багатоквартирні будинки та інша цивільна інфраструктура.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Окупанти завдали авіаційного удару в районі Вільхуватки Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 30 населених пунктів, серед них Сеньківка, Прогрес, Зоря, Грем'яч Чернігівської області; Середина-Буда, Бачівськ, Іскрисківщина, Володимирівка, Грабовське, Попівка Сумської області; Уди, Вовчанськ, Мала Вовча, Потихонове Харківської області.

На Куп’янському напрямку нашими захисниками відбито 4 атаки біля Синьківки та Іванівки Харківської області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ. Також окупанти завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Іванівка, Кислівка, Табаївка Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 15 населених пунктів, зокрема Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими захисниками відбито 3 атаки в районі Тернів Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Загарбники обстріляли з артилерії та мінометів близько 15 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Серебрянка, Верхньокам’янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 2 атаки неподалік Богданівки та Кліщіївки Донецької області, де ворог безуспішно намагався покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Васюківка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 19 атак біля Авдіївки та ще 10 атак поблизу Первомайського та Невельського Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Олександропіль, Новокалинове, Очеретине Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Бердичі, Степове, Ласточкине, Авдіївка, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Георгіївки та Новомихайлівки Донецької області. Тут окуани 6 разів безуспішно намагалися покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися Красногорівка, Георгіївка, Новомихайлівка, Костянтинівка.

На Шахтарському напрямку наші воїни відбили атаку противника південніше Золотої Ниви Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Вугледар та Старомайорське Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема Вугледар, Урожайне, Старомайорське, Рівнопіль Донецької області.

На Запорізькому напрямку Силами оборони відбито 3 атаки біля Роботиного та західніше Вербового Запорізької області, де ворог, за підтримки авіації, безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Левадне, Гуляйполе, Чарівне, Оріхів, Новоандріївка, П'ятихатки Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснено 6 безуспішних спроб штурму позицій наших військ. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися Херсон, Берислав, Інгулець Херсонської області та Очаків Миколаївської області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Херсон та Республіканець Херсонської області.

Впродовж дня авіація Сил оборони завдала ударів по 10 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 3 складах боєприпасів ворога.

 

 

19:40 На нинішньому засіданні Ставки розглядали пʼять питань, повідомив Президент України Володимир Зеленський:

Перше – українське виробництво дронів.

План на 2024 рік. Збільшено контракти. Спланували додатковий бюджет саме на дрони і забезпечимо його виконання.

Доповіді – віцепремʼєр-міністр Федоров та міністр оборони Умєров.

Загалом на цей рік більше 90% дронів на фронті – це вітчизняне виробництво. Дякую кожній українській компанії, яка працює заради такої нашої сили. Дякую кожному, хто тренує операторів дронів. Дякую кожному волонтеру, який допомагає.

Друге питання – снаряди. Виробництво та імпорт.

Теж збільшуємо контракти. І пришвидшуємо виробників.

Доповідь – міністр оборони. Дякую всім, хто працює 24/7 на виробництвах.

Третє – ситуація на фронті. Всі ключові напрямки.

Авдіївка – особливо складно.

Доповідали Головком Залужний та командувачі за напрямками – Москальов, Cирський.

Дякую всім українським воїнам, які тримають позиції та знищують ворога. Працюємо з партнерами, щоб додати українським воїнам більше сили.

Четверте – фортифікації.

Нарощування фортифікаційних споруд.

Доповідь премʼєр-міністра Шмигаля щодо фінансування. Доповідь міністра оборони щодо термінів виконання завдань. Швидко реалізовуємо. Дякую всім, хто залучений.

І п'яте питання на Ставці – енергетика.

Відновлення після російських ударів, фізичний захист енергетики, наші системні кроки.

Детальні доповіді. Уряд – Шмигаль, Кубраков. Енергокомпанії – Чернишов, Кудрицький.

Проходимо цей опалювальний сезон стабільно.

Дякую всім нашим працівникам енергетичної галузі й кожному воїну, який захищає від російських ракет і дронів.

Стійкість нашої держави й кожної її системи – це обовʼязкова передумова сили України.

 

 

19:05 Литва відправила Україні нову партію військової допомоги, повідомляє Міністерство оборони Литви. Зазначається, що Литва доставила системи детонації та тисячі боєприпасів для протитанкових гранатометів.

"Литва залишається непохитною у своїй військовій підтримці України. Наше зобов'язання підтримувати Україну - це не просто солідарність, це інвестиція в безпеку Європи."

 

 

18:30 Вірменія більше не може покладатися на Росію як на свого основного оборонного та військового партнера, заявив прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян. Пашинян сказав, що Вірменія повинна подумати про те, які зв'язки в галузі безпеки їй будувати зі США, Францією, Індією та Грузією. Прем'єр також поставив під сумнів те, чи варто Вірменії залишатися членом Організації договору про колективну безпеку, очолюваної Росією, сказавши, що країні потрібна нова стратегія національної безпеки та посилення армії.

 

 

17:45 Зеленський обговорив із президентом Казахстану реалізацію Української формули миру та активізацію економічних відносин, повідомляє пресслужба президента. Під час розмови було наголошено на важливості дотримання основоположних принципів міжнародного права щодо суверенітету й територіальної цілісності держав. Лідери двох держав також торкнулися питань активізації двосторонніх торговельно-економічних відносин і політичного діалогу. Зеленський подякував народу Казахстану та бізнесу за надану Україні гуманітарну допомогу.

 

 

17:00 Внаслідок атаки на аеродром «Бельбек» у тимчасово окупованому Криму пошкоджено щонайменше три російські літаки, повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефері телемарафону. За його словами, ураження літаків та знищення особового складу визнають самі окупанти, розповідаючи про них у некрологах. Також Ігнат згадав за супутникові знімки, де "можна щось та й розгледіти".

 

 

16:25 Зеленський обговорив з главою МЗС Канади роботу Міжнародної коаліції із повернення українських дітей, повідомляє пресслужба президента. Також сторони обговорили подальшу підтримку України, спільну реалізацію Формули миру і розбудову системи безпекових гарантій для України.

 

 

15:50 Польські фермери анонсували нові акції протесту з 9 лютого. Польські фермери із профспілки "Солідарність" блокуватимуть всі прикордонні переходи з Україною і окремі дороги всередині Польщі протягом місяця. За словами профспілки, польські фермери невдоволені пропозицією Єврокомісії 31 січня ще на рік продовжити призупинення імпортних квот і мит для українського експорту до ЄУ.

 

 

15:15 Рішення щодо використання заморожених російських активів буде ухвалено цьогоріч, вважає міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Робота в цьому напрямку триває, підкреслює міністр, і є "перші результати й те, що це рішення буде у 2024 році".

"Рішення буде ухвалено у 2024, я не маю в цьому сумнівів, знаючи динаміку цих дискусій. Питання у тому, що рішення має свої складнощі й можливо буде ухвалюватися частинами. Спочатку щодо податку на прибуток замороженого активу, самого прибутку і з рештою самого активу."

 

 

14:40 ВВП України цьогоріч зросте лише на 3,6%, повідомляє Національний банк України в Інфляційному звіті. Як повідомляється, відновлення підтримуватимуть м'яка фіскальна політика, подальше пожвавлення внутрішнього попиту, а також розширення логістичних потужностей. Водночас все ще високі безпекові ризики та масштабність втрат і руйнувань обмежуватимуть економічне зростання.

 

 

14:05 Умєров відсторонив від виконання службових обов'язків керівника Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки МО, повідомили в Міноборони. Зазначається, що причина відсторонення Тоомаса Нахкура є оголошення підозри у кримінальному провадженні в «справі Львівського арсеналу».

 

 

13:30 Глава МЗС Канади приїхала в Україну з раніше неанонсованим візитом. Мелані Жолі під час спільної пресконференції з Кулебою заявила, що підтримка України з боку Канади залишається непохитною. Жолі зазначила, що Оттава наразі надала допомогу Києву в розмірі 9,5 мільярда доларів, 2,4 мільярда доларів з яких – у вигляді військової допомоги. За її словами, українська та канадська сторони завершують процес розроблення Угоди про вільну торгівлю між країнами.

 

 

12:55 Єрмак поговорив телефоном із з радником президента США з питань національної безпеки Джейком Салліваном, повідомляє керівник Офісу президента. Сторони обговорили поточну ситуацію на фронті та дії ЗСУ задля відсічі російського вторгнення. У цьому контексті були розглянуті актуальні потреби української армії. Салліван зазначив, що адміністрація президента Байдена веде активний діалог з конгресменами обох партій, щоб досягти згоди Конгресу США щодо ухвалення фінансування для України.

 

 

12:20 Сполучені Штати від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну надали Києву близько 75 мільярдів доларів допомоги, заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. За його словами, ця війна вимагатиме від європейської та американської оборонної промисловості нарощувати виробництво, оскільки після початку війни Росії проти Україні у країнах Заходу "побачили серйозні прогалини" у виробництві боєприпасів. Він також заперечує тезу про те, що Європа не надає достатньої військової допомоги для України, аніж США, оскільки "інші союзники та партнери надали понад 100 мільярдів доларів, і якщо виміряти частку ВВП, більшість союзників надають більше, ніж Сполучені Штати".

 

 

11:45 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Після розгляду понад тисячі справ про підкуп військових 30 січня 2024 року незалежне російське видання «Верстка» опублікувало статтю про корупцію в російській армії. Їхнє дослідження виявило моделі корупції та систему хабарів, які використовували російські військовослужбовці та їхні командири. Хабарі давали або вимагали за різні «послуги», такі як: відпустка, атестація фізичної підготовки, військове звання, водійські права та уникнення дисциплінарних стягнень щодо солдатів за використання смартфонів або п’янки.

• Після лютого 2022 року набір «послуг» розширено довідками про поранення, нагородами за участь у «СВО» та ухилення від відправлення на бойове завдання. Ця діяльність може бути дуже прибутковою для корупціонерів. «Верстка» оприлюднила поточні тарифи на ці «послуги» від 40 тис. рублів (425 фунтів стерлінгів), щоб уникнути відправки на передову, до 1 мільйона рублів (10 575 фунтів стерлінгів) за довідку про поранення.

• Корупція вже давно є проблемою в збройних силах Росії. Журналіст Дмітрій Холодов досліджував військову корупцію в 1990-х роках і був убитий у Москві бомбою в портфелі в жовтні 1994 року. Ймовірно, корупція значно підриває ефективність російської армії. Існує лише віддалена ймовірність того, що буде досягнуто значний прогрес у зниженні рівня корупції.

 

 

11:10 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 146 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 107 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:40 Вчора, 1 лютого, добовий максимум споживання був зафіксований увечері, його рівень був на 0,8% нижчим, ніж 31 січня, повідомили в Укренерго. Сьогодні станом на 09:00 рівень споживання електроенергії на 1,8% нижчий за відповідний показник вчора 1 лютого.

 

 

10:35 У короткостроковий ремонт виведено блок і корпус ТЕС, в резерві два блоки і три корпуси теплоелектростанцій, які буде задіяно у разі потреби, повідомили в Міненерго. Дефіциту в енергосистемі України не фіксується. Система збалансована.

 

 

10:25 Американські сенатори наполягають, щоб Угорщина негайно схвалила вступ Швеції до НАТО, наголосивши, що Будапешт ризикує завдати непоправної шкоди своїм відносинам з Вашингтоном. Голова сенатського комітету у закордонних справах Бен Кардін заявив, що має "глибоке занепокоєння" щодо курсу нинішнього уряду Угорщини, відзначивши, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан до сьогоднішнього дня затримує допомогу Європейського Союзу для України, а також продовжує перешкоджати членству Швеції в НАТО: "Партнери так не роблять. І я сумніваюся, чи є вони надійним союзником для нашої програми безвізового режиму". Сенатори Джин Шахін і Том Тілліс, які є співголовами Групи спостерігачів Сенату за НАТО, що очолює зусилля в палаті на підтримку Альянсу, виступили із заявою, в якій закликали Угорщину змінити курс: "Бездіяльність Угорщини ризикує безповоротно зашкодити її відносинам зі Сполученими Штатами і НАТО".

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

185,4% танків (з них 1,8% за минулий тиждень),

 68,0% бойових броньованих машин (з них 0,9% за минулий тиждень),

205,1% автомобільної техніки (з них 4,1% за минулий тиждень),

300,9% артилерійських систем (з них 6,1% за минулий тиждень),

 87,7% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

 46,9% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень),

 26,7% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 Після російської атаки безпілотниками пошкоджено одну з підстанцій "Укренерго", у Кривому Розі залишилися без енергопостачання побутові та промислові споживачі.

 

 

09:35 Вночі росіяни атакували 24 ударними БпЛА типу «Shahed-136/131» з напрямків: Приморсько-Ахтарськ (РФ), Чауда (Крим). Зокрема удар було спрямовано по об’єктах критичної інфраструктури на Дніпропетровщині. Загалом силами та засобами Повітряних сил у взаємодії з ППО Сил оборони України знищено 11 ворожих БпЛА (48%) у межах Дніпропетровської (3), Херсонської (2), Кіровоградської (3) та Харківської (3) областей. Як мінімум ще 7 БПЛА "не досягли своїх цілей і локаційно втрачені".

За минулі сім днів було збито 58 із 102 (57%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:20 Станом на 08:00 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 2 російські кораблі, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:15 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний представив всеосяжну стратегію, що має на меті перехопити ініціативу на всьому театрі бойових дій в Україні та утримати її, аби забезпечити перемогу України на полі бою, незважаючи на чисельну перевагу Росії в живій силі та матеріально-технічних засобах. Стратегія Залужного спрямована компенсувати існуючі виклики для України і досягти переваг над російськими військовими за рахунок широкомасштабних технологічних інновацій та адаптації. Збройні сили України опублікували 1 лютого есе Залужного "Про сучасний дизайн військових операцій у російсько-українській війні: у боротьбі за ініціативу", в якому Залужний стверджував, що вимоги до кожної конкретної війни є унікальними, і що ці вимоги диктують унікальну стратегію перемоги. [1] Залужний визначив "вирішальні умови" для проведення успішних операцій для України, які включають досягнення абсолютної переваги в повітрі для забезпечення ефективного вогню, логістики та розвідки; перехоплення ініціативи шляхом позбавлення російських сил можливості проводити наступальні або оборонні операції; підвищення української мобільності з одночасним обмеженням російської мобільності; забезпечення безпечного доступу до невизначених ключових ліній та важливих ділянок місцевості; і позбавлення російських сил будь-яких можливостей для відновлення втрачених позицій та нарощування російських оперативних зусиль. Вирішальні умови, на яких наголосив Залужний, фактично передадуть українським військам ініціативу на всьому театрі бойових дій і створять умови для проведення Україною оперативно значущих оборонних і наступальних операцій. Залужний стверджував, що швидкий розвиток нових технологій змінює засоби, за допомогою яких Україна може досягти цих "вирішальних умов", і що українські сили не можуть використовувати звичайні методи для досягнення цих умов з огляду на переважаючу здатність Росії мобілізувати людей. Залужний стверджував, що нові технологічні засоби, такі як дрони, безпілотні системи, системна інтеграція та інші передові технологічні системи, можуть дозволити українським військам максимізувати свій бойовий потенціал, використовуючи менше ресурсів, і завдати максимальної шкоди російським військам. За словами Залужного, українські обмеження та геополітичні виклики спонукають Україну продовжувати розвиток та інституціоналізацію цих нових засобів. За словами Залужного, "нестабільна політична ситуація навколо України" призвела до зменшення міжнародної військової підтримки України, що Росія, ймовірно, намагатиметься спровокувати інші конфлікти, щоб ще більше відвернути увагу Заходу від України, і що партнери України вичерпали свої запаси ракетних і артилерійських боєприпасів, не маючи засобів для швидкого виробництва цієї зброї. Залужний стверджував, що неефективні санкції дозволяють оборонно-промисловим базам Росії та її партнерів підтримувати позиційну війну на виснаження, яка вигідна Росії, а не Україні, і що Росія має значну перевагу над Україною в мобілізації людських ресурсів. Залужний також наголосив на недосконалості української нормативно-правової бази для розширення оборонного потенціалу України, хоча українські посадовці дедалі частіше надають пріоритет зусиллям, спрямованим на вирішення цієї проблеми. Залужний, зокрема, дійшов висновку, що невизначений характер війни в Україні ускладнює для союзників України визначення конкретних пріоритетів безпекової допомоги Україні. Залужний заявив, що "основним варіантом отримання переваги є оволодіння всім арсеналом відносно дешевих, нових, надзвичайно ефективних і таких, що швидко розвиваються, сил і засобів". Залужний особливо виділив безпілотні системи як сферу, де Україна може використати нові можливості, оскільки вони можуть забезпечити безперервну обізнаність про ситуацію, підтримувати цілодобовий вогонь і удари в режимі реального часу, надавати розвідувальну інформацію в режимі реального часу і виробляти точну інформацію про цілі для ударів на передовій і в тилових районах. Залужний закликав Україну запровадити нову "філософію" підготовки та проведення військових операцій, яка б дозволила українським силам злагоджено використовувати ці нові методи для досягнення єдиної мети. За словами Залужного, нові технологічні засоби також розширять типи операцій, які Україна може проводити для підтримки війни, які можуть включати операції зі зниження економічного потенціалу Росії, операції, спрямовані на повну ізоляцію та виснаження Росії, роботизовані пошукові та ударні операції, роботизовані операції з контролю над кризовою зоною, психологічні операції та оборонні "безконтактні" операції. Залужний також закликав українські війська систематично просувати окремі напрямки зусиль для отримання "необхідних результатів" у створенні цілісного "цифрового поля"; контролювати радіоелектронну (кібер-електромагнітну) обстановку вздовж лінії фронту; комбінувати атаки з безпілотними та кібер-активностями; і покращувати логістику. Зокрема, Залужний припустив, що переоснащення операцій для інтеграції безпілотних систем може дозволити українським військам зберегти особовий склад, озброєння та техніку, завдаючи при цьому масованих ударів по російських військових об'єктах та інфраструктурі. Залужний закликав Україну переглянути свої військові зусилля, щоб створити "абсолютно нову державну систему технологічного переозброєння" для освоєння нових активів та їх експлуатації. Залужний виступив за те, щоб Україна перебудувала державні системи підтримки українських досліджень, розробок, наукового супроводу, виробництва та обслуговування, підготовки кадрів та узагальнення бойового досвіду, застосування військ, гнучкого фінансування та логістики з метою пріоритетного розвитку та застосування технологій, що швидко розвиваються. Залужний додав, що Україна може створити систему, яку він бачить, з достатнім обсягом виробництва, протягом п'яти місяців. Залужний підсумував, що ця нова система, разом з новим підходом до військових операцій, може дозволити Україні зупинити нинішню російську агресію і захистити Україну в майбутньому

• .У ніч з 31 січня на 1 лютого українські сили успішно завдали удару і потопили корабель Чорноморського флоту Росії в Чорному морі поблизу окупованого Криму.

• Російські мілблогери продовжують висловлювати невдоволення тактичними помилками російських військ під час наступальних операцій на заході Донецької області.

• Європейська Унія одноголосно схвалила пакет фінансової підтримки для України на 2024-2027 роки.

• Верховний представник ЄУ із закордонних справ і політики безпеки Жозеф Боррель заявив, що Європейська Унія не зможе надіслати Україні обіцяний мільйон снарядів до березня 2024 року, але планує виконати цю обіцянку до кінця 2024 року.

• Глава Чеченської Республіки Рамзан Кадиров призначив ще одного зі своїх дітей на високу посаду в чеченському уряді з 31 січня.

• Як повідомляється, турецькі банки почали закривати рахунки російських компаній через загрозу введення вторинних санкцій з боку США.

• Президент Росії Путін наголосив на планах Росії інтегрувати окуповані території України до складу Росії протягом наступних шести років.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник і надалі ігнорує закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 63 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 2 ракетних удари, один з яких керованою авіаційною ракетою Х-59 по цивільній інфраструктурі Мирнограду Донецької області. Також окупанти завдали 85 авіаційних ударів, здійснили 79 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові приватні та багатоквартирні будинки, школа та інша цивільна інфраструктура.

Вночі російські окупанти завдали чергового удару, застосувавши 25 БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони України 11 ворожих дронів знищено.

Авіаційних ударів зазнали: Вовчанськ, Вільхуватка, Колодязне, Синьківка, Піщане Харківської області; Білогорівка Луганської області; Терни, Спірне, Суха Балка, Новобахмутівка, Новокалинове, Очеретине Авдіївка, Орлівка, Новомихайлівка, Костянтинівка, Єлизаветівка, Вугледар, Новодонецьке, Старомайорське Донецької області; Новодарівка Запорізької області; Новокаїри, Червоний Маяк, Новоберислав, Берислав, Кринки Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 150 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку відбито 5 атак ворога біля Іванівки Харківської області.

На Лиманському напрямку українські воїни відбили атаку окупантів в районі Тернів Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито атаку противника роблизу Кліщіївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи загарбникам значних втрат. Так, Сили оборони протягом минулої доби відбили 16 ворожих атак в районі Авдіївки та ще 6 атак біля Первомайського та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку українські воїни продовжують стримувати противника неподалік Красногорівки, Георгіївки та Новомихайлівки Донецької області, де відбито 11 атак.

На Шахтарському напрямку українські захисники відбили атаку противника південніше Золотої Ниви Донецької області.

На Запорізькому напрямку Силами оборони відбито атаку окупантів в районі Роботиного Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують утримання позицій та відбиття штурмів окупаційних військ. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Так, протягом минулої доби противник здійснив 14 безуспішних штурмових дій.

Водночас, українські воїни активними діями завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Впродовж дня авіація Сил оборони завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки та 1 зенітно-ракетному комплексу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 2 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки, 4 артилерійських засобах та станції радіоелектронної боротьби противника.

Також минулої доби силами ГУР МО України в західній частині тимчасово окупованого Криму знищено ракетний катер 41 бригади ракетних катерів чорноморського флоту рф.

 

 

02.02.2024