Трамп 2.0 і капітани американського бізнесу

Повернення Трампа до влади прховує в собі масу ризиків не лише для демократії, але й для американського бізнесу.

 

 

Три роки тому Дональд Трамп залишив крісло в Овальному кабінеті Білого дому. Розлучення з посадою було для нього важким і болісним. Мабуть найболіснішим в історії Сполучених Штатів. Він всіма силами намагався втримати, підбивав своїх підлеглих на фальшування результатів виборів, залякував, намагався організувати бунт, штурм Капітолію. Проте нічого не допомогло, кабінет довелося залишити наступнику – ненависному демократові Джо Байдену.

 

Дивно, як Трамп доді не наклав купу просто на президентському столі. Хоча може й наклав, просто інформацію про це вирішили приховати. Чи може цією купою були ті таємні документи, які експрезидент прихопив зі собою до Флориди.

 

«Класти купи» Трамп продовжує й надалі. Причому замастити фекаліями експрезидентові вдається не лише свого головного суперника – чинного главу Білого дому Джо Байдена, Демократичну партію та опонентів у власній партії, а також Україну. Хай навіть як колатеральну жертву. Саме через позицію Трампа, його інтриги та агітацію проти домовленості республіканців з демократами в Конґресі, Україна залишається без американської підтримки як військової, так і бюджетної. А через це потерпають українські вояки на найважчих ділянках фронту.

 

Чи стане Трамп президентом вдруге? Принаймні його шанси стають чимраз реальнішими. Переконлива перемога Трампа в першому турі праймеріз Республіканської партії в Айові 15 січня, не така переконлива, але все ж звитяга в Нью-Гемпширі закріпила його статус головного кандидата від партії. Нині опитування громадської думки засвідчують, що Байден переміг би в протистоянні з президентом Джо Байденом. 

 

Водночас у так званій «глибинній державі» лунають тривожні перешіптування про те, які жахіття може принести «корпоративній Америці» відновлення Трампового хаотичного президентства. Член Більдерберзького клубу Ларрі Саммерс, колишній міністр фінансів (за президентства Клінтона), який підтримував Байдена, нещодавно закликав генеральних директорів найбільших корпорацій відмовитися від будь-якої підтримки Трампа. Він нагадав їм, як італійські ринки показували непогані результати в перші кілька років правління Беніто Муссоліні. Але згодом вони почали стрімко занепадати. Такою є неминуча природа авторитарного правління. А саме таким обіцяє бути правління Трампа 2.0. І Трамп 1.0 на його тлі виглядатиме солоденьким демократом.

 

 

Є причина босам господарки триматися подалі від Трампаю. Можливо, й від Байдена, але від Трампа – в першу чергу. По-перше, за десять місяців до виборів може статися що завгодно. Проблеми зі здоров’ям можуть змусити кожного з кандидатів вийти з перегонів (разом містери Байден і Трамп прожили на Землі 158 років, що становить майже дві третини віку самої Америки). А до того ж Трамп має боротися не лише зі своїми конкурентами-республіканцями, опонентами-демократами та самим Байденом, а й з 91 кримінальним провадженням у двох штатах і двох федеральних округах.

 

Але справа навіть не в злочинах і аморальних вчинках, скоєних експрезидентом. Зрештою, наразі закидати Трампові недотрмання високих моральних позицій – контрпродуктивно. Оскільки публічні нападки на Трампа матимуть радше діаметрально протилежні до очікуваних наслідки, адже посилюватимуть у середовищі прихильників його антиелітарну привабливість. 

 

А от те, що за останні кілька років відносини між великим бізнесом і республіканцями-тампістами погіршилися, може врешті-решт стати фатальним для політичної долі самого експрезидента. Хоча, звісно, капітани бізнесу навряд чи зважаться діяти в лоба, адже вони вже мають негативний досвід. Наприклад, виробники знаменитого американського пива Bud Light виступили проти Трампа. А той у відповідь закликав своїх прихильників бойкотувати продукцію, що нівроку вдарило по прибутках. Тож треба зважати на те, що експрезидент здобув той рівень популярності (хай і дешевої), яку так просто не можна іґнорувати.

 

Але американським бізнесменам таки доведеться боротися з Трампом, хай і прихованими методами. Адже все вказує на те, що Трамп 2.0 просуватиме план, який може похитнути економічну основу Сполучених Штатів.

 

 

Найбільше занепокоєння викликає потенційна торгівельна війна, яку може запустити Трамп, повернувшись до влади. Чого лише вартує його ідея запровадити базове мито в 10% на весь імпорт.  Головною ціллю нібито оголошено Китай. Проте бізнесмени усвідомлюють, що китайцями справа не обмежиться, що драконівська торгівельна політика перетворить на жахіття життя бізнесменів, які сильно залежать від імпорту.

 

Ще однією загрозою для бізнесу може стати та сама широко розрекламована війна Трампа з міґрацією. Експрезидент нахваляється затримати та депортувати мільйони нелеґальних імміґрантів. І це не може не викликати занепокоєння у бізнесу, причому зовсім не з гуманітарних причин. Адже останнім часом економічна ситуація в США явно покращується, зростає виробництво збільшується кількість вакансій. І вже відчувається хронічна нестача робочої сили. У листопаді минулого року в країні налічувалося 8,8 мільйона вакансій, а кількість безробітних становила на той момент лише 6,3 мільйона. Навіть попри те, що останнім часом збільшилася кількість мігрантів, які перетнули південний кордон.

 

Можна пригадати, як жорстка міґраційна політика Трампа нашкодила американські економіці під час його президентської каденції. Особливо це завдало шкоди таким галузям, як сільське господарство, відпочинок, торгівля та готельний бізнес. Ці галузі відчутно покладаються на дешеву робочу силу, тобто на тих самих імміґрантів. 

 

І це, якщо говорити про плани безпосереднього втручання Білого дому в бізнес за Трампа 2.0. Але слід враховувати й евентуальні наслідки непрямого втручання, зокрема через політичні рішення і дії.  Чого лише вартують намагання Трампа підірвати віру американців у судову систему, у демократичні інституції, у верховенство права. Все це загрожує кинути Сполучені Штати у вир хаосу. Вся країна може перетворитися на штурмований Капітолій шостого січня 2021 року.

 

Не менш небезпечними є Трампові заяви про непотрібність НАТО та інших міжнародних альянсів. Ми вже не кажемо про блокування ним та його прихильниками військової допомоги Україні. Все це ставить руба поважне питання про роль Америки у світі. 

 

Бізнес-аналітик Майкл Стрейн з Американського інституту підприємництва, такого собі бізнесового мозкового центру стверджує, що популізм Трампа сприяє тому, що політичне насильство в Америці стає чимраз імовірнішим. А скепсис експрезидента щодо міжнародних інституцій у сфері безпеки створює масу додаткових ризиків геополітичного порядку. Плани Трампа безпосередньо шкодитимуть діяльності  транснаціональних компаній, ускладнюючи для них рішення про інвестиції в інші країни. І ту лише питання до капітанів американської економіки, наскільки вони готові протистояти такому сценарію.

 

26.01.2024